Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Monica del raval

Barcelona Top 10: Personatges curiosos

Des de Gaudí fins a Carmen de Mairena, passant per ciutadans com Joan Clos, La Monyos o Jesús Lizano. Seleccionem els personatges més curiosos de la ciutat

Publicitat

N'hi ha a tots els barris. Ja siguin cantants, exalcaldes, assassins, prostitutes o arquitectes, a Barcelona mai n'han faltat de personatges curiosos. Uns pels seus deliris, altres pel seu talent avançat en el temps o bé per la seva excentricitat, s'han guanyat a pols l'etiqueta de 'personatge curiós'. N'hem seleccionat 10.En coneixeu molts més?

La Monyos

La Monyos

Ha passat un segle, però a Barcelona encara es recorda amb tendresa aquesta dona que passejava cantant per la Rambla amb flors al cap i vestits estrambòtics. Mai no es va saber el motiu de la seva bogeria, diuen que va perdre un fill, que la van abandonar, que era tan seva... snif.

Nudista tatuat
Joan Martinez Serres

Nudista tatuat

Qui sembla que ho porta d’una manera menys tràgica és l’home que es passeja per la mateixa zona, la Rambla, amb una barba de pam, tot nu, i amb pantalonets curts tatuats. Deu sentir l’orgull d’haver inspirat els publicistes de Vodafone i la patxoca que els turistes fotografiïn els seus atributs.

Publicitat
Jesús Lizano

Jesús Lizano

En aquest cas, la barba ja és de dos pams, i el poeta se l’allisa cada cop que deixa retronar un vers amb la seva veu potent: “¡A los caballitos!”, exclama perquè tots plegats l’acompanyem trotant pel camí cap al misticisme llibertari. Endavant, que hi ha revolts assegurats!

Rodamons de caixer

Rodamons de caixer

N'hi ha molts, però en el top dels estrafolaris, hi mereixen ser el parell que dormen a la Caixa de Verdaguer i amenitzen les operacions financeres amb la música de la seva ràdio de bateria baixa. Sempre saluden, obren la porta i, gràcies a ells, un tem menys els atracadors

Publicitat
Ocaña

Ocaña

Ara cal que tornem a la Rambla, als anys 70, de la mà del pintor anarquista i entrem al seu piset de la plaça Reial per veure l'altar que té muntat per a la Mare de Déu de l'Assumpció. Potser hi topem amb Nazario, Copi o un jove MArcel·lí Antúnez. Quins temps!

Mònica del Raval

Mònica del Raval

És una prostituta del barri, coneguda perquè Francesc Betriu li va dedicar un documental que té molt d'autoretrat. No és estrany, és tot un personatge: descarada, viperina, una supervivent com una casa de pagès que diu que s'ho ha fet amb 80.000 homes! No tots alhora, però.

Publicitat
Enriqueta Martí

Enriqueta Martí

Qui no ens cau tan bé és aquesta vampira del Raval, que no vol dir vampiressa. Segrestava nens, els prostituïa, els assassinava i utilitzava el seu cos per fer ungüents. Un mal bitxo que es vestia de seda i feia els seus negocis de proxeneta entre la sacrosanta burgesia catalana.

Joan Clos

Joan Clos

Amb sense aturador, afegim en aquesta llista a l’exalcalde, exministre de Justícia, ai no, d’Indústria, i l’inventor del bolet més estrany que ha sortit a Barcelona en els últims anys: el Fòrum, ¿algú sap per a què serveix més enllà d’anar en bici i preparar-se per fer curses?

Publicitat
Carmen de Mairena
Foto Carmen de Mairena

Carmen de Mairena

Bé, no hi podia faltar. És el personatge estrambòtic de la Barcelona més friqui. La transvestida s’arrossega per aquests mons en forma de dona des dels anys 70 del segle passat, que ja té mèrit. I ara s’ha convertit en tot un element del patetisme còmic que tant exploten les televisions. S’ho mereix.

Gaudí
©

Gaudí

Com un individu tan catòlic, pulcre i púdic com l’arquitecte pot aparèixer en un mateix rànquing amb Carmen de Mairena i tots aquests àcrates? Doncs mireu la Sagrada Família i no em digueu que rere l’aparença formal no s’hi amagava un geni estrambòtic! A la seva salut!

També t'agradarà

Barcelona Top 10: Joves rebels
 • Què fer
 • Tertúlies i lectures

Poetes, feministes, emprenedors, activistes antisistema i fins i tot personatges manga. Aquests joves ens inspiren per rebel·lar-nos contra el sistema establert El més vist 10 edificis d'arquitectura singular Els edificis que han marcat tendència entre els arquitectes de tot el món Barcelona és un aparador arquitectònic inacabable. Tota la ciutat, des de la cantonada més insignificant, dibuixa un mapa de 2.000 anys de problemes i solucions. La història de Barcelona es llegeix a cada rajola: des del modernisme de la burgesia opulent fins al barraquisme del Carmel, dels nínxols on s'adotzenava la classe treballadora fins a les grans infraestructures faraòniques. Perquè, contra la voracitat del totxo pel totxo i la tendència, tan catalana, de tapar els problemes amb formigó, a Barcelona sempre hi ha hagut moviments a contracorrent, com el GATCPAC, arquitectes preocupats per obrir horitzons, per repensar la ciutat i reformar-la des d'un urbanisme integrador. Hem volgut fixar-nos en petits edificis on s'hi han fet grans revolucions. I per fer-ho, hem parlat amb arquitectes joves (Carles Enrich, David Bravo i el col·lectiu MAIO) que han seleccionat deu intervencions intel·ligents que han fet de la ciutat un lloc millor. No són els edificis més famosos, ni els més sorprenents, ni estan signats per cap estrella de rock. Hi ha exemples de reutilització d'espais, d'adequació i nous usos a fàbriques centenàries. El reciclatge i la conservació de la memòria arquitectònica és tendència ar

Bcn Top 10: Invents de Barcelona
 • Què fer

Les pastilles Juanola, el Chupa-chups, la bomba de la Barceloneta... alguns invents fets a Barcelona que ens fan la vida més agradable! Els barcelonins podem presumir de moltes coses, inclús d'invents! Alguns dels que us mostrem no estan dotats d'una gran ingeniería, però segur que en més d'una ocasió us han fet la vida més fàcil o agradable. Aquest és el Top 10 dels invents barcelonins més populars. En coneixeu algun més? Pastilles Juanola Van néixer el 1906 al barri de Gràcia i des d’aleshores han servit perquè no fem mal alè i evitem atacs de tos als concerts. Poden arribar a ser font de conflicte. Quan n’ofereixes, en lloc d’una, sempre en cauen massa al palmell aliè. Convé no recuperar-les, queda lleig. T-11 Invent postindividualista integral per aprofitar al màxim les targetes de transport. Un cop t’has polit els deu viatges, has de deixar el bitllet en una parada perquè algú altre se’n beneficiï. També pots enviar un tuit per avisar on és, però corres el risc de ser un sant i anar al Cel de la Forcades. Setrillera Marquina I per no perdre oli, les setrilleres inventades per Rafel Marquina, el 1961. Encara triomfen per les cases perquè és cert que no degoten, tenen una base a prova de maldestres i són fàcils de reomplir. Què més volem? Llums, paneres, coberts... doncs Marquina també en va inventar. Ictineo Ep, que no només som un poble de cuinetes, en el rànquing també hi tenim un senyor submarí inventat pel figuerenc Narcís Monturiol. Va ser

Publicitat
Bcn Top 10: Herois del Poble-sec
 • Què fer

Jaume Sisa, Serrat, Margarida Xirgú, Quimet i Quimet... Repassem alguns dels noms que formen part de la història del Poble-sec La història d'un barri la forgen els seus carrers, els comerços i el teixit veïnal, i també aquells veïns il·lustres, famosos per diversos motius, que han situat el barri al mapa de l'imaginari col·lectiu. Aquests són 10 dels herois del Poble-sec... N'hi ha molts més! Jaume Sisa El cantant galàctic diu que la seva pàtria és el Poble-sec, concretament la part alta del carrer del Poeta Cabanyes. Hi jugava i hi somiava de petit, i no ens estranyaria que encara hi jugués i hi somiés de tant en tant, alguna nit, tot esperant el sol, perquè en Sisa és un home de principis. Joan Manuel Serrat S’ha guanyat el títol d’‘El noi del Poble-sec’ perquè ha sabut captar l’essència popular del barri amb les seves cançons, si no, d’on surt La Carmeta que passeja pel Paral·lel amb el seu gos ple de sarna o El drapaire que, de carrer en carrer, de taverna en taverna, remuga de la canalla? El meu pare Nascut a Vilà i Vilà, no era cantant sinó ginecòleg, però estava fet tot un artista conceptual i després de cada part que li tocava assistir a la matinada es fumia un parell d’ous ferrats amb sobrassada, fos l’hora que fos. No em direu que no és una bona desconstrucció metafòrica de la vida? La mare de Los Morancos Sí, la mare que els va parir va néixer al barri, però no ho poden dir gaire perquè si cauen sota la sospita de tenir gens catalans perdr

Bcn Top 10: Dones amb carisma
 • Què fer
 • Tertúlies i lectures

Artistes, treballadores, docents i polítiques. Deu dones amb personalitats irresistibles que han donat guerra (i el do de pit) En aquest Top 10 trobareu dones amb carisma de diferents perfils i ideologies que han estat reconegudes per la seva tasca. Homes i dones, inspireu-vos-hi! Ada Colau Ens agrada la seva empenta, la seva determinació a l’hora de cridar que “sí que es pot”, la seva tenacitat i, fins i tot, les seves llàgrimes per la ràbia que fa que el món no sigui més just. S’ha convertit en la líder dels que creuen que això no és una crisi sinó una estafa. Teresa Forcades Amb les idees antisistema que té encara no s’entén que continuï portant l’hàbit de monja, però ella creu que sí que es pot fer la reforma des de dins. De carisma, no li’n falta. La gent torna ben il·luminada dels seus tallers al monestir de Montserrat. Ho puc certificar. Itziar González Va dimitir de la política municipal ben farta de corrupteles impresentables, i ara amb les seves eines d’arquitecta, sap explicar molt bé com construir una societat a mida de les persones. I ho explica tan clar que un arriba a pensar que sí, que sí, endavant, que es pot. Federica Montseny Només cal veure les fotos dels seus mítings i sentir-li la veu gravada per comprovar la força d’aquesta militant anarquista i ministra de la República. Ella també va creure que es podia. Va morir a Tolosa, on va exiliar-se sense deixar ni un dia de lluitar per les seves idees. La ben plantada Per compensar tanta anarquia, hi posarem la

Recomanat
  També t'agradarà
   Publicitat