Notícies

Un dels xefs amb més èxit de Barcelona ho deixa tot per obrir un restaurant gastronòmic a preus populars

"Ara estic més tranquil, aquest és un model d'hostaleria més saludable"

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Editor de Menjar i Beure, Time Out Barcelona
Atipical
Foto: Ricard Martín | Atipical
Publicitat

"Calia estar a Slow Food, tenir l’estrella verda Michelin i alhora el Sol de Repsol. Donava a menjar a vuitanta comensals al dia i m’havia autoimposat moltes regles: volia la sostenibilitat al cent per cent. I al final no podia comprar res, perquè tot se m’escapava del marc en què m’havia confinat". Qui parla així és Matteo Bertozzi, el xef italià que va triomfar sense estar-se de res amb My Fucking Restaurant (MFR a partir d’ara) i el marcianíssim i exquisit gastrobar de vins Assalto.

Matteo Bertozzi a la cuina d'Atipical
Foto: Ricard MartínMatteo Bertozzi a la cuina d'Atipical

A l'epicentre guiri de la ciutat, a Nou de la Rambla a 50 metres de la Rambla, Bertozzi va fer una carambola digna de campió mundial de billar: va aconseguir un restaurant gastronòmic informal que va triomfar entre locals i turistes —favorit de Slow Food i alhora número u a Trip Advisor— amb tot ecològic i sense gluten. Sembla un gag de Pantomima Full (només li faltava ser halal), però és real. "Feia vuitanta, cent comensals al dia. MFR era molt divertit i molt fotut alhora. Érem un dels llocs més sostenibles de Catalunya, utilitzàvem ozó en lloc de químics. Però no era tan rendible. I vaig dir prou", explica entre satisfet i alleujat.

Fa sis anys que visc a Poblenou i vaig veure que el Raval no es recuperava, anava a pitjor.

Aquesta és la notícia: Bertozzi va vendre la seva part de MFR i Assalto i acaba d’obrir Atipical Casa de Menjars (Llull, 259. 615 66 97 83. Dt. i Dc. de 12.30 a 15.30; Dj. a Ds. de 12.30 a 15 h i de 19.30 a 22.30; Dg. i Dl. tancat). Està entre els jardins de Gandhi i de Josep Trueta, en una zona de Poblenou encara verge de cafeteries d’especialitat i expats. I això de casa de menjars no és postureig: al migdia s'hi menja per un preu de 18-20 euros, i a la nit entre 25 i 30.

Atipical, gastronòmic de barri
Foto: Ricard MartínAtipical, gastronòmic de barri

Bertozzi és sincer i directe: "Fa sis anys que visc a Poblenou. I vaig veure que el Raval no es recuperava, sinó que anava a pitjor. Tenia ofertes i vaig dir, saps què? Fins ara. Viure i treballar a prop del restaurant és un altre món, a la tarda tornes a casa teva. Necessitava una cosa més tranquil·la i relaxada".

Per què Atipical? Abans hi havia un restaurant anomenat el Tipical, i li va fer gràcia. No és gaire Tipical: "És un restaurant gastronòmic de barri. Hem fet un pas més cap a Itàlia que a MFR, perquè no tenim gluten i ens fem la pasta. Continua sent un gastronòmic molt divertit i no massa car", considera. Doncs m'assec a menjar: Bertozzi em serveix mitges racions, perquè pugui tastar més coses. Primer, una amanida amb verat (poc) rostit, remolatxa, iogurt i taronja, una delícia refrescant i cítrica, amb el contrapunt fumat del verat i el toc torradet i càlid dels pinyons.

Atipical, Poblenou
Foto: Ricard MartínAtipical, Poblenou

I em flipa el bistec tàrtar de la casa. De vedella angus madurada 45 dies, amb rovell d’ou fumat, porta una maionesa de pebre espelette i cibulet. Ho arrodoneix el greix de la mitjana, afegit, que li confereix un sabor més dolç i llaminer que l’habitual, menys fèrric. S'escura amb el pa sard carasatu (i costa deu euros, la mini-noti és que un dels tàrtars més barats de la ciutat també és un dels millors).

Atipical
Foto: AtipicalAtipical

El festival continua amb unes mongetes verdes amb stracciatella fumada, miso casolà amb retalls de pa i ametlla garapinyada, un plat estiuenc i amb matisos.

Atipical
Foto: Ricard MartínAtipical

I em deixa KO amb esplèndid un tataki de presa ibèrica tonnata. La mateixa salsa que al plat italià, però amb porc. La típica crema de tàperes i anxova va combinada amb un chimichurri d’algues, el toc de greix contrastat amb salinitat marina i vinagre. Un plat deliciós i ple de contrapunts.

Atipical
Foto: Ricard MartínAtipical

Més Itàlia atípica estil Bertozzi en uns esplèndids raviolis farcits de patata fumada, amb demi-glace de ceba cremada i pecorino romà.

Atipical
Foto: Ricard MartínAtipical

I culmino l'àpat amb un plat intens i quasi de cullera: la seva versió del xai marroquí, amb coll de corder ecològic acompanyat de pastanagues i cigrons en diferents formes i coccions, boníssim.

Atipical
Foto: Ricard MartínAtipical

Cal valorar l'Atipical en la seva justa mesura, que no és poca: estem en un restaurant gastronòmic a preus de barri, on el xef crea en cada plat. I s'hi menja, al migdia, en un rang molt similar al del Gelida, per exemple; Bertozzi ofereix molt bon producte de temporada i proximitat amb un toc mestre. A la nit, la carta és molt similar i el preu només puja uns quatre o cinc euros.

Atipical és un restaurant a preus de barri on el xef crea en cada plat

(Per cert, tenim sort de viure a Catalunya, amb tot allò de bo que ens dona la primera Regió Mundial de la Gastronomia; fa poc vaig veure un documental de la nova cuina nòrdica, i els molt desaprensius et claven 350 euros per una degustació amb plats d’anet granissat, ruca, herbes silvestres, fulles de pi i esterificacions de nata agra. Això sí, tot en plats d'un disseny meravellós).

L’estil de cuina d'Atipical és potser més directe que a MFR? "Sí. Són plats que donen molta feina, però vull que s’entenguin. Estem en un barri. No puc anar a la creativitat total com a Assalto", corrobora Bertozzi, no sense advertir que a la nit posaran tocs més divertits. I malgrat que a migdia es mengi a 18, 20 euros, "si la gent vol menú, posaré menú, i cuinarem exactament igual. I a la nit, diversió una mica més friki". Compren "en petit i ecològic", i la carta canviarà cada setmana: de moment, aquest és un lloc d’ús habitual, de festa quotidiana.

Hi ha una gran feina a la carta de vins a càrrec d'en Dario, el sommelier: disposen de 40 vins de km 0 i de tot el món, naturals i no, amb 15 referències a copes, a preus molt interessants. "Tota la nostra botelleria és molt barata. Hem volgut guanyar menys per moure més vi. Qualsevol que sàpiga de vins ho apreciarà", explica. I en un gest que exemplifica la seva vocació de barri, et donen l’aigua filtrada gratis i la copa de birra a 2,20 euros, que com qualsevol que viu a Barcelona sap, és el mínim comú denominador de preu de bar manolo.

Barcelona passarà per aquí. Per l’elaboració dels plats i el seu preu, per com d’agradable que és el lloc, per la possibilitat de sortir de menjar i passejar per un parc. Són paraules de Bertozzi que subscric al cent per cent. Aneu a Atipical abans no hi hagi llista d'espera.

NO T'HO PERDIS: Els 50 millors restaurants de Barcelona

T'interessa la gastronomia? Inscriu-te a la newsletter mensual d'en Ricard Martín i rebràs contingut exclusiu sobre els millors restaurants i bars de Barcelona 

Més de Love Local
    Últimes notícies
      Publicitat