Notícies

'Sardana Superstar', un musical apocalíptic teixit amb música de sardanes

La creació d'Arnau Tordera ens situa en un cataclisme mundial que els habitants afronten aferrant-se a l'única cosa que encara perdura: la música popular

Sofia Alonso Wilson
Escrit per
Sofia Alonso Wilson
Redactora
'Sardana Superstar' I Foto: Jordi Galderic Casademont
'Sardana Superstar' I Foto: Jordi Galderic Casademont
Publicitat

Un petit pas per cada sardanista, però un gran pas per a la humanitat. Qui diria que les sardanes podrien salvar el món? Aquesta dansa minimalista es converteix en la protagonista de Sardana Superstar, el nou i atrevit musical en mans d'Arnau Tordera que es presenta al Teatre Condal del 2 al 6 de juliol.

L’espectacle parteix d’un escenari distòpic i futurista, on un cataclisme global ha deixat la societat en ruïnes. Davant la desesperança, els personatges es veuen obligats a buscar sentit, arrels i esperança en allò que perdura: la cultura popular. I és aquí on la sardana —una dansa ancestral i col·lectiva— es converteix en el símbol de salvació. 

El repartiment, format per Maria Cirici, Mireia Lorente-Picó, Miquel Malirach i Pol Blancafort, encarna diferents rols dins una societat dividida entre govern, ciència, coneixement i poble, posant en escena un encreuament de forces que apunten a una única veritat: només la cultura arrelada pot oferir llum en temps foscos. El títol, Sardana Superstar, juga amb ironia i referència directa a Jesucrist Superstar, substituint el messies per la sardana com a element profètic i alliberador.

'Sardana Superstar' I Foto: Jordi Galderic Casademont
'Sardana Superstar' I Foto: Jordi Galderic Casademont

Redescobrir la sardana

Amb llibret, música, lletres, i direcció escènica i musical del mateix Tordera, el muntatge aposta per una dramatúrgia innovadora, teixida amb els sons singulars de la Cobla Cani-Gó!, música en directe i la participació de colles sardanistes de la ciutat. El públic no és només espectador, sinó part activa d’aquest viatge: se l’anima a aixecar-se i ballar durant la funció, en una celebració compartida que trenca la quarta paret.

No només això: en aquest espectacle, la cobla i la sardana s’utilitzen en contextos diferents i es mostren des de noves lents, trencant els prejudicis que les encasellen a una dansa purament tradicional, limitada a unes poques circumstàncies concretes. Així ho expressa el mateix Arnau Tordera:

“La música de l’espectacle evidentment inclou sardanes, però la cobla és un instrument que té una capacitat estilística molt més ampla de la que habitualment tenim en consideració. A l’obra hi apareix música d’estils molt diversos: des de sardanes històriques, peces icòniques del gènere, a una gran quantitat de música nova composta per mi mateix que fa servir la cobla com a orquestra. És un musical que recomano fervorosament als que són devots del món sardanístic, però crec que també pot funcionar molt bé com a bona porta d’entrada a aquest món. Aquest és un musical que aposta per trencar prejudicis i per suggerir a la gent que s’aventuri a venir a veure alguna cosa així.”

L'entrada costa des de 23,20 euros i hi ha diverses funcions programades fins al 6 de juliol.

NO T'HO PERDIS: Què fer aquest cap de setmana a Barcelona

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies
    Publicitat