Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Iniciatives solidàries per afrontar el Coronavirus a Barcelona
Notícies / Ciutat

Iniciatives solidàries per afrontar el Coronavirus a Barcelona

xarxes de suport mutu Coronavirus
Foto: Time Out Barcelona

En temps de crisi, afloren les maneres de fer que s'apuntaven com a alternatives i que de sobte esdevenen necessàries i inqüestionables. Llistem espais i plataformes que tant ens animen a donar un cop de mà com ens permeten localitzar les accions més pròximes en cas requerir ajuda i suport.

Subhasta solidària #yomequedoencasa

La botiga OMG posa en marxa una subhasta a través d'Instagram i els diners recollits es destinaran a l'Hospital Clínic. L'acció tindrà lloc a partir del 30 de març i fins al 8 d'abril, de dilluns a divendres a les 19 h. Qui es connecti podrà licitar peces donades pels següents artistes i marques: José Roda, Don Fisher, Mireia Ruíz (@mireiaysuscosas), Numon Bags, Asis Percales, Suara Store, Noemí Rebull (@lamandanga) i Elisa Munsó.

Mascaretes i altres materials

Els manters del Sindicat Popular de Venedors Ambulants han convertit la botiga de la marca Top Manta, al Raval, en un taller de costura per fer mascaretes i bates per als hospitals. S'adhereixen així a la iniciativa engegada per la fàbrica de gorres quirúrgiques RobinHat, a Rubí, responsables de la distribució a hospitals de mascaretes fetes per uns 2.000 voluntaris d'arreu de l'estat. Alhora, i per fer front a la situació crítica que viuen membres de la comunitat mantera que no tenen treball ni reben ajudes socials, l'associació de Venedors Ambulants ha creat un banc d'aliments solidari i accepten donatius per fer-lo créixer.

La comunitat maker està en marxa per oferir solucions col·lectives a la crisi del Covid-19; a banda d'explorar la producció de respiradors fets amb impressores 3D, proposen manuals per fer mascaretes i viseres. Per les xarxes també circulen vídeos i patrons per crear mascaretes d'un sol ús, com la que facilita la delineant Clara Palau.

Des del compte de Twitter de Sanitat recorden que les mascaretes són un element de protecció complementari i recomanen, en cas de confeccionar-ne a casa, usar teixits hidròfugs que expulsin la humitat (tovalloletes de bebè assecades, mocadors de rentar les ulleres i fundes de coixí).

#cartesambcor

Sabem com reconforten un dibuix i unes paraules d'ànim en situacions de tensió com l'actual; per això Educació i Sanitat han posat en marxa la campanya #cartesambcor, on demanen als alumnes i les alumnes de Catalunya -des de les escoles de primària fins als instituts, ESO, batxillerat i cicles formatius- que facin arribar imatges, vídeos, dibuixos, escrits, etc. com a mostra d'afecte i ànim per a les persones ingressades i el personal sanitari. De moment els dos centres que han obert bústies per rebre suport són l'Hospital Clínic (noesteusols@clinic.cat) i l'Hospital de la Mar (cartesquecuren@hospitaldelmar.cat).

Suport als barris 

Potser ho heu vist en baixar les escombraries, potser fins i tot la iniciativa ha sortit de vosaltres mateixos: cartells a les escales i als carrers on s’ofereix ajuda als veïns que no poden sortir de casa. Moltes d’aquestes persones amb ganes d’ajudar s’han coordinat a través de Twitter i Telegram, i han creat canals de Suport Mutu específics per barris (un mapa de la ciutat permet comprovar l'àmplia xarxa que s'ha desplegat en quinze dies per afrontar l'emergència generada per la crisi sanitària, fins a 33 xarxes de suport mutu!).

Qui ha ampliat molt el radi d’acció és @Raval Suport: a més de proposar suport per tal que ningú no quedi aïllat, se centren en problemàtiques socials concretes i publiquen informacions específiques per a col·lectius més vulnerables. Per exemple, han compartit un mapa de menjadors socials del districte que es mantenen oberts durant l'estat d'alarma, amb els horaris d’obertura actuals.

El portal de l'Ajuntament de Barcelona també recull les iniciatives per districtes i altres recursos per afrontar la crisi del Covid-19.

Voluntariat

A més del suport autogestionat als barris, també s'ha activat la plataforma Connecta't al voluntariat, del Departament de Treball, orientada a donar suport a col·lectius vulnerables. S'hi poden publicar crides, indicant l'àmbit d'acció, la necessitat a cobrir i el perfil de persona que requereix; cal registre previ. Des del departament d'Afers socials de la Generalitat es fa una crida a persones amb experiència en cures que puguin treballar en l'atenció de persones vulnerables.

Els professionals de la salut mental s'han organitzat a través del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya; d'una banda es busquen professionals per donar suport al col·lectiu sanitari, fortament implicat en l'erradicació del coronavirus i les cures a les persones infectades, però també s'ofereixen atenció psicològica a persones amb pocs recursos a través de la Psicoxarxa solidària. El COPC ha editat una guia amb recomanacions de gestió psicològica per controlar la por i l'ansietat.

Suport telefònic i a la gent gran

Per a persones que necessiten consol i suport durant el confinament, Telèfon de l'Esperança posa en marxa un nou número de contacte actiu les 24 hores.

Amics de la gent gran ha engegat la campanya #TrucadesContraelSilenci per minimitzar l'aïllament de les persones grans durant el confinament pel Coronavirus. A més d'activar un registre de persones grans que poden estar soles i necessitar ajuda, faciliten una guia per a trucades d'acompanyament a avis i àvies.  

 

Donacions

Segueix activa la campanya #joactuo de la Generalitat, amb la crida per donar productes i material sanitari.

En la línia d'esportistes del motor (Laia Sanz, Nani Roma, José Butron) que han donat les ulleres de trial per al personal sanitari, la cadena Decathlon ha anunciat que bloqueja la venda de la màscara de busseig Easybreath i cedeix les unitats disponibles per fer front a la crisi sanitària, tal com anuncien a la seva pàgina web.  

 

No t'ho perdis: un fort aplaudiment per al personal sanitari!

Advertising
Advertising