Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Carnaval de Sitges
ShutterStock

El Carnaval de Sitges es reinventa davant la prohibició de la purpurina ("tenir-ne un sac és gairebé com tenir droga amagada")

‘Brilli-brilli’ biodegradable, pintures més vives i plomes exuberants són algunes alternatives per les carrosses

Enora Le Roux
Escrit per
Enora Le Roux
i
Time Out Barcelona ACN
Publicitat

El mes de setembre de l’any passat ens arribava la notícia que la Unió Europea prohibia la venda de purpurina i microperles exfoliants per tal de restringir els microplàstics afegits intencionadament. Si bé la mesura és un gran pas en la lluita per combatre la crisi climàtica (i ho celebrem), aquest gran esdeveniment ple de 'brilli-brilli' s’ha hagut de reinventar. 

Es tracta del mític Carnaval de Sitges, que aquest any s’ha vist obligat a emprendre noves idees de decoració davant aquesta restricció. Les colles que conformen les 40 carrosses de la festivitat han trobat algunes solucions, com l’ús moderat d’excedents de purpurina d’altres anys o optar per pintures més vives, per no perdre l’estil 'brilli-brilli' que dota de vitalitat a tots els elements. Algunes entitats també han decidit comprar purpurina biodegradable, que arriba a costar més del doble que la convencional.

Carrosses Carnaval de Sitges
ACN / Gemma Sánchez Bonel

El president de la Comissió del Carnaval de Sitges, Jordi Andreu, ha explicat que l’arribada de les polítiques europees per reduir l’ús dels microplàstics "primer va espantar tothom" i que van dubtar si es prohibiria totalment l’ús de la purpurina, però "per sort, la normativa veta la venda de nou material, però permet utilitzar els romanents que tinguis d’anys enrere". 

També celebra la lletra petita de les mesures la presidenta de l’entitat Prado Suburense, Sandra Rubí, qui bromeja dient que "tenir un sac de purpurina s’ha convertit gairebé a tenir droga amagada". La cap d’aquesta colla, que té catorze carrosses, ha explicat que estan administrant les restes que els queden "molt bé" perquè els duri "mínim un parell d’anys". Per aconseguir-ho, Rubí confessa que "hi ha elements que normalment pintaríem amb dues o més capes i ara només en fem una". De fet, amb els anys, la purpurina havia evolucionat molt pel que fa als colors i els gruixos, i això els havia permès "guanyar cada cop més vida". 

La purpurina biodegradable ha estat una alternativa que algunes colles han decidit provar, però les poques que s’hi han atrevit lamenten que sigui molt cara. Mentre un quilo de purpurina convencional, el 2023, costava 26 euros, l’opció 'bio' pot arribar a valdre més del doble. "Caldrà veure si realment la purpurina biodegradable és una opció real", diu Jordi Andreu, qui creu que l’opció més factible és que les entitats dissenyin alternatives.

Les mesures restrictives no han agafat per sorpresa el Carnaval de Sitges. De fet, les veien a venir, segons ha explicat el president de l’entitat Independents, Frances Figueras. És evident que l’ús d’aquests microplàstics no afavoreix al medi ambient, per això les entitats "estan molt mentalitzades" a reduir al màxim el seu ús "per no fer tanta despesa climàtica", diu Figueras.

Detall carrossa Carnaval de Sitges
ACN / Gemma Sánchez Bonel

Tot i la incertesa de com evolucionaran les alternatives ideades, les entitats asseguren que la lluentor està garantida. Si no poden vestir de 'brilli-brilli' les carrosses, ho faran a peu de carrer amb més maquillatge, teles lluents i plomes exuberants. 

NO T'HO PERDIS: Carnaval 2024 a Barcelona: festes i agenda d'activitats de Carnestoltes

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat