Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Avui tanca el Bracafè de Casp!

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

Gentrifica que fa fort. Tenim una nova víctima a la llista de comerços emblemàtics que tanquen portes: ni més ni menys que el Bracafè de Casp, 2. Després de 87 anys de servei, el 31 d'agost, avui, el Bracafè del carrer Casp 2 tanca definitivament per demolició d'aquest edifici.

Amb un bon tallat i un croissant de xocolata –2, 50 €, d'allò més decent en aquesta zona de turisme descarnat, just a la cantonada de Passeig de Gràcia– parlo amb en Xavier de Erausquin, apoderat de la clàssica torrefactora. «Fa uns tres o quatre mesos vam rebre un burofax de l'empresa d'assegurances Catalana Occidente anunciant-nos que havíem d'abandonar el local el proper 31 d'agost». Hi són de lloguer, i des del 2012 han anant encadenant contractes curts d'un parell d'anys.

Bracafé de Casp, 2
Bracafé de Casp, 2
© Ricard Martín

De Erausquin explica que, pel que sap, «tiraran a terra tot l'edifici i deixaran només la façana, per a fer-hi un bloc de pisos que després Catalana Occidente vendrà a un gran operador comercial estil Apple». El destí del Bracafè de Casp –que va obrir el 29 d'abril del 1931!– serà un de tant poc cerimoniós com el de forat d'entrada d'un pàrquing que s'enfonsarà vint metres sota terra.

Aquest bar té ressons sentimentals pels barcelonins, sobretot pels que som periodistes: des de temps immemorials és la seu de la SER i també d'El País. I les seves parets han acollit centenars d'entrevistes o d'esperes per fer-ne una. Apart de ser, com deia, un dels pocs llocs propers a Passeig de Gràcia on l'aborigen pot consumir sense clavades que l'arrissin. De Erausquin s'ho pren amb filosofia: «Tot és legal i no tinc cap queixa. Ells tenen interessos especuladors i fan el que els convé. Les companyies no tenen sentiments, tenen resultats. Mirarem de mantenir el màxim de llocs de treball al local d'Urgell», explica.

El Bracafè de Casp no és el més antic de la ciutat, però: el primer que va obrir va ser a Comte
d´Urgell, 35, el 1929, i va ser la seu incial de la torrefactora. Serà l'únic bar que els quedarà en propietat: «El nostre negoci principal és la torrefacció i venda de cafè, però ens interessa mantenir un local per estar en contacte amb el client». La resta de Bracafès són franquícies, però matisa que «mantenen un control i una assessoria propera que n'assegura la qualitat».

No us quedareu orfes de bon cafè, però: l'escena del cafè d'especialitat a Barcelona té més bona salut que mai. Encara que quasi cap establiment ara pot presumir de combinar una pàtina històrica com la del local de Casp amb un cafè de gran qualitat.

Últimes notícies

    Publicitat