Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

El Museu Picasso celebra 100 anys del primer regal de l'artista a Barcelona

Escrit per
Eugènia Sendra
Publicitat

'Arlequí' va ser la primera obra que Picasso va donar a Barcelona l'any 1919 i el Museu Picasso celebra el centenari d'aquest regal amb diferents activitats que permeten redescobrir l'obra i també la relació de l'artista malagueny amb la ciutat.

1. Un ballarí retratat

'Arlequí' és en realitat el retrat del ballarí i coreògraf Léonide Massine, membre dels Ballets Russos de Sergei Diaghilev. Autor de més de 50 ballets, va ser en una estada a Roma el 1917 quan es van conèixer amb Picasso: el malagueny havia viatjat a Itàlia per dissenyar els decorats, el teló i la indumentària de 'Parade' amb Jean Cocteau, que també faria el llibret. La música la signava Erik Satie i la coreografia, de Massine, va ser considerada revolucionària. L'obra es va estrenar a París el maig d'aquell any i d'allà va fer cap al Liceu de Barcelona. Fins a la Ciutat Comtal va viatjar Picasso, com si fos un membre més de la companyia: l'artista s'havia enamorat de la ballarina Olga Kokhlova.

Picasso i Léonide Massine asseguts al jardí de la casa de Marco Lucrezio (març de 1917).
Foto: RMN-Grand Palais (Musée national Picasso-Paris) / Mathieu Rabeau © Successió Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 2019

2. Picasso i els arlequins

Picasso va pintar l'obra entre el juny i el novembre de 1917 a Barcelona, però la relació amb l'arlequí s'inicia molt abans d'aquesta data. El 1901 recrea la figura de la Commedia dell'arte que l'acompanyarà en diferents etapes –i l'interpretarà amb els diferents estils que explorarà– fins a ser reconegut com un 'alter ego' de l'artista. L'obra inspirada en Massine beu l'experiència italiana, del descobriment dels clàssics; Picasso es desprèn lleugerament dels postulats cubistes, tot i que en conserva la llibertat. 

Arlequí [Léonide Massine]
Foto: Gasull Fotografia © Successió Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 2019

3. Regal a Barcelona

La voluntat de la ciutat d'adquirir un picasso comença a prendre forma en l'homenatge que les Galeries Laietanes van fer al pintor el juny de 1917 i a proposta de Miquel Utrillo, que reivindicava tenir una obra del malagueny al futur Museu d'Art Modern a Barcelona; però la col·lecta per comprar una peça de Picasso no va tirar endavant. El gener de 1919 l'artista participaria a l'Exposició d'Art, convidat per Ricard Canals, i hi va exposar l'Arlequí, entre d'altres obres. Dies més tard, diaris com 'La Publicidad' es feien ressò de la donació de l'artista a la ciutat, tot i que per problemes burocràtics la pintura no va entrar oficialment al Museu de Belles Arts fins l’any 1921, on s'allotjaria fins a l'obertura del museu del carrer Montcada el 1963.

Exposició d'art: catàleg il·lustrat, 1919.
Museu Picasso, Barcelona © Successió Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 2019

4. Festes del centenari

Sobre una paret vermella i acompanyat per a l'ocasió de l'esboç de l'obra, l'arlequí pren vida en una representació molt circense. Es faran diferents passis de 'L'arlequí surt del quadre' fins diumenge, quan es tancaran els actes del centenari amb una jornada festiva per a tota la família (taller de màscares, circ, vestuari i dibuix d'11 a 14 h a la plaça Jaume Sabartés).

Foto: Museu Picasso. Catherine Gómez

No t'ho perdis: idees per gaudir del dia i la nit dels museus el dissabte 18.

Últimes notícies

    Publicitat