3 M'encanta
Guarda-ho

Les millors cerveseries artesanes de Barcelona

El boom de la cervesa artesana ha sacsejat la ciutat. Visitem els brolladors barcelonins que altres ciutats envegen

©Iván Moreno

Quan parlem de birra fora del país i ens pregunten d’on venim, el sentiment generalitzat quan responem “Barcelona” sempre és el mateix: enveja, sana enveja. Fins i tot a Madrid, els amants de la bona cervesa ho tenen clar: Barcelona ara mateix is 'the place to be'. La capital d’un estat amb una militància fidel, que no ha dubtat a fer de l’aigua, la malta, el llúpol i l’ordi la seva causa. Fins al punt d’improvisar rutes per tota la ciutat, servint-se de xarxes socials, aplicacions com Untappd i webs com RateBeer o BeerAdvocate, a fi de perseguir les últimes novetats en barril o ampolla, tant dels productors locals com d’importació.

Els pioners

Cerveseria Jazz

Recomanat

Desembre del 92. Mentre Barcelona es treu de sobre la ressaca olímpica, un jove posa en marxa la que esdevindrà tota una institució cervesera: el Jazz. Gairebé un quart de segle després l’Àlex Camacho segueix rere la barra cuinant una de les millors hamburgueses de la ciutat amb la mateixa paciència i il·lusió que destil·la quan parla de birra. Local fundacional de l’associació Humulus Lupulus i de la Steve’s Academy, les seves parets emanen història; però no només de música, també de cervesa.

Llegir-ne més
El Poble-sec

La Cerveteca

Recomanat

Un altre empori cerveser de la ciutat, des que fa uns 15 anys Guillem Laporta i Rubén Río van obrir el primer celler de l’Estat dedicat a la birra artesana. Ells van ser els primers a oferir una carta plena de referències de tot el món (especialment dels EUA) tan desconegudes aleshores com cotitzades avui dia; a més d’oferir els primers tastos, tallers i maridatges. Una pràctica potser força recurrent en l’actualitat, però que va tenir els seus inicis només a aquesta cantonada del Gòtic.

Llegir-ne més
El Gòtic

La Cervesera Artesana

Ha plogut molt des que, el 1993, Steve Huxley va començar a elaborar Iberian, la primera cervesa produïda i comercialitzada a una microcerveseria a la ciutat. Després de la incorporació d’Olaf Martí com a nou mestre, l’Artesana segueix fidel als seus principis: omplir les cinc aixetes amb cervesa de la casa, i tocs especials que van des dels bolets fins a la mel o les espècies. Un clàssic.

Llegir-ne més
Gràcia
Advertising

Freiburg

Abans de llançar-se a l’aventura del BierCab, el Manolo Baltasar va convertir aquesta entrepaneria en punt de pelegrinatge per als amants de la birra des del 1996. Gràcies a la seva selecció d’ampolles d’importació –i no només d’Alemanya, precisament–, i tot i comptar amb (només) tres aixetes, aquest petit establiment tot just davant del mercat de Collblanc és a més l’indret perfecte per gaudir de la millor prèvia possible si sou habituals del Camp Nou o del Palau. Més que un club, més que un frankfurt.

Llegir-ne més
Fora de Barcelona

2D2Dspuma

Gràcies a la inquietud de la Susana i la Maria, el Congrés també ha esdevingut destinació obligada per als bons birraires. El 2D2 ofereix dos espais annexos: una botiga on gaudir d’una selecció única, que pot arribar fins al miler de referències (incloent-hi la seva, esclar), i un bar amb nou aixetes rotatives amb la garantia que almenys cinc seran de proximitat. A més, els dilluns, dimecres i dijous fan maridatge de tapes a preus populars. Algú va dir que la cervesa artesana és cara?

Llegir-ne més
Sant Andreu

Beerxample

Biercab

De la mateixa manera que els comerços del Gaixample, els establiments cervesers de la zona s’han convertit en un reclam que ja traspassa els límits de la ciutat, de Catalunya i fins i tot d’Espanya. El primer lloc del BierCab (Muntaner, 55) al rànquing mundial de destinacions cerveseres del web especialitzat RateBeer va marcar un abans i un després l’estiu del 2014: Barcelona havia passat aleshores a ser un destí turístic cerveser.

El coneixement i perspicàcia dels seus socis –la cervesera navarresa Naparbier, la distribuïdora Zombier, juntament amb empresaris de reconegut prestigi al sector com Sven Bosch (The Drunk Monk) i Manolo Baltasar (Freiburg)– hi van posar la primera pedra. Tenen 30 aixetes i selecció d’ampolles, ara ampliada a la a BierCaB ShoP (Muntaner, 57).

Llegir-ne més
L'Antiga Esquerra de l'Eixample

Rosses i Torrades

Recomanat

David Pié té amb Rosses i Torrades el títol honorífic de degà del districte. Obert el 2010, aquest celler cerveser us permetrà gaudir d’una bona pinta fresqueta i, fins i tot, posar un vinil al tocadiscs mentre desconnecteu del món fent un recorregut pels seus prestatges amb més de 500 referències.

Llegir-ne més
Eixample

Brewdog Bar

Només uns metres més endavant, a la cantonada amb Casanova, dos establiments molt més recents, però també de visita obligada: d’una banda, el primer pub dels escocesos BrewDog a l’Estat, amb 20 tiradors (entre cerveses pròpies i convidades) i la possibilitat de gaudir abans que ningú de les darreres propostes dels creadors de la cada cop més popular PunkIPA.

Llegir-ne més
L'Antiga Esquerra de l'Eixample
Advertising

Oma Bistró

A la mateixa vorera, trobem l'altra de les referències de Consell de Cent, l’OMA Bistro, i la seva encertada proposta d’acompanyar un 'brunch' al més pur estil novaiorquès amb una pinta de craft beer.

Llegir-ne més
Esquerra de l’Eixample

Garage Beer Co

També a Consell de Cent, tot just davant de la cantonada amb el BierCab –perdó, amb Muntaner–, un altre establiment està despertant la curiositat tant dels menys experts com dels ja iniciats. Es tracta de la Garage Beer Company, un brewpub a on a més de tastar les seves cerveses (encara amb marge de millora) a pocs metres dels fermentadors, us podreu sentir literalment com al sofà de casa vostra.

Llegir-ne més
L'Antiga Esquerra de l'Eixample

L'Espumossa

Enfilant Aribau cap amunt, ha arribat el moment de deixar-se caure per L’Espumossa, un acollidor espai cerveser, on podreu omplir el dipòsit a la seva botiga i prendre una pinta ben fresqueta mentre gaudiu de les croquetes casolanes i la simpatia de la Cristina. Una delícia.

Llegir-ne més
L'Antiga Esquerra de l'Eixample
Advertising

MonDoré

En resum, quan parlem del Beerxample, parlem del millor aparador possible per al món de la cervesa a Barcelona. A cadascun dels seus barris trobareu almenys un establiment suggeridor tant per als neòfits com per als beer geeks: botigues,brewpubs, bars de moda i, fins i tot, restaurants amb maridatges especials com els del Racó d’en Cesc (Diputació, 101) i el MonDoré.

Reserva ara Llegir-ne més

La Resistència

Recomanat

Per cert, si us quedeu per Sant Antoni, no deixeu de fer-ne un parell a La Resistència (Viladomat, 107 – 12 taps). I si a més teniu la sort d’agafar el Sergi Gili amb un dia xerraire i acabar la nit parlant de filosofia, història o anarquia, us podreu adonar del pou de saviesa que pot arribar a ser la barra d’un bar amb una bona cervesa a la mà. Definitivament, els taxis estan sobrevalorats.

Llegir-ne més
Eixample

La Més Petita

Disposen d’un total de vuit tiradors, és possiblement la cerveseria amb més sortidors per metre quadrat de la ciutat. Us proposen una tria acurada de cerveses artesanes (nacionals i internacionals) en un ambient acollidor. També ofereixen la possibilitat d’endur-vos-les a casa mitjançant envasos reutilitzables.

Llegir-ne més
La Nova Esquerra de l'Eixample
Advertising

Birra als barris

Ale&Hop

Des del 2011, el barri del Born també té el seu lloc de culte cerveser: una desena d’aixetes rotatives i tres neveres farcides de gom a gom, a més d’un dels horaris més flexibles de la ciutat (de diumenge a dimecres us hi podeu estar fins a la 1.30 de la matinada), els seus dijous de pintxos, els brunch de cap de setmana, i una saludable oferta de menjar vegetarià... Que no es digui que la bona birra no és sana!

Llegir-ne més
Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Ølgod

Benvinguda sigui l’Ølgod, una cerveseria artesana al cor del Raval que punxa la barbaritat de 30 barrils; el nom no deixa espai per al dubte: Ølgod és un poble danès i significa déu de la birra, i a l’entrada hi veiem runes i un vaixell víking. Es dediquen a la cervesa artesana d’arreu del nord (encara que sempre amb una presència gens testimonial de la producció local). De la cuina se n’encarrega el mateix cap de cuina dels darrers deu anys de la seva anterior encarnació, el Juicy Jones. Això es tradueix en una petita carta de menjar vegetarià, de receptes senzilles però de qualitat, on tot és casolà (fins i tot els nachos). I en un menú de migdia bo i generós, on inclouen tota una pinta de birra artesana, o dues mitges pintes si voleu fer de tastaolletes.

Llegir-ne més
El Raval

Homo Sibaris

Després de tastar la seva primera bitter de la mà de Steve Huxley i formar part dels inicis de la revolució cervesera amb La Cerveteca i Humulus Lupulus, Guillem Laporta va tornar al barri de Sants per iniciar un nou projecte amb amics a on, a més de vendre la seva pròpia cervesa, poder desenvolupar les seves inquietuds més personals. Imprescindible, i amb terrassa a la plaça d’Osca. Algú en dóna més?

Llegir-ne més
Sants - Montjuïc
Advertising

Cara B

Va trigar-hi, però, més enllà de donar l’empenta a la febre artesana, Gràcia va viure un estancament del qual va sortint gràcies a la bona feina de la Noe al davant d’aquest local de concerts, que ha trobat en una nodrida selecció de barrils i ampolles el millor complement. A més de la seva terrassa interior, no us heu de perdre el Vilabirra, festival cerveser durant la Festa Major. Un oasi!

Llegir-ne més
Gràcia

La Cervecita

Una birreta al dia, és el savi consell que donen el Quim i l’Angie. Junts gestionen des de fa més de cinc anys aquest negoci entranyable, que representa l’essència de la birra amb una desena d’aixetes (tres bombes de mà incloses) i més de 300 ampolles. L’ànima birraire del Poblenou, a on a més d’una bona colla de fidels també s’hi apleguen els turistes més exigents després d’un llarg dia de platja.

Llegir-ne més
Sant Martí

Kælderkold

Rere d’aquest nom impronunciable–literalment ‘cervesa freda de soterrani’–, el Mads vol portar a peu de La Rambla l’esperit de la seva Dinamarca, pàtria de firmes preuades com Mikkeller, Amager i To Øl. A més de 15 aixetes on impera la qualitat, aquest petit però més que aprofitat bar va ser pioner en la implantació d’una carta de beer cocktails. Salut... o, com diuen allà, skål!

Llegir-ne més
El Gòtic
Advertising

Brew Pubs (directa del fermentador)

Le Sec

Amb la seva maquinària ja a punt, el coneixement de l’Anna Cufí i l’experiència d’un alquimista com el Bernat Diego són el millor aval d’aquesta bufona ‘micro’ davant mateix del Jazz i la Steve’s Academy. Jocs de paraules al marge, el BrewPub Le Sec canviarà la cara al Poble-sec. N’estem segurs!

Llegir-ne més
El Poble-sec

BlackLab Brewhouse & Kitchen

Situació privilegiada i fusió gastronòmica (a cavall d’Àsia i els EUA) semblaven els punts forts d’aquest ambiciós projecte que ja s’ha guanyat el respecte de la parròquia birraire. La seva IPA Claudia i l’APA Cosas Que Pasan seran una de les millors notícies de l’estiu cerveser. Temps al temps.

Llegir-ne més
Ciutat Vella

El Vaso de Oro

A més de tot un referent de les tapes des de fa mig segle, El Vaso serveix des del 2009 les cerveses Fort, directes de la seva fàbrica de l’Hospitalet i degudament refrigerades. Acompanyar un dels seus platillos amb una flauta hauria de formar part del decàleg de qualsevol barceloní.

Llegir-ne més
La Barceloneta
Advertising

Naparbcn

Això és una supercerveseria artesana, oberta per la mateixa empresa que Biercab: té set tancs de fermentació on fan la seva pròpia cervesa i dotze tiradors per a tastar-la. I de la cuina s'encarrega en Miquel Aldana (Michelin al Tresmacarrons del Masnou) amb plats d'alt nivell: com un tàrtar de ventresca de tonyina amb taronja i miso, arròs amb gambes i carxofes o un caneló de pollastre, amb beixamel i suc, prodigiós.

Llegir-ne més
Dreta de l'Eixample

Edge Brewing

Al Poblenou des del 2013, l’Scott i l’Alan segueixen trobant un lloc a les seves atapeïdes agendes per compartir la seva passió per la craft beer. Si encara no teniu cap idea pels dissabtes de juliol, ja podeu apuntar-vos a EDGEucation, les jornades de portes obertes de la cervesera del Poblenou.

Llegir-ne més
La Vila Olímpica del Poblenou

Botigues

Lambicus

Després de la trista pèrdua que va suposar el tancament de la botiga de La Maison Belge, el Henk va omplir el buit a l’ànima dels malalts dels llevats amb l’obertura d’aquest celler amb gairebé 500 referències i dues aixetes per acompanyar la seva oferta de productes típics. Imprescindible.

Llegir-ne més

The Beer Shop

Diagonal amunt, la cervesa artesana també té el seu punt de trobada en aquest acollidor store & bar (amb terrasseta, que en estiu s’agraeix), i que amb el pas del temps també s’ha convertit en tot un clàssic gràcies a les seves vuit aixetes i més de 250 referències. Tot un must de la zona alta.

Llegir-ne més
Sant Gervasi - Galvany

Family Beer

Recomanat

Tal com afirmen els que en saben, la verdadera revolució cervesera resideix en el homebrewing. Si disposeu de les condicions de refrigeració i l’espai necessaris, aquí trobareu de tot per fer birra a casa: kits de 4 litres, barreges i ingredients a dojo, accessoris, cursos… i que tremoli Mikkeller!

Llegir-ne més
Gràcia
Advertising

La Flor de Llúpol

Al cor de Sant Andreu, podeu gaudir d’aquest celler amb més de 200 referències, quatre aixetes i una agenda farcida amb les seves experiències, que inclouen monogràfics de birres britàniques i alemanyes i una sessió de maridatge amb formatges asturians.

Llegir-ne més
Sant Andreu de Palomar

Comentaris

2 comments
Ge M

Per mi falta Beering Barcelona, que mai el teniu en comte. www.beeringbarcelona.com

. El millor servei de growler amb 5 aixetes

Litus B

Molt bon article! 

Per mi falta el millor brewpub! L'Abirradero (40 tirador de cervesa artesana!). Està al Poble-Sec: www.abirradero.com