Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Les millors empanades argentines de Barcelona

Les millors empanades argentines de Barcelona

De la més senzilla a la més creativa, el boom argentí a Barcelona ha fet que menjar una bona empanada argentina sigui una delicadesa

Las Muns
Las Muns
Per Ricard Martín |
Advertising

Anem a menjar una bona empanada argentina? L'explosió demogràfica argentina dels darrers lustres –Catalunya encapçala el territori espanyol amb més argentins d'Espanya, aproximadament uns 20.000–  s'ha traduït en una escena de cuina argentina d'allò més complerta, fins i tot amb un munt de botigues argentines que us impressionarà. Sobretot pel que fa a l'empanada, aquesta delícia que es menja amb una sola mà (i que va néixer al nord-oest del gegant sud-americà, encara que sigui l'aperitiu nacional). L'empanada és un paradigma culinari universal –en trobareu versions a totes les cuines del món– però l'argentina té aquell no se sap què que fa que no en puguis menjar només una. I a Barcelona en tenim un munt de bones! Tothora, tothom!

NO T'HO PERDIS: I si no vols empanades, tasta els millors tacos de Barcelona. 

Restaurants, Argentina

Las Muns Poblenou

icon-location-pin El Poblenou

Las Muns potser no ofereixen l'empanada argentina més ortodoxa, però sí que són d'una qualitat i creativitat indiscutible. Oberta l'any 2011, aquesta empresa d'empanada gurmet –el xef cofundador, Diego Rojas, és un argentí de Tucumán, pàtria de la bona empanada– té la seva força en un binomi imbatible: fer una bona massa –de farina integral o d'espelta, fetes a ma, del tot natural– que embolcalla farciments imaginatius i amb bona matèria primera (i fets a foc lent, més que un farciment parlem de receptes embolcallades). Disposen d'unes quinze especialitats, que van des d'allò reconeixible –la seva empanada de carn tallada a ganivet, suau i melosa, no tindria problemes a estar en la carta d'un argentí 'top'– fins a innovacions meditades i que funcionen, com una brutal empanada de pollastre thai –amb salsa de curri verdi picant, llet de coco i gingebre que és un deliri. I també paren atenció al món 'veggie': no us perdeu la molt tradicional de tomàquet i alfàbrega, o la de tofu fumat i quinoa, lleugereta i plena de matisos. Cadascuna pesa uns cent grams, i amb menjant-be tres et quedes la mar de bé. Tant han triomfat, que a més de la seu original de Poblenou han obert 9 botigues més a Barcelona: a Casanova 189, a l'Illa Diagonal, a Verdi, 29, a Diagonal 89, a Via Augusta 149, a Rector Voltà 1 i a Europa, 26.

El Laurel
© Maria Dias
Restaurants, Argentina

El Laurel

icon-location-pin Eixample

El restaurant referència de molts cinèfils abans d’entrar a veure l’última estrena als Floridablanca. Menjar ràpid però no pas d’aquell greixós que et retorna a cada seqüència del film que veuràs. Són argentins i per això les seves empanades són la salvació quan un va amb presses i no ha tingut temps de passar per casa a fer un mos abans d’asseure’s a la butaca. En tenen moltes! De carbassa i curri, d’albergínia amb mel i gingebre. Us avisem: no en fareu prou amb una. Per això, el més encertat és que aprofiteu l’oferta dels vespres de tres empanades + amanida + beguda i llestos cap a la gran pantalla amb l’estómac preparat per aguantar drames, tragèdies, thrillers i el que faci falta.

Time Out diu
Advertising
Restaurants, Argentina

Rekons Urgell

icon-location-pin Eixample

O de com una antiga xarcuteria es converteix en centre de peregrinació moderna. A Rekons, han tingut el bon gust de mantenir bona part de l'estètica antiga tot canviant el negoci. Ara hi podeu degustar a qualsevol hora empanades, amanides i altres llepolies argentines amb una cervesa o un vinet. Aquest és un lloc eminentment casolà: la matriarca del clan fa les postres –boníssimes!, molt més enllà del 'dulce de leche', que també és molt recomanable– i el patriarca talla a ganivet la carn de l'empanada. Amb el pas dels anys han anat aprofundint en les possibilitats culinàries de la península –la seva empanada de xoriço picant de Lleó és un petit clàssic del barri! –i han mantingut l'argentinitat (carn suau, pernil i formatge, caprese). Ara, a sabor i contundència els guanya poca gent: aquí hi podeu comprar una empanada de pollastre amb cireres! Els divendres al vespre això és un apocalipsis de gent que vol arribar a casa amb la seva bossa d'empanades calenteta. També els trobareu a Poble-sec, a Blai 48. 

Restaurants, Mediterrània

Milo Grill

icon-location-pin L'Antiga Esquerra de l'Eixample

No descobrim res si diem que aquest és un dels millors restaurants per menjar carn a Barcelona. Ara, el que és imperdonable és que previ al banquet, passeu per alt que aqui hi serveixen empanades argentines del tot ajustades amb l'estàndard d'alta cuina de la casa. 

No fan invents, amb el farciment. Només glorioses empanades que us serviran calentetes, acabades de fer, de producció artesanal –fetes al moment– i amb les receptes tradicionals: carn suau, picant, humita –blat de moro i formatge– i xoriç crioll. 

Time Out diu
Advertising
Restaurants, Argentina

Tio Bigotes

icon-location-pin El Poblenou

Història maca: l'avi d'aquesta gent, gallec, va anar a Argentina i es va guanyar la vida adaptant a l'estil argentí l'empanada gallega (un art culinari que va ensenyar al seu nét). I quan aquest, per atzars de la vida va tornar a Espanya, el va posar en pràctica en l'obertura d'una petita cadena d'empanades argentines.  Històries emotives –o lacrimògenes– apart, la veritat és que Tio Bigotes ofereix una molt bona relació qualitat-preu pel que fa a l'empanada argentina. La majoria costen un parell d'euros i són mossegades potents, plenes de cremositat i sucoses. No es trenquen el cap pel que fa les receptes, però són molt efectives: l'empanada de carn picant –sucosa, intensa– és molt addictiva, i l'altre gran 'hit' de qui escriu és la de chistorra, amb el porc picantet indestriable de la mozzarella fosa. 

La Fábrica
© Danny Fernandez
Restaurants, Argentina

La Fábrica

icon-location-pin Ciutat Vella

És un lloc fiable per menjar autèntiques empanades argentines. Les carnívores són ben bones –la de carn picant, picant de veritat, i sucosa, amb l'ou i el xili, és una delícia– però els vegetarians poden estar contents amb una varietat que inclou fins i tot la de verdures al wok (encara que qui escriu sempre surt d'aquí amb la de formatge provolone, albergínia, mozzarella i pesto).

També tenen botiga a la plaça de la Llana i a l'avinguda de Sarrià, 15, a Sant Jaume (Call, 19) i a Poblenou (Ramon Turró, 212).

Advertising