Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Constellations - Studio Joanie Lemercier
© Jack OffordConstellations - Studio Joanie Lemercier

Llum BCN Poblenou 2019: Tota la programació

Les principals instal·lacions de llum que es podran veure durant el festival

Escrit per
Maria Junyent
i
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

Del divendres 15 al diumenge 17 de febrer, Llum BCN transforma els carrers del Poblenou en un gran laboratori d’experimentació a l’aire lliure, a través de la llum com a mitjà creatiu i de la feina d’artistes, dissenyadors i arquitectes d’arreu del món que estan explorant les possibilitats que ofereixen, a l’espai urbà, noves tècniques com la il·luminació dinàmica, la projecció a gran escala i els entorns interactius.

Us deixem un llistat amb les instal·lacions principals del festival, i el lloc on veure-les. En aquest enllaç podeu consultar les instal·lacions creades per escoles i estudiants i la resta de propostes de Llum BCN. 

Els horaris de les instal·lacions són: divendres i dissabte, de les 19 a les 0 h i diumenge, de 19 a 23 h.  

NO T'HO PERDIS: Totes les activitats gratis que pots fer a Barcelona

Les instal·lacions de Llum BCN Poblenou

Plou núvol, d'Aquí Houston

Plou núvol, d'Aquí Houston

On és? Plaça de les Glòries, davant del del Disseny Hub Barcelona. 

Què és? Una tempesta del revés que es crea dins un gran núvol artificial gràcies la participació activa de les cent persones del públic que es reuneixen en el seu interior i que reprodueixen, només amb el seu cos, el so de totes les fases d’una tempesta. Aquest so natural posa en marxa uns efectes visuals sorprenents que creen un gran espectacle visible tant des de dins, com des de fora del núvol.

Polyhedra, d'Alex Posada i Xavi Bayona

Polyhedra, d'Alex Posada i Xavi Bayona

On és? Encants Barcelona - Fira de Bellcaire (Av. Meridiana). 

Què és? Polyhedra és una escultura de llum audioreactiva que té forma de poliedre regular. La geometria lluminosa flota en l’espai i aprofita els reflexos de la coberta emmirallada del Mercat dels Encants, que multipliquen i potencien la llum en totes direccions.

Publicitat
Asalto Barcelona, de Daniel Canogar

Asalto Barcelona, de Daniel Canogar

On és? Façana del Disseny Hub Barcelona. (Plaça de Josep Antoni Coderch). 

Què és? una projecció de vídeo sobre la façana del DHUB creada a partir de la participació del públic. Un assalt i saqueig virtual de l’edifici per part dels espectadors que evoca la presa de la Bastilla o l’assalt al Palau d’Hivern, i que simula el públic grimpant per l’espectacular façana.

Lumin AV, d'Onionlab

Lumin AV, d'Onionlab

On és? Disseny Hub Barcelona, sala A. (Plaça de les Glòries Catalanes, 37). 

Què és? Un estudi lumínic que investiga el comportament i la coexistència de diferents tipus de fonts lluminoses en una mateixa instal·lació: projeccions en una gran pantalla, llums mòbils i led, acompanyades de música, combinades i perfectament sincronitzades. Totes juntes creen un espectacle immersiu en què els espectadors es veuran envoltats de llum.

Publicitat
FAD Meeting Point, de Robert Thompson

FAD Meeting Point, de Robert Thompson

On és? Vestíbul d’Àvila del Disseny Hub Barcelona. (Plaça de les Glòries Catalanes, 37-38).

Què és? Un gran tòtem lumínic interactiu que permet als visitants deixar un senyal efímer amb el llum del seu mòbil sobre un material fotoluminescent, i deformar amb la seva veu una superfície dinàmica recoberta de miralls que animen tot l’espai que l’envolta.

Constellations, (2018), de Joanie Lemercier i Paul Jebanasam

Constellations, (2018), de Joanie Lemercier i Paul Jebanasam

On és?  Llac Jardins de l’Elisava - Disseny Hub Barcelona, Accès C/ Àvila, 185. 

Què és? Joanie Lemercier és un dels artistes europeus més interessants que estan expandint les possibilitats de la llum com a mitjà. A Constellations, el llac del DHUB es converteix en una porta per explorar el cosmos en un viatge fascinant en què l’estètica vectorial i monocroma de Lemercier es dona la mà amb els paisatges sonors electrònics del productor Paul Jebanasam.

Publicitat
Hack the Light UP, de ProtoPixel

Hack the Light UP, de ProtoPixel

On és? Interior del Disseny Hub. Pl. de les Glòries. 

Què és? 'Hack the Light UP' és la primera hackató de l’Estat en la qual professionals de la il·luminació, com ara dissenyadors, arquitectes i tècnics, col·laboraran amb programadors i makers durant 24 hores per innovar en el camp de la tecnologia lumínica com a mitjà, experiència i tecnologia.

 

Constel·lacions, de Mónica Rikić i Anna Carreras

Constel·lacions, de Mónica Rikić i Anna Carreras

On és? Centre Comercial Glòries. (Avinguda de la Diagonal, 208).

Què és? Instal·lació interactiva lúdica, adreçada a tota la família, que permet al públic dibuixar de manera lliure i col·laborativa mitjançant uns mòduls de llum LED de diferents colors que s’han de col·locar en un panell vertical. El panell disposa de diferents forats a manera de matriu on es poden col·locar i recol·locar els mòduls LED en qualsevol moment, com si fossin píxels físics i digitals alhora.

Publicitat
Nautilus, de Xavi Lloses

Nautilus, de Xavi Lloses

On és? Centre Comercial Glòries. (Avinguda de la Diagonal 208, planta - 1). 

Què és? El Nautilus és una escultura sonora i visual i, alhora, un instrument. Recull el so de les bombolles que esclaten dins dels seus cilindres de metacrilat per processar-lo i amplificar-lo. En el mode autònom, interpreta una partitura generativa en què compon a temps real gràcies a 'randomitzadors' de diferents universos harmònics i rítmics.

Emocions, d'Eyesberg & ProtoPixel

On és? Torre Glòries. (Av. Diagonal, 211/Badajoz 185). 

Què és? 'Emocions' transforma la Torre Glòries en una gran antena amplificadora de les emocions del públic. Una instal·lació interactiva on els visitants poden crear els seus propis moments de llum i música que es veuen reflectits, en temps real, sobre la façana de la gran torre per compartir-los amb tota la ciutat.

Publicitat
Future Ruins, de Romain Tardy

Future Ruins, de Romain Tardy

On és? Universitat Pompeu Fabra. Campus del Poblenou.
(Carrer de Roc Boronat, 138). 

Què és? 'Future Ruins' combina la projecció digital sobre la façana de l’edifici La Fàbrica del campus del Poblenou de la UPF amb quinze escultures lluminoses. Tant els elements constructius de l’edifici original com els incorporats per Romain Tardy constitueixen unes restes tecnològiques imaginàries del nostre món, al marge del temps.

Multilayer 'Welcome', de Nueveojos

Multilayer 'Welcome', de Nueveojos

On és? Al costat de l’antiga xemeneia de Can Framis. (Carrer de Roc Boronat, 116-126). 

Què és? una instal·lació de vídeo tridimensional que crea un vídeo volumètric. Una tècnica que per primera vegada es pot veure amb imatge en moviment, en un diàleg entre ritme i espai que fa un primer pas cap a un nou concepte de cinema hologràfic, amb un rerefons de videodenúncia sobre la situació que viuen els refugiats a tot el món. 

Publicitat
Light Leaks, de Kyle McDonald i Jonas Jongejan

Light Leaks, de Kyle McDonald i Jonas Jongejan

On és? Pati de Can Framis, entrada pel carrer de Sancho de Ávila. Entre el carrer Badajoz i el carrer d'Àvila.

Què és? La bola de miralls, una tecnologia d’il·luminació emblemàtica que s’ha utilitzat a les discoteques des de la dècada de 1920, esdevé una nova forma d’eina visual que pot transformar la nostra percepció de l’espai. Els artistes de programació Kyle McDonald i Jonas Jongejan combinen tota una sèrie de projectors, un sistema de visió per ordenador i 180 quilos de boles de miralls amb les quals creen una sofisticada coreografia de reflexos. 

Coloured Peonies, de TILT

Coloured Peonies, de TILT

On és? Carrer dels Almogàvers (entre el carrer de Roc Boronat i el carrer de la Llacuna). 

Què és? Unes peònies blanques gegants han florit a Barcelona per donar un toc de surrealisme natural al paisatge urbà del Poblenou. Quan es fa de nit, els pomells de flors resplendeixen i revelen la màgia dels seus colors nocturns en una captivadora simfonia lluminosa.

Publicitat
Chrysalis, de Hamill Industries

Chrysalis, de Hamill Industries

On és? Plaça de Dolors Piera (entrada pel carrer dels Almogàvers). 

Què és? 'Chrysalis' és un ésser quasi invisible que pren vida als albors de la nit per oferir una coreografia de reflexions, llums i ocultacions al ritme d’una música d’inspiració oceànica.

Next Nature, de Román Torre

Next Nature, de Román Torre

On és? Plaça de Tísner, 1. 

Què és? Una instal·lació interactiva en la qual els visitants podran oblidar-se de l’activitat frenètica de la ciutat i relaxar-se en un paisatge de serenor. Una cascada d’aigua virtual projectada sobre una gran façana i altres elements pseudonaturals situats pels voltants conviden el públic a interactuar en un espai de tranquil·litat i reflexió.

Publicitat
The Pockets, de TILT

The Pockets, de TILT

On és? Carrer dels Almogàvers (entre el carrer de Badajoz i el carrer de la Ciutat de Granada). 

Què és? 'The Pockets' reprodueix en una mida gegant les antigues llanternes de petaca, que amb el seu encant passat de moda i els seus vistosos colors vintage il·luminen els carrers del barri.

Hue Twist, de Jordi Canudas

Hue Twist, de Jordi Canudas

On és? Carrer de Pere IV (entre el carrer de Badajoz i el carrer de la Ciutat de Granada). 

Què és? A través de la rotació vertical, un paper prisat i girat esdevé la plataforma on es barregen els diferents colors de la llum, visualitzant així tots els matisos de la gamma cromàtica.

Publicitat
Rèquiem per una fàbrica, de Cube.bz

Rèquiem per una fàbrica, de Cube.bz

On és? Badajoz, 167. 

Què és? Fins no fa gaires anys, la imatge d’aquest barri per als de fora era la del 'Manchester català', és a dir, la de les xemeneies, la dels obrers dirigint-se de bon matí cap a les fàbriques o la d’un barri pescador divorciat del mar. Avui, però, arran de les grans transformacions urbanístiques del moment, la fesomia del barri està canviant ràpidament i, a poc a poc, va perdent també la seva memòria. Cube.bz han fet la il·luminació per a artistes com Maria Arnal i Marcel Bagés, Sílvia Pérez Cruz, Rosalía i Albert Pla. 

Reflexions, Estudi Antoni Arola amb Lolo & Sosaku

Reflexions, Estudi Antoni Arola amb Lolo & Sosaku

On és? Antiga fàbrica Simon. (Carrer de Sancho de Ávila, 66-72). 

Què és? Un projecte experimental en què es deixa de treballar la llum com a font d’il·luminació i es valora per si mateixa des que neix, quan es transforma a partir d'un reflex o quan es desfà. 

Publicitat
#Pulse897, de Michela Mezzavilla - reMM

#Pulse897, de Michela Mezzavilla - reMM

On és? Façana de l’antiga fàbrica Simon. (Carrer de Sancho de Ávila, 66-72). 

Què és? Una performance lumínica que converteix els ampits de les finestres de l’ antiga fàbrica Simon en una gran matriu de llum dinàmica. A través de la repetició d’elements lluminosos inspirats en el famós polsador 897 de Simon, la façana esdevé un símbol icònic de la interacció entre persones, llum i so.

Sandbox, de Rafael Lozano-Hemmer

Sandbox, de Rafael Lozano-Hemmer

On és? Tànger, cantonada amb Pamplona. 

Què és? Una instal·lació interactiva a gran escala que es compon de dues safates de sorra on es poden veure petites projeccions de les persones que es troben en el mateix solar. Quan els participants arriben a tocar aquests petits fantasmes, una càmera detecta les seves mans i les retransmet en viu a dos dels projectors més lluminosos del món, que pengen d’una grua i que projecten les mans sobre el solar en unes dimensions enormes. 

Publicitat
Làser, de l'Estudi Antoni Arola

Làser, de l'Estudi Antoni Arola

On és? Carrer de Badajoz, carrer de Sancho de Ávila i carrer de Pere IV. 

Què és? La llum esmolada de tres feixos làser traça un itinerari en tres dimensions pels principals carrers de Llum BCN. Un recorregut que vertebra l’espai urbà on es desenvolupa el festival. Cadascun dels tres llums làser acaba el seu recorregut projectant-se cap al cel i fent-se visible des de la distància. 

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat