Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Una plaça emblemàtica de Barcelona portarà el nom de La Rosalía

Escrit per
Marc Andreu
Publicitat

L'últim ple de l'any de l'Ajuntament, celebrat ahir a la tarda, ha causat un gran enrenou en aprovar, amb gairebé la majoria dels vots de la cambra, que la cantant Rosalía tingui una plaça a Barcelona. I no serà un carrer qualsevol: el consistori, que també compta amb l'aprovació de l'òrgan expert en el nomenclàtor de la ciutat, ha decidit que la plaça dels Àngels es digui a partir de l'any que ve 'Plaça de la Rosalía'. Aquesta és una modificació sense precedents a la ciutat, ja que no és a títol pòstum, com en altres casos recents com el de Pepe Rubianes, sinó que s'atorga a una personalitat molt jove (la cantant té 26 anys).

Fucking money MACBA

Segons fonts municipals, el projecte s'està treballant des de principis de juliol, quan els dos partits de govern municipal (Barcelona en Comú i PSC), amb el suport de Cs i PP, van negociar la proposta d'afegir el nom de l'artista en el nomenclàtor de carrers de la ciutat. La idea va entusiasmar i des de llavors s'ha treballat en les diferents opcions de carrers que es van presentar. Després de descartar dedicar-li a l'artista carrer de Padilla –on es troba l'ESMUC, centre on es va formar Rosalía–, i el nom de l'Hospital Sant Joan de Déu, lloc on va néixer, el consistori va decidir exposar a votació l'opció de la plaça del MACBA.

Els motius que justifiquen l'emplaçament són tres: el primer és que el MACBA apareix a la cançó 'Fucking money man'; el segon és que ella és tot un símbol de contemporaneïtat, com el museu; i, finalment, 'Los Angeles', el seu primer disc, és la traducció literal del nom actual de la plaça.

Plaça dels Àngels
Plaça dels Àngels
FOTO: MACBA

 Entusiasme i preocupació

"És l'any de Rosalía i Barcelona l'ha vist créixer com a artista. Hem de reivindicar les seves arrels musicals i tornar-li, humilment, tot el que ens està regalant", expressava un regidor, visiblement emocionat. Un alt càrrec del PP, el qual ha preferit mantenir-se en l'anonimat, també mostrava el seu vot a favor afirmant que "Rosalía Vila i Tobella, i de tots els Àngels, de l'Aute Cuture i de la Mare de Déu de la Mercè és la millor representació de la nostra ciutat, després de la sangria i la meva fleca". Els grups independentistes, en canvi, argumentaven la seva negativa al·legant una falta de respecte a la memòria històrica i la preocupació que algun dia Rosalía prengui decisions controvertides. "I si acaba fent un 'ft' amb Bertín Osborne o amb Malú? ¿Com mirarem a la cara els nostres conciutadans?".

Escultura a escala humana per a 2020

La resolució aprovada en l'últim ple és definitiva i obliga el consistori a efectuar el canvi oficial de nom de la plaça durant 2020. "A més del canvi de nom, ja s'ha encarregat una escultura monumental perquè sigui lloc de pelegrinatge de fans de Rosalía de tot el món", declarava un membre del govern de la ciutat, i afegia: "Volem que la nostra ciutat es converteixi en la milla d'or dels centres de 'nail art' i 'auto cuture'".

Amb aquest projecte, Barcelona suma un nou símbol, visibilitza el vincle artístic de la cantant amb la ciutat i intenta obrir-se pas com a punt de referència planetària en la moda urbana. "Després dels Jocs Olímpics i el Fòrum de les Cultures ens vam quedar sense idees, però això pot funcionar", confessen, amb entusiasme, fonts properes al govern municipal.

De moment, això és només una 'fake news': avui és 28 de desembre, dia dels Sants Innocents. 'Tra-tra!

NO T'HO PERDIS: Festes de Cap d'Any a Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat