Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Cal Soci  (Sant Antoni)
Scott ChasserotCal Soci (Sant Antoni)

L'única taverna menorquina de Barcelona és a Sant Antoni

Cal Soci és un dels pocs representants de la gastronomia illenca a Barcelona

Paula Carreras
Escrit per
Paula Carreras
Publicitat

Els barcelonins tenim la inèrcia d'anar a Menorca a l’estiu, a gaudir de les seves platges i prendre el sol. Per gaudir de la seva gastronomia a Barcelona cal regirar un xic, però no pas agafar un vol, podem arribar amb metro a Poble-sec i fer via a Cal Soci, una taverna menorquina que regenten dos amics de Ciutadella: el Luxo Pelsoso, que va estudiar història i ciències polítiques; i el Miquel Taltavull, que va estudiar hosteleria i turisme.

Tot va començar perquè estaven avorrits de les seves feines anteriors i van decidir perseguir la fantasia que tot grup d’amics ha somiat alguna vegada: obrir un bar. En el cas de Cal Soci, van tenir molt clar de seguida el concepte: no existia cap taverna menorquina a Barcelona (i només n'hi ha una de mallorquina: Na Mindona). Segons el Luxo, "tothom coneix Menorca, tothom hi va, a tothom li encanta, però pocs coneixen la seva història o gastronomia. No hi ha ningú a Barcelona que representi la cuina i els valors de l'illa. Sempre la veiem com una destinació turística, però Menorca és molt més".

El Miquel i el Luxo venen del món de l’alta cuina, però no estan gens a favor de l’elitisme gastronòmic. El fet d'obrir una taverna els hi permetia dissenyar un menú barat, senzill i sense pretensions, sense floritures. Afirmen que "a Cal Soci et pots fotre un bon tiberi per poc més de 25 euros". Un tiberi que pot incloure autèntiques meravelles com les que destaca en Miquel: "els musclos amb mantega i sàlvia, o la versió menorquina del trinxat de La Cerdanya, que fem amb cuixot". Un cuixot que, per cert, com tots els altres embotits que es poden menjar a Cal Soci els fa la cosina del Miquel, la Maria Antònia, que és pagesa i fa embotits a l’illa.

Tothom coneix Menorca com a destí turístic, però pocs la seva història o cuina

Si ens preguntem per què la gastronomia de Menorca és especial, l’historiador reivindica la idiosincràsia de la cuina menorquina a través de dos factors, un d’històric i l’altre geogràfic. "En l'àmbit geològic, Menorca està molt exposada al vent, és una illa plana i la sal ho marca tot. Històricament, Menorca és un port i enclavament mediterrani per on van passar els britànics i els francesos, que van influir moltíssim tant en la llengua com en la cuina"

Com al port de Ciutadella, us posaran tapes a les dues de la matinada!
Foto: Cal SociCom al port de Ciutadella, us posaran tapes a les dues de la matinada!

Cal Soci ha pres forma de taverna perquè a les dues de la matinada pots demanar unes mandonguilles amb sípia, que te les faran! Això és una filosofia que s’inspira en El Tritón, un dels locals emblemàtics del Port de Ciutadella, que és un bar de pescadors on a les tres o les quatre de la matinada s'hi pot menjar qualsevol tapa. Tenen l’essència de Ciutadella en tots els detalls del local i això es pot trobar tot l’any, menys per Sant Joan, l'únic dia que tanquen la persiana i se’n van al 'jaleo'. Teniu tota la resta de dies per fer-los feliços i, en comptes de demanar-los una pomada, feu-ho pel nom ciutadellenc: un gin amb llimonada!

NO T'HO PERDIS: Els millors bars de tapes de Barcelona 

Llegeix el número de maig de Time Out Barcelona, amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat.

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat