10 restaurants mexicans per cridar '¡Viva México!'

No ens cansarem mai de menjar ‘mole’,‘burritos’, ‘antojitos’ i ‘tacos’!
Taquiza de Coyo
Taquiza de Coyo
Per Ricard Martín |
Advertising

La cuina mexicana ha arrelat amb força a Barcelona, amb restaurants amb estrella Michelin inclosos... La gastronomia del país llatinoamericà és una de les cinc més importants del món, per la varietat de sabors i preparacions, i per les opcions que ofereix. Per orientar-nos entre tanta varietat us recopilem els temples de la bona teca mexicana a la nostra ciutat.

Hoja Santa
© Ivan Giménez
Restaurants, Mexicana

Hoja Santa / Niño Viejo

icon-location-pin Sant Antoni

Un any després d’obrir l’Hoja Santa, Paco Méndez i Albert Adrià van aconseguir la Michelin. Cinc mesos després de ser el primer mexicà de Catalunya amb aquest guardó, Méndez explica que “no ha tingut temps de valorar l’evolució a cuina, només en l’increment d’un 50% de clients”. La carta de l’Hoja Santa canvia constantment, i el menú de degustació és un sumptuós passeig per una de les cinc grans cuines del món a càrrec de la matriu creativa més influent dels darrers vint anys de restauració: un viatge de gaudi que exigeix atenció i ment oberta, no som al Tickets. Ara bé, la taquería annexa, Niño Viejo, és un desfici de sabor directe i cuina urbana amb toc gurmet, per empastifar-se els dits i serrar les dents de gust amb picant i mezcal.

Restaurants, Mexicana

Oaxaca

icon-location-pin La Barceloneta

Oaxaca, al sud-est de Mèxic, és potser la regió més influent i rica en la gastronomia mexicana: d’aquí provenen els moles, complexíssimes salses –el mole poblano té més de cent ingredients– que amb les truites de blat de moro són la base de la cuina prehispànica. Per a un restaurant, el nom és ambiciós. El menorquí Joan Bagur, amb mitja vida cuinant a Mèxic, no vol ni sentir a parlar de rànquings ni de competència: “L’única competència a la vida és la ignorància de cadascú!”. Sota aquesta premissa i amb maneres d’alta cuina, Bagur recupera i difon receptes molt antigues de plats com el tikin xic, una recepta mesoamericana de peix marinat amb adobo de achiote i taronja amarga. Si us hi atreviu, podeu menjar insectes: la salsa de formiga chicatana és impressionant.

Advertising
Restaurants, Mexicana

Cantina Machito

icon-location-pin Gràcia

L’any 1997, quan el Javier Ruiz va obrir la Cantina Machito, recorda que “la gent no coneixia ni el tex-mex. Només els nachos i els panchitos!”. La Cantina Machito i la seva extensa carta és un resum de tot el que li agrada de Mèxic, fent èmfasi en “els guisats a foc lent”: “Mole poblano d’ànec guisat durant vuit hores, les sopes de tortilla i també tota l’antojería que es fa amb massa de blat de moro en portals, carrers i fires”, diu. L’ambient, acolorit i artístic, defuig el kitsch dels barrets i el minimalisme mexinòrdic. Ruiz, amant de la tradició, avança per anar enrere: aquest estiu refarà la cuina: “Serà una cuina oberta estil poblano, amb rajoles i metates”, planxes de fang enormes.

Time Out diu
La Cantina
Maria Dias
Restaurants, Mexicana

La Cantina Mexicana

icon-location-pin Sagrada Família

L’Andrés Núñez, el director de La Cantina Mexicana, explica que la seva intenció és oferir cuina mexicana autèntica de Mazatlán (Sinaloa), d’on és el propietari del restaurant, amb un ambient molt familiar. En l’extensíssima carta de La Cantina, hi teniu tots els tacos i antojitos que vulgueu, però destaquen platillos tradicionals –a Mèxic, com aquí, platillo també vol dir guisats amb salsa abundant– com el molcajete, una salsa feta a força de moldre xilis en pedra volcànica, amb la carn que escolliu. Penseu que a Mèxic molts cops el nom del plat és la salsa, no pas la carn. El menú del migdia, per poc més de 14 €, és molt interessant.

Time Out diu
Advertising
Taquiza de Coyo
© Taquiza de Coyo
Restaurants, Mexicana

Taquiza de Coyo

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Acabat d’obrir, com qui diu, el nom remet a la que diuen que va ser la primera taquiza –fartanera de tacos– documentada: la va muntar Hernán Cortés a Coyoacán, que va tenir la feliç idea d’omplir de porquets cubans els pans de blat de moro. La Taquiza de Coyo ocupa l’espai on va haver-hi La Coronela. Els germans Berrondo, Andoni i Juan (amb avis bascos), han fet una exportació de qualitat dels tacos de peix d’Acapulco. I val la pena: parlem de delícies com un taco de camarón, bocins calents de gamba desfeta amb frijoles, xili i mel, un umami que es recorda.

Gastro-Taquería Mexicana
© Maria Dias
Restaurants, Mexicana

Gastro-Taquería Mexicana

icon-location-pin La Nova Esquerra de l'Eixample

L’Óscar Vázquez, un cuiner de Puebla de Zaragoza deixa anar una frase definitiva: “M’agrada ser a fora, al carrer, devorant. No pots millorar el menjar de carrer, només posar-hi producte de més qualitat”. La Gastrotaquería ofereix fins a vint tacos diferents, i un apartat de clàssics, entrants i huaraches (delicioses masses fresques de blat de moro amb cobertura de rostit, amb forma de sola de sabata). El menú de migdia és una ganga; per 10,95 €, pots menjar un guacamole amb totopos i chicharrón impecable i uns tacos de carnitas amorosos, fets a baixa temperatura. Cuina non-stop tot el dia, per cert.

Advertising
Tlaxcal
© Irene Fernandez
Restaurants, Mexicana

Tlaxcal Cantina & Taquería Gastronómica

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Adreça clau a Mexilona. La Paulina Arochi i en Marc Duran van obrir el Tlaxcal el 2011, primera referència de dedicació intensiva al taco. Arochi va venir a estudiar a l’Escola Superior d’Hostaleria, on va conèixer Duran, i van tenir la idea d’enfocar la tradició urbana de la seva ciutat “sota una òptica de cuiner professional”. Incorporen alguns clàssics de cantina –sopa de tortilla, enchilada, antojitos– però la gent es deleix pels seus tacos: al pastor –carn de porc rostida amb pinya– o suadero –farcits de vedella infiltrada, amb llima i coriandre– per dir-ne dos. “No fem cuina d’autor, però inventem coses”, diu Arochi. El copropietari d’una de les millors taquerías d’Espanya és de la Bisbal.

Time Out diu
Restaurants, Mexicana

La Taquería

icon-location-pin Eixample

Uns altres virtuosos del taco. Més o menys per l’època que va obrir el Tlaxcal, l’Héctor, el Marc i el Rodrigo van posar La Taquería, “amb la intenció de portar a Barcelona la cuina mexicana del carrer”. Tenen nou varietats de tacos “de tota la vida”, fets al moment, amb una relació qualitat-preu espectacular: per vuit euros endrapareu una ració de quatre tacos deliciosos –el pastor porta 50 ingredients!– i també preparen alambres (plats de carn a la brasa tallada a daus amb 10.000 coses més). Els caps de setmana hi trobareu receptes tradicionals més complexes, com la cochinita pibil.

Advertising
Restaurants, Mexicana

Chido One

icon-location-pin Gràcia

Aquesta és la versió street food i juvenil de la Cantina Machito. Els reis aquí són els tacos, preparats amb tortillas de producció pròpia i fresques, amb una carta que canvia cada setmana, i que inclou complements i delícies com la torta ahogada, un entrepà de porc mig submergit en una salsa de xili picant. Per acompanyar, cocteleria de mezcal o agua mexicana, beguda de fruita natural, amb aigua i mel d’agave, fresques i saludables.

Señor Burrito
© Fernando Pages R.
Restaurants, Mexicana

Señor Burrito

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Els tres socis de La Taquería, abanderats del veritable street food, on abans deien blanc ara diuen negre: han obert un take away de menjar texmex! “No vam dir mai que el tex-mex fos dolent; només que no era mexicà!”, riuen. Ara bé, quin és el problema? Apliquen l’estàndard de qualitat dels seus tacos al burrito; servidor s’ha empassat burritos infames al Bon Pastor i al Bowery, i els que fan ells són a anys llum: un burrito farcit de chilorio, un platillo de Sonora a base de cuixa de porc esfilagarsada i salsa de tres xilis, a part dels frijoles, l’arròs, l’enciam i la salsa.

Fet a Mèxic

Tortillas

Tortilla

Nixtamalització. Concepte clau. Això vol dir barrejar el blat de moro amb calç, remullar-lo i coure'l. Així s'estova la capa d'endocarpi, fet que permet que es pugui moldre i fer la tortilla. A Barcelona, La Antigua de México (Perla, 29. T. 93 285 48 96) excel·leix en la seva fabricació: abasteixen de productes de massa de blat de moro alguns dels millors restaurants.

xilis mexicans

Xilis diversos

La cuina mexicana es basa en el picant: hi ha més de 50 varietats de xilis que es fan servir habitualment per cuinar! A Abarrotes Doña Cuca (Ptge. de Font, 4), la botiga de La Taquería, hi podeu trobar salses, formatges, postres, cerveses, farcits de taco en llauna... I xilis! A l'entrada de la botiga hi ha una banyera plena de xilis mexicans (‘chipotle’, ‘masilla’, de ‘árbol’, ‘pasilla’...) que són essencials –i molt difícils de trobar aquí– per cuinar menjar mexicà.

Advertising
Jesús Malvedre

Jesús Malvedre

A Améxica, la sagnant frontera entre Mèxic i els Estats Units, territori de tràfic de drogues i persones, es veneren dues figures sincrètiques: una és la Santa Muerte i l’altra Jesús Malverde. L’anomenat sant dels ‘narcos’ o Robin Hood mexicà –a ell s’encomanen traficants i traficats– va ser un saltejador de camins que va morir el 1945. En trobareu una figureta a Fantastik (Joaquín Costa, 62).

Heladeria Mexicana

Gelats mexicans

Arriba la calor. Si voleu mossegar nous territoris gustatius, a l'Heladería Mexicana (Mestrança, 49) hi trobareu gelats artesans de sabors tan sorprenents com el sorbet de margarita de maracujà o de guanàbana (a part d'una gran varietat de dolços i pastissos).

Advertising