Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

37 plans a la natura a prop de Barcelona
Senderisme? Escalada? Una visita cultural? Un bon àpat? Als parcs i espais naturals podreu fer aquestes i moltes altres activitats
No cal anar gaire lluny per gaudir de l’aire lliure i de la natura. La Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona (XPN) posa a l’abast de tothom centres d’informació i documentació, itineraris senyalitzats i rutes guiades, museus i exposicions temporals, equipaments pedagògics i culturals, albergs, allotjaments rurals, àrees d’esplai i d’acampada, publicacions i audiovisuals... i el més important de tot: tenim més de 100.000 hectàrees de parcs, uns espais d’un alt valor paisatgístic, ecològic i cultural.
Barcelona es va convertir en el 2017 en la primera demarcació catalana a rebre la Biosphere Responsible Tourism, certificació que atorga un organisme vinculat a la UNESCO i que reconeix el territori com a destinació sostenible i responsable. I un dels parcs naturals, el del Montseny, és reserva de la biosfera. A continuació, us proposem 37 de les moltes activitats que podeu fer als espais naturals de les comarques de Barcelona.
HISTÒRIA I CULTURA
1. Entre fantasmes
L’abadessa Emma, Arnau Guillem de Besora, Lluís Descatllar i Emili Juncadella ens donen la benvinguda al castell de Montesquiu. Són els fantasmes de quatre personatges que han tingut relació amb aquesta construcció que corona el parc al qual li dona nom, al nord de la comarca d’Osona. Se’n tenen dades des de finals del s. XIII, i conserva testimonis arquitectònics de diverses etapes. S’hi munten també exposicions, mentre que a l’exterior podeu fer diversos i atractius itineraris senyalitzats.
2. Art a la muntanya sagrada
Les sales modernistes de Puig i Cadafalch acullen col·leccions de gran valor al cor de l’emblemàtica muntanya. Al Museu de Montserrat hi trobareu pintures del Renaixement i del barroc que conviuen amb autors dels segles XIX i XX, i amb objectes del Pròxim Orient i orfebreria. Ja sabem que Montserrat té molts altres encants, però com a mínim una vegada a la vida heu de creuar la porta del seu museu.
3. L’univers d’un astrònom
Mecenes cultural, humanista, home de ciències i de lletres, Rafael Patxot i Jubert (1872-1964) té a la Masia Mariona, seu de l’oficina del parc natural del Montseny i que va ser la seva casa d’estiueig, un espai on se’l recorda. L’exposició permanent Univers Patxot descobreix el seu fascinant llegat a través de cinc sales i un audiovisual. Patxot va finançar projectes com l’Estudi de la Masia Catalana o el Cançoner Popular, i va ser reconegut internacionalment com a astrònom i meteoròleg.
4. Enclavament estratègic
El conjunt monumental d’Olèrdola
Talaia de natura i història, a la muntanya d’Olèrdola, entre la plana del Penedès i el Garraf, podem passejar pel que queda de l’antic poblat iber, la fortificació romana i la ciutat medieval, amb l’església de Sant Miquel (segles IX-XII), les restes del castell i les tombes antropomorfes com a punts culminants. El conjunt és una de les seus del Museu d’Arqueologia de Catalunya.
5. Al cim de la Mola
El monestir de Sant Llorenç del Munt
Una de les excursions més populars que podeu fer al parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac és pujar al cim de la Mola, a 1.103 metres d’altitud. Gaudireu d’una bonica caminada (aproximadament una hora i mitja des del quilòmetre 3,9 de la carretera BV-1221) i tindreu la recompensa de descobrir, quan arribeu a dalt, el monestir romànic de Sant Llorenç del Munt, originari del segle XI. Es fan visites guiades a l’església i també podreu veure l’exposició permanent sobre l’ocupació humana i cultural de la muntanya. Ah!, i si teniu set o gana, hi ha servei de bar i restaurant.
6. Un meandre del Ter
El monestir de Sant Pere de Casserres
Humil però ple de detalls encantadors, com el petit claustre, el locutori que més endavant va passar a ser un celler, o les tombes antropomorfes, el monestir de Sant Pere de Casserres, a Osona, val també una visita pel lloc on s’ubica, en un impressionant balcó d’un meandre del riu Ter. El mobiliari i els estris antics repartits per les diverses estances fan encara més entenedors els espais i la manera de viure dels monjos, com també l’audiovisual, recomanable veure’l en començar el recorregut.
7. Amb vistes al Barcelonès
La ruta de Sant Jeruni de la Murtra
Aquest itinerari senzill i circular pel parc de la Serralada de Marina, amb inici a Montigalà (Badalona), té com a gran element patrimonial el monestir gòtic de Sant Jeroni de la Murta.
8. Petjades megalítiques
La ruta prehistòrica de Céllecs
Des de la Roca del Vallès, seguint el PR C-36 per la Serralada Litoral, hi ha monuments megalítics: la galeria coberta de Can Gol, els dòlmens de Can Planes i la Pedra Foradada.
9. Melodies i lletres al parc
Cicles de poesia, música i òpera
En ‘Viu el Parc’ pots passejar per les rutes accessibles dels parcs naturals i percebre la seva gran riquesa natural, cultural i ecològica.
Pots gaudir d'aquest patrimoni d'una manera original, divertida seguint un itinerari, ja sigui jugant o bé entrant en la seva galeria d'imatges.
EN ACTIU!
10. Fent l'esquirol
Fer circuits entre arbres, passar d’un a l’altre a través de diferents passarel·les, lliscar amb les tirolines o escalar xarxes són accions divertides i que ens donen una visió diferent de la natura, a una altra altura, al mateix temps que ens fan sentir una mica esquirols. A més a més, aquestes instal·lacions acostumen a disposar de diversos circuits, aptes per a petits i grans i per a més i menys atrevits. Un dels més veterans, El Bosc Vertical, el trobareu a Canyamars, terme municipal de Dosrius, al Maresme.
11. Una pedalada planera
Amb bicicleta pel parc agrari del Baix Llobregat
Per als amants de les dues rodes, però que no estan per pujar un port, res millor que fer unes pedalades per un espai tan planer com és el parc agrari del Baix Llobregat. Al llarg de l’any diferents empreses organitzen sortides en grup i en companyia d’un guia que explica l’activitat del parc. Però també, esclar, hi podeu anar pel vostre compte, sempre respectant les indicacions i la prioritat dels vehicles agraris. Informeu-vos-en a la Masia de Can Comas, l’oficina del parc.
12. El paradís dels ‘Spiderman’
Les parets de la muntanya de Montserrat són ideals per practicar l’escalada, i certament en aquest espai natural hi ha molts itineraris a fer, de molt diferents dificultats, i moltíssims escaladors que els afronten. Si sou dels que no ho heu provat mai i us pica la curiositat, sapigueu que hi ha empreses que organitzen batejos d’escalada perquè se’n tingui un primer contacte, tant amb la roca com amb els materials que s’usen i les tècniques bàsiques de progressió i assegurament.
13. Una passejada equina
Per fer aquesta proposta no cal estar gaire preparat físicament, només tenir l’impuls necessari per pujar dalt del cavall. Una vegada ben asseguts i convertits en genets, cal seguir les indicacions de l’instructor i gaudir del passeig per Collserola, el parc natural més metropolità. A Sant Cugat del Vallès trobem hípiques que organitzen aquestes excursions, i com que la població es troba en una de les entrades del parc, amb pocs passos de l’equí ja serem per camins de terra i trepitjant pinassa.
14. Vinyes des de les altures
Sobrevolant la comarca del Penedès amb globus
Us imagineu veure les extensions de vinyes penedesenques a vista d’ocell? Deixar-vos portar per les brises a diverses alçades i gaudir del paisatge? Doncs deixeu d’imaginar-ho perquè és possible! L’empresa Globus Kontiki prepara vols especials a la carta en aquesta comarca. Una experiència inoblidable i que, a més a més, aquí té la singularitat que podreu complementar amb una visita a unes caves i la corresponent degustació.
15. Sentir el buit sota els peus
Una via ferrada és un itinerari vertical equipat amb claus, grapes, cadenes i altres elements que permeten un ascens amb seguretat a zones de difícil accés. També hi ha un cable de ferro on enganxar els mosquetons. Vallcebre, a la comarca del Berguedà, és un dels paradisos d’aquesta pràctica, i hi ha tres vies a fer de diversa dificultat, així com un camí equipat, l’Aeri de l’Àrtic. Potser no cal ni dir que si tot just us hi voleu posar, cal que contacteu amb guies experts per fer aquesta activitat.
16. L’aventura dels barrancs
No només és una de les poblacions més boniques de Catalunya sinó que, a més, Rupit, a la comarca d’Osona, és un lloc ideal per practicar el barranquisme gràcies a la geomorfologia del Collsacabra. El salt de Sallent, amb una caiguda de gairebé 100 metres, és un dels punts més espectaculars, però hi ha també circuits per als que tot just comencen i empreses que s’hi dediquen, i us garantiran una segura i bona pràctica.
17. De llarg recorregut
No volíem acabar aquest apartat sense referir-nos a un itinerari que uneix tres espais naturals com són el Montseny, Sant Llorenç del Munt i l’Obac i Montserrat. La ruta Els 3 monts suma 106 km i està dividida en sis etapes. Permet a qui la fa conèixer a fons els paisatges i el ric patrimoni d’aquests llocs, des de l’arquitectura de pedra seca fins a edificis modernistes.
CAMINS I CORRIOLS
19. Montseny biodivers
Itinerari circular que organitza de manera periòdica ADEMC, apta per a totes les edats i que porta els participants a conèixer curiositats artístiques que amaguen els arbres, les flors i les fulles d’aquest parc reserva de la biosfera. Al llarg del recorregut, d’unes quatre hores, també s’explica com fabricar pigments naturals, com transferir textures o com usar els elements naturals com a font d’inspiració.
20. Tradició vitivinícola
Les tines de la vall del Flequer
Un senzill recorregut que ens permet conèixer un seguit de construccions de pedra seca, tines i barraques, que són un bon exemple de la tradició vitivinícola a la comarca del Bages, i sobretot de com s’ho feien els pagesos fa unes quantes dècades per evitar que la collita es malmetés. Hi ha catalogades fins a 103 tines enmig de les vinyes i algunes tenien una capacitat de fins a 31.000 litres!
21. Al voltant de Sau
Aquest recorregut circular per l’espai natural de les Guilleries-Savassona surt de Vilanova de Sau. Caminarem entre roures, alzines, aranyoners i arboços i, desviant-nos un xic del camí, podrem fer l’ascens al puig del Far, de 826 m. Les muntanyes boscoses de les Guilleries, refugi dels mítics bandolers, i els cingles de Tavertet i Sau són els elements més destacats i, amb una mica de sort, podreu veure fauna diversa.
22. Fonts amagades
Aquesta ruta per les fonts amagades del parc del Foix també s’organitza periòdicament. Descobrireu la fondalada de la font de Sant Llorenç i la font del Llop. El punt de trobada és el castell de Penyafort, i el recorregut, d’uns 5 km, presenta una dificultat baixa-mitjana. Un dels punts culminants és quan s’arriba a les restes de l’antiga capella romànica de Sant Llorenç de la Sanabra, des d’on hi ha unes vistes excel·lents de la plana penedesenca.
23. Joc de pistes
Si voleu afegir més ingredients a la vostra caminada, opteu per la Geo ruta de la Pleta, al Garraf: a través d’un joc, haureu de localitzar un tresor amagat en un punt de l’itinerari, després de resoldre un seguit de pistes i amb el suport d’un dispositiu GPS. Totalment accessible, aquesta passejada de poc més d’un quilòmetre comença a la Pleta, antiga masia d’estil modernista usada també com a pavelló de caça per la família Güell, i rehabilitada per la Diputació de Barcelona com a seu de l’oficina del parc del Garraf.
24. Amb tots els sentits
D’abril a octubre, una vegada al mes (excepte a l’agost) s’organitza la ruta inclusiva teatralitzada Camins, un viatge pels sentits, pels entorns del santuari del Corredor. A través de personatges singulars, l’itinerari explora els cinc sentits en diferents parades, i està pensat per a totes les edats. Té una durada aproximada d’una hora i un senzill recorregut d’un quilòmetre i mig. És gratis, però cal apuntar-s’hi amb antelació.
25. Terra de bandolers
Per Sant Llorenç del Munt i l’Obac
L’itinerari guiat La ruta dels bandolers, al parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, combina natura, història i llegendes, i recorre alguns dels racons més bonics del parc mentre s’expliquen parts històriques i llegendàries del bandolerisme al massís. Coneixereu les tàctiques d’aquests temuts personatges, com eren les seves armes o com vestien.
26. Garrofers i vinyes
Aquesta caminada guiada surt del punt d’informació del parc del Foix a Castellet i transita per antics camins rurals que tenen la vinya com a protagonista. Serem a tocar del pantà del Foix, i observarem també els camps de garrofers que s’amaguen entre pinedes. Recorregut d’uns tres quilòmetres i de baixa dificultat.
27. Masies del delta
L’espai agrícola del Baix Llobregat
Cal Misses, Can Comas, Cal Xagó, Cal Monjo i Cal Parellada són les principals masies que descobrirem a través d’un itinerari planer i circular. Se surt de Cornellà de Llobregat i, després de creuar el pont per a vianants del municipi, ens endinsem a l’espai agrari del delta del Llobregat. Un recorregut senzill que ens permetrà conèixer el patrimoni arquitectònic del parc, però també les hortes de les seves fèrtils terres, i on la carxofa Prat és la reina.
DIVERSIÓ EN FAMÍLIA!
28. Educació ambiental
Una masia del segle XV situada dins el municipi de Cerdanyola del Vallès és avui Can Coll Centre d’Educació Ambiental, espai gestionat pel Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola. És punt de partida de diversos itineraris, on pots passejar a peu amb tota la família o, si ho prefereixes, pots realitzar-los en bicicleta.
29. Camins d’en Serrallonga
El més conegut dels bandolers, Joan Sala i Ferrer, àlies Serrallonga, va néixer el 1594 al mas la Sala, als afores de Viladrau. Un itinerari fàcil i ideal per fer amb nens ens hi du des del centre de la població. El mas és bé cultural d’interès nacional, i pel camí trobareu fonts i l’Arborètum de Viladrau, amb gran varietat d’herbes remeieres i plantes aromàtiques.
30. Un animal dòcil i fort
La majoria d’infants senten una gran atracció pels animals, sobretot si són tan dòcils com els rucs. I si a més a més hi poden pujar al damunt i els porten una estona, la festa ja és total. Així que estem gairebé segurs que els fareu feliços si un dia aneu al Rukimon, espai on conviuen totes les races de rucs de la Península, i feu una passejada dalt d’aquest equí també famós per la seva força.
31. Transports singulars
Cap altre indret del país reuneix tants transports públics singulars: un Tren Cremallera, un Aeri i dos Funiculars. A la muntanya de Montserrat pren més sentit que enlloc el que deia el poeta: arribar a lloc és important però també, o potser més, el viatge que es fa. Desplaçar-se per l’emblemàtica i espectacular muntanya amb aquests vehicles és per si sol una autèntica atracció i una experiència per a petits i grans.
32. Pujada al castell de Burriac
Quan una excursió té el punt culminant en un cim amb magnífiques vistes, i a més hi trobem les restes d’un castell medieval, ens sentim de seguida recompensats per l’esforç fet. Pujar a Burriac (401 m) no és difícil i es pot fer amb canalla, només els darrers metres són una mica més costeruts. Podeu iniciar la caminada prop d’un lloc on deixar el vehicle: al costat de la Font Picant de Cabrera de Mar.
EL PARC, A TAULA
33. Cervesa neolítica
El Ferret, l’itinerari del carst
El Col·lectiu per a la Investigació de la Prehistòria i l’Arqueologia del Garraf-Ordal organitza aquest recorregut de 4 km en què es visiten elements i fenòmens càrstics (una cova, un rascler, un avenc...) i s’entra al Celler d’en Sadurní per tastar la cervesa neolítica de Begues, la més antiga d’Europa. Després, es dina el ‘menú de la cova’ a Can Sadurní.
34. Vi i poesia
El Marquet, La Muntada i Can Brossa
Aquest itinerari comença amb un tast poètic del vi 5 Quarteres al casalot de Marquet de les Roques, on estiuejava el poeta Joan Oliver, Pere Quart. Segueix entre vinyes per La Muntada, on es fa un segon tast del Picapoll 5 Quarteres. I acaba al restaurant Racó de Can Brossa, situat en una masia del segle XIII.
35. Gòtic i romà amb vi
Des del monestir gòtic de Sant Jeroni de la Murtra ens endinsem a la masia de Coll de Canyet per tastar el vi que elabora, l’Orígens. Després de passejar entre vinyes, es dina al restaurant Ca l’Arqué i, per acabar, es visita Baetulo al subsòl del Museu de Badalona.
36. De turisme rural
Als parcs de la XPN teniu molts allotjaments per triar, i en molts d’ells us oferiran àpats amb productes de proximitat. És el cas de La Morera, al Montseny, una casa de turisme rural que disposa de 27 places i que es pot llogar per habitacions amb esmorzar, mitja pensió o pensió completa. A més, els seus responsables organitzen activitats i sortides guiades.
37. Àpat entre vinyes
Al Maresme, Bouquet d’Alella organitza propostes enoturístiques com un esmorzar de forquilla entre vinyes. Primer, els participants s’han de guanyar l’àpat: treballen el cep segons la temporada (poda, floració o verema) i, aleshores, poden assaborir un esmorzar preparat per un restaurant de la zona.