Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Ana Maria Matute i Margarita Rivière entre les sis dones que tindran carrer a Barcelona

Només un 7,6% del total dels carrers de Barcelona tenen nom de dona

Escrit per
Marc Andreu
Publicitat

Feminitzar l'espai públic és molt més que canviar una placa i donar-li un nou nom de dona a un carrer. Augmentar la presència de dones en el nomenclàtor ajuda, per descomptat, al coneixement i reconeixement de les dones en qüestió, però sobretot suma referents femenins en una xarxa de carrers monopolitzats per noms d'homes. Des de militars a reis, passant per colonitzadors, esclavistes o bisbes, els noms dels carrers de Barcelona són dels homes, només un 7,6% són de dones, i això és precisament el que vol revertir l'Ajuntament i multituds d'associacions de la ciutat. 

L'últim pas a favor d'aquesta feminització dels carrers s'ha aprovat pocs dies abans del 8 de març, Dia de la Dona Treballadora, i que suposarà el canvi de noms de sis carrers de la ciutat per sis barcelonines que han estat referents per les seves aportacions en els camps científics, literaris, periodístics i pedagògics. 

Quins carrers portaran nom de dona?

  • Dolors Batlle i Sunyer (fins ara carrer Enric Bargés - Sants)
  • Ana Maria Matute (fins ara carrer Ramiro de Maeztu - Salut)
  • Margarita Rivière (fins ara plaça Cristalleries Planell - Corts)
  • Concepció Aleixandre Ballester (donarà nom a la cruïlla del carrer de Villarroel amb Rosselló)
  • Elisa Moragas (fins ara carrer dels Reis Catòlics)
  • Anna Domènech Campoy (donaran nom a l'espai exterior de la Fabra i Coats)

* El carrer del Camp del Ferro passarà al femení i es dirà Camp de la Ferro, ja que la fàbrica que li dona nom fa referència a la fàbrica 'La Ferroviària' i no al metall (masculí).

Qui és qui?

Dolors Batlle i Sunyer / Educadora i mestra, Batlle i Sunyer va renovar els esquemes educatius de Catalunya i va codirigir el Grup Escolar Lluís Vives de Sants durant el franquisme i en plena Guerra Civil. A més, va ser depurada pel règim franquista de l’any 1939.

Ana Maria Matute / Diversos cops nominada per al Premi Nobel de literatura, Matute és una de les grans escriptores de la literatura espanyola del segle XX i considerada una de les que ha sabut retratar millor l'Espanya de postguerra. Aquesta barcelonina multipremiada, l'any 2010 obté el reconegut Premi Cervantes, i a partir d'ara posarà el nom del carrer Ramiro de Maeztu, periodista franquista i feixista. La petició d'aquest canvi de nom està aprovada per l'Ajuntament, però neix d'una reivindicació dels districtes d'Horta-Guinardó i Gràcia.

Margarita Rivière / Periodista barcelonina, va crear el servei en català de l’agència de notícies EFE Catalunya i també va guanyar el Premi Ciutat de Barcelona de periodisme, entre molts altres guardons.

Concepció Aleixandre Ballester / Aquesta metgessa amb vocació pedagògica i científica donarà nom a una cruïlla just davant de l'Hospital Clínic. Durant la seva vida va promocionar i lluitar per una medicina més social i pròxima als coneixements higiènica, en espacial a les dones.

Anna Domènech Campoy / l'exterior de la Fabra i Coats ja no serà un espai sense nom, a partir d'ara portarà el nom d'aqesuta ferma defensora de l'educació pública i directora de dues escoles bressol al barri de Sant Andreu durant els anys 30.

Elisa Moragas i Badia / la petició d'aquest canvi de nom també neix d'una iniciativa ciutadana per tal de canviar el nom del carrer Reis Catòlics, a Vallvidrera, pel d'aquesta professora i fundadora de l'Escola Nabí l'any 1972. 

Aquestes sis dones referents se sumen a les altres sis dones que ja va aprovar el setembre passat l'Ajuntament de Barcelona. Per tant, en l'últim mig any el consistori ja ha donat llum verda al canvi de noms de 12 carrers i places per noms de dones.

NO T'HO PERDIS: 10 barcelonines per a la història

Llegeix el número de març de Time Out Barcelona, amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat