Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right 8 edificis per visitar al 48H Open House

8 edificis per visitar al 48H Open House

El 27 i 28 d'octubre teniu una cita amb l'arquitectura, amb visites guiades a 200 espais de la ciutat i rodalies

Lleialtat Santsenca
© Adrià Goula
Per Eugènia Sendra |
Advertising

Que ens agrada l'arquitectura, no hi ha dubte, per això celebrem una nova edició del 48 H Open House. Aquesta vegada proposen 'desvestir' edificis traient-los la façana per poder experimentar l'interior de fins a 200 espais de sis ciutats: Barcelona, Badalona, Santa Coloma, L'Hospitalet, Sant Joan Despí i Vilassar de Dalt. Hi ha restaurants, habitatges privats reformats, edificis d'infraestructures i equipaments... En seleccionem només 8 de diferents estils i usos, situats en diferents barris, i us recomanem que planifiqueu la ruta i matineu si voleu estalviar cues. Teniu 48 hores per gaudir de l'arquitectura per fora i per dins!

Torre de les Aigües
© 48H Openhouse

Torre de les Aigües del Tibidabo

Què és?
A diferència de l'increïble dipòsit d'aigües fluvials al parc de Joan Miró, aquí podeu visitar un dipòsit d'aigua no soterrat: està situat a 40 metres d'alçada, al cim d'una torre de factura modernista. L'any 1905 va rebre el Premi d’Edificis Artístics de l’Ajuntament de Barcelona.

Per què hi has d'anar?
Per l'escala de cargol, per la solució del dipòsit, obra de l'enginyer Torras i Guardiola, i per l'ascensor, un dels primers exemples d'elevador elèctric.

No t'ho perdis
L'edifici té encant, i unes vistes... La ciutat als vostres peus.

On?
Ctra. de Vallvidrera al Tibidabo, 107 (FGC: Vallvidrera).

Quan?
Es podrà visitar diumenge d’11 a 13.30 h.

Restaurant Disfrutar
© Maria Dias

Restaurant Disfrutar

Què és?
El restaurant comandat per Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas. No només destaca per la seva cuina de matriu bulliniana, sinó que l'espai parla i evoca l'essència mediterrània.

Per què hi has d'anar?
Pel treball de la ceràmica, un material humil i amb moltes cares, realitzat per l'equip d'arquitectes El Equipo Creativo. Hi ha picades d'ullet als forjats del Mercat del Ninot i a la ceràmica de Miró, a més de moltes reminiscències a la Casa Gomis (La Ricarda). El menjador principal s'inspira en un poble mariner abans d'obrir-se a l'interior d'illa, on se situa el jardí mediterrani.

No t'ho perdis
Si voleu taula al restaurant, caldrà reservar. Penseu que costa trobar uns macarrons a la carbonara com els que fan els de Disfrutar.

On?
Villarroel, 163 (M: Hospital Clínic).

Quan?
Dissabte, de 10 a 14 h.

Advertising
Cases Barates del Bon Pastor
© 48H Openhouse

Cases Barates del Bon Pastor

Què és?
Un conjunt d'habitatges construïts al barri del Bon Pastor el 1929 per allotjar els barraquistes que vivien a la zona de l'Exposició Internacional, a Montjuïc.

Per què hi has d'anar?
Són cases baixetes, en règim de lloguer protegit fins avui, i moltes no han variat el seu aspecte original. Una de les illes esdevindrà espai patrimonial, un projecte de memòria viva que està realitzant el MUHBA i alhora vol servir per explicar l'evolució de l'habitatge públic a Barcelona.

No t'ho perdis
A tocar teniu el Parc Fluvial del Besós, un espai verd on desconnectar.

On?
Carrer Tàrrega amb Bellmunt (M: Bon Pastor).

Quan?
Diumenge, d'11 a 14 h.

Casal Torre de la Sagrera
© Adrià Goula

Casal Torre de la Sagrera

Què és?
Una torre neoclàssica que formava part del complex de la Fabra i Coats i que a l'actualitat funciona com a espai per a les entitats del barri.

Per què hi has d'anar?
Té gràcia la remodelació proposada. No s'han perdut alguns dels detalls més emblamàtics de la construcció, com el mosaic hidràulic i els frisos de l'escala principal d'aquesta torre iniciada a finals del segle XIX, que va funcionar com a escola pública i refugi antiaeri als anys 30 i 40. Més tard i, durant molt de temps, va estar ocupada.

No t'ho perdis
Al costat de l'elegància neoclàssica, el contrapunt urbà i fabril el posa la Nau Bostik.

On?
Berenguer de Palou, 64-66 (M: La Sagrera).

Quan?
Diumenge d'11 a 14 h i de 16 a 18 h.

 

Advertising
Casa Rodriguez Arias
© Antonio Navarro Wijkmark

Casa Rodriguez Arias

Què és?
Un edifici entre mitgeres de l'arquitecte Germà Rodriguez i Arias construït a partir de 1930 que s'escapa dels cànons racionalistes del GATPAC (Grup d'Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l'Arquitectura Contemporània).

Per què hi heu d'anar?
És d'aquelles joietes que passen desapercebudes a l'avinguda de Via Augusta; les zones de nit de l'habitatge es concentren en aquesta banda, mentre que els espais de dia –sala d'estar i menjador– se situen a l’interior d’illa.

No t'ho perdis
Sense moure-us del barri també podeu visitar la Casa Vicens, Vil·la Urània i contemplar la façana de la cas-estudi que Coderch va construir per a Antoni Tàpies al carrer Saragossa.

On?
Via Augusta, 61 (FGC: Gràcia).

Quan?
Diumenge, d'11 a 14 h.

Edifici Roca Barallat
© Antonio Navarro Wijkmark

Habitatge edifici Roca Barallat

Què és?
Una altra de les criatures del GATPAC que, fent bandera del racionalisme imperant als anys 30 i inspirats per la modernitat europea van construir a Barcelona espais com l'Hospital Antituberculós, el Pavelló de la República o la Casa Bloc.

Per què hi heu d'anar?
El més icònic d'aquest bloc de pisos de lloguer construït sobre un solar irregular és el joc d'entrants i sortints de la façana. El vestíbul de l'obra també és singular, doncs recorda els molls dels edificis industrials.

No t'ho perdis
Si us agrada el tema i aquest estil, esteu d'enhorabona. Feu-vos amb la 'Guia urbana per l'arquitectura racionalista de Barcelona',  editada per l'Ajuntament.

On?
Via Augusta, 12 (M: Diagonal).

Quan?
Diumenge, d'11 a 14 h.

Advertising
Lleialtat Santsenca
© Adrià Goula

Lleialtat Santsenca

Què és?
Un edifici de 1928 que va passar per diverses mans fins a ser expropiat el 1950. Després va ser fàbrica de torrons i sala de festes, en última instància. La rehabilitació d'H Arquitectes va merèixer el Premi Ciutat de Barcelona 2017.

Per què hi heu d'anar?
Per descobrir l'arquitectura que practiquen els de Sabadell, respectuosa amb l'edifici existent i la conservació promoguda per les entitats del barri, i regida per principis de sostenibilitat pel que fa a il·luminació, ventilació i climatització , traient el màxim profit dels materials. Si coneixeu l'edifici Teatro Oficina de Lina Bo Bardi a Sao Paulo potser hi trobareu semblances.

No t'ho perdis
Sense deixar el barri, trepitgeu altres dues icones de Montjuïc: les Torres Venecianes i les piscines de salts, escenaris d'altura i amb vistes.

On?
Olzinelles, 31 (M: Plaça de Sants).

Quan?
Dissabte d'11 a 14 h i de 16 a 19 h.

Casa Adret
© Antonio Navarro Wijkmark

Casa Adret

Què és?
Casa senyorial que data del segle XII, amb elements arquitectònics d'èpoques posteriors.

Per què hi has d'anar?
Per sintonitzar amb el passat jueu de Barcelona; i és que aquí va residir Astruch Adret, comerciant de l'època. Una de les curiositats de l'edifici és la façana inclinada, un dels rastres del terratèmol del segle XV. El 1956 Adolf Florensa va rehabilitar l'immoble i recentment, als 2000, una nova intervenció va donar protagonisme al pati de la finca. A l'actualitat s'hi han establert diferents entitats de cultura jueva. 

No t'ho perdis
Una bona excusa per passejar pel Call, fer un bon cafè o te, o picar... tot a la placeta de Manuel Ribé.

On?
Sant Domènec del Call, 6 (M: Liceu).

Quan?
Dissabte d'11 a 14 i de 16 a 19 h. Diumenge d'11 a 14 i de 16 a 18 h.

Advertising