Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Barcelona en femení: iniciatives per a la igualtat

Et descobrim les dones i les entitats que fan de Barcelona una ciutat cada cop més igualitària

Escrit per
Begoña García Carteron
Publicitat

Hem deixat empremta en la història, trenquem tòpics dia a dia, obrim camins... Les dones no ens quedem de braços plegats davant la desigualtat. Parlem d’iniciatives fetes a Barcelona i en femení que denuncien, reivindiquen i construeixen...

ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ

ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ

#OnSónLesDones

Fartes de posar la tele o la ràdio i sentir tertúlies bàsicament masculines, on les veus femenines són anecdòtiques quan no inexistents, i de comprovar que als diaris les opinions les aporten gairebé només homes –en un 80%–, un grup de professionals es va associar per evidenciar com els mitjans de comunicació catalans silencien, sistemàticament, l’opinió de les dones. Han popularitzat el hashtag que els hi dona nom a mode de denúncia i, més enllà del 8 de març, recorden als mitjans la necessitat de tenir espais d’opinió més igualitaris. Si hi esteu d’acord amb elles, signeu el manifest que proposen al seu blog. 

onsonlesdones.blogspot.com

AL CULTIU DE L’ÀNIMA

Dones i cultura

Impulsat per dones professionals de l’entorn cultural, aquest grup analitza el seu àmbit laboral des d’una perspectiva de gènere. Estan creant una base de dades per tal de tenir localitzades i visibilitzar totes les professionals de la cultura (i que així ningú no pugui dir que no existeixen!). A través de Twitter, i omplint un senzill formulari, conviden a participar-hi a totes aquelles treballadores vinculades a la cultura d’aquesta ciutat, que fan la seva feina en silenci. Fotògrafes, dramaturgues, guionistes, compositores, coreògrafes, actrius, músiques, pintores, il·lustradores, directores de teatre o cinema, productores... apunteu-vos-hi

@donesicultura

Publicitat

A L’UNIVERS VIRTUAL

Dones en Xarxa

Nascuda l’any 2004, amb la normalització d’internet a les llars d’arreu, aquesta associació de dones feministes i progressistes va impulsar la creació d’un web per tal de reduir la fractura digital de gènere. La seva finalitat és promoure una xarxa de dones, ser punt de trobada, espai de reflexió i altaveu d’iniciatives en femení. Porten a terme un munt de projectes, com ara Femitic, un concurs de vídeos i fotos realitzats per dones; blogs com La Carla et parla de sexe, adreçat a noies i joves, i diverses trobades com Còctels & Blogs, que volen crear 'networking'.

www.donesenxarxa.cat 

A LA CUINA I MÉS ENLLÀ
© Raul Mellado

A LA CUINA I MÉS ENLLÀ

Festa del Davantal

Si hi ha una iniciativa personal que destaqui, és la de l’Ada Parellada. Cansada de sentir que les dones no s’ajuden entre elles, va decidir organitzar cada any la Festa del Davantal al seu restaurant, el Semproniana, per crear una xarxa consolidada de dones de l’àmbit cultural i públic. Convida una trentena de dones, entre les quals hi ha actrius, periodistes, filòsofes, polítiques, pallasses, novel·listes... que es posen el davantal i cuinen i sopen totes juntes mentre couen tot tipus de converses, reflexions i riures. D’aquí ha nascut el grup que capitaneja: les Davantaleres. Un brindis per totes elles! 

www.semproniana.net 

Publicitat

ALS ESCENARIS

Projecte Vaca

Des del 1998 el món escènic barceloní s’ha omplert de Vaques, que és com s’anomenen a si mateixes les integrants d’aquesta associació formada per creadores escèniques. El seu és un projecte de cooperació i d’intercanvi per tal de potenciar la investigació, l’experimentació, la creació, la producció i la difusió dels projectes de les professionals del món escènic. També impulsen una mostra anual coneguda com a Novembre Vaca, en què exposen l’activitat de l’associació durant l’any en curs i durant la qual, a més de veure espectacles, es pot participar en taules rodones, ponències, tallers i seminaris.

projectevaca.com

A LES PANTALLES

Dones Visuals

La presència de la dona a l’audiovisual està molt lluny de ser paritària. Si a les universitats el 64% de l’alumnat és femení, aquest percentatge cau en picat a l’hora de professionalitzar-se, ja que només un 16% arriba a liderar un projecte cinematogràfic. Aquesta associació promou un pla d’acció per revertir la situació i empoderar les cineastes. Estan creant un directori per visibilitzar les dones, que es presentarà aquesta primavera, per tal que tothom pugui accedir als perfils de directores, guionistes, productores, muntadores, tècniques i fer callar qui afirmi que no hi ha dones al sector.

www.donesvisuals.cat

Publicitat
A LA MÚSICA
© Irene Fernández

A LA MÚSICA

Les cançons passen per elles

A qui hem d’agrair que Christina Rosenvinge continue en la professió, que Sidonie facin una gira per les sales on van començar fa 20 anys, que el cicle de concerts Els Vespres de la UB hagi tornat a arrencar una altra edició? Qui està acompanyant Bad Gyal mentre es menja amb 'fries' els Estats Units presentant la nova 'mixtape', i de qui va ser la idea que l’últim disc d’Anímic es publiqués amb un vídeo per tema, igual que els de Beyoncé? A algunes les heu vist sobre l’escenari, però avui celebrem la feina que fan totes al 'backstage'. L’Anna fa moure El Segell del Primavera, després d’anys fent de mà dreta del patriarca de BCore, tasca en què l’ha rellevat la Louise, poderosa frontwoman d’Anímic reinventada en emprenedora al capdavant del segell de segells Hidden Track Records. L’Alba és el 'pussy' que mana a la divisió editorial de la productora audiovisual CANADA, i teclista d’Extraperlo. La Mireia s’asseia al banc del piano de Miss Carrussel i va ser una de les sòcies fundadores de Sones, i ara exerceix –i n’ensenya a la UPF– d’agent de contractació i management, com la Maria, directora de la seva agència Lizardqueen Music al capdavant també de Halley Records. Viuen per la música. En posen a la vida dels altres. –Marta Salicrú

AL MÓN TECNOLÒGIC

Women in Mobile

Volem més dones en el món de la tecnologia i visibilitzar molt més les que ja hi treballen, i aquest és l’objectiu d’aquesta associació. Donen suport a les dones en les seves carreres i les empenyen a formar-se en tallers i fòrums per convertir-se en referents per a d’altres dones. Participen activament en diversos esdeveniments, com ara el Mobile World Congress, promouen la representació justa, estableixen connexions entre professionals i també organitzen actes propis que assoleixen un 100% de participació femenina. Perquè la revolució tecnològica també l’hem de fer en femení.

www.womeninmobile.org

Publicitat

A L’EMPRENEDORIA

Asodame

L’Associació de Dones Emprenedores Odame és pionera a crear 'networking' entre les empresàries de Catalunya. Les sòcies que hi participen són autònomes, professionals d’empresa, directives, executives... S’aixopluguen sota el lema ‘La dona també fa economia’ i tenen en comú l’emprenedoria, que recolzen i fomenten. Ofereixen informació, fan xerrades i ponències, comparteixen experiència entre companyes i tenen un programa específic de mares emprenedores. Tot un seguit d’eines per aconseguir que les emprenedores assoleixin els seus objectius! 

www.asodame.com

 

A LA INTEGRACIÓ

Dones No Estàndards

Amb 20 anys de trajectòria, aquesta associació que vol trencar amb els models estàndards com a únics vàlids, lluita en contra de l’exclusió social de les dones amb discapacitat. Ofereix serveis com l’assistència domiciliària i personal amb l’objectiu de fomentar l’autonomia de les dones amb discapacitat, la seva participació en la vida laboral activa i la seva presència en l’espai públic i col·lectiu d’una manera natural i, fins i tot, seductora. Ha organitzat congressos i jornades nacionals i internacionals. I, a la seva seu de Barcelona, fa cursos d’idiomes, d’informàtica, de teatre, tallers de ioga i de cuina... 

donesnoestandards.cat

Publicitat
AL TEATRE I LA DANSA
© Irene Fernández

AL TEATRE I LA DANSA

Si mana una dona, hi ha dones

Si donem un cop d’ull als grans teatres públics de Barcelona, ens adonarem que la presència de dones en els llocs dominants (directora i/o autora) és tan baixa que fa feredat. Al Lliure, per exemple, hem comptat quatre direccions i cinc autories d’un total de 33 espectacles per a la temporada 2017/2018. Al TNC, la cosa millora una mica, amb sis direccions i sis autories en 24 espectacles. Però si ens fixem en el Mercat de les Flors, hi ha més de vint peces –d’una quarantena en total– on hi ha una dona com a coreògrafa. Com pot ser? Doncs, ben fàcil, perquè qui dirigeix la casa de la dansa és Àngels Margarit. Amb Tania Brenlle, directora de La Villarroel, són les úniques dones –no ens oblidem de Semolina Tomic, directora del petit Antic Teatre– que lideren grans espais barcelonins i això fa que canviï el punt de vista. El gran èxit de la temporada de la sala de l’Eixample ha estat 'Les noies de Mossbank Road', escrit per una dona (Amelia Bullmore), dirigit per una dona (Sílvia Munt) i interpretat per tres dones (Clara Segura, Marta Marco i Cristina Genebat). Per prendre’n nota: hi ha teatres, com la Biblioteca de Catalunya, on cap dona haurà escrit ni dirigit cap obra. A la Sala Beckett, fa dos anys que una dona és la dramaturga resident: l’any passat va ser Marilia Samper i enguany és Clàudia Cedó. –Andreu Gomila

ALS TRIBUNALS

Dones Juristes

Són tot un referent en matèria de gènere i dret i en la lluita per aconseguir la igualtat real des de fa 20 anys. Tenen diferents comissions, com la de violència, igualtat, família i estrangeria, amb l’objectiu d’estudiar les legislacions i jurisprudències específiques en cada àmbit. Acaben de llançar el blog No afluixis la llengua, amb què promouen el llenguatge no sexista entre la població jove. I promouen també el 'hashtag' #RolsSexistesNoGràcies vinculat a un web on es poden fer denúncies d’empreses i marques que fan ús de publicitat sexista i discriminatòria.

donesjuristes.cat

Publicitat

ALS NOUS VEÏNATS

Diàlegs Dona

Aquesta associació intercultural en clau femenina treballa amb dones de Bangladesh, el Pakistan, l’Índia, Síria, el Marroc... Des del seu espai d’acollida, ubicat al Raval, les acompanyen en el procés d’adaptació per tal que guanyin autonomia i seguretat en la seva integració en el nostre veïnat. També fomenten la convivència i la participació en la vida del barri, estableixen ponts de diàleg i promouen el coneixement i respecte mutu. A més, ofereixen tallers d’idiomes i d’altres temes, i organitzen sortides culturals per la ciutat, així com diverses activitats per fer que la integració sigui tot un èxit. 

dialegsdona.org

Xarxes d'ahir

A continuació, tres associacons pioneres i exemplars, del feminisme laboral a l'anarcofeminisme ... 

SOCIEDAD AUTÓNOMA DE MUJERES DE BCN

L’any 1891 Teresa Claramunt, Ángeles López de Ayala i Amàlia Domingo Soler van fundar aquesta organització, que es considera la primera feminista de Catalunya. Defensaven els interessos laborals i socials de la dona i, a més, oferien cursos de lectura, escriptura i costura, entre d’altres.

Publicitat

DONES LLIURES

Nascuda sota la República l’any 1936, i vigent durant la guerra civil fins al 1939, va ser la primera organització anarcofeminista. Va lluitar per l’emancipació de la dona, per les llibertats sexuals i va regular l’avortament. Vicente Aranda es va inspirar en elles per fer la pel·lícula Libertarias

DRAC MÀGIC

Fundada el 1970 sota la dictadura, i encara en actiu avui dia, és una cooperativa dedicada a la divulgació de la cultura audiovisual en clau femenina. Són les impulsores de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, que va ser la primera de l’Estat i ja va per la seva 26a edició. www.dracmagic.cat

Publicitat

Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat