Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

L'Orfe del clan dels Zhao

  • Teatre
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Publicitat

Time Out diu

4 de 5 estrelles

De: Ji Junxiag. Traducció i adaptació: Joan Sellent i Marc Artigau. Dir: Oriol Broggi. Amb: Julio Manrique, Pablo Derqui, Ernest Villegas, Borja Espinosa, Marta Marco, Joan Garriga, Lluís Marco.

La història del metge ambulant Cheng Jing va ser escrita al segle XIII. Un home honrat sacrifica el seu fill acabat de néixer per restablir la justícia i la bondat en el regne de Jin. El bé s'imposarà sobre el mal encara que s'hagi de travessar un oceà de sang. 'L' orfe del clan Zhao' és una faula moral sembrada de cadàvers comparable a les grans tragèdies gregues si el paper de la destinació fos un altre. Aquí el cel només observa. L'ésser humà assumeix en solitari el pes de la culpa que creix amb les seves decisions. A Orient la solució alliberadora és el suïcidi.

Un text creat per endinsar-se en la simplicitat arquetípica del conte i deixar-se portar per una prosa entre lírica i èpica. És molt difícil fugir d’un relat que als pocs minuts t’aïlla del món exterior. Només hi ha una història que hipnòticament s’explica i es torna a explicar fins a formar part de la memòria oral del públic com si sempre l’hagués guardat al seu interior.

Encara que Oriol Broggi es diverteix traient al públic d'aquest estat (picades d'ullet trapelles al conte infantil, a les pel·lícules d'arts marcials) , la seva posada en escena és una delicada peça de fusió teatral entre Orient i Occident, fidel a la càtedra de Brook o Mnouchkine. La sorra escènica que trepitja des de fa anys de manera més o menys declarada. Una pista d'emocions –en què es colen els versos d'Estellés, amb o sense la música de Joan Garriga– que reuneix una increïble energia interpretativa. Magistral Lluís Marco, sorprenent Borja Espinosa –s'ha encès un focus sobre aquest actor–, colossal Pablo Derqui –posseït per l'ambigüitat hieràtica de Jeremy Irons– i un intens Julio Manrique, l'humil metge que salvarà l'orfe dels Zhao i el regne a canvi de destruir el seu cor.

Detalls

Adreça
Publicitat
També t'agradarà
També t'agradarà