Oriol Pla
© Iván Moreno Oriol Pla

Oriol Pla: radiografia d'un actor jove

Actor de teatre i de cinema, creador, pallasso, saltimbanqui i ara director i dramaturg... Així és Oriol Pla

Andreu Gomila
Publicitat

L’Oriol Pla té 25 anys i pot vantar-se de dur tota la vida dedicat al món de l’espectacle. Però mai no s’havia posat al darrere d’un xou com a director com fa ara a 'Travy', que s’estrena al Lliure. L’acompanyen, com no podia ser d’altra manera, els pares i la germana. El tema? Ells mateixos o, dit d’una altra manera, com viu una família dedicada en cos i ànima al teatre. O, dit amb les seves paraules, què passa “quan la textura del teatre es fica en la vida”. fa tota la vida que s'hi dedica i és, sens dubte, un nom que cal seguir de prop. Perquè ja no és un talent rutilant de l'escena, a 'Travy' demostra que és una brillant realitat.

NO T'HO PERDIS: Obres que has de veure si tens menys de 30 anys

Oriol Pla en quatre passos

1. De petit

Oriol Pla no sap del cert quina va ser la primera vegada que va pujar a un escenari. Era un nen d’uè. El primer record és de 'Quatre fustes i un paper', en la qual ell tenia 6 anys i la seva germana Diana, 7. Acompanyaven els seus pares, Quimet Pla i Núria Solina. I, esclar, feien de clowns.... Hi va haver un moment a la vida que l'Oriol es va plantejar dedicar-se a una altra cosa, però aviat va entendre que el que millor sabia fer era pujar a un escenari. Sort en vam tenir!

2. El cine

Assumeix que, a la gran pantalla, s’ha convertit en “un actor més seriós”, i que es reserva el vessant més gamberro per al teatre. Els papers a 'Petra', 'El día de mañana', 'Incerta glòria', 'Truman', 'Animals' o 'Any de gràcia' l'han situat en el punt de mira. Va guanyar el Gaudí a millor actor secundari per 'Incerta glòria'. Mira a càmera amb una insolència que fa feredat... Per cert, no ens oblidem que aquest estiu ha estat una de les cares de l'espot d'Estrella Damm!

Publicitat

3. El teatre

Nosaltres el vam descobrir a 'Jo mai', aquella peça generacional d'Iván Morales en la qual Pla compartia cartell amb Àlex Monner, Xavi Sáez, Laura Cabello i Marcel Borràs. Més tard, faria l'impressionant 'Ragazzo' de Lali Álvarez, i la temporada passada pujaria a l'escenari de Villarroel per trencar calaveres amb Pol López a 'La calavera de Connemara'. Mentrestant, arriba el seu primer projecte d'escriptura, amb Espai Dual: 'Be god is', un cabaret gamberro que fa tres anys que volta. Un espectacle per veure a la mitjanit.

4. 'Travy'

“Volia explicar alguna cosa i alhora entendre alguna cosa i he decidit fer un conte sobre nosaltres mateixos, perquè el teatre està fet per plantejar un món que ressoni en la realitat”, dispara l’Oriol respecte a 'Travy', el seu debut com a director i dramaturg. Diu que ve del pallasso, “de la 'juglaría', del gaudir del teatre, del bon entreteniment”. Afegeix que no es troba gaire lluny d’aquelles obres de Beckett aparentment absurdes que passen enre família, com 'Fi de partida'. O dels Baró d’Evel. Fa dos anys que el Lliure li va obrir la porta i no ha parat de pensar ni un moment en el seu debut com a director. Ha escrit el text amb Pau Matas, “un conte sobre les meves pors, sobre la família, sobre mi mateix”, sense oblidar ni un moment és que ell, de petit, el que pretenia no era acabar fent d’imponent Juli Soleràs a la versió cinematogràfica d’'Incerta glòria', sinó, simplement, de Charlie Rivel.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat