Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Les millors cerveseries artesanes de Barcelona

Les millors cerveseries artesanes de Barcelona

El boom de la cervesa artesana ha sacsejat la ciutat. Visitem els brolladors barcelonins que altres ciutats envegen

The Black Lion
© Iván Moreno
Per Aitor Labrador |
Advertising

Quan parlem de birra fora del país i ens pregunten d’on venim, el sentiment generalitzat quan responem “Barcelona” sempre és el mateix: enveja, sana enveja. Fins i tot a Madrid, els amants de la bona cervesa ho tenen clar: Barcelona ara mateix is 'the place to be'. La capital d’un estat amb una militància fidel, que no ha dubtat a fer de l’aigua, la malta, el llúpol i l’ordi la seva causa. Fins al punt d’improvisar rutes per tota la ciutat, servint-se de xarxes socials, aplicacions com Untappd i webs com RateBeer o BeerAdvocate, a fi de perseguir les últimes novetats en barril o ampolla, tant dels productors locals com d’importació.

RECOMANAT: I si no sou de cervesa, aneu a fer el vermut!

 

Els pioners

Restaurants, Bar d'entrepans

Cerveseria Jazz

icon-location-pin El Poble-sec

Desembre del 92. Mentre Barcelona es treu de sobre la ressaca olímpica, un jove posa en marxa la que esdevindrà tota una institució cervesera: el Jazz. Gairebé un quart de segle després l’Àlex Camacho segueix rere la barra cuinant una de les millors hamburgueses de la ciutat amb la mateixa paciència i il·lusió que destil·la quan parla de birra. Local fundacional de l’associació Humulus Lupulus i de la Steve’s Academy, les seves parets emanen història; però no només de música, també de cervesa.

Time Out diu

La Cervesera Artesana

icon-location-pin Gràcia

Ha plogut molt des que, el 1993, Steve Huxley va començar a elaborar Iberian, la primera cervesa produïda i comercialitzada a una microcerveseria a la ciutat. Després de la incorporació d’Olaf Martí com a nou mestre, l’Artesana segueix fidel als seus principis: omplir les cinc aixetes amb cervesa de la casa, i tocs especials que van des dels bolets fins a la mel o les espècies. Un clàssic.

Advertising

Freiburg

icon-location-pin Fora de Barcelona

Abans de llançar-se a l’aventura del BierCab, el Manolo Baltasar va convertir aquesta entrepaneria en punt de pelegrinatge per als amants de la birra des del 1996. Gràcies a la seva selecció d’ampolles d’importació –i no només d’Alemanya, precisament–, i tot i comptar amb (només) tres aixetes, aquest petit establiment tot just davant del mercat de Collblanc és a més l’indret perfecte per gaudir de la millor prèvia possible si sou habituals del Camp Nou o del Palau. Més que un club, més que un frankfurt.

2D2Dspuma

icon-location-pin Sant Andreu

Gràcies a la inquietud de la Susana i la Maria, el Congrés també ha esdevingut destinació obligada per als bons birraires. El 2D2 ofereix dos espais annexos: una botiga on gaudir d’una selecció única, que pot arribar fins al miler de referències (incloent-hi la seva, esclar), i un bar amb nou aixetes rotatives amb la garantia que almenys cinc seran de proximitat. A més, els dilluns, dimecres i dijous fan maridatge de tapes a preus populars. Algú va dir que la cervesa artesana és cara?

Beerxample

BierCab
©MariaDias
Bars i pubs, Cerveseria

Biercab

icon-location-pin L'Antiga Esquerra de l'Eixample

De la mateixa manera que els comerços del Gaixample, els establiments cervesers de la zona s’han convertit en un reclam que ja traspassa els límits de la ciutat, de Catalunya i fins i tot d’Espanya. El primer lloc del BierCab (Muntaner, 55) al rànquing mundial de destinacions cerveseres del web especialitzat RateBeer va marcar un abans i un després l’estiu del 2014: Barcelona havia passat aleshores a ser un destí turístic cerveser.

El coneixement i perspicàcia dels seus socis –la cervesera navarresa Naparbier, la distribuïdora Zombier, juntament amb empresaris de reconegut prestigi al sector com Sven Bosch (The Drunk Monk) i Manolo Baltasar (Freiburg)– hi van posar la primera pedra. Tenen 30 aixetes i selecció d’ampolles, ara ampliada a la a BierCaB ShoP (Muntaner, 57).

Time Out diu
Botigues, Vins i licors

Rosses i Torrades

icon-location-pin Eixample

David Pié té amb Rosses i Torrades el títol honorífic de degà del districte. Obert el 2010, aquest celler cerveser us permetrà gaudir d’una bona pinta fresqueta i, fins i tot, posar un vinil al tocadiscs mentre desconnecteu del món fent un recorregut pels seus prestatges amb més de 500 referències.

Advertising
BrewDog
©MariaDias
Restaurants

Brewdog Bar

icon-location-pin L'Antiga Esquerra de l'Eixample

Només uns metres més endavant, a la cantonada amb Casanova, dos establiments molt més recents, però també de visita obligada: d’una banda, el primer pub dels escocesos BrewDog a l’Estat, amb 20 tiradors (entre cerveses pròpies i convidades) i la possibilitat de gaudir abans que ningú de les darreres propostes dels creadors de la cada cop més popular PunkIPA.

Oma Bistro
©MariaDias
Restaurants, Europea contemporània

Oma Bistró

icon-location-pin Esquerra de l’Eixample

A la mateixa vorera, trobem l'altra de les referències de Consell de Cent, l’OMA Bistro, i la seva encertada proposta d’acompanyar un 'brunch' al més pur estil novaiorquès amb una pinta de craft beer.

Time Out diu
Advertising
Bars i pubs, Cerveseries artesanes

Garage Beer Co

icon-location-pin L'Antiga Esquerra de l'Eixample

També a Consell de Cent, tot just davant de la cantonada amb el BierCab –perdó, amb Muntaner–, un altre establiment està despertant la curiositat tant dels menys experts com dels ja iniciats. Es tracta de la Garage Beer Company, un brewpub a on a més de tastar les seves cerveses (encara amb marge de millora) a pocs metres dels fermentadors, us podreu sentir literalment com al sofà de casa vostra.

Time Out diu
Enkel
© Enkel
Restaurants, Europea contemporània

Enkel

A l'Enkel tant hi fan unes gyozes veggie o un pop a l''ají panca', amb 'leche de tigre' i alvocat. Gastronomia asiàtica, sud-americana i d’aquí. Com que tenen la cuina oberta tot el dia, preparen 'brunchs' amb un cafè gurmet espectacular elaborat en diferents tipus de cafeteres. Treballen amb producte de proximitat i tenen molts plats vegetarians. No us perdeu les tapes ni la cervesa artesana: sis tiradors.

Advertising
Restaurants

MonDoré

En resum, quan parlem del Beerxample, parlem del millor aparador possible per al món de la cervesa a Barcelona. A cadascun dels seus barris trobareu almenys un establiment suggeridor tant per als neòfits com per als beer geeks: botigues,brewpubs, bars de moda i, fins i tot, restaurants amb maridatges especials com els del Racó d’en Cesc (Diputació, 101) i el MonDoré. En aquest darrer l'oferta es basa en tapes i arrossos molt ben fets, i una carta que suggereix els maridatges amb la cervesa.

Bars i pubs, Cerveseria

L'Espumossa

icon-location-pin L'Antiga Esquerra de l'Eixample

Enfilant Aribau cap amunt, ha arribat el moment de deixar-se caure per L’Espumossa, un acollidor espai cerveser, on podreu omplir el dipòsit a la seva botiga i prendre una pinta ben fresqueta mentre gaudiu de les croquetes casolanes i la simpatia de la Cristina. Una delícia.

Advertising
Restaurants, Hamburgueses

La Cerveseria Clandestina

icon-location-pin Sagrada Família

A prop de la Sagrada Família s'amaga un lloc de pelegrinatge per als locals i aquells visitants que s'escapen del circuit més evident del barri. En aquest local se serveixen excel·lents hamburgueses i un ampli ventall de cerveses artesanes. Us hi sentireu com a casa.

Bars i pubs, Cerveseries artesanes

La Més Petita

icon-location-pin La Nova Esquerra de l'Eixample

Disposen d’un total de vuit tiradors, és possiblement la cerveseria amb més sortidors per metre quadrat de la ciutat. Us proposen una tria acurada de cerveses artesanes (nacionals i internacionals) en un ambient acollidor. També ofereixen la possibilitat d’endur-vos-les a casa mitjançant envasos reutilitzables.

Birra als barris

Ale&Hop
Ivan Giménez
Bars i pubs, Cerveseria

Ale&Hop

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Des del 2011, el barri del Born també té el seu lloc de culte cerveser: una desena d’aixetes rotatives i tres neveres farcides de gom a gom, a més d’un dels horaris més flexibles de la ciutat (de diumenge a dimecres us hi podeu estar fins a la 1.30 de la matinada), els seus dijous de pintxos, els brunch de cap de setmana, i una saludable oferta de menjar vegetarià... Que no es digui que la bona birra no és sana!

Ølgod
© Maria Dias
Bars i pubs, Cerveseries artesanes

Ølgod

icon-location-pin El Raval

Benvinguda sigui l’Ølgod, una cerveseria artesana al cor del Raval que punxa la barbaritat de 30 barrils; el nom no deixa espai per al dubte: Ølgod és un poble danès i significa déu de la birra, i a l’entrada hi veiem runes i un vaixell víking. Es dediquen a la cervesa artesana d’arreu del nord (encara que sempre amb una presència gens testimonial de la producció local). De la cuina se n’encarrega el mateix cap de cuina dels darrers deu anys de la seva anterior encarnació, el Juicy Jones. Això es tradueix en una petita carta de menjar vegetarià, de receptes senzilles però de qualitat, on tot és casolà (fins i tot els nachos). I en un menú de migdia bo i generós, on inclouen tota una pinta de birra artesana, o dues mitges pintes si voleu fer de tastaolletes.

Advertising
Bars i pubs, Cerveseries artesanes

Homo Sibaris

icon-location-pin Sants - Montjuïc

Després de tastar la seva primera bitter de la mà de Steve Huxley i formar part dels inicis de la revolució cervesera amb La Cerveteca i Humulus Lupulus, Guillem Laporta va tornar al barri de Sants per iniciar un nou projecte amb amics a on, a més de vendre la seva pròpia cervesa, poder desenvolupar les seves inquietuds més personals. Imprescindible, i amb terrassa a la plaça d’Osca. Algú en dóna més?

Beer'linale
© Maria Dias
Bars i pubs, Cerveseries artesanes

Beer'linale

Un projecte ambiciós: ocupa dues plantes, que han convertit en menjadors, i juga amb una barra senyorial a l’entrada –llarga i càlida–, que funciona com a punt focal d’un espai fet amb materials nous, fusta noble i totxana antiga a la vista. El Beer’linale us rep amb 30 tiradors de cervesa artesana i una pissarra amb totes les varietats detallades. Segurament, els puristes trobaran llacunes al catàleg de cerveses, però als neòfits, que som majoria, els 30 tiradors i les més de 180 referències en ampolla ens resultaran més que suficients. El Beer’linale aposta pel producte europeu –danès, italià, belga– i per la birra autòctona, i compta amb un arsenal de tapes i platets del tot indispensables perquè no en sortiu arrossegant-vos com llimacs.

Time Out diu
Advertising
Bars i pubs, Cerveseries artesanes

Mikkeller Bar Barcelona

icon-location-pin Esquerra de l’Eixample

Us agrada córrer i sou fans de la cervesa artesana. Doncs us hem trobat nou temple: el Mikkeller Bar Barcelona. Vénen directes des de Copenhaguen i, darrere la barra, hi trobareu fins a 24 tiradors diferents. El local és acollidor, modern i 100% escandinau. Vaja, que és un dels espais més 'hygge' de la ciutat. Eing? És un concepte danès que vindria a ser sinònim d’una tarda de peli i manta a casa, amb espelmes i una infusió a les mans. O una bona birra, esclar.

Bars i pubs, Cerveseries artesanes

Cara B

icon-location-pin Gràcia

Va trigar-hi, però, més enllà de donar l’empenta a la febre artesana, Gràcia va viure un estancament del qual va sortint gràcies a la bona feina de la Noe al davant d’aquest local de concerts, que ha trobat en una nodrida selecció de barrils i ampolles el millor complement. A més de la seva terrassa interior, no us heu de perdre el Vilabirra, festival cerveser durant la Festa Major. Un oasi!

Advertising
Botigues

La Cervecita

icon-location-pin Sant Martí

Una birreta al dia, és el savi consell que donen el Quim i l’Angie. Junts gestionen des de fa més de cinc anys aquest negoci entranyable, que representa l’essència de la birra amb una desena d’aixetes (tres bombes de mà incloses) i més de 300 ampolles. L’ànima birraire del Poblenou, a on a més d’una bona colla de fidels també s’hi apleguen els turistes més exigents després d’un llarg dia de platja.

Bars i pubs, Cerveseria

Kælderkold

icon-location-pin El Gòtic

Rere d’aquest nom impronunciable–literalment ‘cervesa freda de soterrani’–, el Mads vol portar a peu de La Rambla l’esperit de la seva Dinamarca, pàtria de firmes preuades com Mikkeller, Amager i To Øl. A més de 15 aixetes on impera la qualitat, aquest petit però més que aprofitat bar va ser pioner en la implantació d’una carta de beer cocktails. Salut... o, com diuen allà, skål!

Brew Pubs (directa del fermentador)

Fàbrica Moritz
Raul Tejero
Restaurants, Cuina contemporània

Fàbrica Moritz

icon-location-pin Eixample

L'espai gastronòmic de Cervesa Moritz, en el que havia sigut l'antiga fàbrica, és tot un festival de beguda i menjar. En l'espai de cerveseria, amb la barra més llarga de la ciutat, hi podem prendre cervesa sense pasteuritzar, connectada directament del tirador al tanc d'una microcerveseria. I també hi trobem una amplíssima carta de tapes d'arreu del món, a càrrec de Jordi Vilà, on menjar alsacià i espanyol es donen la mà. Tot plegat acompanyat d'un bar de vins i un restaurant. En aquest espai rehabilitat integralment per Jean Nouvel, també es pot visitar la microcerveseria, però sobretot val la pena passejar-hi sense pressa i descobrir els detalls arquitectònics –murs vegetals, finestres periscòpiques– que fan de la Fàbrica Moritz un dels edificis públic més sorprenents de la ciutat i tot un parc temàtic pels amants de la cervesa.

Le Sec

icon-location-pin El Poble-sec

Amb la seva maquinària ja a punt, el coneixement de l’Anna Cufí i l’experiència d’un alquimista com el Bernat Diego són el millor aval d’aquesta bufona ‘micro’ davant mateix del Jazz i la Steve’s Academy. Jocs de paraules al marge, el BrewPub Le Sec és un pilar de la cervesa artesana a Poble-sec.

Advertising

BlackLab Brewhouse & Kitchen

icon-location-pin Ciutat Vella

Situació privilegiada i fusió gastronòmica (a cavall d’Àsia i els EUA) semblaven els punts forts d’aquest ambiciós projecte que ja s’ha guanyat el respecte de la parròquia birraire. La seva IPA Claudia i l’APA Cosas Que Pasan seran una de les millors notícies de l’estiu cerveser. Temps al temps.

Restaurants

El Vaso de Oro

icon-location-pin La Barceloneta

A més de tot un referent de les tapes des de fa mig segle, El Vaso serveix des del 2009 les cerveses Fort, directes de la seva fàbrica de l’Hospitalet i degudament refrigerades. Acompanyar un dels seus platillos amb una flauta hauria de formar part del decàleg de qualsevol barceloní. Potser el lloc tradicional de Barcelona on millor es tira la canya.

Advertising
NaparBCN
© FERRAN_SENDRA
Bars i pubs, Cerveseries artesanes

Naparbcn

icon-location-pin Dreta de l'Eixample

Això és una supercerveseria artesana, oberta per la mateixa empresa que Biercab: té set tancs de fermentació on fan la seva pròpia cervesa i dotze tiradors per a tastar-la. I de la cuina s'encarrega en Miquel Aldana (Michelin al Tresmacarrons del Masnou) amb plats d'alt nivell: com un tàrtar de ventresca de tonyina amb taronja i miso, arròs amb gambes i carxofes o un caneló de pollastre, amb beixamel i suc, prodigiós.

Edge Brewing
©IvanGiménez
Restaurants

Edge Brewing

icon-location-pin La Vila Olímpica del Poblenou

Al Poblenou des del 2013, l’Scott i l’Alan segueixen trobant un lloc a les seves atapeïdes agendes per compartir la seva passió per la craft beer. Aquesta microcerveseria artesana fabrica cervesa amb llúpol d'Amèrica. Hi podeu comprar mam del bo a dojo –dos litres us poden sortir per uns deu euros– i visitar la seva bateria antiaèria, amb tast inclòs, esclar. Estigueu atents a la seva web, on hi trobareu moltes activitats i maridatges, sempre amb la birra com a centre d'interés.

Botigues

Botigues

Lambicus

Després de la trista pèrdua que va suposar el tancament de la botiga de La Maison Belge, el Henk va omplir el buit a l’ànima dels malalts dels llevats amb l’obertura d’aquest celler amb gairebé 500 referències i dues aixetes per acompanyar la seva oferta de productes típics. Imprescindible.

Restaurants

Bar Omar

icon-location-pin Sant Gervasi - Galvany

Diagonal amunt, la cervesa artesana també té el seu punt de trobada en aquest acollidor store & bar (amb terrasseta, que en estiu s’agraeix), i que amb el pas del temps també s’ha convertit en tot un clàssic gràcies a les seves vuit aixetes i més de 250 referències. Tot un must de la zona alta.

Advertising
Family Beer
Maria Dias
Botigues, Botigues gurmet

Family Beer

icon-location-pin Gràcia

Tal com afirmen els que en saben, la verdadera revolució cervesera resideix en el homebrewing. Si disposeu de les condicions de refrigeració i l’espai necessaris, aquí trobareu de tot per fer birra a casa: kits de 4 litres, barreges i ingredients a dojo, accessoris, cursos… i que tremoli Mikkeller!

Time Out diu
Botigues

La Flor de Llúpol

icon-location-pin Sant Andreu de Palomar

Al cor de Sant Andreu, podeu gaudir d’aquest celler amb més de 200 referències, quatre aixetes i una agenda farcida amb les seves experiències, que inclouen monogràfics de birres britàniques i alemanyes i una sessió de maridatge amb formatges asturians.

More to explore

Advertising