Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Sade. La llibertat o el mal

  • Què fer, Exposicions
  1. Sade. La llibertat o el mal.
    CCCBSade. La llibertat o el mal.
  2. Sade. La llibertat o el mal.
    CCCBSade. La llibertat o el mal.
  3. Sade. La llibertat o el mal.
    CCCBSade. La llibertat o el mal.
  4. Sade. La llibertat o el mal.
    CCCBSade. La llibertat o el mal.
Publicitat

Time Out diu

El CCCB dedica una exposició a Sade i el seu llegat

Sade va escriure en la soledat, però es va convertir en un clàssic.El llegat de l’escriptor llibertí Donatien Alphonse François Sade arriba fins als nostres dies. Però, com recordem aquest personatge polèmic? Com un corruptor associat als horrors del sadisme o com un alliberador revolucionar?

El marquès va deixar empremta i tots sabem de què parlem, quan sentim la paraula ‘sadisme’. Aquesta exposició del CCCB vol reconèixer l’impacte filosòfic i artístic que la seva obra va tenir en la cultura occidental, sobretot durant el segle XX, quan intel·lectuals, escriptors, poetes i pintors d’avantguarda com Dalí, Apollinaire, Man Ray, Toyen o Georges Bataille van ser influïts per Sade a l’hora de crear.

Però, més enllà de les avantguardes, la mostra del CCCB també es pregunta com cal rellegir Sade des del segle XXI, gràcies a reflexions d’artistes contemporanis que parlen de la llibertat d’expressió, els rols de gènere, el desig, la violència, el terror institucional i el paper de la imaginació pornogràfica en la societat de consum.

Hi trobareu, per exemple, una instal·lació de Domestic Data Streamers que, a través del soroll, vol explicar la violència masclista a Espanya i a la resta del món. En una sala plena de metrònoms, on un minut equival a un any, cada país té el seu metrònom particular que deixa anar un cop sec cada vegada que una dona és assassinada per la seva parella o exparella. Altres obres tracten de temes com el BDSM, una pràctica considerada tradicionalment com a ‘pervertida’, o el reclam del col·lectiu queer de la radicalitat de Sade i la seva capacitat subversiva.

També hi ha peces d’artistes com Laia Abril, Paul Chan, Shu Lea Cheang, Teresa Margolles, Joan Morey i Kara Walker conviuen amb produccions de Joan Fontcuberta i Albert Serra i Candela Capitán. Les obres dialoguen amb documentació de performances històriques, referències a obres de la literatura, el cinema i el còmic, i vídeos d’entrevistes amb filòsofs i investigadors.

'Sade. La llibertat o el mal' es pot visitar de l’11 de maig al 15 d’octubre al CCCB.

Detalls

Adreça
Publicitat
També t'agradarà
També t'agradarà