[title]
La platja de la Barceloneta s’ha tornat a omplir de tones de roba desaprofitada. Ecodicta, una empresa que funciona com a servei d'armari circular, ha tornat a impulsar una campanya que ha omplert de roba algunes de les platges més conegudes de l'Estat: la de la Barceloneta, la platja de la Concha, a Sant Sebastià, i la de l’Orzán, a la Corunya.
No, les platges no s’han embrutat amb roba real, sinó que Ecodicta ha utilitzat la intel·ligència artificial per recrear com seria viure la situació que pateixen en molts països en vies de desenvolupament, com Ghana i Xile. Per posar-nos en la pell de com seria viure aquesta realitat a casa nostra, l’empresa ha posat en marxa la segona edició de la campanya a les xarxes socials sota el hashtag #CleanBeachesForAll.



"El residu tèxtil no desapareix, només canvia de geografia. Avui contamina altres costes; demà, podrien ser les nostres. No parlem de ciència-ficció, sinó d’un sistema de moda ràpida que ja ha col·lapsat", explica Raúl González, un dels fundadors d'Ecodicta.
Amb la campanya, l’empresa pretén visibilitzar la problemàtica dels residus tèxtils, dels quals, segons les darreres dades de l’ONU, se’n generen més de 92 milions de tones cada any. D’aquests, una gran part acaben als oceans i les platges d’arreu del món.
El ‘fast-fashion’, un sistema insostenible
"És necessària una transformació total de la indústria per produir menys, i no només centrar-se en la part final de la cadena. Si continuem produint més roba de la que podem reutilitzar, les platges no s’ompliran de banyistes, sinó de samarretes de baixa qualitat sense sortida", adverteix González.
Malgrat que la recollida de roba feta servir serà obligatòria a tot l’Estat, Ecodicta avisa que la mesura arriba en un moment en què el sistema ja està saturat. Cada cop hi ha menys roba que es pugui reutilitzar a causa de la mala qualitat de les peces, un fet causat pel fast-fashion.
Des de l’any passat, Ecodicta es va sumar a la pluja d'idees de propostes per acabar amb la moda ràpida i reclama que s'estableixi una taxa sobre marques com Shein. Aquest impost, que ja està en estudi a França, consistiria a pagar el 50% dels seus beneficis per finançar la transició de les empreses cap a la moda circular.