Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Terraza Barcelona
Foto: Tutti Frutti/Shutterstock

Guia de la desescalada: així serà la reobertura de Barcelona per fases

Un resum de la tornada a la normalitat decretada pel Govern, amb dates i restriccions

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

Sembla que les frases d'ànims com "tot anirà bé" aviat passaran de cartells i dibuixos als balcons a la realitat. Gairebé dos mesos després de la declaració de l'estat d'alarma al país i del decret del confinament, comencem a veure la llum al final del túnel (encara que només sigui un puntet lluminós o sembli llunyana). El Govern central anunciava recentment l'anomenada desescalada amb l'objectiu d'assolir una nova normalitat. Nova perquè serà semblant, però no igual a la que estàvem acostumats. Aviat passarem de cuinar pastissos a casa i a comunicar-nos exclusivament per videotrucades a una nova vida en què es reobriran les platges i els parcs en tota la província, podrem seure a les terrasses i començar a planejar les vacances d'estiu més inusuals.

Aquest procés es divideix en quatre fases, que s'aplicaran de manera progressiva i asimètrica en les diferents províncies espanyoles. Cada fase durarà un mínim de quinze dies, després dels quals es valoraran els indicadors i es passarà o no a la següent. S'estima acabar-les a finals de juny, encara que tot depèn del desenvolupament dels fets i de cada fase en les poblacions de tot el país.

Fase 0: preparació
Foto: Shutterstock

Fase 0: preparació

És la fase actual i durarà, en principi, fins al pròxim 10 de maig. La principal mesura és la flexibilització de les sortides de casa, amb algunes restriccions:

- Horaris. S'estableixen diferents franges horàries per poder sortir de casa. De 6 a 10 i de 20 a 23 h es pot sortir a fer esport (de forma individual i sense sortir del municipi) i a passejar, encara que les persones majors de 70 anys o dependents que necessitin anar acompanyades tenen un altre horari reservat per sortir (de 10 a 12 i de 19 a 20 h). La resta del dia (de 12 a 19 h) serà quan podran sortir els nens, en les mateixes condicions que fins ara: acompanyats per un adult, durant una hora, sense anar més lluny d'un quilòmetre de distància i una única vegada.

- Transport. L'ús de màscares és obligatori en el transport públic i es controla l'aforament per evitar aglomeracions i perquè es pugui mantenir la distància de seguretat entre viatgers. També es pot compartir vehicle privat de fins a nou places si tots els ocupants porten màscares i se situen el més allunyat possible uns dels altres.

- Comerç. Poden obrir petits comerços amb cita prèvia i que puguin atendre de forma individual a cada client i amb horari preferent per a majors de 65 anys. Per exemple, perruqueries, restaurants que serveixin menjar per emportar, etc.

-Esport. Es permeten els entrenaments individuals d'esportistes professionals i federats.

Fase 1: inicial
Foto: Jordi Saragossa

Fase 1: inicial

Si es compleix amb les condicions adequades (contagis controlats, disponibilitat de mesures de protecció, etc.) entraríem en aquesta fase el dilluns 11 de maig, llevat que es decideixi que Barcelona va més lenta. Les mesures seran diferents en els àmbits següents:

- Social. Es permeten les reunions de fins a 10 persones sempre que no es tracti de persones vulnerables ni amb patologies prèvies i es respecti la distància física. També es podran celebrar vetlles amb limitació d'assistents.

- Comerç. Obertura general de locals i establiments comercials (menys centres o parcs comercials), amb un 30 % de l'aforament, mantenint la distància de dos metres entre clients i amb un horari preferent per a majors de 65. Els mercats a l'aire lliure que se celebrin tindran una limitació del 25 % dels llocs habituals o una ampliació de la superfície de venda per assegurar que es manté la distància entre els venedors.

- Hostaleria. Els bars i restaurants que tinguin terrassa podran obrir, però només al 50 % de la seva capacitat.

- Cultura. Podran obrir les biblioteques (només per a préstecs i lectura amb un terç del seu aforament). Es permetran els espectacles culturals de menys de 30 persones en llocs tancats, mantenint la restricció d'un terç de l'aforament, i de menys de 200 persones (assegudes i amb distància de seguretat) en llocs a l'aire lliure. Els museus només podran ocupar un terç de l'aforament i hi haurà control d'aglomeracions en sales.

- Hotels. Els hotels podran obrir, però no les zones comunes.

Publicitat
Fase 2: intermèdia
© Antoni Bofill

Fase 2: intermèdia

La tercera de les fases entrarà en vigor previsiblement el dia 25 de maig (o després si la zona de Barcelona decideix anar més lenta) amb les següents modificacions:

- Social. Es permet la reunió en grups una mica més grans (no s'especifica encara quantes persones). També es pot viatjar a les segones residències, sempre que es trobin dins de la mateixa província. Noces i sales de vetlla per a un nombre limitat d'assistents.

- Comerç. Ja poden obrir els centres comercials, prohibint la permanència a les zones comunes o àrees recreatives. Limitació d'aforament al 40 % i horari preferent per a majors de 65. Els llocs dels mercats poden passar a ser un terç dels habituals.

- Hostaleria. Per a locals, consum al local amb servei a taula amb garantia de separació entre clients en taula i entre taules, excepte discoteques i bars nocturns. Limitació a un terç d'aforament.

- Cultura. Poden obrir cinemes i teatres amb butaques assignades i amb un límit d'un terç del seu aforament, així com els monuments, sales de conferències i exposicions i altres equipaments culturals, tot amb control d'aglomeracions. Els espectacles en llocs tancats augmenten a 50 persones i a l'aire lliure, a 400, amb les mateixes restriccions d'aforament i distanciament que a la fase anterior.

- Hotels. Ja poden reobrir les zones comunes per un terç del seu aforament, excepte bars i restaurants que s'hauran de guiar per les restriccions en hostaleria.

Fase 3: avançada
Foto: Shutterstock

Fase 3: avançada

Si fins llavors tot funciona com està previst, el dia 8 de juny entraríem en l'última de les fases del pla de desescalada. En aquesta etapa es produirien els següents canvis:

- Social. Es relaxaran les restriccions per al contacte social i es permetrà un major nombre d'assistents a casaments i sales de vetlla.

- Comerç. Es podran utilitzar les zones comunes i recreatives dels centres comercials, tot i que l'aforament seguirà limitat al 50 % i la distància de seguretat es mantindrà en 2 metres. Els mercats podran incrementar la seva activitat fins a aconseguir el 50 % dels llocs o augment de superfície que permeti distància entre llocs.

- Hostaleria. L'aforament s'amplia fins a un 50 % de la seva capacitat, sempre que es pugui garantir la distància entre clients, igual que en les terrasses. Hi haurà d'haver una separació d'almenys 1,5 metres entre els clients de la barra i les discoteques i bars nocturns poden obrir amb un terç del seu aforament.

- Cultura. Totes les activitats que tenien una limitació d'un terç d'aforament en la fase anterior podran permetre fins al 50 %. Els actes en recintes tancats passen a 80 persones i en espais oberts a 800. Obren també totes les platges amb restriccions i mesures de seguretat.

- Hotels. Obertura de zones comunes limitades al 50 % d'aforament excepte hostaleria, restaurants i cafeteries que es mantindran amb les restriccions previstes per a aquest sector.

Publicitat
Nova normalitat
Foto: Shutterstock

Nova normalitat

Arribats a aquest punt, "s'acaben les restriccions socials i econòmiques, però es manté la vigilància epidemiològica, la capacitat reforçada del sistema sanitari i l'autoprotecció de la ciutadania". I estaríem en l'anomenada nova normalitat. Tot depèn de com es desenvolupin les anteriors fases a Barcelona i de la responsabilitat de tots.

Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat