Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Perseidas
Perseidas

Arriben els Perseids, la pluja d'estrelles més màgica de l'estiu

Podreu veure aquest fenomen entre el 10, 11, 12 i el 13 d'agost de 2023

Escrit per
Aitana Palomar
Publicitat

Les Llàgrimes de Sant Llorenç, conegudes també com la pluja d'estels dels Perseids, és un dels fenòmens astronòmics més esperats de l'any que es podran veure des de qualsevol lloc del planeta. Aquesta màgica pluja d'estrelles durarà fins al 24 d'agost, arribant a la seva màxima esplendor les nits del 12 i el 13 d'agost, concretament entre les 21:00 i les 24:00 h.

Aquest any, però, la lluna no suposarà cap problema i no obstruirà la vista dels Perseids, ja que, com el dia 16 hi ha lluna nova, durant les Llàgrimes de Sant Llorenç només mostrarà el 14% de la seva cara. Tot i que sabem que la lluna no suposarà cap inconvenient, no podem assegurar encara si hi haurà núvols o algun altre fenomen meteorològic fins que la data estigui molt a prop.

 Per apreciar les Llàgrimes de Sant Llorenç, anomenades així per la proximitat de la seva aparició amb el sant que se celebra el 10 d'agost, no cal cap material específic: només paciència i bona vista. Aquells que desitgin contemplar-les des de la ciutat podran delectar-se amb les estrelles més brillants, en canvi, els que decideixin apartar-se dels nuclis urbans i buscar un lloc allunyat de la contaminació lumínica gaudiran de la intensa aparició de múltiples estels fugaços al llarg de la nit. Si ets a Barcelona, recomanem que t’allunyis de les zones més il·luminades i t’aventuris en la foscor en aquests llocs ideals per gaudir de la pluja d’estrelles.

Aquest fenomen es tracta en realitat de petites partícules de pols de la mida d'un gra de sorra que deixa anar el cometa Swit-Tuttle, un cos de 26 km de diàmetre al qual la Terra s'acosta cada any en les mateixes dates, mentre completa la seva volta al voltant del Sol. Quan els diminuts grans travessen l’atmosfera terrestre, a 200.000 km/h, creen traços de llum que es veuen durant la nit.

Des del nostre planeta, sembla que aquestes estrelles neixin de la constel·lació de Perseu (d'aquí el nom de Perseids), però en realitat això només és una il·lusió òptica, ja que el fenomen no guarda cap relació amb la constel·lació.

No t'ho perdis: 50 llocs de Catalunya que has de conèixer

Llegeix el número d'estiu de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat.

Últimes notícies

    Publicitat