Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Calendario de adviento Just Spices
Foto: Just Spices Calendario de adviento Just Spices

Regals gastronòmics de Nadal per als més 'foodies'

No saps què regalar aquest Nadal?! A tothom li agrada menjar! Amb aquests regals gastronòmics a taula quedaràs la mar de bé.

María José Gómez
Ricard Martín
Escrit per
María José Gómez
i
Ricard Martín
Publicitat

Nadal ja ens bufa a a la cara el seu alè greixós de torrons, i el maldecap per veure quin regal comprem esdevé una migranya trepanadora. Encara que els 'foodies' – menyspreable anglicisme que se'ns aplica a la gent de bon menjar– ho tenen fàcil. Tu compra un xic de menjar i beure del bo i ja veuràs que tothom encantat. Així i tot, tens dubtes? Quin menjar regalar per Nadal? Què regalar a qui agrada cuinar? No et preocupis, encara hi ha temps i t'ho posem fàcil. I a més, et deixem aquí algunes idees amb un plus d'originalitat que ben segur seran molt millor rebudes que aquell 'pongo' tan carrincló que regales, amb variacions, cada any. El millor del regal 'gastro' és que si l'exerceixes, tens punts d'acabar-te'n beneficiant (menys del que va dirigit al teu cunyat, aquell garrepa sideral). I si no vols regalar menjar, aquí tens una llista dels millors regals fets a Barcelona

NO T'HO PERDIS: Els millors menús de Nadal a Barcelona

Regals gastronòmics de Nadal per als més 'foodies'

El nou llibre de la Carme!
Foto: Ara Llibres

1. El nou llibre de la Carme!

Hi ha llibres de receptes i llibres de receptes. Els de la Carme Ruscalleda, pensats al mínim detall i espaiats en el temps, sempre són imprescindibles si teniu un mínim d'ambicions a la cuina. Si a 'La Màgia de la Cuina' explicitava els bàsics de la cuina catalana vista pels seus ulls, a 'La paella pel mànec' (Ara llibres) Ruscalleda adapta i entrecreua la tradició catalana per les principals cuines del món (tot i que també reserva un capítol per aprendre la tradició de la terra). Us passejarà per tacos mexicans amb mongetes del ganxet, per trobades entre ramen i escudella, entre d'altres i us farà cinc cèntims sobre escumes i esferificacions. Ara bé, sempre amb la pedagogia i manera d'explicar planera marca de la casa. 

Beure per creure
Time Out Barcelona

2. Beure per creure

L'etiqueta porta una creu dreta i una d'invertida, però Heretic té el premi de Millor Licor d'Herbes del Món del 2021 per mèrits propis, no pas per intervenció diabòlica. El packaging és un homenatge als morts pel fanatisme religiós i un recordatori de com corromp el poder. Amb la fórmula que va fixar el seu rebesavi càtar Jean, en Marc Teichenné destil·la un licor amb 36 botànics: tan subtil i aromàtic que s'ha de beure per creure. Els podeu encarregar a la seva web. Ull, que volen. 

Publicitat
Venedors de fum
Rooftop Smokehouse

3. Venedors de fum

S'ha convertit en un recurs nadalenc valuós. No saps què regalar a ton pare? Una caixa de fumats artesans de Rooftop Smokehouse, més que fer el fet, és un motiu de festa: va curulla de truita de riu dels Picos de Europa, magret d'ànec, mantega fumada amb flor de sal, patates, gildes i mostassa de cervesa. Tot passat per l'alquímia de llenya i fum d'aquests mags de la retrocuina. Passeu per la seva botiga, trieu i remeneu!

Un xic de sal i pebre
Foto: Just Spices

4. Un xic de sal i pebre

Alerta, que esteu davant del Sant Graal del cuiner maldestre. El calendari d'advent d'espècies i condiments de Just Spices s'ha convertit en un regal d'allò més escaient (no direm recurrent). En l'edició d'enguany, hi trobareu 24 llaunes grans amb mescles d'espècies pensades amb saviesa per propulsar amb força amanides, verdures al forn o guisats: 'topping' d'amanida, mix mexicà, per a pasta amb sal i oli, per a bolonyeses, amaniment balsàmic... Només cal un xic imaginació. Que, per cert, si no és el vostre fort, us ho arreglen afegint al pack el llibre de receptes 'Sabor para cada día', 50 receptes amb els condiments ideals per a ús diari. El preu: 99,9 euros amb el llibre, o una edició de butxaca amb 23 bossetes a 29,99 euros.  

Publicitat
Has begut oli!
Foto: Kylatt

5. Has begut oli!

No em feu dir el tòpic... Bé, el diré! Al preu que s'enfila l'oli, això és com beure or. I al metall preciós remet el nom de Kylatt, un oli elaborat a partir d’olives 100% arbequines de camps seleccionats d’Alcanó (Lleida). Està considerat un dels millors olis d'oliva del món, i va recollint premis arreu, com la Medalla d’Or dels Premis New York World Olive Oil. Però al vostre cunyat això se li'n refot. El que el deixarà amb la mandíbula desencaixada serà el sabor de l'oli (amb un amarg notable, una punta de picant i amb aromes de tipus vegetal, amb sensacions de plantes d’horta, matisos de fonoll o plàtan verd, així com tocs clars d’ametlla, que li matisen la dolçor). Ell amb prou feines sap distingir dolç, salat i umami, però si no té l'encefalograma llis, sabrà que té a la boca un oli extraordinari. Has begut oli? Tant de bo! Aquesta meravella només costa 22 euros, per cert. 

Un blanc únic
Foto: Mas Llinda

6. Un blanc únic

El 2022 la DO Penedès va incorporar la categoria Vi de Mas, que serveix per reconèixer un graó excepcional de en la denominació: es refereix a vins que estan fets amb raïm ecològic, collit a mà i amb una edat mínima dels ceps de deu anys. I a més han d'estar vinculats a una masia centenària que sigui propera. El blanc Mas Llinda compleix tots aquests requisits, i a més és boníssim. De la cooperativa Covides, va ple de notes tropicals i de pastisseria, un vi gastronòmic elaborat amb una mínima intervenció, i ideal per acompanyar sushi, foie i peix fumat. El podeu comprar a l'agrobotiga de la cooperativa.  

Publicitat
Un negre que també ho és
Foto: Time Out Barcelona

7. Un negre que també ho és

Un vi extraordinari i molt singular no ha de ser car, necessàriament. Fugiu dels que presumeixen d'enòlegs amb Riojas a 55 euros. I l'arma per foragitar-los podria ser, per exemple, el vi de Fang de Cal Salat. Limitat a una tirada de 600 ampolles, aquest vi ha passat 8 mesos de criança en àmfora de fang, un fet que evoca notes de figa seca. I que l'equipa amb un 'punch' molt poc comú en els vins ecològics: després del sabor mineral clàssic del vi natural, el tastes i fa una pujada alcohòlica final que desmenteix el sabor calcari del principi. Potent i exquisit. Us penseu que costa una pasta? Doncs no, val 12 euros i el podeu comprar a la seva web. 

Torrons per a nens!
Foto: Torrons Vicens

8. Torrons per a nens!

Què seria de les postres del dia 25 sense aquells torrons d'impacte que cada any Torrons Vicens es treuen de la màniga? Després del torró de donut, arriba el torró de Chupa-Chups: elaborat amb praliné d’ametlla, nata i maduixa amb cruixent de Chupa Chups i recobert amb xocolata blanca, fusiona els sabors del torró amb l'icònic caramel. L'altra novetat bizarre és el torró de pernil ibèric, que mescla el praliné d'ametlla amb cruixent d'embotit (encara que s'hi t'hi fixes, no és tant estrany: fa anys que hem normalitzat el torró salat amb quicos). Jo per l'any vinent vull un torró de Kojak o Pantera Rosa!   

Publicitat
Torrons per a adults!
Foto: Alex Froloff

9. Torrons per a adults!

Jon Cake, mag del pastís de formatge basc, ja ens va deixar amb la boca oberta l'any passat amb el torró de panettone. I enguany va una passa més enllà en termes d'intensitat i sabor: ha fet un torró de Tête de Moine! Elaborat per R+Desserts dels xef pastissers David Gil i Ingrid Serra, la seva forma és similar a la del cèlebre formatge suís però és un torró dolç on es percep el sabor d'aquest preat formatge suís. Es ven al costat del seu girolle (l'eina amb la qual es realitzen les flors, girant) perquè es talli com Déu mana. Una delícia que eliminarà el vell debat de qui talla el torró. Ull, que les unitats són molt limitades. El podeu demanar a la seva botiga

Cercant a Jack!
Foto: Jack Daniels

10. Cercant a Jack!

Ja em direu el que volgueu, que si whisky japonès, que si blends escocesos amb estalagmites finlandeses... Però poques coses generen més consens entre el personal que un bon copasso de Jack Daniel's, bé sigui a pal sec, amb gel o amb cola. Nostàlgics dels Guns, aquest Nadal Jack Daniel's ret homenatge a la música amb una ampolla de mandanga bona de Tennesse (Old 7) allotjada en una rèplica d'un estoig de cuir de guitarra. Cuidant fins al més mínim detall, el tap de l'ampolla representa el claviller i el pack inclou una targeta de dedicatòria. I quan us l'hàgiu liquidat, podeu fer servir la bufona funda per guardar claus o carregadors! Quan la traieu a taula, el cunyat se'ls haurà de recollir de terra amb aquella escombra elèctrica que us ha ensenyat set vegades. 

Publicitat
Experiments amb vermut
Foto: Vermunova

11. Experiments amb vermut

Com deien els Stones, és el cantant, i no la cançó. I el kit de vermut El Bandarra, Vermunova, té un embolcall amb molta gràcia: un 'packaging' que apel·la als desastres que muntàvem de petits amb els jocs de taula de química! Que en realitat conté un kit de vermut: una ampolla d'1 litre de vermut artesà, 4 gots i 2 bols serigrafiats de la mítica marca Duralex (que, per cert, són de col·lecció: la casa ja no fabrica!) i un pack de banderetes per decorar el vermut i un manual d'instruccions per crear el teu aperitiu. És clar que amb aquest pack no fareu desastres químics, sinó que promoureu el bon rotllo. Tots llestos per crear! El podeu comprar a 29'95€ a la seva botiga.

Enrotllem-nos
Time Out Barcelona

12. Enrotllem-nos

Si penseu que les neules són prescindibles a la taula de Nadal és que no heu tastat les de Rosés & Garriga. Des del 1856, cinc generacions de la família s’han dedicat a l’art d’elaborar aquests cilindres de galeta, i encara avui els fan a mà. En tenen de tradicionals (amb un toc de llimona i vainilla) i de tres tipus de xocolata: negra, blanca i amb llet. Es poden comprar a l’obrador de Sant Iscle de Vallalta i a la web: calculeu que triguen al voltant d’una setmana.

Publicitat
Luxe comestible
Foto: Nacarii

13. Luxe comestible

Ah, el caviar, fosc i cremós objecte de desig, paradigma del luxe comestible... L'únic productor de caviar català és Nacarii: ous d'esturió de la Vall d'Aran, amb nou anys de cria, netejats amb pinces. A Barcelona tenen un sumptuós espai on fan venda, degustació i pedagogia, i on dues llaunetes de 10 grams us costaran 44 euros. No pots quedar malament, posant un xic de caviar a taula.

Rei de la tradició
Foto: Va de Cuina

14. Rei de la tradició

Les millors coses de la vida no són (gaire) cares. I el saber culinari d'en Jordi Vilà (Alkimia, Alkostat) aplicat a la cuina nostra no té preu. A la botiga VaDeCuina –que ha obert segona seu a Comte Borrell, 54– hi trobareu clàssics nadalencs catalans en la millor de les versions, per a molta gent (o no): vegeu un kit d'escudella per a dues persones. Solucions per als àpats de Nadal: la botiga és petita, la cuina és molt gran.

Publicitat
Capricis importants
Gadgets & Cuina

15. Capricis importants

Estris-capricis de cuina que us arreglin la vida? La botiga Gadgets & Cuina en té molts, però en sobresurten dos. Una pedra volcànica de l'Etna, ideal per fer pizzes. Cuinar a la pedra no altera el gust de l'aliment, accelera la cocció i proporciona una base cruixent (i va amb una pala de fusta per fer-te el pizzaiolo). Complement: un llevataps elèctric perquè no facis més desastres.  

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat