El restaurant d'aquesta cadena madrilenya –sumptuós, monumental, força barroc, molt espaiós– presenta una extensíssima carta d'una relació qualitat- preu difícil de creure, idependentment de si us agrada el seu interiorisme. Hi trobareu plats sovint maltractats com el tàrtar de salmó o la tonyina a la planxa, bona matèria primera a preus de riure. Bons plats de carn (cua de bou o botifarró de Burgos amb pebrots del padrón) i també amanides divertides i generoses. I la cuina obre fins l'una els caps de setmana. Tot són avantatges!
En aquesta vida, no hi ha res pitjor que voler aparentar el que no ets. En el capítol bars, et poses a tremolar quan et diuen que has de visitar un nou local "d'allò més canalla amb tapes de disseny". Bé, doncs allò que s'agraeix del recent, mastodòntic i madrileny Lateral és que no et ven cap moto. O més ben dit, la moto que et ven la proves, hi fas una volta i la compres convençut.
El Lateral, que va obrir a finals del 2014 a Consell de Cent a tocar de la rambla de Catalunya -territori mig barallat amb una oferta de menjar cabdal-, és la primera obertura a Barcelona del grup Lateral, que té sis locals més a Madrid: és un macroespai que recorda els enormes i populars bistrots parisencs, i que promet ració i pincho d'alta qualitat a preu ajustat. I sabeu una cosa? Diu la veritat. De fet, es podria dir que s'especialitzen a agafar plats maltractats i encarits i rehabilitar-los.
Exemples: amanida de pernil de Jabugo amb tomàquet i mozzarella (7,65 €), tàrtar d'alvocat i salmó (4,70 €) o tonyina a la planxa (4,40 €). Tasto tomàquet, pernil, salmó i tonyina. I són bons! Mercedes Moraleda, directora general del grup, explica que "la clau per poder oferir aquests marges tan ajustats és el fet de treballar bé des de fa 17 anys. I com que som honestos amb els proveïdors i els clients, la gent ha respost molt bé en aquest sentit".
Quelcom per a tothomUn dels grans triomfs del Lateral és que tothom hi trobi alguna cosa. La carta és llarguíssima, i els carnívors militants es poden afartar a base de delícies càrnies, com un platet d'estofat de cua de bou que és un bombó (3,95 €) o tota una morcilla de Burgos amb pebrots de Padrón (7,30 €, es recomana compartir-lo). I qui vulgui navegar per un mar d'amanides amb fulla i fruita bones, gaspatxos i cebiches (deuen tenir el més barat de la ciutat, a 6,95 €), ho pot fer. La truita és el pincho estrella: ben feta i melosa, on la ceba carameŀlitzada planta cara a la patata quasi al 50% (2,60 €).
Menú de migdia? No, gràcies. "La idea és que la gent es pugui confeccionar un menú a partir d'una carta molt extensa", diu Moraleda. Han invertit molt per donar menjar barat: 1.200.000 euros per convertir una agència de viatges en un local faraònic (i maco). I hi treballen 30 persones per oferir, cuina ininterrompuda, des de les 12 fins a les 2 de la matinada. Si encara hi hagués cines al centre, podríem anar-hi a sopar després de la pel·li.