Simulador del Boeing 737 de l'Aeroteca
Foto: Aeroteca

Botigues i altres llocs que són únics a Barcelona (de debò)

En aquesta llista, no en trobareu dos llocs iguals a Barcelona. Les seves especialitats els fan únics a la ciutat

Publicitat

Sabem que, entre uns i altres, hem abusat una mica del concepte d''únic', però us assegurem que amb els llocs que omplen aquesta llista es va trencar el motlle. No en trobareu dos d'iguals a Barcelona. La seva especialitat i singularitat els fa únics (de debò) a la ciutat i, en alguns casos, a Espanya i a Europa. Són negocis i llocs que cal conservar perquè arrisquen, perseveren i fan més rica Barcelona.

NO T'HO PERDIS: Els 50 llocs imprescindibles de Barcelona.

 • Botigues
 • Botigues de segona mà
 • El Raval

L'Angèlica i els seus germans porten el negoci que van començar els pares fa més de 40 anys, primer al rebedor de casa seva, després a un petit local davant de La Paloma i més tard a Joaquín Costa, on segueixen venent diaris del 1900 fins ara. És com un museu de la premsa i l'Angèlica podria ser catedràtica! L'ambient és novel·lesc, amb centenars de bosses de plàstic que preserven diaris històrics, per la data i per les notícies que hi surten. No tots estan a la venda: "El de la proclamació de la República i el de la mort de Hitler són de la nostra col·lecció" ens diu l'Angèlica. També tenen revistes republicanes, el 'Lecturas' –"quan eren novel·letes"–, 'Destino', 'Patufet'...

 • Llocs d'interès
 • Sants - Montjuïc

A l'Institut Botànic es conserva el gabinet de curiositats de la família Salvador, amb minerals, vegetals i animals dels segles XVII i XVIII. Els Salvador tenien una apotecaria al carrer Ample i a la rebotiga guardaven troballes pròpies així com peces que s'intercanviaven amb naturalistes europeus, com el botànic del rei Lluís XV i el fundador del Museu de Ciències Naturals de Londres. Només la mostraven als erudits, com a mostra del seu poder, però al segle XIX es va convertir en el primer museu públic de la ciutat. És l'únic d'Europa on es conserva tot junt: la biblioteca (amb més de 1500 volums), els espècimens (més de 9000 registres) i els mobles originals de l'època. El podeu visitar amb l'entrada al Jardí Botànic. És un lloc meravellós per tot allò que conté, però també per la història de com ha arribat als nostres dies. 

Publicitat
 • Botigues
 • Art, artesanies i aficions
 • El Gòtic

La Teresa Travieso es va formar en Art Dramàtic a l'Institut del Teatre, però el món de les marionetes estava amagat al seu inconscient, només va fer falta un gran mestre –Harry Vernon Tozer– i un projecte de restauració comú: 200 marionetes que descansen al fons de l'Institut del Teatre. La construcció és la seva debilitat, sobretot en fusta, i a la seva petita botiga del Gòtic, atapeïda fins a dalt i única a Barcelona, té més d'un centenar de titelles de totes les mides, preus, públics i usos. La més cara és un Quixot de 900 euros i la més especial és una Nina Simone amb 22 fils i boca articulada, esclar.

 • Botigues
 • Gràcia

L'Anne Fornier és vulcanòloga i a l'Àfrica va veure que els científics investiguen, però no es preocupen de les comunitats. Així va néixer la Volcano Foundation, l'única fundació al món que treballa per informar i per minimitzar els riscos de les zones i comunitats –animals i humanes– pròximes a volcans. Ho fa ajudant els científics locals, conscienciant els governs i educant la canalla. La seva botiga és l'única a Espanya i a Europa dedicada als volcans i hi podeu comprar cosmètica feta amb alguna part d'un volcà, bijuteria, llibres i peces d'art. Tots els diners van a projectes on hi hagi volcans, com Mèxic, el Congo, Xile i... la Garrotxa.

Publicitat
 • Botigues
 • Gràcia

El pare d'en Jordi Miguel era mecànic d'avions i tenia inquietud per saber-ne més, però aquí no arribaven els llibres que volia, així que va recopilar tot el que va trobar i el 1986 va obrir una llibreria especialitzada en aeronàutica, també animat perquè veia que les seves ganes de coneixement eren compartides amb altres aficionats al món dels avions.

Ara segueixen tenint una bona selecció de llibres, però l'Aeroteca és molt més: hi ha un munt de maquetes d'avions de mides, preus i procedències diverses, roba –samarretes, gorres o camises de pilot amb les insígnies–, jocs i el gran reclam: tres simuladors de vol virtual que fan servir pilots, estudiants i curiosos. Podeu triar entre l'Ovo-04, el Beech 1900 i el Boeing 737, el més antic i el més gran.

Si el vostre somni és tenir un simulador a casa, parleu amb ells perquè us faran una cabina a mida i segons les vostres necessitats. 'Volar' mai havia estat tan fàcil! 

 • Botigues
 • Antiquari
 • Camp d'en Grassot i Gràcia Nova

La d'en Josep Maria Bonet és la botiga especialitzada en globus terraqüis de Barcelona i de Catalunya per excel·lència i el seu principal negoci és la venda, importació i distribució de globus actuals. Però "ens vam complicar la vida", diu, i ara aquest comerç amb ànima de museu també té mig centenar de globus històrics –com el més antic construït a Espanya, a la venda per 25.000 euros–, mapes antics –de l'any 1600!–, antiguitats dedicades a la ciència i la tècnica –gravats, estris de medicina, reproduccions d'òrgans del cos humà en cera...– i una zona de llibres de segona mà en perfecte estat.

És una botiga molt especial que expandeix la seva singularitat fins i tot fora del local, on trobem una caseta com de circ on deixen els llibres que, per diversos motius, no els poden vendre. La gent els pot agafar totalment gratis i, si volen, deixar-ne d'altres. 

Publicitat
 • Què fer
 • Jocs i aficions
 • Dreta de l'Eixample

Fa més de 10 anys que a Golden Pop es dediquen als escape rooms –algunes de les seves sales han estat premiades– però durant el confinament van fer un gir al negoci. Tenien un espai de més de 350 m² que feien servir de magatzem-taller i el van transformar en un camp 'indoor' de 'footbowling', una barreja entre futbol americà i bitlles que ja triomfa als Estats Units, però que és molt nou a Europa. A Barcelona només el podeu practicar aquí. Dos equips s'enfronten llançant una pilota de futbol americà per fer caure les bitlles del rival. Heu de tenir molta punteria!

 • Botigues
 • Art, artesanies i aficions
 • El Poblenou

Tot va començar a Amsterdam fa uns 20 anys amb un escultor que va trobar un producte per a les seves obres que no es venia a cap lloc d'Europa. L'olfacte empresarial li va fer muntar aquest negoci que des de fa uns 10 anys té seu a Barcelona. Form X és la botiga més especialitzada en maquillatge, pròtesis, silicones i eines per a cinema, publicitat i efectes especials –tenen algun client guardonat amb premis cinematogràfics– i té un segon vessant artístic per a professionals i aficionats al modelisme i l'escultura amb productes molt específics que només hi ha aquí.

Publicitat
 • Què fer
 • Ciutat

L’empresa Caganer.com, ha obert la primera botiga del món especialitzada en la venda de figures de caganers. L'objectiu? Desestacionalitzar la figura i convertir-la en un record per als que visiten Catalunya sigui quina sigui l'època de l'any. L’establiment està al carrer Banys Nous, 4, al barri Gòtic, i compta amb prop de 530 caganers que tenen a la col·lecció, a més d’una petita mostra del procés de creació i dels estris que es fan servir.

Gastronomia única!

 • Cerveseria
 • Dreta de l'Eixample

En Quim Monzó se’n fotia de les cafeteries-llibreria ("Què s’inventaran, una fleca-prostíbul?"), però el concepte de negoci combinat de LaBar és un encert: una bugaderia d’autoservei incrustada en un bar acollidor. El desagraït tràmit de l’hora llarga de fer la bugada si no tens màquina a casa (rentar i assecar) s’alleugereix si mates el temps en una acollidora cafeteria d’especialitat, amb cafè d’El Magnífico i bons entrepans, mentre veus girar el tambor.

 • Mediterrània
 • Gràcia
 • preu 2 de 4

I, mentre al LaBar pots fer dues coses, al Nua Smart Restaurant, el primer  smart restaurant d’Europa, hi pots fer de tot. Les taules són ordinadors sobre els quals la gent menja, beu i es recolza. Totes les interaccions amb el restaurant es poden regir via taula: des de la il·luminació fins al punt de l’entrecot. També podeu abocar-hi tota la vostra vida, interactuar a xarxes, jugar al futbolí digital o fer la declaració de la renda! Esclar que potser perdreu de vista que el punt d’anar a menjar amb algú és la relació humana.

Publicitat
 • Botigues
 • Botiga especialitzada en menjar i begudes
 • Sant Antoni
Ferment 9
Ferment 9

I per a relació important, aquella que establiu amb la vostra fauna microbiana. Intestí feliç: persona sana. Ferment 9 és l’única botiga d’alimentació de Barcelona dedicada al menjar fermentat: aliments probiòtics que elaboren ells de zero, en elaboracions com kimchi, formatges vegans, tempeh, quefir o xucrut –de pinya i gingebre!– i també assemblats en entrepans extraordinaris.

 • A la brasa
 • preu 4 de 4

Recordem també la unicitat de Rooftop Smokehouse: l’única botiga de la ciutat dedicada en cos i ànima a les delicadeses fumades, que elaboren ells mateixos a un obrador de la fàbrica Lehman. Salmó, verat, cansalada... Proteïna quotidiana que amb el seu procés arriba a quotes de sabor estratosfèriques.

Publicitat
 • Menjar

Si esteu farts dels aires de superioritat moral de certs locals vegans, visiteu Vegan Junk Food, l’únic restaurant que es defineix, sense complexos, com restaurant de menjar escombraries vegà. Sostenible i lliure de crueltat amb els animals: aquí només pateixen les artèries amb barbaritats com xauarma vegà gegantí, surant entre patates fregides XXL ofegades en jalapeños.

Recomanat
  També t'agradarà
  També t'agradarà
  Publicitat