Cargols a Barcelona: els millors restaurants per menjar-ne

El deliciós gastròpode té un bon grapat de temples per afartar-se'n
cargols
Per Ricard Martín |
Advertising

Si no teniu l'habilitat, un llibre de cuina a mà o una lleidatà a la familia, no patiu perquè a Barcelona hi ha restaurants que tracten el deliciós gastròpode amb la mateixa estima i talent que a la capital de la terra ferma. Deliciós o repulsiu: depèn de qui se'l mengi (o de qui no se'l vulgui menjar). Qui signa pertany a la primera categoria, la dels qui l'assimilem a una bavosa amb closca (fet que el fa doblement repugnant. Penseu que no mengeu ni carn ni peix!). Ara bé, com que sóc tot un professional i sé que us deliu per les bestioles lliscants, us he preparat aquesta llista amb les millors cargolades de Barcelona. Això sí, que aquests restaurants no siguin excusa per viure una vegada a la teva vida l'Aplec del Cargol de Lleida, allò és un altre nivell!

A menjar gastròpodes!

Restaurants, Espanyola

Bellavista del Jardín del Norte

El restaurant Bellavista del Jardín del Norte dels germans Iglesias (Rías de Galicia, Kru, Cañota, Bobo Pulpín...) és un pailebot de dos pisos, amb 1000 m2 d'interior i 1000 m2 de jardí d'illa (amb gespa i arbres!) que reprodueix els espais d'un poblet, adaptats a un restaurant. I esclar, als poblets hi ha camp i molts cargols. I s'ho han treballat molt: podeu optar pel suau especiat dels cargols 'tikka masala', els cargols a la llauna, un mar i montanya d'arròs amb cargols i gambes i els cargols guisats de Cañota. I campant pel jardí, una exposició de cargols gegants acolorits estil 'cow parade'.

Fins al 27 de maig, els reconeguts cargols a la gormanda del restaurant Ferreruela de Lleida, a l’estil de la mestressa, la Maria Teresa. Cargol bover, oli d’oliva verge, alls, bitxo, pebre, brandi, fets a foc lent a la cassola (amb el toc secret de la jefa)

Restaurants

Can Soteras

icon-location-pin Dreta de l'Eixample

Dir Can Soteras és sinònim de cargols. Disposen de cinc receptes fixes i cada any celebren la Festa del Cargol, en la que durant diversos mesos es pot tastar fins a dotze receptes de cargols. Cal tastar els seus cargols 'cojonudos', amb bitxo i xoriço picant. Aquest és un restaurant clàssic dels de fil i cristall, per menjar cargols de manera fina. El preu, esclar, pica un xic més que a les fondes de porró.

Advertising
Restaurants, Catalana

Can Cargol

icon-location-pin Dreta de l'Eixample

La carn de la brasa que ofereixen aquí és de bona qualitat. I esclar, si hi ha bona carn a la brasa, els bons cargols no queden gens llunys. Tenen dues receptes, on, esclar, no es trenquen el cap: cargols al pebre negre i cargols amb allioli. Ara, quan és temporada de xató també val la pena passar per aquí. El xató representa una síntesi de les amanides catalanes, basades en una certa barreja d'elements diferents i del gust per les salaons i les conserves. Sobre una base d'escarola s'hi acomoda bacallà cru dessalat, anxoves, tonyina, olives, unes mongetes seques... I, per si no n'hi hagués prou, tot amanit amb romesco. Quan vam anar per primer cop a Can Cargol no cercàvem el xató, com podreu intuir. Però és aquest plat el que ens va captivar: lleuger, generós en els complements, i un salsa fina i gustosíssima. Un exemple canònic.

Restaurants, Catalana

La Tomaquera

icon-location-pin El Poble-sec

Els cargols són un d'aquells animals que no deixen indiferent gairebé a ningú: o són motiu de veneració o creen una repulsió visceral. Si sou del primer grup, segur que cerqueu llocs  per tastar les dues maneres tradicionals de menjar aquest animaló: a la llauna o guisat. La Tomaquera, un clàssic de la carn a la brasa, satisfà la vostra ànsia cargolera i l'atàvica necessitat de lligar-vos un mocador al coll, menjar amb les mans i deixar que la salsa us regalimi fins al colze. Aquí les raccions són molt generoses: si demaneu un entrecot de segon, us hauran de recollir amb una grua.

Advertising
Restaurants

El Racó del Cargol

icon-location-pin Fora de Barcelona

El Racó del Cargol pot presumir d’oferir un dels millors cargols de Barcelona i dels seus voltants. La seva propietària i cuinera, Pilar Guilera, els prepara segons la vella recepta d’aquesta família d’hostalers, que dirigeixen aquest establiment, el Racó de Sant Joan, a Sant Joan Despí, i la Masia del Rocxi, a Sants. “És una vella recepta de família, amb un buquet especial d’herbes fresques i una picada que conté alguns secrets”, explica la Pilar. Els seus cargols obliguen a una visita, però també els seus calçots en temporada, les patates amb ous cabrejats i encenalls de pernil o els canelons de bacallà amb crema d’escalivada.

Bar Bodega Bartolí
© Maria Dias
Bars i pubs

Bar Bodega Bartolí

icon-location-pin Sants

Queden poques tavernes ‘de sempre’ i, de les que queden, no totes poden mantenir la qualitat i l’oferta, desviant-se cap a novetats que sovint topen amb l’esperit d’aquests llocs emblemàtics. La senyora Marina cuina des de fa 54 anys, que es diu aviat, a la Bodega Bartolí. Hi segueix al capdavant, amb ajudants que la segueixen al peu de la lletra i l’admiren. En Vicenç i l’Albert, els seus fills, s’encarreguen que el moment que es passa a taula sigui com més agradable millor. No és cap secret que aquí hi serveixen uns dels millors cargols de Barcelona. El plat més cobejat els caps de setmana, després del fricandó, és aquest proteínic plat de conill amb cargols, ideal per menjar després d'un bon vermut i unes llaunes.

Time Out diu
Advertising
Aquesta pàgina ha migrat al nostre nou disseny de manera automàtica. Si hi veus res d'estrany, avisa'ns a feedback@timeout.com