Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Claustre Monestir Sant Cugat del Vallès

Escapada al Vallès Occidental: entre l'Edat Mitjana i el Modernisme

Viatge a l'excepcional patrimoni arquitectònic de Sant Cugat i de Terrassa

Escrit per
Xavier Amat
Publicitat

L'escapada que ara iniciem recorre alguns dels elements arquitectònics més coneguts i destacats del Vallès Occidental. Ens centrarem en dues grans ciutats: Sant Cugat del Vallès, amb el seu magnífic monestir, i Terrassa, una de les dues capitals de la comarca, on gaudirem de l'extraordinària Seu d'Ègara i dels no menys notables edificis modernistes que hi ha a molts racons de la població. Sens dubte, una escapada que farà les delícies de tots aquells amants de les pedres, de l'art i de la història.

Tarda dia 1: un monestir del segle IX

Tarda dia 1: un monestir del segle IX

Només posar els peus al Vallès ens dirigim a una de les construccions que ens parlen de la importància històrica d'aquesta comarca. A Sant Cugat –elegant ciutat i a la que hi podeu arribar fàcilment des de Barcelona sense gastar benzina, agafant seient als Ferrocarrils de la Generalitat– hi ha el que fou el monestir més considerable a l'època medieval de tot el comtat de Barcelona. La gegantina rosassa gòtica que presideix la façana ens dóna bona mostra de la seva rellevància, així com els murs i les torres que, aixecades al segle XIV, encara es mantenen dempeus. L'abadia, benedictina, té els seus orígens al segle IX, i avui se'n conserva en molt bon estat l'església i, sobretot, el claustre, la joia de la corona, romànic i amb uns capitells que mereixen que ens hi fixem detingudament. El mateix claustre acull la seu central del Museu de Sant Cugat, al voltant del qual hi ha la sala capitular i les antigues dependències monàstiques. Al Museu, que obrí portes el 2003, hi ha una instal·lació sobre el monument, els monestirs romànics i els monjos medievals, així com exposicions temporals d'art i temes locals.

Matí dia 2: ciutat de xemeneies

Matí dia 2: ciutat de xemeneies

Terrassa, cocapital del Vallès Occidental, fou un dels grans motors industrials de Catalunya. Moltes de les fàbriques que es van construir es feren en l'època esplendorosa del Modernisme, així que aquells edificis varen prendre les formes i estructures pròpies d'un dels moviments artístics més celebrats de casa nostra. D'això ja en fa més d'un segle, però per sort moltes de les fàbriques encara les podem veure avui, si bé majoritàriament amb usos diferents dels originals. I també, és clar, cases modernistes que aquí i allà esquitxen els carrers de Terrassa i que, en molts casos, eren la residència dels patrons de les fàbriques.

Per no perdre's detall –i si avui és el segon o quart dissabte de mes– el millor és fer la ruta guiada Un tastet pel Modernisme industrial que, amb sortida des de la Masia Freixa, transcorre per la Casa Alegre de Sagrera, el Mercat de la Independència, i el Vapor Aymerich, Amat i Jover, seu del molt interessant Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC). Un autèntic viatge en el temps, amb les xemeneies, símbol de l'energia de vapor, traient el nas constantment en el nostre trajecte. Una caminada apte per a grans i petits de la família. 

Publicitat
Tarda dia 2: la Masia Freixa, un punt i a part

Tarda dia 2: la Masia Freixa, un punt i a part

No deixem encara Terrassa ni el Modernisme. I és que si hi ha una construcció que crida especialment l'atenció a la ciutat, i que molts consideren la més emblemàtica, aquesta és la Masia Freixa. Sorprèn per la blancor de les seves parets i columnes i pels seus arcs parabòlics. Un exemple –un més– que l'arquitectura modernista és fàcil de reconèixer per les seves constants, però que al mateix temps cada edifici pot ser ben singular. Lluís Muncunill, el més prolífic arquitecte modernista a la ciutat, en signà l'execució, a partir de l'encàrrec que li feu Josep Freixa, que va voler transformar la seva fàbrica en residència familiar. Avui l'edifici és municipal i hi trobem oficines, i en podem conèixer els racons i secrets a partir de les visites guiades que s'hi duen a terme cada dia de la setmana excepte els dilluns. Així que ja ho sabeu!

Dia 3: els primers cristians d'Ègara

Dia 3: els primers cristians d'Ègara

El darrer dia d'escapada també el passarem a Terrassa. I és que si el Modernisme és important a la ciutat, també edificis més antics mereixen ser coneguts. Especialment un conjunt que té tots els números per convertir-se més d'hora que tard en Patrimoni de la Humanitat. Ens referim a la Seu d'Ègara, una autèntica joia. Després d'anys de treballs de restauració, les tres esglésies que formen el conjunt (Sant Pere, Santa Maria i Sant Miquel) presenten un meravellós aspecte i ofereixen al públic tota una lliçó d'història arquitectònica, ja que hi ha elements del romànic, majoritàriament, però també de l'època visigoda –dels pocs vestigis que queden al nostre país d'aquesta etapa–, així com del Renaixement, del Barroc, i fins i tot de les darreries de l'Imperi Romà, sense oblidar dos destacables retaules gòtics. Com sempre, us recomanem fer la visita usant el servei de guia, per conèixer allò més interessant de l'apassionant història i art del lloc.

Per acabar de passar el dia, i ja que ens trobem tocant al Parc de Vallparadís, us proposem relaxar-vos tot passejant per aquest parc, i, si encara no en teniu prou de patrimoni, fer una visita al Castell Cartoixa de Vallparadís, originari del segle XII, i un altre dels edificis que ens mostren que, molts segles abans de ser una ciutat que acollís tants milers de veïns, Terrassa ja era un lloc preuat per fer-hi estada per part de gent molt diversa.

El Celler
  • Restaurants

La tercera generació de la família Bernils que mena el restaurant El Celler explica que fan "de la humilitat, virtut; vivim de la feina amb la dosi de passió necessària per estar al dia amb les noves tècniques, que, junt amb les nostres arrels, fan de la nostra cuina un aparador de sensacions i records". Pensem que no els manca raó. El Celler és sens dubte una molt bona elecció per menjar bé, una masia amb ambient familiar i amb uns plats excel·lents, amb una carta curta però d'una alta qualitat.

Busca alojamiento

Capritx
  • Restaurants

Terrassenc. Estrellat des del 2010. Menut –cinc taules. Discret, fins i tot, en la ubicació. (Per ara...) “De la naturalitat de les coses, emergeix la nostra senzillesa”, fa Artur Martínez. El seu caprici és genètic: el 1952, els avis van obrir una fonda, que els pares van orientar cap al menjar per emportar-se. Des que el nét s’hi va instal·lar, fa una dècada, l’antic bar annex ha esdevingut el restaurant egarenc de moda. Què ven? Arrel i simplicitat: rescata productes vallesans colze a colze amb els productors.

Busca alojamiento

Publicitat
Can Feu
  • Restaurants

Can Feu és –era– el barri on el 1970 va obrir un bar per als obrers del tèxtil, però, des de llavors, és, també i sobretot, una de les marques excel·lents de la gastronomia sabadellenca. Els Villagrasa –tercera generació, ja– hi practiquen “cuina catalana moderna i de mercat”, tancant la porta a enganys i artificis, i sense disfressar el producte. L’especialitat, el peix salvatge i el marisc; molt, de viver propi. Menú tradicional i carta moderna.

Busca alojamiento

El Cingle
  • Restaurants
  • Cuina creativa

Cuina amb la signatura de Montse Estruch, basada en la tradició de casa nostra però amb àmplies mires, i amb una clara aposta perquè seure a taula es converteixi en un mar de sensacions. D'aquesta manera, al cor de Vacarisses i amb la muntanya de Montserrat al fons presidint-ho tot, podreu gaudir d'uns sabors i unes presentacions exquisides, en un ambient cuidat al detall, ja sigui prenent taula a la sala, a la terrassa o al pati.

Busca alojamiento

Publicitat
Heura
  • Restaurants
  • Mediterrània
  • Fora de Barcelona

El restaurant Heura ofereix cuina de mercat, amb carta segons temporada que ens descobreix les millors combinacions que es poden realitzar amb els productes mediterranis. El local és perfecte per a aquells que busquin evadir-se una mica de la rutina diària i centrar els seus 5 sentits en la degustació de les seves magnífiques creacions. El seu saló amb capacitat per a 80 persones es caracteritza per un ambient agradable, acollidor i serè en què els clients rebran un tracte proper i personal. En la seva extensa carta podrem escollir entre amanides, risottos, carns, peixos o les delicioses garotes gratinades.

Busca alojamiento

Hotel Don Cándido
  • Hotels

Inaugurat el 1992, l'hotel terrassenc per antonomàsia ja s’albira des de la C-58, per la situació estratègicament de la que gaudeix: a la part baixa de la rambla, entre l’autopista i l’estació dels FGC. L’original planta circular de la que disposa, permet que les 110 elegants habitacions insonoritzades gaudeixin de llum natural. Interessants, el restaurant Mun, d’estil minimalista, on Santi Ortiz fa “cuina evocativa”, i el balneari Oquo, un espai de relaxació, estètica i salut, ideal per desconnectar i deixar-se endur.

Catalonia Sabadell
  • Hotels

L’hotel anomenat com la ciutat és al centre, com aquell qui diu –a pocs metres–, però sense ser-hi ben bé: al barri d’Hostafrancs, de fet. Per si voleu comprar o passejar, o totes dues coses, s’erigeix davant del parc Catalunya i de l’eix Macià, l’avinguda dels gratacels i dels grans magatzems en què penseu. En set plantes, 110 habitacions dobles, premium o suite; aquestes, de 44 metres i llit king size.Spa amb tractaments relaxants, restaurant i salons per a esdeveniments d’empresa o família.

Publicitat
Hotel Campus Vila Universitària
  • Hotels

Si voleu respirar ambient universitari durant la vostra estada al Vallès Occidental, i al mateix temps estar envoltats de natura i ben comunicats, us recomanem féu nit a l'Hotel Campus de la Vila Universitària de la UAB. Un establiment amb molt d’espai, que disposa de 109 habitacions molt lluminoses, de disseny senzill però amb tot el necessari. Podreu gaudir durant la vostra estada al Vallès Occidental dels serveis de la Universitat, del complex esportiu amb piscina i del centre comercial.

Museu del Gas
  • Museus i institucions
  • Història

Flamant. Perdó. Però és que és molt jovenet: obria el 2012, en plena crisi econòmica, i en una plaça que ja se’n deia, del Gas –oficialment, des del 1979. La seu de la Fundació Gas Natural Fenosa ocupa una antiga central elèctrica amb motors de gas, La Energía. Difon la història corporativa i gasística en una exposició permanent, conserva l’arxiu històric de la companyia i acull mostres temporals i activitats per a tothom. El primer any va captar 22.000 visitants. Pugeu fins al mirador.

mNACTEC
  • Museus i institucions
  • Ciència i tecnologia

El vapor modernista Aymerich, Amat i Jover acull, des de fa un parell de dècades, el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. Nacional, sí, i fora del centrípet cap i casal. En una desena de muntatges fixos i altres de temporals, reflecteix com els avenços científics ens han canviat la vida, i vetlla pel nostre patrimoni industrial. I compte: aquí no s’acaba el mNACTEC, que continua a 25 museus territorials. La Generalitat preveu d’integrar-lo dins el nou Museu Nacional d’Història.

Publicitat
Teatre-Auditori Sant Cugat
  • Teatre
  • Teatres públics

Amb una programació intensa, diversa i de primer nivell, l’escenari santcugatenc assoleix les dues dècades de trajectòria com a equipament de referència ineludible i indiscutible de la primera corona metropolitana. Obra de dos Ramons –els arquitectes Artigues i Sanabria–, en sobresurt la sala polivalent, amb capacitat per a uns 800 espectadors. Unes 50.000 persones hi gaudeixen cada any de teatre, música, òpera, dansa, espectacles familiars, màgia o sarsuela. O cinema, xerrades, tallers...

Museu del Monestir (Museu de Sant Cugat)
  • Museus i institucions
  • Història

El continent no és pas recent: una abadia benedictina començada a construir al segle IX. El contingut, sí: el Museu del Monestir és la seu central i emblemàtica del Museu de Sant Cugat, nascut el 2003 –l’altra és el Museu del Tapís Contemporani, la casa Aymat. A part del claustre i l’església, aixopluga una instal·lació sobre el monument, els monestirs romànics i els monjos medievals; mostres temporals d’art i temes locals, i aules. Organitza visites guiades o teatralitzades.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat