Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Maridatge de bon menjar i cervesa artesana

Maridatge de bon menjar i cervesa artesana

Aquesta nova tendència puja com l’escuma

Biercab
©IvanGimenez Biercab
Per Ricard Martín |
Advertising

Era lògic. Després que la cervesa artesana ensenyés la seva poteta rossa i sense pasteuritzar a les barres de bon beure, el pas següent era que els restaurants es preocupessin per fer un maridatge llépol de llúpol i bona teca. El casori entre birra i menjar tot just acaba de començar, però ens portarà moltes més satisfaccions que quedar-se en la canya i les xips. El Racó d'en Cesc pot treure pit: fa tres anys que ofereixen un menú degustació d'alta cuina maridat amb cervesa, són els pioners d'aquesta tendència. Edgar Rodríguez, el sommelier de l'establiment, explica que "amb les nostres 150 referències de cervesa, podem cobrir qualsevol plat". La birra mana: "Tastem la cervesa. I a través del que ens descobreix, dissenyem un plat amb maridatge". Festival: alguns plats del menú són el tataki de tonyina amb una cervesa Racó d'en Cesc 25 aniversari, dissenyada per Rodríguez. El pap torradet amb all cremat s'ajunta amb una cervesa alemanya ben fumada.

I fins i tot un plat amb tanta potència com el fricandó, que ens fa pensar en vi negre, s'ajunta amb una rabassuda stout irlandesa. "El diòxid de carboni, com passa amb el vi escumós, té el punt de bombolla que acaba netejant greixos i et dóna una sensació de frescor" (recordem que en els tastos de pernil s'afavoreix el cava o la cervesa, no pas el vi negre). També per postres, cervesa negra i dolça per acompanyar un bescuit de xocolata amb espècies. Tot un festival d'alta cuina, de set plats per 62 euros . Maridant amb vi pujaria quasi el doble. A Raül Serrano, del món del màrqueting, i son germà, Alex -hostaler, amb experiència en les sales de Fermí Puig o Berasategui entre d'altres-, els grinyolaven dues coses: l'una, el restaurant caríssim que només té una cervesa, la que  bones el patrocina; l'altra, l'excés de referències unit a la manca d'informació quan al mateix restaurant et porten la carta. Ja ho sabeu, la síndrome del pànic a la carta de vi (i al gest de menyspreu de la cella del sommelier). Mondoré, obert l'estiu passat, "és un restaurant disfressat de cerveseria gastronòmica", explica el Raül.

La intenció és que "en lloc de tenir un sommelier al damunt que et recomani vins, tenim una carta amb 24 referències que et dóna la informació de maridatge. La idea és "donar la informació justa perquè la gent pugui triar i mengi bé a bon preu". Un exemple: informa que l'exceŀlent Dead Pony de Brew Dog -prodigi de sabor i també de màrqueting- és "una cervesa rossa de baixa graduació, lleugera però de final bastant llupol·litzat, afruitada i molt cítrica. Marida amb hamburgueses, fregits i menjar asiàtic". Així fins a 21 cerveses, amb quatre de tirador i una presència artesanal de set referències, cinc catalanes.

Val a dir que la teca està a l'altura: carta curta d'entrants i tapes, segons i postres. Picant i divertida: la bomba de peus de porc amb salsa de bitxo és deliciosa -i una entrada ideal a aquest plat porcí per als qui l'abominen-. Les braves, amb un peu al tomàquet i l'altre en una maionesa de pebrots de Padrón, puntuen alt. I alleujat comprovo que un més que bo arròs sec amb guatlla (9,95 euros) és més aviat tres quarts de ració que no pas la mitja que comenta en Raül. Després de dues Dead Pony, bombollejo d'alegria tastant una torrada de Santa Teresa amb gelat de rave japonès. Els germans Iglesias (Cañota, Tickets), quan acaben la jornada al seu imperi Paral·lel, fan aquí l'última canya. Deu ser per algun motiu. "Som fanàtics de la cervesa. Vivim per a això". Parla Manuel Baltasar, un dels quatre socis de la cerveseria Biercab. En un temps rècord -amb recursos i know how, hi participa la cervesera navarresa artesana Naparbier- s'han convertit en punt de referència gastrocerveser a Barcelona.

Tenen el poder a la seva barra: quasi trenta tiradors de cervesa artesana d'arreu del món (amb una pantalla es pot saber què s'està punxant en cada moment). La intenció és, més que educar, "reeducar la gent, que vegi que una bona cervesa artesana té el mateix potencial de combinar amb menjar que el vi".

Baltasar m'informa que de la seva curosa carta de tapes "mai cap plat supera la cervesa ni viceversa, hi ha un equilibri". I opten per la vida del maridatge informal, la de recomanar al client que, si demana hamburguesa, una bona IPA -Indian pale ale, cervesa d'estil anglès amb força alcohol i molt llúpol- neteja el greix de la boca amb cada glop. O que el formatge manxec casa amb una belga de triple fermentació (incís: el nivell de les seves tapes, que s'estiren des d'uns nachos amb guacamole fins a un tàrtar de Wagyu, passant per bunyols de bacallà, els posaria al mapa, encara que només servissin Pinky!).

Però també hi apareixen i desapareixen menús degustació sencers: el darrer, un de comandat pel xef basc Eneko del Valle, on per 25 euros desfilaven espàrrecs verds, cebiche, galtes guisades i mousse de xocolata i llúpol, amb les cerveses de la casa. Poden punxar a la barra tota la producció d'una fàbrica concreta o fer-te agafar un gat amb un mestre noruec. Tot són avantatges; fins i tot per a un col·lectiu ara marginal, els fans del grunge. Segur que en un bar de vins no punxen PJ Harvey, Soundgraden, i Alice in Chains en bucle.Aquesta monumental cerveseria ofereix trenta tiradors: vint dedicats a a la cervesa de la casa, la Naparbier.

Els vint tiradors restants, entre els quals hi trobareu tots els estils de cervesa que hi ha al mercat, pertanyen a elaboradors internacionals, anglesos, belgues, etc. Si sou amants de la curiositat, el celler del Biercab ofereix una selecció d'ampolles de cervesa que us deixarà estabornits. També bona teca, amb plats com el cebiche de corball, tàrtar de Wagyu amb sorbet de cervesa Naparbier i musclos a la manera que es preparen a Bèlgica. Hi trobareu altres opcions més clàssiques, com el platet de pernil tallat a mà o unes braves ben picants.

Canyes en bona companyia

Restaurants, Catalana

El Racó d'en Cesc

icon-location-pin Eixample

Un clàssic de Barcelona que ens passa la mà per la cara amb totes les de la llei. És l'únic restaurant de la ciutat amb un sommelier de cerveses! Es diu Edgar i en sap un niu. És capaç d'oferir-te tot un dinar amb una cervesa diferent per a cada plat que tastis. També ofereix menús de degustació amb cervesa i classes per a grups que tinguin ganes de saber-ho tot sobre aquesta beguda. L'Edgar us cantarà la carta, que va variant. S'hi amaguen moltes curiositats, però us recomanem que no deixeu de tastar la cervesa Cesc del 25è aniversari del restaurant. Finíssima i única. M.J

Restaurants

MonDoré

Un lloc on tastar la millor cuina d'autor, maridada amb una selecció única de cerveses de tot el món. Lluny de ser una cerveseria comuna, MonDoré es diferencia per oferir una experiència gastronòmica de tres parades obligatòries... En la primera parada d'aquesta ruta, el viatger podrà aplacar la seva set degustant cerveses procedents de diferents parts del món. El següent alt en el camí serà per gaudir de la carta del MonDoré, amb l'objectiu de promoure l'esperit mediterrani de provar i compartir. El viatge finalitza en el Gin&Cocktail Room, situat en la part superior i, on aplacada la set i el gana, el viatger podrà reposar o emprendre una nova travessia cap a la perdició. Benvinguts al món daurat de la cervesa, benvinguts a MonDoré!

Advertising
Bars i pubs, Cerveseria

Biercab

icon-location-pin L'Antiga Esquerra de l'Eixample

Aquesta monumental cerveseria ofereix trenta tiradors: vint dedicats a a la cervesa de la casa, la Naparbier. Els vint tiradors restants, entre els quals hi trobareu tots els estils de cervesa que hi ha al mercat, pertanyen a elaboradors internacionals, anglesos, belgues, etc. Si sou amants de la curiositat, el celler del Biercab ofereix una selecció d’ampolles de cervesa que us deixarà estabornits. També bona teca, amb plats com el cebiche de corball, tàrtar de Wagyu amb sorbet de cervesa Naparbier i musclos a la manera que es preparen a Bèlgica. Hi trobareu altres opcions més clàssiques, com el platet de pernil tallat a mà o unes braves ben picants.

Time Out diu
Bars i pubs, Cerveseria

Ale&Hop

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

En sortireu mamats, us aviso. Crec que vaig comptar uns deu tiradors amb diferents marques de birra. Brutal. Els que volen fugir de les cerveseries massificades estan d’enhorabona, perquè aquesta és la cerveseria indie de Barcelona per antonomàsia. Ja ho sabeu...
S’imposen els hitsunderground, les cerveses més trendy, les marques més cool, les barreges més atrevides. Vaig deixar-me aconsellar, i em va caure davant dels nassos una poció perversa d’ordi i sang del mateix Satanàs; es diu Mikkeller i us canviarà la vida. I si voleu trobar el camí de tornada a casa, acompanyeu la degustació amb alguns del exquisits platets vegetarias i d'aires asiàtics que surten de la cuina: consell d’amic.

També t'agradarà

Ofis
©IvanGimenez
Restaurants

20 restaurants per menys de 20 euros

¿Teniu poca pela? No cal que us resigneu a menjar brossaburgers. Amb un únic bitllet de vint euros –i la inestimable companyia d'un bon amic que en tingui un altre, la unió fa la força– us oferim tot un repertori de restaurants barats. Ara bé la clau rau en ser epicuris: gaudir intensament sense excessos. El turisme gastronòmic amb un sol bitllet exigeixi controlar la despesa en tot moment, amb aquesta selecció de restaurants low cost ho aconseguireu.

Restaurants

De canyes per Barcelona

Els millors assortidors de cervesa de la ciutat Sembla una tècnica senzilla, però no tothom serveix les canyes amb alegria i precisió. Perquè no patiu decepcions innecessàries, la Montse Virgili ha localitzat 10 establiments de Barcelona que dominen l’assortidor a la perfecció. Coneixeu més llocs imprescindibles a l'hora d'anar de canyes? Ens ho pots dir als comentaris de sota. Gata Mala La Trinity i la Lucy són les reines d’aquest cau que amb prou feines ocupa una barra. Fan allò tan passat de moda d’oferir bona teca i bon servei. I sense avisar prèviament, et disparen al cor als cinc minuts d’haver-te conegut amb una tapa d’albergínia que es desfà a la boca o uns tomàquets secs escandalosos. Cada cop que les brànquies se’t mouen un pèl, ja t’han servit una canya. Ofereixen una marca coneguda però la gràcia és la barreja que serveixen a mig camí entre els dos assortidors. S’hi veu una cervesa torrada, però és un misteri com el de la Santíssima Trinitat. Mosquito El Mosquito és la repera de l'exotisme. Elaboren cuina cantonesa excel·lent i, en especial, els famosos farcellets xinesos, els dim sum. En Giles, l'amo del restaurant, és un anglès que, després de viatjar durant anys per Àsia, va decidir obrir un restaurant xinès a Barcelona, evitant tots els tòpics. Per encara desviar-se més del lloc comú, té quatre assortidors de cervesa anglesa exquisida i, si no sou de canyes, ofereix més de setanta marques de cervesa artesana catalana i d'arreu del món. A més, pregunteu-li el q

Advertising
The Black Lion
©Iván Moreno
Bars i pubs

Les millors cerveseries artesanes de Barcelona

Quan parlem de birra fora del país i ens pregunten d’on venim, el sentiment generalitzat quan responem “Barcelona” sempre és el mateix: enveja, sana enveja. Fins i tot a Madrid, els amants de la bona cervesa ho tenen clar: Barcelona ara mateix is 'the place to be'. La capital d’un estat amb una militància fidel, que no ha dubtat a fer de l’aigua, la malta, el llúpol i l’ordi la seva causa. Fins al punt d’improvisar rutes per tota la ciutat, servint-se de xarxes socials, aplicacions com Untappd i webs com RateBeer o BeerAdvocate, a fi de perseguir les últimes novetats en barril o ampolla, tant dels productors locals com d’importació.

Gastrobars: Bars on es menja divinament!

Què és un gastrobar? Ha de complir, com a mínim, tres requisits. En primer lloc, a la porta no hi té fotografies dels plats. En segon, fa un horari extensiu i posa cura en tot el que fa: bons esmorzars, bons menús o plats del dia, bons sopars i copes. La tercera exigència: para especial atenció als productes de temporada: l'única manera d'oferir bona cuina, en realitat. Aquests 6 bars compleixen els tres requisits, i us assegurem que hi menjareu igual o millor que a casa la mare!

Advertising
Advertising