Peratallada
ShutterstockPeratallada

Els llocs més bonics de la Costa Brava per visitar el 2024

Pobles bonics, paisatges amb encant, platges que cal descobrir... Els llocs més al·lucinants del litoral gironí

Escrit per: Jana Serra
Publicitat

La Costa Brava està plena de racons espectaculars. Pobles bonics de pesca plens de màgia, platges i cales amb encant, bars i restaurants, jardins botànics, castells de segles passats... Tenim molt a triar d'aquesta terra que ha inspirat a artistes de diferents disciplines com l'escriptura, la poesia o la música. El paisatge captiva i també la seva riquesa històrica i cultural. Fer senderisme pels camins de ronda, visitar les ruïnes d'Empúries, practicar esports nàutics, descobrir petits comerços de la zona... Si no saps què fer aquest estiu i busques llocs per visitar, aquests són, per a nosaltres, alguns dels llocs més bonics del litoral gironí que no et pots perdre.

NO T'HO PERDIS: Els pobles més macos de Catalunya

  • Què fer

Aquesta vila i municipi de Catalunya situat a la comarca de la Selva és el primer poble de la Costa Brava i, per tant, se'l coneix com a "Portal de la Costa Brava". Ha estat tradicionalment un poble de pescadors que ha anat creixent al llarg dels anys fins a convertir-se en un complex poble costaner modern i dinàmic. Visita un dels llocs més bonics de la Costa Brava i gaudeix d’un paisatge infinit de platges com la Cala Treumal i d’història mil·lenària: vila marinera, d’inspiració d’artistes, ciutat romàntica i florida, de focs i festes, d’esport i serveis, un aparador únic de productes del mar i la terra que us dona la benvinguda tot l’any. 

 

  • Què fer

Situat entre els primers indrets que ens donen la benvinguda a la preciosa Costa BravaLloret de Mar ofereix un munt de propostes culturals, de patrimoni i tradicions, així com activitats d'aventura que ens omplen d'adrenalina, bona gastronomia que ens fa llepar els dits, una natura verda i viva que ens condueix per camins de ronda i, per descomptat, les seves platges d'aigua transparent. Un poble de pesca mil·lenari com Lloret de Mar té molts racons per descobrir.

Publicitat
  • Què fer

Situat al Baix Empordà aquest poble amb encant de la Costa Brava conserva part del seu passat medieval i amaga un gran patrimoni històric. És un clar exemple de poble que passa del 0 al 100 quan arriba l’estiu i milers de persones fan via cap a la Costa Brava. Els carrers, cales i places, prenen una dimensió diferent quan ve la calor, però sempre és possible trobar algun racó amb més tranquil·litat.

4. Pals

Aquest tresor medieval amagat a la Costa Brava ens fa un viatge al temps amb les seves muralles, ens ofereix la calma d'una gran platja de sorra daurada i ens convida a fer una visita als seus grans arrossars. 

Explora l'increïble Casc Antic de Pals on la distracció és simplement passejar per un laberint de carrers empedrats amb edificis de pedra i arcs medievals. La seva atmosfera medieval intacta i l'ambient tranquil el fa un espai màgic i ideal per explorar. Són imprescindibles de veure l'Església de Sant Pere, ubicada al bell mig del poble; la Torre de les Hores, l'últim que queda del castell medieval de Pals, i la plaça major. 

L'imponent castell de Montgrí, construït el segle XIII, s'aixeca sobre un turonet i ofereix vistes panoràmiques a l'Empordà. Un altre espai del poble que ens ofereix increïbles imatges de la zona i del Mediterrani és el mirador de Josep Pla, un lloc que rep el nom del famós escriptor català, i que és ideal per a veure les millors postes de sol a la Costa Brava.  

Després d'una passejada per Pals una bona manera de relaxar-se és anar a la seva immensa platja que es troba amb la desembocadura del riu Ter. Aquesta àmplia platja de sorra amb vistes úniques és poc fonda, ideal per gaudir-ne amb la família, practicar esports aquàtics, passejar o descansar. 

Si voleu fer una passejada més allunyada de la civilització, us recomanem dues opcions. La primera és submergir-se al Parc Natural del Montgrí a pocs km de Pals. Aquest entorn ofereix una varietat de flora i fauna fascinant: penya-segats imponents, densos boscos i rutes de senderisme. La segona opció és visitar els arrossars de Pals: camps daurats sense desnivell on es cultiva un arròs semblant a l'arròs bomba. 

Sempre hi ha espai al dia per entaular-se a fer un àpat i gaudir de la gastronomia local. Us llepareu els dits amb plats tradicionals com la fideuà o l'escalivada acompanyats de vins locals de Denominació d'Origen Empordà. I que no falti tastar un bon arròs amb productes de proximitat! 

Publicitat

A peu de platja, al carrer Santa Màxima núm. 3 de l’Escala, s’hi amaga un petit tresor: La botiga de l’anxova, on Joan Gardella sota la marca comercial Nituwood ven les seves creacions úniques de fusta (lletres de diferents tipografies, animals, taules de cuina, objectes decoratius…). Si voleu fer un regal original us proposem que li encarregueu el nom de l’homenatjat en fusta amb la tipografia que més us agradi, us assegurem que no quedareu decebuts. Els seus productes també els pots comprar a la plataforma digital Dawanda, però et recomanem que t’escapis a la platja del caragol de l’escala i descobreixis què s’amaga dins aquesta botiga, que també ven productes de la terra i alguns objectes vintage (mapes antics d'escola, molinets de cafè, màquines d'escriure, garrafes,...).

Xiringuito de Cala Jóncols
Xiringuito de Cala Jóncols

Si hi hagués un rànquing mundial de xiringuitos, aquest estaria en els llocs d’honor. I és que, potser, i sense ànim d’ofendre cap sensibilitat, estem davant l’hotel de platja perfecte. Una casa modesta que a penes destaca enmig el paisatge lunar del Cap de Creus, envoltada de pins i oliveres, allunyada del món i sense cobertura de mòbil: fins i tot hi ha pocs televisors, qui en necessita? Per completar el quadre hi tenim tres generacions d’una mateixa família que se’n fan càrrec i es presten –havent-hi una àvia, no podria ser de cap altra manera- a fer-te un altre plat si no t’agrada el menú del dia. Però el nostre tema és el xiringuito: funciona des del 1981, entre els mesos de juny i setembre aproximadament, i és chic sense passar-se, té 'groove' sense ser un antre de modernillos i manté un punt de lloc de pícnic en família que li acaba de donar el toc. Els divendres i dissabtes d’estiu hi ha dj’s i música en viu. Cal conduir per un camí de cabres per arribar-hi i, sobretot, no feu servir GPS perquè us perdreu; però paga la pena. Molt.

Publicitat

7. El nucli antic de Peratallada

Qui no ha anat com infant, amb la família, de visita a Peratallada? Doncs si no hi heu anat, nosaltres ho tenim clar: s'ha de veure. És, com diu Adrià Pujol Cruells a la 'Guia sentimental de l'Empordanet' la nostra Carcassona: "una mica massa restaurada però amb molts menys restaurants i botigues de quincalleria cavalleresca". Tot i això, tampoc hi podia faltar. Peratallada és un dels nuclis d’arquitectura medieval més importants de Catalunya –de fet va ser declarat conjunt historicoartístic i Bé Cultural d’Interès Nacional–, i, com sabem, encara conserva el seu antic aspecte feudal, les muralles, torres i castells. És de fotografia.

Hi ha platges que s'han de veure, viure i gaudir. Un bon exemple és aquesta. Gola de Ter o la platja de la Fonollera és una de les platges més tranquil·les de la Costa Brava. I, alhora, una de les més singulars, ja que és on desemboca el riu Ter de manera que podem trepitjar, alhora, aigua dolça i aigua salada. De fet, a mesura que ens apropem al mar, podem observar com el riu forma llacunes a la mateixa sorra. Ara a aquest paisatge idíl·lic sumeu-li la majestuosa presència de les Illes Medes al fons. Això sí, no espereu trobar-hi dutxes ni ‘xiringuitos’, a la Gola de Ter l’única presència humana ens arriba a través d’unes quantes masies força llunyanes. En definitiva, una autèntica delícia que t'obliga a preguntar-te: "De debò cal agafar un avió per anar a una platja del Carib?"

Publicitat

El Jardí Botànic Marimurtra de Blanes consisteix en si mateix un bon motiu per acostar-se a passar un dia a aquesta vila marinera. Les seves cinc hectàrees es despengen des del turó de Sant Francesc fins als penya-segats de Sa Forcanera en un passeig per la flora de tot el món que acaba, com no podia ser d’una altra manera, en un jardí mediterrani davant del mar. És en aquesta banda, la del jardí mediterrani, que hi trobem un petit mirador en forma de temple d’inspiració clàssica dedicat a Carl von Linné, el botànic que va sistematitzar la nomenclatura de les espècies. A l'estiu s'hi fan sopars i concerts; també podem reservar el lloc per a celebracions privades. 

Una antiga casa pairal del segle XIX transformada en un hotel amb un encant per caure d'esquena. Això és l'Horta d'en Rahola, situada al bell mig de Cadaqués, a cinc minuts de la platja més propera. Un petit hotel de només set habitacions que combina tradició amb modernitat i tocs mediterranis. La majoria d'habitacions,-totes perfectament equipades i decorades amb elegància-, disposen de balcó o terrassa amb tumbones. L'hotel també disposa de restaurant, bar amb terrassa i un jardí al·lucinant. És impossible anar a l'Horta d'en Rahola i no ser romàntic.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat