Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Copa menstrual
Foto: Shuterstock

Aquestes són les universitats catalanes que faran canvis als lavabos per fer-los 'amics de la menstruació'

El projecte pretén afavorir l'ús de productes menstruals reutilitzables amb espais adequats per manegar-los

Enora Le Roux
Escrit per
Enora Le Roux
Publicitat

Fa poc més d’un mes que el Govern va posar en marxa la distribució gratuïta de diferents productes menstruals a través de les farmàcies catalanes. En només deu dies, la campanya, sota el nom 'La meva regla, les meves regles', va superar els 400.000 codis QR (el sistema implementat per adquirir algun dels productes) i va abastir a 225.000 dones. De fet, en aquells primers dies, cada hora es van dispensar quasi 2.000 productes. 

Si bé la mesura sembla haver estat un èxit en el seu inici i s’ha desmarcat com a pionera en l’àmbit internacional, en el dia a dia, la menstruació i el seu maneig requereix unes característiques pràctiques, com un espai adaptat on canviar-se o un sistema saludable per netejar els productes reutilitzables, que encara són insuficients. De fet, segons l’'Informe equitat i salut menstrual a Espanya (2020-2022)', el 75,2% de les dones i persones menstruants que va enquestar van reportar haver utilitzat productes menstruals més temps del recomanable per la falta d’accés a espais adequats.   

Per intentar mitigar aquesta situació, Rezero, una fundació per a la prevenció de residus i el consum responsable, ha impulsat una iniciativa que pretén afavorir l’ús de productes menstruals reutilitzables amb la presència d’espais adequats per manegar la menstruació amb comoditat dins la comunitat universitària. Al projecte, 'Amics de la menstruació', s’hi han adherit set dels principals centres educatius superiors catalans, que han permès incorporar el servei en un total de 550 lavabos, amb el suport econòmic de Beyond Plastic Med.

Amics de la menstruació
RezeroAmics de la menstruació

Universitats 'amigues de la menstruació'

Els centres que han decidit formar part de la iniciativa són la Universitat Autònoma de Barcelona, la de Barcelona, la de Lleida, la Politècnica de Catalunya, la Rovira i Virgili, la de Girona i la de Vic. 

Algunes de les actuacions que s’han dut a terme als centres són, per exemple, l’execució d’una prova pilot amb un lavabo amb pica integrada, a la Universitat Politècnica de Catalunya, o la instal·lació d’aixetes específiques pel rentat dels productes menstruals reutilitzables, a la Universitat de Barcelona. 

Nou paradigma menstrual 

A banda del projecte 'Amics de la menstruació', Rezero també ha impulsat 'Nou Període', una iniciativa que brinda una sèrie de recursos i eines per trencar el tabú de la menstruació, alhora que informa sobre els impactes per a la salut i el medi ambient dels productes menstruals d’un sol ús i promou alternatives més sostenibles ecològicament. 

NO T'HO PERDIS: Coses per fer a Barcelona a l'abril

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona








Últimes notícies

    Publicitat