Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Un mapping gegant recordarà els bombardejos de Barcelona

Escrit per
Marc Andreu
Publicitat

Dos dies i dues nits o 41 interminables hores o més de 500 morts o... tota una ciutat destrossada per la barbàrie més brutal. Un març primaveral com el que vivim, però de fa 80 anys, quedava tacat i marcat en la història de la ciutat com un dels més tràgics. Mussolini i l'aviació feixista italiana firmaven uns bombardejos que encara ressonen en parets marcades per la metralla o en el record de barcelonins que el van patir. Amb l'objectiu que el temps no ens faci oblidar, aquest divendres 16 de març s'inaugura a les 20:15h el mapping-instal·lació 'L'Arbre de la Memòria' a la façana de l'Ajuntament de Barcelona i es podrà veure cada 15 minuts el mateix divendres i fins al diumenge 18.

El gegantí arbre, lluny de voler créixer des del rancor i l'odi, el que vol és ser un símbol de pau per seguir fent camí partir de petits traços curts, fent referència al bombardeig discontinu que va ordenar Mussolini. De l'arbre en neixen fruits que projecten una potent llum que apunta el cel, convertint-se en un raig de llum que es podrà veure des de tots els punts de la ciutat. El compositor visual lleidatà Xavi Bové és qui ha posat forma, simbologia i, sobretot, llum a uns fets que són tot foscor. "No he volgut fer una representació del dolor i la destrucció, sinó al contrari; a diferència de les bombes que cauen del cel al terra, l'arbre creix de terra cap amunt", deia l'artista que co-dirigeix la instal·lació amb Jordi Pont de l'estudi Onionlab.

A través d'un complex sistema controlat es faran moure 30 focus que il·luminaran la façana de l'Ajuntament i que s'acompanyarà d'una composició sonora a partir de veus de dones, homes i nens. Una experiència de video-mapping, llum i so ple de matisos i sensibilitat que s'emmarca dins les commemoracions organitzades per l'Ajuntament de Barcelona, i és un dels eixos centrals del projecte 'Imatges per a la Memòria. Iconografia feixista i Guerra Civil Espanyola (2016-2019)', organitzat pel Centro di Studi sul Cinema Italiano de Barcelona.

Uny any d'actes per recordar els bombardejos

'Una infància sota les bombes' és l'exposició que acollirà a partir de juliol i fins l'octubre el Born Centre de Cultura i Memòria, on es mostrarà la vivència dels nens que ho van viure en primera persona. El Museu d'Història de Barcelona (MUHBA) també prepara activitats per a tots els públics i que van des d'itinerants guiats fins a visites als mateixos refugis antiaeris. El consistori també senyalitzarà espais singulars com l'escola de Sant Felip Neri, que es van veure afectats per les bombes. La ciutat, malauradament, suma cicatrius de la Guerra Civil i que a Time Out vam recollir en aquest reportatge.

Últimes notícies

    Publicitat