Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right 8 edificis per visitar al 48H Open House 2019

Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

Habitatges del carrer Gomis
© Oscar Fernández

8 edificis per visitar al 48H Open House 2019

El 26 i 27 d'octubre teniu una cita amb l'arquitectura, amb visites guiades a 200 espais de la ciutat i rodalies

Per Eugènia Sendra
Advertising

No hi ha dubte que ens agrada l'arquitectura, per això celebrem la nova edició del 48 H Open House. En aquesta desena edició obriran 200 edificis de diferents ciutats, a Barcelona, Badalona, Santa Coloma, L'Hospitalet, Sant Joan Despí i Vilassar de Dalt, en horaris alterns el dissabte 26 i diumenge 27. A més, proposen un homenatge a les dones que treballen l'arquitectura des de diferents àmbits; hi destaca Maria Sisternas, arquitecta i co fundadora de Mediaurban, que ens proposa una tria d'edificis. Als seus cinc, n'afegim tres de propina!

NO T'HO PERDIS: 10 edificis que han marcat tendència.

Torre de les Aigües
Foto: 48H Openhouse

Torre de les Aigües del Tibidabo

Què és?
Un dipòsit d'aigua no soterrat de factura modernista. L'any 1905 va rebre el Premi d’Edificis Artístics de l’Ajuntament de Barcelona.

Per què hi has d'anar?
Maria Sisternas el recomana fent la següent reflexió: “Hi ha tantes ciutats que s’estan urbanitzant ara que no tenen aigua potable, que val la pena visitar-ho i prendre consciència que la ciutat és molt més que els espais domèstics, i que els recursos naturals com l’aigua són limitats”.  

No t'ho perdis
Les entrades per visitar-lo s'han exhaurit, però sempre podeu contemplar la torre des de fora... i la ciutat als vostres peus.

On?
Ctra. de Vallvidrera al Tibidabo, 107 (FGC: Vallvidrera).

Quan?
Entrades esgotades.

Mediapro
Foto: Sandra Rojo

Edifici Mediapro

Què és?
L'edifici de Mediapro “és el lloc des d’on escric, des d’on treballo i des d’on veig el mar i la serralada Litoral”, diu Maria Sisternas, co fundadora de Media Urban.

Per què hi has d'anar?
La urbanista ens posa sobre la pista de l'edifici de Carlos Ferrater, Xavier Martí Galí i Patrick Genard, una construcció d'aspecte reticular, d'interiors diàfans i jocs de volums escultòrics que dialoga amb el campus audiovisual de Ca l’Aranyó.

No t'ho perdis
Per les vistes al mar, a la ciutat i al barri i per la simfonia de clarobscurs que recrea l'edifici.

On?
Avinguda Diagonal, 177 (M: Glòries).

Quan?
Dissabte, de 12 a 18 h.

Advertising
Sant Jeroni de la Murtra
Foto: 48H Open House

Sant Jeroni de la Murtra

Què és?
Un monestir gòtic situat entre Santa Coloma i Badalona, avui destinat al repòs religiós i cultural.

Per què hi has d'anar?
Sisternas ens el recomana, amb el recel de revelar una adreça amb encant encara no massificada. "Ara que tothom corre, penso que els veritables luxes estan als espais de la tranquil·litat", diu.

No t'ho perdis
Podeu aprofitar-ho per descobrir la part més rural de Santa Coloma.

On?
Sant Jeroni de la Murtra.

Quan?
Diumenge, de 10 a 13 h.

Fàbrica d'Anís del Mono
Foto: 48 H Open House

Anís del Mono

Què és?
Sisternas suggereix anar-hi per descobrir una altra forma de modernisme, el que s'aplicava als espais de producció. Hi ha les catedrals del vi i una fàbrica més pròxima, la d'Anís del Mono.

Per què hi has d'anar?
Per una certa nostàlgia: la urbanista també evoca les ampolles d’anís amagades a les prestatgeries de les cuines dels avis.

No t'ho perdis
Avui teniu l'excusa per dinar una bona paella arran de mar.

On?
Avinguda d'Eduard Maristany, 115 (M: Badalona - Pompeu Fabra).

Quan?
Dissabte, de 16 a 19 h. Diumenge, d'11 a 14 h.

Advertising
Habitatge Gomis
Foto: Oscar Fernández

Habitatges Gomis

Què és?
Sisternas remarca el "disseny acurat, pensat per viure-hi amb confort i de manera assequible”, i també l’estructura, amb coberta a dues aigües i espai comunitari per als veïns. No resulta tan espectacular com l'Antoni de Moragas que va fer els edificis del carrer Brusi i del carrer Biscaia, però sí que és un bon exemple del moment en què l’arquitectura moderna s’entrecreua amb les maneres de fer encara artesanals.

Per què hi has d'anar?
Potser heu passat a prop –i passat de llarg– dels habitatges Gomis, però si sou una mica curiosos de l’arquitectura dels anys 50 i de l’obra d’Antoni de Moragas hi heu de treure el cap.

No t'ho perdis
A 20 minuts a peu hi ha un molt bon lloc on dinar, l'Agreste.

On?
Avinguda de Vallcarca, 123 (M: Vallcarca).

Quan?
Diumenge d'11 a 14 h.

Lleialtat Santsenca, d'HAC Arquitectes
Foto: Adrià Goula

Lleialtat Santsenca

Què és?
Un edifici de 1928 que va passar per diverses mans fins a ser expropiat el 1950. Després va ser fàbrica de torrons i sala de festes, en última instància. La rehabilitació d'H Arquitectes va merèixer el Premi Ciutat de Barcelona 2017.

Per què hi heu d'anar?
Per descobrir l'arquitectura que practiquen els de Sabadell, respectuosa amb l'edifici existent i la conservació promoguda per les entitats del barri, i regida per principis de sostenibilitat pel que fa a il·luminació, ventilació i climatització , traient el màxim profit dels materials. Si coneixeu l'edifici Teatro Oficina de Lina Bo Bardi a Sao Paulo potser hi trobareu semblances.

No t'ho perdis
Sense deixar el barri, trepitgeu altres icones de Montjuïc: les Torres Venecianes (ds., de 10 a 18 h i dg., de 10 a 18 h), el Pavelló Alemany (ds. i dg., de 10 a 19 h) i la Fundació Miró (ds., de 16 a 19 h).

On?
Olzinelles, 31 (M: Plaça de Sants).

Quan?
Dissabte d'11 a 14 h i de 16 a 19 h.

Advertising
Casa Planells
Foto: Shutterstock/ Joan Bautista

Casa Planells

Què és?
Allà on s'entrecreuen el modernisme i el racionalisme destaca aquest edifici, obra de Josep Maria Jujol. Un original joc de buits i plens, de total sintonia entre la linealitat de l'Eixample i la sinuositat jujoliana.

Per què hi heu d'anar?
Per les solucions constructives enginyoses –el dúplex, les escales de cargol– fetes per aprofitar al màxim la parcel·la.

No t'ho perdis
Sou a tocar d'un dels rètols lluminosos més 'retratats' de la ciutat, el Mussol dels Roura.

On?
Avinguda Diagonal, 332 (M: Monumental).

Quan?
Diumenge, de 10 a 14 h.

La Paloma, Barcelona
© Maria Dias

La Paloma

Què és?
La Paloma es prepara per reobrir portes, però abans podeu visitar-la amb llum de dia. La sala de ball manté la fesomia de la foneria original

Per què hi heu d'anar?
Perquè és una de les sales de ball més antigues d'Europa i és com fer un viatge a les formes d'entreteniment del segle XIX, quan es van popularitzar La Patacada (antic magatzem reconvertit en sala de festes) i l'espai del carrer del Tigre.

No t'ho perdis
Si us entra gana apropeu-vos a descobrir la cafeteria del Macba, un espai diàfan amb vistes a la plaça dels Àngels i bona selecció de platets.

On?
Tigre, 27 (M: Sant Antoni).

Quan?
Diumenge, d'11 a 19 h.

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising