Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Anna Alarcón, Mima Riera i Iván Morales
© Maria DiasAnna Alarcón, Mima Riera i Iván Morales

De 'Sé de un lugar' a 'Esmorza amb mi'

Iván Morales torna a parlar de l'amor sis anys després del seu primer gran èxit

Escrit per
Andreu Gomila
Publicitat

Han passat exactament set anys des que Iván Morales va estrenar 'Sé de un lugar', una peça generacional basada en el 'El trio en mi bemoll' d'Èric Rohmer que va fer furor i que va situar el dramaturg barceloní a la primera línia. Aquella obra parlava, sí, de l'amor, que ara el revisa a 'Esmorza amb mi'. Entremig, Morales va parlar de l'amistat a 'Jo mai', va fer un 'thriller' a 'Cleòpatra', i ha dirigit Kate Tempest i Martin McDonagh. Roda el món i torna al Born. Fa uns mesos, quan va estrenar 'La calavera de Connemara' ens va explicar com havia entrat en contacte amb la dramatúrgia: "No estava en els meus plans fer 'Sé de un lugar'. Li tenia molt respecte al teatre, perquè n'havia fet molt. Més que despit era supervivència. Pensava: quan en sàpiga molt, faré teatre... Vaig arribar fins a Tele 5, amb el Daniel Monzón, però no va acabar de sortir. Mentre cuinava un nou projecte, vaig recuperar un projecte antic, que era escriure una versió contemporània d''El trio en mi bemoll' de Rohmer... És veritat que hi havia despit en les paraules del Simó".

Els mateixos de 'Sé de un lugar' més...

Els mateixos de 'Sé de un lugar' més...

Ningú no dubta, ni ells mateixos, que 'Sé de un lugar' va canviar la vida d’Iván Morales, Anna Alarcón i Xavi Sáez, un dramaturg i dos actors, respectivament, que van encendre un llum en la foscor generacional de primers de la present dècada. Allà, Morales parlava de l’amor, el seu tema, al costat de l’amistat. Per això és una autèntica celebració l’estrena d’'Esmorza amb mi' a la Sala Beckett, amb aquells mateixos dos actors, més Mima Riera i Andrés Herrera.

... Amb 'Enquesta sobre l'amor' de Pasolini
© Ona Milla

... Amb 'Enquesta sobre l'amor' de Pasolini

La nova peça s’endinsa en les vides de la Natàlia (Alarcón), el Sergi (Sáez), la Carlota (Riera) i el Salva (Herrera) a partir del documental de Pasolini 'Enquesta sobre l’amor', que la Natàlia està transformant en 'Enquesta sobre el desamor'. El dramaturg havia gravat la pel·li en VHS i fa molts anys que té al cap executar l’experiment que porta a terme el seu personatge. “Els clàssics estan per reinterpretar-los i perquè ens ajudin a viure”, afirma Morales, que ens avança que la Natàlia, potser el seu alter ego, “és una morta de gana que treballa en un bar, com molts ho som, però no ataca la cultura des de la intel·lectualitat, sinó des de l’experiència”.

Publicitat
Encara estan enamorats
© Ona Milla

Encara estan enamorats

Mentre Morales parla, Riera i Alarcón se’l miren. Som a la Monroe, al Raval, i no puc evitar de preguntar-los si estan enamorats. “Jo no m’havia desenamorat de l’Iván”, remarca l’Anna. “Jo repetiria”, diu la Mima. “Jo estic enamoradíssim d’elles”, rebla Morales. Tots riuen. “Els seus personatges són sempre molt humans, tant que et treuen de la zona de confort”, afegeix Alarcón.

Quan l'amor no està de moda
© Ona Milla

Quan l'amor no està de moda

I l’amor, què és? “La mare dels ous”, diu l’Anna. “No és res que puguis imaginar-te”, diu la Mima. Morales repregunta: “Què és, el que t’expliquen els Beach Boys o Burt Bacharach, o és una altra cosa?”. Els personatges d’'Esmorza amb mi', uns supervivents, ànimes solitàries que malden per un esmorzar en parella, intentaran respondre-ho, tot i que Riera ens avança que la peça parla del “fracàs en el vincle” o, com replica el dramaturg, “del triomf del fracàs”. Un tema que fa 15 anys estava molt de moda, gràcies a Carol López o Cesc Gay, però que ara no sedueix els productors. “Ara és més guai posar el que és intel·lectual en primer pla, però ens oblidem de la intimitat, oblidem què som”, apunta Morales.

Publicitat
Quina obra va ser primer?
© Ona Milla

Quina obra va ser primer?

El fracàs a l’hora de portar al cine 'Esmorza amb mi' va fer que Morales escrivís 'Sé de un lugar'. Ara tanca el cercle, amb una altra pregunta que ens ve al cap: arribaran a esmorzar la Natàlia, el Sergi, la Carlota i el Salva? Ja que tots sabem que si es comparteix el primer àpat del dia després d’una nit de suor i fregaments, estem parlant d’alguna cosa, potser de l’amor. Només potser.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat