Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Aquests són els guanyadors dels Premis Ciutat de Barcelona

Escrit per
Maria Junyent
Publicitat

Ja sabem qui són els guanyadors dels Premis Ciutat de Barcelona; els premis que l’Ajuntament convoca anualment amb l’objectiu de reconéixer la creació, la investigació i la producció de qualitat realitzada a Barcelona per creadors o col·lectius que hi treballen o per institucions i organitzacions barcelonines que les promouen o les produeixen. 

© Iván Moreno

Literatura en llengua catalana: Josep Pedrals per 'Els límits del Quim Porta'

El 2018 va publicar 'Els límits del Quim Porta' (LaBreu Edicions); llibre que tanca la trilogia que va començar amb 'El Furgatori' i 'El romanço d'Anna Tirant' i que s'ha posat a la butxaca a crítica i públic amb un llenguatge ric, divertit i inesgotable. A Time Out tenim el plaer de publicar cada setmana una paraula del seu diccionari d'argot per a barcelonins xerraires i ens fa feliços que la seva feina s'expandeixi i es reconegui. 

Literatura en llengua castellana: Mario Cuenca Sandoval per 'El don de la fiebre'

'El don de la fiebre' (Seix Barral, 2018) és una novel·la que aborda "d’una manera ambiciosa, i inevitablement inconclusa, la complexitat de les relacions entre la creació i les seves condicions més adverses durant els episodis més foscos del segle XX europeu", resum el jurat. 

Música:Rosalía

'El Mal Querer' ha estat la gran revelació i revolució musical del 2018 i els elogis li han plogut de tot arreu, de Grammy's a reconeixements en llistes musicals com el BBC Sound of the Year 2019 i el millor àlbum a Pitchfork. Rosalía és gairebé un gènere musical en sí mateixa. Premis a banda, l'èxit es tradueix en l'assistència massiva als seus concerts i en el nombre de reproduccions de cadascún dels seus singles i videoclips. Vaja, que si a Barcelona no s'hagués premiat aquesta estrella internacional sorgida del Taller de Músics, voldria dir que alguna cosa no va bé. Aquí teniu la primera entrevista que vem fer-li a Time Out, just quan va debutar amb 'Los Ángeles' al costat de Refree.

Teatre: Jordi Prat i Coll per 'Els jocs florals de Canprosa'

Tant de bo Santiago Rusiñol pogués aixecar el cap per veure que, per fi, les seves obres (també 'La niña gorda'!) es representen amb l'ironia, l'elegància, la intel·ligència i alhora la disbauxa i l'esperit popular que tenien quan les va escriure. Gràcies a Jordi Prat i Coll i el seu equip hem gaudit d'uns 'Jocs florals de Canprosa' que fan pixar de riure...de nosaltres mateixos. Rellegiu la nostra crítica i demaneu que la tornin a programar. 

Traducció en llengua catalana: Anna Soler Horta per la traducció de l’obra 'Austerlitz', de W.G. Sebald

El jurat en destaca  el fet d'haver aconseguit "traslladar d’una manera esplèndida el ritme absorbent i la riquesa de l’univers d’aquest clàssic contemporani en llengua alemanya, conservant-ne intacta la capacitat d’interpel·lar-nos com a ciutadans europeus."

Audiovisuals: Cinecooperativa Zumzeig 

El Zumzeig és aposta cultural compromesa i activista, sense ànim de lucre, amb una programació multidisciplinar en versió original que comparteix protagonisme amb altres activitats culturals com presentacions, xerrades i sessions obertes. Un espai meravellós per veure bon cine (també familiar) a on projecten estrenes i cintes de culte tan bones com 'Los cuentos de la luna pálida', de Mizoguchi, en cartellera ara mateix. 

Assaig, ciències socials i humanitats: 'El sueño de los mártires. Meditaciones sobre una guerra actual', de Dardo Scavino

El Premi Anagrama d'Assaig analitza el terrorisme islamista, la seva gènesi, el paper i la responsabilitat d'Occident i la guerra dels drons amb dades i capítols de la història que poc sovint apareixen als mitjans. Un assaig necessari, escrit amb intel·ligència i una voluntat molt forta de comprendre l'altre. 

Mitjans de comunicació: La Directa, pel reportatge 'La guerra bruta de l'aigua'

La cooperativa de periodisme per a la transformació social La Directa va publicar una reivindicació de l'aigua com a dret humà en un reportatge que desemmascara pràctiques qüestionables del sector privat per incidir en el procés sobre la remunicipalització de l’aigua. Podeu llegir-lo aquí.  

Arquitectura i urbanisme: Cooperativa d'Arquitectes LaCol

L'Ajuntament premia LaCol per la Cooperativa d'Habitatges La Borda; una promoció auto-organitzada per les seves futures usuàries per accedir a un habitatge digne, no especulatiu i que posi en el centre el seu valor d’ús, a través d’una estructura col·lectiva.  La idea d’una cooperativa d’habitatges va néixer el 2012 com un projecte més de Can Batlló impulsat per la comunitat en el procés de recuperació del recinte industrial,  i del teixit veïnal i cooperatiu del barri de Sants.

Circ: Espectacle 'Rhumans'

A Time Out ja fa anys que diem que Rhum&Cia és la companyia de pallassos més extraordinària dels últims temps i no ens hem perdut cap dels seus últims espectacles: Rhum, Rhümia i Rhumans. Aquí podeu recuperar el que vem escriure sobre la revolució dels pallassos

Arts Visuals: Halfhouse

Durant l’any 2018 el col·lectiu Halfhouse ha refermat la seva ambició amb un nou impuls, marcat pel canvi de seu al barri de La Verneda, han mantingut un programa d’exposicions interessants com l'actual, amb Pablo Capitán del Río + Susana Solano + Idoia Montón + Fernando García + Oier Iruretagoiena.

Cultura popular i tradicional: Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu de Palomar

L'Ajuntament els premia per l’exposició 'El Ingenio: l’aportació de Lluís Sabadell. Els gegants de Sant Andreu de Palomar'; "per la qualitat en l’execució, l’esforç en la producció i la recerca realitzada per una entitat associativa de base i el rigor en el discurs". El jurat també ha fet una menció especial a l’Any Nou Xinès de Barcelona "com a exemple de treball comunitari des d’una mirada transversal i de cohesió ciutadana, que realitzen un conjunt d’entitats coordinades per l’ Associació Grup d’Artistes Huaxing".

Dansa: Salva Sanchis

El maig de 2018 vam dedicar un article a aquest creador català, autor de 'Radical Light',  que ha viscut més de 20 anys a Brussel·les: Qui coi és Salva Sanchis?

Ep, menció especial a la creadora Núria Guiu per l'espectacle 'Likes'

Disseny: Col·lecció 'Level', de Marc Monzó

El jurat ha atorgat per unanimitat el premi a la col·lecció 'Level' del joier Marc Monzó, "per la seva capacitat de dignificar el que és quotidià, amb la mínima intervenció en el material i la forma, tal i com ho ha anat treballant al llarg de la seva trajectòria". 

Ciències experimentals i tecnologia: Ignasi Ribas

Investigador Científic del CSIC a l’Institut de Ciències de l’Espai i Director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya, Ignasi Ribas ha publicat a la revista Nature el treball 'A candidate super-Earth planet orbiting near the Snow line of Barnard’s star', sobre l'exoplaneta que orbita més a prop de la Terra. Tal i com expliquen des de l'Ajuntament, "el seu descobriment facilitarà els estudis futurs sobre com es formen els planetes a l’Univers, quines són les seves característiques i fins i tot esbrinar si finalment podem trobar algun tipus de vida a fora del nostre planeta.

Ciències de la Terra i ambientals: Marcos Fernández-Martínez, Jordi Sardans i Josep Peñuelas

Per un article sobre l’efecte de l’increment de cO2 en la productivitat neta dels ecosistemes terrestres."Aquest treball aporta una informació clau per valorar el paper de la vegetació en l’evolució dels gasos d’efecte hivernacle en el planeta", explica el jurat dels Premis. 

Ciències de la vida: Eduard Batlle Gómez

Pel descobriment d’un nou mecanisme que permet a les cèl·lules de càncer colorectal evadir la detecció pel sistema immunològic i generar metàstasis. Aquesta troballa identifica noves vies d’incrementar l’èxit dels tractaments d’immunoteràpia en certs càncers en estadis avançats.

Educació: Coeducació

Segons el jurat, el projecte 'Patis coeducatius', de Coeducació, "facilita la reflexió col·lectiva des de la perspectiva de gènere per transformar-la en accions educatives. En concret per la metodologia que combina ideologia i entorn, i es materialitza en la transformació de patis escolars, com la realitzada a les escoles Drassanes i Baró de Viver".

Últimes notícies

    Publicitat