Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Barcelona Top 10: Llocs de pelegrinatge
Tibidabo.jpg
Parc d'Atraccions Tibidabo

Barcelona Top 10: Llocs de pelegrinatge

10 indrets de la ciutat –i rodalies– on desplaçar-s'hi en processó: Des de Montserrat o el Tibidabo fins al Fossar de les Moreres o el Saló del Còmic!

Per Ada Castells
Advertising

Ateus i creients de Barcelona i rodalies sense lloc de pelegrinatge, ja teniu on anar! En el nostre Top 10 setmanal us recomanem 10 indrets de pelegrinatge dels barcelonins, dins i fora de la ciutat. Si encara no heu trobat la vostra Meca particular, potser alguns d'aquests llocs us satisfà i a partir d'ara hi pelegrineu cada any!


apeu_montserrat_c.jpg

Montserrat

El maig és un bon mes per pelegrinar a aquest centre catòlic, tant si hi vas a veure la mare de déu bruna com si el que més t’atrau és el mató. Els maristes, aquest any, ja hi han fet el seu pelegrinatge particular, i els més experts han sortit de la parada de metro de Mundet. No topareu amb cap.

rocieros

El rocío

L’original és a Andalusia, però molts l’enyoraven i han exportat aquesta peregrinació tan florida a les nostres terres. Aquest any se celebrarà el 9 de juny i a la pàgina de Facebook dels Rocieros de Catalunya ja estan escalfant motors amb un cartell collage que és una meravella.

Advertising
Sant josep de la muntanya

Sant Josep de la Muntanya

Per qui es vulgui quedar intramurs, aquest és el santuari ideal perquè es troba al barri de la Salut i s’hi pot arribar en autobús, cosa que per a un pelegrí modalitat hipster és ideal. La seva fundadora és la beata mare Petra i encara hi ha qui hi penja exvots per fer peticions al sant.

cami de sant jaume

Sant Jaume

Qui no ha fet el camí cap a Santiago de Compostel·la i hi ha trobat parella més o menys estable? Suposem que aquest no era el propòsit del sant, però en aquest temps de pelegrins turístics són coses que passen. Un es troba a un mateix, però de passada...

Advertising
Castell de montsonis

Castell de Montsonís

Per a l’11 de maig s’està muntant una jornada per cantar caramelles en aquesta fortalesa del poble de Foradada, a la Noguera. El castell va ser construït pel compte d'Urgell Ermengol II, el Pelegrí. Ja podeu començar a afinar la veu per veure si ressuscita.

Tibidabo.jpg

Tibidabo

“Amb el tram, tram, tram... via, amb el funi, funi, funi... cular”, tota una generació de barcelonins hem tingut aquesta cantarella al cap per pelegrinar cap a les atraccions del Tibidabo, on hi ha un Crist que treu el cap per les muntanyes i ben sovint ens fa de brúixola.

Advertising
cementiri de sinera

Cementiri de Sinera

El pelegrinatge laic i light està presidit pels poetes, que fan de sants improvisats, encara que pocs ho siguin. Un dels indrets més visitats és la tomba d’Espriu a Arenys de Mar, on la tradició demana que s’hi llegeixin uns versos amb emoció. El seu any ha passat, però Espriu no caduca.

Fossar de les moreres
©Scott Chasserot

Fossar de les Moreres

No s’hi enterra cap traïdor i s’hi peregrina col·lectivament cada Onze de Setembre. La resta de l’any, els pelegrins són els turistes que no se sap si acaben d’entendre aquesta flama que no s’apaga, la rampa de llambordes i les botigues de barrets. Són ben bojos, aquests catalans!

Advertising
Fira del disc

Fira del Disc

Qui no hi ha anat es perd aquest pelegrinatge per una fira que desperta passions de vinil, any rere any. Tot torna i tot gira, i el disc és un bon exemple que mai no s’ha de llençar res, encara que te’ls comprin a preu de saldo.

Saló del Còmic

Saló del Còmic

Enguany s’inaugura el 15 de maig, com bé saben els comiqueros. Si no hi poden anar, sempre poden pelegrinar per la part baixa de l’Eixample on hi ha Norma i, per als pelegrins de la ciència-ficció, la renovada llibreria Gigamesh.

Bcn Top 10: Personatges curiosos

Què fer

Des de Gaudí fins a Carmen de Mairena, passant per ciutadans com Joan Clos, La Monyos o Jesús Lizano. Seleccionem els personatges més curiosos de la ciutat N'hi ha a tots els barris. Ja siguin cantants, exalcaldes, assassins, prostitutes o arquitectes, a Barcelona mai n'han faltat de personatges curiosos. Uns pels seus deliris, altres pel seu talent avançat en el temps o bé per la seva excentricitat, s'han guanyat a pols l'etiqueta de 'personatge curiós'. N'hem seleccionat 10.En coneixeu molts més? La Monyos Ha passat un segle, però a Barcelona encara es recorda amb tendresa aquesta dona que passejava cantant per la Rambla amb flors al cap i vestits estrambòtics. Mai no es va saber el motiu de la seva bogeria, diuen que va perdre un fill, que la van abandonar, que era tan seva... snif. Nudista tatuat Qui sembla que ho porta d’una manera menys tràgica és l’home que es passeja per la mateixa zona, la Rambla, amb una barba de pam, tot nu, i amb pantalonets curts tatuats. Deu sentir l’orgull d’haver inspirat els publicistes de Vodafone i la patxoca que els turistes fotografiïn els seus atributs. Jesús Lizano En aquest cas, la barba ja és de dos pams, i el poeta se l’allisa cada cop que deixa retronar un vers amb la seva veu potent: “¡A los caballitos!”, exclama perquè tots plegats l’acompanyem trotant pel camí cap al misticisme llibertari. Endavant, que hi ha revolts assegurats! Rodamons de caixer N'hi ha molts, però en el top dels estrafolaris, hi mereixen ser el par

Bcn Top 10: Joves rebels de la ciutat

Què fer Tertúlies i lectures

Poetes, feministes, emprenedors, activistes antisistema i fins i tot personatges manga. Aquests joves ens inspiren per rebel·lar-nos contra el sistema establert El més vist 10 edificis d'arquitectura singular Els edificis que han marcat tendència entre els arquitectes de tot el món Barcelona és un aparador arquitectònic inacabable. Tota la ciutat, des de la cantonada més insignificant, dibuixa un mapa de 2.000 anys de problemes i solucions. La història de Barcelona es llegeix a cada rajola: des del modernisme de la burgesia opulent fins al barraquisme del Carmel, dels nínxols on s'adotzenava la classe treballadora fins a les grans infraestructures faraòniques. Perquè, contra la voracitat del totxo pel totxo i la tendència, tan catalana, de tapar els problemes amb formigó, a Barcelona sempre hi ha hagut moviments a contracorrent, com el GATCPAC, arquitectes preocupats per obrir horitzons, per repensar la ciutat i reformar-la des d'un urbanisme integrador. Hem volgut fixar-nos en petits edificis on s'hi han fet grans revolucions. I per fer-ho, hem parlat amb arquitectes joves (Carles Enrich, David Bravo i el col·lectiu MAIO) que han seleccionat deu intervencions intel·ligents que han fet de la ciutat un lloc millor. No són els edificis més famosos, ni els més sorprenents, ni estan signats per cap estrella de rock. Hi ha exemples de reutilització d'espais, d'adequació i nous usos a fàbriques centenàries. El reciclatge i la conservació de la memòria arquitectònica és tendència ar

Advertising

Bcn Top 10: Invents de Barcelona

Què fer

Les pastilles Juanola, el Chupa-chups, la bomba de la Barceloneta... alguns invents fets a Barcelona que ens fan la vida més agradable! Els barcelonins podem presumir de moltes coses, inclús d'invents! Alguns dels que us mostrem no estan dotats d'una gran ingeniería, però segur que en més d'una ocasió us han fet la vida més fàcil o agradable. Aquest és el Top 10 dels invents barcelonins més populars. En coneixeu algun més? Pastilles Juanola Van néixer el 1906 al barri de Gràcia i des d’aleshores han servit perquè no fem mal alè i evitem atacs de tos als concerts. Poden arribar a ser font de conflicte. Quan n’ofereixes, en lloc d’una, sempre en cauen massa al palmell aliè. Convé no recuperar-les, queda lleig. T-11 Invent postindividualista integral per aprofitar al màxim les targetes de transport. Un cop t’has polit els deu viatges, has de deixar el bitllet en una parada perquè algú altre se’n beneficiï. També pots enviar un tuit per avisar on és, però corres el risc de ser un sant i anar al Cel de la Forcades. Setrillera Marquina I per no perdre oli, les setrilleres inventades per Rafel Marquina, el 1961. Encara triomfen per les cases perquè és cert que no degoten, tenen una base a prova de maldestres i són fàcils de reomplir. Què més volem? Llums, paneres, coberts... doncs Marquina també en va inventar. Ictineo Ep, que no només som un poble de cuinetes, en el rànquing també hi tenim un senyor submarí inventat pel figuerenc Narcís Monturiol. Va ser

Bcn Top 10: Dones amb carisma

Què fer Tertúlies i lectures

Artistes, treballadores, docents i polítiques. Deu dones amb personalitats irresistibles que han donat guerra (i el do de pit) En aquest Top 10 trobareu dones amb carisma de diferents perfils i ideologies que han estat reconegudes per la seva tasca. Homes i dones, inspireu-vos-hi! Ada Colau Ens agrada la seva empenta, la seva determinació a l’hora de cridar que “sí que es pot”, la seva tenacitat i, fins i tot, les seves llàgrimes per la ràbia que fa que el món no sigui més just. S’ha convertit en la líder dels que creuen que això no és una crisi sinó una estafa. Teresa Forcades Amb les idees antisistema que té encara no s’entén que continuï portant l’hàbit de monja, però ella creu que sí que es pot fer la reforma des de dins. De carisma, no li’n falta. La gent torna ben il·luminada dels seus tallers al monestir de Montserrat. Ho puc certificar. Itziar González Va dimitir de la política municipal ben farta de corrupteles impresentables, i ara amb les seves eines d’arquitecta, sap explicar molt bé com construir una societat a mida de les persones. I ho explica tan clar que un arriba a pensar que sí, que sí, endavant, que es pot. Federica Montseny Només cal veure les fotos dels seus mítings i sentir-li la veu gravada per comprovar la força d’aquesta militant anarquista i ministra de la República. Ella també va creure que es podia. Va morir a Tolosa, on va exiliar-se sense deixar ni un dia de lluitar per les seves idees. La ben plantada Per compensar tanta anarquia, hi posarem la

Recomanat

    També t'agradarà

      Best selling Time Out Offers
        Advertising