Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Barcelona Top 10: Viatgers
maleta viatge

Barcelona Top 10: Viatgers

Alí Bei, Lina Lambert, Francesc Melcion, Albert Casals... Us presentem a 10 barcelonins que els hi agrada veure món!

Per Ada Castells
Advertising

Tot i que Barcelona és una ciutat que acostuma a agradar als seus habitants, un bon nombre de barcelonins han estat –o són– grans viatgers. Hi trobem aventurers que van fer les maletes fa segles per saber què hi havia més enllà de les nostres fronteres, professionals als quals la seva professió els ha portat ben lluny, joves que intenten crear noves maneres de viatjar o bé empresaris dels viatges que han acabat tancats entre reixes. Cadascú té el seu motiu per convertir-se en viatger, però el que tenen en comú aquests 10 barcelonins és que els hi agrada veure món!

Ali bey

Alí Bei

Nascut a Barcelona a mitjan segle XVIII, aquest aventurer il·lustrat es va amarar de la cultura de l’Orient Mitjà per convertir-se en un espia eficaç. La narració dels seus viatges per la Meca, el Caire, Damasc i Constantinoble és una joia per perdre prejudicis enquistats.

Ana maría briongos

Ana María Briongos

Hereva d’Alí Bei, la Briongos també va néixer a Barcelona i no ha parat de marxar-ne. També és una enamorada de l’Orient, sobretot coneix l’Iran i l’Afganistan, i darrerament l’Índia. Estima la poesia persa, els mercats i els deserts, i en deixa testimoni als seus llibres i conferències.

Advertising
Colom

Colom

Ja sabem que la tesi majoritària diu que era genovès, però nosaltres escombrarem cap a casa i ens alinearem amb els historiadors que defensen la seva catalanitat. Motiu? És versemblant i aquí hem de fer una llista de deu viatgers. Quin n’hi pot haver de més gran que el descobridor d’Amèrica?

Francesc Melcion
Francesc Melcion

Francesc Melcion

Entreu a la seva web i veureu que aquest fotògraf ha estat al Pakistan, al Senegal, a Bombai, al Tadjikistan, a la Xina, al Vietnam... i n’ha fotografiat la gent buscant-los la mirada en blanc o negre. La potència de les olors i els colors ja els hi posarem nosaltres. Són fàcils d’imaginar.

Advertising
Albert Casals

Albert Casals

Ha fet la gesta d’aconseguir fer la volta al món en la seva cadira de rodes i amb un pressupost de tres euros al dia. Ho explica al llibre 'El món sobre rodes' i al documental 'Món petit'. Des del principi ja no ho va tenir fàcil: primera fita, convèncer els seus que n’era capaç.

Lina Lambert

Lina Lambert

Fa temps que aquesta actriu anglesa viu a Barcelona i aquí la tenim perquè és 'La dona que perdia tots els avions', l’obra de Josep Maria Miró, en què ella ha de fer de “turista professional” perquè l'empresa on treballa l'envia d'hotel en hotel redactant informes per a les asseguradores.

Advertising
Asun Lujan

Asun Luján

També ha de redactar ‘informes’, però periodístics, més aviat ens convida al viatge a través de les pàgines del 'National Geographic', la revista especialitzada on treballa. És una entusiasta de la vida i del món, per això li agrada explorar- lo com els bons viatgers: amb curiositat.

Glòria Molins

Glòria Molins

Considera que només coneixes un lloc quan entres en contacte amb la seva gent i amb aquest objectiu ha creat la plataforma Trip4real, on els nadius ofereixen propostes per presentar la seva terra: des d’acompanyar els visitants al mercat fins a guiar-los pels bars més amagats.

Advertising
Gerard Díaz Ferran

Gerardo Díaz Ferran

Directiu de l’empresa de viatges Marsans, una de les més grans del món, que ha acabat a la presó per apropiació indeguda de béns. Ara les sucursals encara llueixen cartells dels empleats que es van quedar sense cobrar i esperen solucions emprenyats amb raó. Quin mal viatge!

Nani Marquina
©Maria Dias

Nani Marquina

La dissenyadora és coneguda per ser la filla del de les setrilleres i per les seves catifes. S’ha inspirat en els seus viatges, sobretot al nord de l’Índia, on va desplaçar la seva producció veient clara la necessitat d’internacionalitzar-se. Actualment presideix el FAD.

També t'agradarà

Bcn Top 10: Personatges curiosos

Què fer

Des de Gaudí fins a Carmen de Mairena, passant per ciutadans com Joan Clos, La Monyos o Jesús Lizano. Seleccionem els personatges més curiosos de la ciutat N'hi ha a tots els barris. Ja siguin cantants, exalcaldes, assassins, prostitutes o arquitectes, a Barcelona mai n'han faltat de personatges curiosos. Uns pels seus deliris, altres pel seu talent avançat en el temps o bé per la seva excentricitat, s'han guanyat a pols l'etiqueta de 'personatge curiós'. N'hem seleccionat 10.En coneixeu molts més? La Monyos Ha passat un segle, però a Barcelona encara es recorda amb tendresa aquesta dona que passejava cantant per la Rambla amb flors al cap i vestits estrambòtics. Mai no es va saber el motiu de la seva bogeria, diuen que va perdre un fill, que la van abandonar, que era tan seva... snif. Nudista tatuat Qui sembla que ho porta d’una manera menys tràgica és l’home que es passeja per la mateixa zona, la Rambla, amb una barba de pam, tot nu, i amb pantalonets curts tatuats. Deu sentir l’orgull d’haver inspirat els publicistes de Vodafone i la patxoca que els turistes fotografiïn els seus atributs. Jesús Lizano En aquest cas, la barba ja és de dos pams, i el poeta se l’allisa cada cop que deixa retronar un vers amb la seva veu potent: “¡A los caballitos!”, exclama perquè tots plegats l’acompanyem trotant pel camí cap al misticisme llibertari. Endavant, que hi ha revolts assegurats! Rodamons de caixer N'hi ha molts, però en el top dels estrafolaris, hi mereixen ser el par

Bcn Top 10: Joves rebels de la ciutat

Què fer Tertúlies i lectures

Poetes, feministes, emprenedors, activistes antisistema i fins i tot personatges manga. Aquests joves ens inspiren per rebel·lar-nos contra el sistema establert El més vist 10 edificis d'arquitectura singular Els edificis que han marcat tendència entre els arquitectes de tot el món Barcelona és un aparador arquitectònic inacabable. Tota la ciutat, des de la cantonada més insignificant, dibuixa un mapa de 2.000 anys de problemes i solucions. La història de Barcelona es llegeix a cada rajola: des del modernisme de la burgesia opulent fins al barraquisme del Carmel, dels nínxols on s'adotzenava la classe treballadora fins a les grans infraestructures faraòniques. Perquè, contra la voracitat del totxo pel totxo i la tendència, tan catalana, de tapar els problemes amb formigó, a Barcelona sempre hi ha hagut moviments a contracorrent, com el GATCPAC, arquitectes preocupats per obrir horitzons, per repensar la ciutat i reformar-la des d'un urbanisme integrador. Hem volgut fixar-nos en petits edificis on s'hi han fet grans revolucions. I per fer-ho, hem parlat amb arquitectes joves (Carles Enrich, David Bravo i el col·lectiu MAIO) que han seleccionat deu intervencions intel·ligents que han fet de la ciutat un lloc millor. No són els edificis més famosos, ni els més sorprenents, ni estan signats per cap estrella de rock. Hi ha exemples de reutilització d'espais, d'adequació i nous usos a fàbriques centenàries. El reciclatge i la conservació de la memòria arquitectònica és tendència ar

Advertising

Bcn Top 10: Invents de Barcelona

Què fer

Les pastilles Juanola, el Chupa-chups, la bomba de la Barceloneta... alguns invents fets a Barcelona que ens fan la vida més agradable! Els barcelonins podem presumir de moltes coses, inclús d'invents! Alguns dels que us mostrem no estan dotats d'una gran ingeniería, però segur que en més d'una ocasió us han fet la vida més fàcil o agradable. Aquest és el Top 10 dels invents barcelonins més populars. En coneixeu algun més? Pastilles Juanola Van néixer el 1906 al barri de Gràcia i des d’aleshores han servit perquè no fem mal alè i evitem atacs de tos als concerts. Poden arribar a ser font de conflicte. Quan n’ofereixes, en lloc d’una, sempre en cauen massa al palmell aliè. Convé no recuperar-les, queda lleig. T-11 Invent postindividualista integral per aprofitar al màxim les targetes de transport. Un cop t’has polit els deu viatges, has de deixar el bitllet en una parada perquè algú altre se’n beneficiï. També pots enviar un tuit per avisar on és, però corres el risc de ser un sant i anar al Cel de la Forcades. Setrillera Marquina I per no perdre oli, les setrilleres inventades per Rafel Marquina, el 1961. Encara triomfen per les cases perquè és cert que no degoten, tenen una base a prova de maldestres i són fàcils de reomplir. Què més volem? Llums, paneres, coberts... doncs Marquina també en va inventar. Ictineo Ep, que no només som un poble de cuinetes, en el rànquing també hi tenim un senyor submarí inventat pel figuerenc Narcís Monturiol. Va ser

Bcn Top 10: Dones amb carisma

Què fer Tertúlies i lectures

Artistes, treballadores, docents i polítiques. Deu dones amb personalitats irresistibles que han donat guerra (i el do de pit) En aquest Top 10 trobareu dones amb carisma de diferents perfils i ideologies que han estat reconegudes per la seva tasca. Homes i dones, inspireu-vos-hi! Ada Colau Ens agrada la seva empenta, la seva determinació a l’hora de cridar que “sí que es pot”, la seva tenacitat i, fins i tot, les seves llàgrimes per la ràbia que fa que el món no sigui més just. S’ha convertit en la líder dels que creuen que això no és una crisi sinó una estafa. Teresa Forcades Amb les idees antisistema que té encara no s’entén que continuï portant l’hàbit de monja, però ella creu que sí que es pot fer la reforma des de dins. De carisma, no li’n falta. La gent torna ben il·luminada dels seus tallers al monestir de Montserrat. Ho puc certificar. Itziar González Va dimitir de la política municipal ben farta de corrupteles impresentables, i ara amb les seves eines d’arquitecta, sap explicar molt bé com construir una societat a mida de les persones. I ho explica tan clar que un arriba a pensar que sí, que sí, endavant, que es pot. Federica Montseny Només cal veure les fotos dels seus mítings i sentir-li la veu gravada per comprovar la força d’aquesta militant anarquista i ministra de la República. Ella també va creure que es podia. Va morir a Tolosa, on va exiliar-se sense deixar ni un dia de lluitar per les seves idees. La ben plantada Per compensar tanta anarquia, hi posarem la

Recomanat

    També t'agradarà

      Best selling Time Out Offers
        Advertising