Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Bayén en el Pinotxo en 2017
Foto: Shutterstock Bayén en el Pinotxo en 2017

Mor en Juanito Bayén, l'ànima del Pinotxo de la Boqueria

Una disputa entre Bayén i els seus nebots impedeix que la nova propietat faci servir el nom de Bar Pinotxo

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

Ja no tornarà a oferir mai més el seu plat de cigrons amb botifarra negra ni el seu capipota. En Juanito Bayén, cambrer i expropietari del Bar Pinotxo de la Boqueria, ha mort aquest matí a Barcelona a l'edat de 89 anys. Bayén es va jubilar el passat octubre, després de tota una vida dedicat a donar bé de menjar: l'icònic Joan Bayén ha passat 75 anys rere la barra de bar de mercat més famosa de Barcelona. Fins als 88 al peu del canó! Tot un maratonià, l'hostaler havia corregut divuit maratons, fins i tot una a Nova York. El Bar Pinotxo va tancar el passat febrer i va reobrir el març: Bayén l'havia traspassat al Bar Central de la Boqueria, a conseqüència d'una disputa familiar amb els seus nebots.

Segons informa El País, a causa d'un litigi judicial entre Bayén i els nebots, el bar no pot utilitzar el nom de Pinotxo. La solució de la nova propietat és pragmàtica i poc sofisticada: una cinta adhesiva negra tapa el nom, però han penjat fotos de Bayén per reforçar la identitat.

Bar ¿Pinotxo?
Foto: Time Out BarcelonaBar ¿Pinotxo?

No es pot menystenir la seva importància pedagògica: recordem que el primer que els turistes veuen quan entren al mercat de la Boqueria és el Bar Pinotxo. I Bayén sempre va tenir clar que al visitant calia oferir-li un tast generós de cuina catalana, i no pas una paella gegant o muntanyes de patates a punt de fregir.

Bayén va passar 75 anys rere la barra del Pinotxo

Fins i tot en els moments de més colonització turística –quan dues bacallaneries es van convertir en 'fish and chips' i els sucs de fruites ja monopolitzaven l'oferta– Bayén va mantenir una línia autèntica: capipota, els mítics cigrons amb botifarra, les mongetes de Santa Pau o faves a la catalana eren alguns dels guisats que bullien a l'olla des de primera hora del matí. Ell obria la parada a les sis, i a aquesta hora intempestiva començava a despatxar els seus mítics tallats i xuixos de crema.   

Pinotxo Bar després del traspàs
Foto: Ricard MartínPinotxo Bar després del traspàs

També va ser un relacions públiques immillorable: prim com un filferro i d'alegria perenne, el seu posat somrient amb els polzes en alt, l'armilla i la corbata de llacet, va esdevenir una postal vivent que saludava el turista quan entrava a la Boqueria. Bayén va començar a servir a la barra als 14, quan la seva mare, Catalina, va llogar el Bar Quiosc, un bar de la Boqueria que només oferia cafès i brioixeria. Per mimetisme amb el gos de la família, en Pinotxo –el film de Disney era recent– el bar es va rebatejar així. 

NO T'HO PERDIS: Els millors restaurants de Barcelona 

Llegeix el número d'abril de Time Out Barcelona, amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat.

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat