Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Les millors cerveseries artesanes de Barcelona
The Black Lion
© Iván Moreno

Les millors cerveseries artesanes de Barcelona

El boom de la cervesa artesana ha sacsejat la ciutat. Visitem els brolladors barcelonins que altres ciutats envegen

Per Aitor Labrador, Martí Sales i Òscar Broc
Advertising

Quan parlem de birra fora del país i ens pregunten d’on venim, el sentiment generalitzat quan responem “Barcelona” sempre és el mateix: enveja, sana enveja. Fins i tot a Madrid, els amants de la bona cervesa ho tenen clar: Barcelona ara mateix is 'the place to be'. La capital d’un estat amb una militància fidel, que no ha dubtat a fer de l’aigua, la malta, el llúpol i l’ordi la seva causa. Fins al punt d’improvisar rutes per tota la ciutat, servint-se de xarxes socials, aplicacions com Untappd i webs com RateBeer o BeerAdvocate, a fi de perseguir les últimes novetats en barril o ampolla, tant dels productors locals com d’importació.

NO T'HO PERDIS: I si no sou de cervesa, aneu a fer el vermut!

 

Els pioners

Cerveseria Jazz

Restaurants Bar d'entrepans El Poble-sec

Desembre del 92. Mentre Barcelona es treu de sobre la ressaca olímpica, un jove posa en marxa la que esdevindrà tota una institució cervesera: el Jazz. Gairebé un quart de segle després l’Àlex Camacho segueix rere la barra cuinant una de les millors hamburgueses de la ciutat amb la mateixa paciència i il·lusió que destil·la quan parla de birra. Local fundacional de l’associació Humulus Lupulus i de la Steve’s Academy, les seves parets emanen història; però no només de música, també de cervesa.

La Cervesera Artesana

Música Gràcia

Ha plogut molt des que, el 1993, Steve Huxley va començar a elaborar Iberian, la primera cervesa produïda i comercialitzada a una microcerveseria a la ciutat. Després de la incorporació d’Olaf Martí com a nou mestre, l’Artesana segueix fidel als seus principis: omplir les cinc aixetes amb cervesa de la casa, i tocs especials que van des dels bolets fins a la mel o les espècies. Un clàssic.

Advertising

Freiburg

Restaurants Fora de Barcelona

Abans de llançar-se a l’aventura del BierCab, el Manolo Baltasar va convertir aquesta entrepaneria en punt de pelegrinatge per als amants de la birra des del 1996. Gràcies a la seva selecció d’ampolles d’importació –i no només d’Alemanya, precisament–, i tot i comptar amb (només) tres aixetes, aquest petit establiment tot just davant del mercat de Collblanc és a més l’indret perfecte per gaudir de la millor prèvia possible si sou habituals del Camp Nou o del Palau. Més que un club, més que un frankfurt.

2D2Dspuma

Música Sant Andreu

Gràcies a la inquietud de la Susana i la Maria, el Congrés també ha esdevingut destinació obligada per als bons birraires. El 2D2 ofereix dos espais annexos: una botiga on gaudir d’una selecció única, que pot arribar fins al miler de referències (incloent-hi la seva, esclar), i un bar amb nou aixetes rotatives amb la garantia que almenys cinc seran de proximitat. A més, els dilluns, dimecres i dijous fan maridatge de tapes a preus populars. Algú va dir que la cervesa artesana és cara?

Beerxample

BierCab
© Maria Dias

Biercab

Bars i pubs Cerveseria L'Antiga Esquerra de l'Eixample

De la mateixa manera que els comerços del Gaixample, els establiments cervesers de la zona s’han convertit en un reclam que ja traspassa els límits de la ciutat, de Catalunya i fins i tot d’Espanya. El primer lloc del BierCab (Muntaner, 55) al rànquing mundial de destinacions cerveseres del web especialitzat RateBeer va marcar un abans i un després l’estiu del 2014: Barcelona havia passat aleshores a ser un destí turístic cerveser.

El coneixement i perspicàcia dels seus socis –la cervesera navarresa Naparbier, la distribuïdora Zombier, juntament amb empresaris de reconegut prestigi al sector com Sven Bosch (The Drunk Monk) i Manolo Baltasar (Freiburg)– hi van posar la primera pedra. Tenen 30 aixetes i selecció d’ampolles, ara ampliada a la a BierCaB ShoP (Muntaner, 57).

Rosses i Torrades

Botigues Botiga especialitzada en menjar i begudes Eixample

David Pié té amb Rosses i Torrades el títol honorífic de degà del districte. Obert el 2010, aquest celler cerveser us permetrà gaudir d’una bona pinta fresqueta i, fins i tot, posar un vinil al tocadiscs mentre desconnecteu del món fent un recorregut pels seus prestatges amb més de 500 referències.

Advertising
BrewDog
©MariaDias

Brewdog Bar

Restaurants L'Antiga Esquerra de l'Eixample

Només uns metres més endavant, a la cantonada amb Casanova, dos establiments molt més recents, però també de visita obligada: d’una banda, el primer pub dels escocesos BrewDog a l’Estat, amb 20 tiradors (entre cerveses pròpies i convidades) i la possibilitat de gaudir abans que ningú de les darreres propostes dels creadors de la cada cop més popular PunkIPA.

Oma Bistro
©MariaDias

Oma Bistró

Restaurants Europea contemporània Esquerra de l’Eixample

A la mateixa vorera, trobem l'altra de les referències de Consell de Cent, l’OMA Bistro, i la seva encertada proposta d’acompanyar un 'brunch' al més pur estil novaiorquès amb una pinta de craft beer.

Advertising

Garage Beer Co

Bars i pubs Cerveseries artesanes L'Antiga Esquerra de l'Eixample

També a Consell de Cent, tot just davant de la cantonada amb el BierCab –perdó, amb Muntaner–, un altre establiment està despertant la curiositat tant dels menys experts com dels ja iniciats. Es tracta de la Garage Beer Company, un brewpub a on a més de tastar les seves cerveses (encara amb marge de millora) a pocs metres dels fermentadors, us podreu sentir literalment com al sofà de casa vostra.

MonDoré

Restaurants

En resum, quan parlem del Beerxample, parlem del millor aparador possible per al món de la cervesa a Barcelona. A cadascun dels seus barris trobareu almenys un establiment suggeridor tant per als neòfits com per als beer geeks: botigues,brewpubs, bars de moda i, fins i tot, restaurants amb maridatges especials com els del Racó d’en Cesc (Diputació, 101) i el MonDoré. En aquest darrer l'oferta es basa en tapes i arrossos molt ben fets, i una carta que suggereix els maridatges amb la cervesa.

Advertising

La Cerveseria Clandestina

Restaurants Hamburgueses Sagrada Família

A prop de la Sagrada Família s'amaga un lloc de pelegrinatge per als locals i aquells visitants que s'escapen del circuit més evident del barri. En aquest local se serveixen excel·lents hamburgueses i un ampli ventall de cerveses artesanes. Us hi sentireu com a casa.

La Més Petita

Bars i pubs Cerveseries artesanes La Nova Esquerra de l'Eixample

Disposen d’un total de vuit tiradors, és possiblement la cerveseria amb més sortidors per metre quadrat de la ciutat. Us proposen una tria acurada de cerveses artesanes (nacionals i internacionals) en un ambient acollidor. També ofereixen la possibilitat d’endur-vos-les a casa mitjançant envasos reutilitzables.

Birra als barris

Ale&Hop
© Ivan Giménez

Ale&Hop

Bars i pubs Cerveseria Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Des del 2011, el barri del Born també té el seu lloc de culte cerveser: una desena d’aixetes rotatives i tres neveres farcides de gom a gom, a més d’un dels horaris més flexibles de la ciutat (de diumenge a dimecres us hi podeu estar fins a la 1.30 de la matinada), els seus dijous de pintxos, els brunch de cap de setmana, i una saludable oferta de menjar vegetarià... Que no es digui que la bona birra no és sana!

Ølgod
© Maria Dias

Ølgod

Bars i pubs Cerveseries artesanes El Raval

Benvinguda sigui l’Ølgod, una cerveseria artesana al cor del Raval que punxa la barbaritat de 30 barrils; el nom no deixa espai per al dubte: Ølgod és un poble danès i significa déu de la birra, i a l’entrada hi veiem runes i un vaixell víking. Es dediquen a la cervesa artesana d’arreu del nord (encara que sempre amb una presència gens testimonial de la producció local). De la cuina se n’encarrega el mateix cap de cuina dels darrers deu anys de la seva anterior encarnació, el Juicy Jones. Això es tradueix en una petita carta de menjar vegetarià, de receptes senzilles però de qualitat, on tot és casolà (fins i tot els nachos). I en un menú de migdia bo i generós, on inclouen tota una pinta de birra artesana, o dues mitges pintes si voleu fer de tastaolletes.

Advertising

Homo Sibaris

Bars i pubs Cerveseries artesanes Sants - Montjuïc

Després de tastar la seva primera bitter de la mà de Steve Huxley i formar part dels inicis de la revolució cervesera amb La Cerveteca i Humulus Lupulus, Guillem Laporta va tornar al barri de Sants per iniciar un nou projecte amb amics a on, a més de vendre la seva pròpia cervesa, poder desenvolupar les seves inquietuds més personals. Imprescindible, i amb terrassa a la plaça d’Osca. Algú en dóna més?

Beer'linale
© Maria Dias

Beer'linale

Bars i pubs Cerveseries artesanes

Un projecte ambiciós: ocupa dues plantes, que han convertit en menjadors, i juga amb una barra senyorial a l’entrada –llarga i càlida–, que funciona com a punt focal d’un espai fet amb materials nous, fusta noble i totxana antiga a la vista. El Beer’linale us rep amb 30 tiradors de cervesa artesana i una pissarra amb totes les varietats detallades. Segurament, els puristes trobaran llacunes al catàleg de cerveses, però als neòfits, que som majoria, els 30 tiradors i les més de 180 referències en ampolla ens resultaran més que suficients. El Beer’linale aposta pel producte europeu –danès, italià, belga– i per la birra autòctona, i compta amb un arsenal de tapes i platets del tot indispensables perquè no en sortiu arrossegant-vos com llimacs.

Advertising
Il Birrino
© Maria Dias

Il Birrino

Restaurants Italiana

Em rep una pissarra amb sis cerveses artesanes, cinc de catalanes. És el verí oficial d’Il Birrino, un petit espai que desconcerta, perquè al costat de la llista de birres hi ha una altra pissarra amb pasta i entrants. Cervesa artesana i puttanesca? On m’hi he d’apuntar? D’un espai minúscul, al costat de la barra, en surt l’Emanuele de Angelis: italià, atent i amb una destresa increïble per moure’s en la capsa de llumins de la cuina. Ha aconseguit que Il Birrino sigui un híbrid perfecte de cerveseria artesana i restaurant italià casolà. La selecció de birres en rotació, tot i que curta, és impecable i està adaptada a diferents paladars. Segon, perquè el lloc és autèntic: decoració reciclada i xup-xup humà.

Té la mà trencada amb els guisats de la nonna i és un mestre de la pasta: la fabrica davant dels nassos del client i la prepara amb coneixement de causa (increïbles espaguetis amb vodka, rematats a les entranyes d’un formatge parmesà gegant). A Il Birrino només se li pot fer un retret: et mortificaràs per no haver-lo descobert abans.

La Rovira
© Ivan Giménez

Bar La Rovira

Bars i pubs Cerveseries artesanes Gràcia

 Què hi tenen, a La Rovira? Per començar, divuit tiradors de cervesa artesana. N’és el tret distintiu. Dels divuit, quinze són rotatius: se n’acaba un, se’n posa un altre de diferent. Si no en saps del tema, amablement la Noe, la mestra cervesera o qualsevol dels cambrers te’n faran cinc cèntims i abans de gastar-te els tres euros i mig que costa mitja pinta anglesa (28 cl), te’n deixen provar un dit perquè no et penedeixis de la tria. A banda d’això, La Rovira fa uns entrepans planxats deliciosos amb noms de carrers dels voltants —el Reig i Bonet, per exemple, de pollastre, alvocat, ceba i xipotle, que costa 6 €—, posen el Barça, tenen una màquina de discos preciosa amb singles collonuts. Acosteu-vos a La Rovi.

Advertising

Mikkeller Bar Barcelona

Bars i pubs Cerveseries artesanes Esquerra de l’Eixample

Us agrada córrer i sou fans de la cervesa artesana. Doncs us hem trobat nou temple: el Mikkeller Bar Barcelona. Vénen directes des de Copenhaguen i, darrere la barra, hi trobareu fins a 24 tiradors diferents. El local és acollidor, modern i 100% escandinau. Vaja, que és un dels espais més 'hygge' de la ciutat. Eing? És un concepte danès que vindria a ser sinònim d’una tarda de peli i manta a casa, amb espelmes i una infusió a les mans. O una bona birra, esclar.

La Cervecita

Botigues Sant Martí

Una birreta al dia, és el savi consell que donen el Quim i l’Angie. Junts gestionen des de l'any 2011 aquest negoci entranyable, que representa l’essència de la birra amb una desena d’aixetes (tres bombes de mà incloses) i més de 300 ampolles. L’ànima birraire del Poblenou, a on a més d’una bona colla de fidels també s’hi apleguen els turistes més exigents després d’un llarg dia de platja. La seva terrasseta urbana, en un tram de carrer pacífic, és la mar de simpàtica. 

Advertising

Kælderkold

Bars i pubs Cerveseria El Gòtic

Rere d’aquest nom impronunciable–literalment ‘cervesa freda de soterrani’–, el Mads vol portar a peu de La Rambla l’esperit de la seva Dinamarca, pàtria de firmes preuades com Mikkeller, Amager i To Øl. A més de 15 aixetes on impera la qualitat, aquest petit però més que aprofitat bar va ser pioner en la implantació d’una carta de beer cocktails. Salut... o, com diuen allà, skål!

Enkel
Foto: @punzano_

Enkel

Restaurants Europea contemporània

Entre la plaça Sant Jaume i el carrer Avinyó, a tocar del passatge on va néixer el pintor Joan Miró, trobem aquest espai modern i sorprenent. Només entrar, captiva el disseny industrial, amb columnes de ferro i sostres molt alts, que crea una atmosfera única i trencadora. A l'interior, res és fruit de l’atzar i tot està pensat perquè us sentiu com a casa i gaudiu d'una experiència gastronòmica que posarà a prova els vostres cinc sentits. Tot el que podreu assaborir estarà fet amb molt d’amor. Per començar, al llarg del matí, podeu anar a tastar la seva carta del dia amb el seu famós 'brunch', on podreu tastar ous benedict, burgers, el seu 'shakshuka' que inclou ous a la cassola amb iogurt, alvocat i torrades de pa de pagès, sucs i licuats, amb cafès d'especialitat de diverses procedències i intensitats, i seleccionats amb molta cura. I a l'hora d'entaular-se, podreu tastar veritables delícies. Un dels seus plats estrella que no us podreu perdre és el pop a la brasa amb llet de tigre fumada, batata, alvocat i ceba morada, una fusió d'ingredients que resultarà en autèntic plaer al paladar. A més, totes les tapes són per compartir!  A més, pels amants del bon beure, Enkel combina la seva gastronomia amb una gran selecció de cerveses artesanes. En trobareu de tot tipus i per a tots els gustos. A més, també hi trobareu una selecció exclusiva de vins. Un lloc ideal per quedar amb els teus (consulta pels seus menús i promocions especials per a grups!), inclús pots preguntar pel seu

Mostra'n més

Brew Pubs (directa del fermentador)

Fàbrica Moritz
© Raul Tejero

Fàbrica Moritz

Restaurants Cuina contemporània Eixample

L'espai gastronòmic de Cervesa Moritz, en el que havia sigut l'antiga fàbrica, és tot un festival de beguda i menjar. En l'espai de cerveseria, amb la barra més llarga de la ciutat, hi podem prendre cervesa sense pasteuritzar, connectada directament del tirador al tanc d'una microcerveseria. I també hi trobem una amplíssima carta de tapes d'arreu del món, a càrrec de Jordi Vilà, on menjar alsacià i espanyol es donen la mà. Tot plegat acompanyat d'un bar de vins i un restaurant. En aquest espai rehabilitat integralment per Jean Nouvel, també es pot visitar la microcerveseria, però sobretot val la pena passejar-hi sense pressa i descobrir els detalls arquitectònics –murs vegetals, finestres periscòpiques– que fan de la Fàbrica Moritz un dels edificis públic més sorprenents de la ciutat i tot un parc temàtic pels amants de la cervesa.

Le Sec

Restaurants El Poble-sec

Amb la seva maquinària ja a punt, el coneixement de l’Anna Cufí i l’experiència d’un alquimista com el Bernat Diego són el millor aval d’aquesta bufona ‘micro’ davant mateix del Jazz i la Steve’s Academy. Jocs de paraules al marge, el BrewPub Le Sec és un pilar de la cervesa artesana a Poble-sec.

Advertising

BlackLab Brewhouse & Kitchen

Restaurants Estadounidenca Ciutat Vella

Situació privilegiada i fusió gastronòmica (a cavall d’Àsia i els EUA) semblaven els punts forts d’aquest ambiciós projecte que ja s’ha guanyat el respecte de la parròquia birraire. La seva IPA Claudia i l’APA Cosas Que Pasan seran una de les millors notícies de l’estiu cerveser. Temps al temps.

El Vaso de Oro

Restaurants La Barceloneta

A més de tot un referent de les tapes des de fa mig segle, El Vaso serveix des del 2009 les cerveses Fort, directes de la seva fàbrica de l’Hospitalet i degudament refrigerades. Acompanyar un dels seus platillos amb una flauta hauria de formar part del decàleg de qualsevol barceloní. Potser el lloc tradicional de Barcelona on millor es tira la canya.

Advertising
Edge Brewing
Photograph: Ivan Giménez

Edge Brewing

Restaurants La Vila Olímpica del Poblenou

Al Poblenou des del 2013, l’Scott i l’Alan segueixen trobant un lloc a les seves atapeïdes agendes per compartir la seva passió per la craft beer. Aquesta microcerveseria artesana fabrica cervesa amb llúpol d'Amèrica. Hi podeu comprar mam del bo a dojo –dos litres us poden sortir per uns deu euros– i visitar la seva bateria antiaèria, amb tast inclòs, esclar. Estigueu atents a la seva web, on hi trobareu moltes activitats i maridatges, sempre amb la birra com a centre d'interés.

Botigues

Lambicus

Botigues

Després de la trista pèrdua que va suposar el tancament de la botiga de La Maison Belge, el Henk va omplir el buit a l’ànima dels malalts dels llevats amb l’obertura d’aquest celler amb gairebé 500 referències i dues aixetes per acompanyar la seva oferta de productes típics. Imprescindible.

Bar Omar

Restaurants Sant Gervasi - Galvany

Diagonal amunt, la cervesa artesana també té el seu punt de trobada en aquest acollidor store & bar (amb terrasseta, que en estiu s’agraeix), i que amb el pas del temps també s’ha convertit en tot un clàssic gràcies a les seves vuit aixetes i més de 250 referències. Tot un must de la zona alta.

Advertising
Family Beer
Maria Dias

Family Beer

Botigues Botigues gurmet Gràcia

Tal com afirmen els que en saben, la verdadera revolució cervesera resideix en el homebrewing. Si disposeu de les condicions de refrigeració i l’espai necessaris, aquí trobareu de tot per fer birra a casa: kits de 4 litres, barreges i ingredients a dojo, accessoris, cursos… i que tremoli Mikkeller!

La Flor de Llúpol

Botigues Sant Andreu de Palomar

Al cor de Sant Andreu, podeu gaudir d’aquest celler amb més de 200 referències, quatre aixetes i una agenda farcida amb les seves experiències, que inclouen monogràfics de birres britàniques i alemanyes i una sessió de maridatge amb formatges asturians.

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising