Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Visita al celler Familia Torres amb maridatge de vins i pernils
Foto: Familia Torres

Les millors visites a cellers a prop de Barcelona per descobrir els vins catalans

Catalunya és terra de vins i caves i val la pena aprofitar-ho amb aquesta tria de cellers per fer una escapada diferent

Escrit per
Miquel Blanes
Publicitat

Catalunya té una varietat de paisatges, d'història, de patrimoni i de gastronomia que no te l'acabes! Mil motius per fer una bona escapada de cap de setmana per desconnectar del dia a dia. Si sou amants del bon vi, us agradarà aquesta tria amb 15 cellers repartits per tota Catalunya on fer enoturisme i conèixer una mica més de prop la rica cultura vitícola catalana. Si voleu gaudir d'un bon vi sense sortir de Barcelona, a més de visitar Can Calopa, on es fa el vi de la ciutat , també podeu trobar bars i restaurants on tastar bons vins.

NO T'HO PERDIS: Els pobles més bonics de Catalunya

A Capçanes, al sud del Priorat, trobem aquest celler fundat el 1933 per un grapat de famílies del poble. Amb quasi 100 anys d'història a l'esquena, el Celler de Capçanes elabora una gran varietat de vins joves, semi-criances i de gamma alta. També tenen una secció de vins Kosher, elaborats segons la Llei Jueva. Podeu visitar el celler i fer un tast dels seus vins amb un preu més que competitiu. Per només 5 € podeu tastar un vi jove, un semi-criança i un criança. Però hi ha molt més: també ofereixen visites guiades per les vinyes i les pintures rupestres de Capçanes o cursos d'iniciació al tast de vins. Sempre amb reserva prèvia. 

La família Torres té una llarga trajectòria al negoci del vi. Tant és així que el 2020 va fer 150 anys de la fundació del seu primer celler a Vilafranca del Penedès. Si el visiteu podreu fer un tast dels seus vins i combinar-ho amb maridatges amb formatges i tapes. També trobareu el Jardí Restaurant El Celleret, el seu espai gastronòmic on gaudir de cuina mediterrània a peu de vinya.

Publicitat

El celler Mastinell es troba a Vilafranca del Penedès i elabora vins i caves de gran qualitat amb la DO Penedès. El que va néixer el 1980 com un humil celler ha anat evolucionant fins a convertir-se en molt més que això. Actualment és un centre enològic ben complet que compta amb hotel i restaurant propi. També ofereixen visites guiades amb tast de vins i caves, per grups i per parelles.

Anem a l'Empordà, concretament a Palamòs, per descobrir el Celler Brugarol. I no és fàcil, ja que les càmeres d'aquest celler s'han construït amagades sota les vinyes. La producció de vins i escumosos de Brugarol està supervisada per l'enòleg Roger Rius, amb el que han guanyat diversos premis i distincions. A les seves instal·lacions es realitzen tasts de vins, reunions d’empresa i esdeveniments enogastronòmics on gaudir d'un dels cellers de capçalera de la DO Empordà.

Publicitat

El celler de Buil&Giné porta a l'esquena sis generacions d'una família dedicada a la viticultura que representa amb honestedat la DOQ Priorat. El 90% de la seva producció són vins negres amb raïm de les varietats Garnatxa i Samsó. A les seves instal·lacions ofereixen tasts de vins, visites per les vinyes i cursos de tast i enologia, entre altres activitats.

Els premis precedeixen aquest celler de l'Alt Empordà: Premi Nacional d'Enoturisme (2017) pel seu compromís amb el territori i la riquesa de les seves propostes enoturístiques, i Millor Celler de Catalunya (2018) atorgat per l'Associació Catalana de Sommeliers. El que fan a La Vinyeta és cuidar la terra, recuperar formes de fer ancestrals –com la transhumància– i produir vins que són gairebé obres d'art. Petites edicions on juguen amb les varietats, els vins de la família Pedra, i vins blancs, rosats i negres. A més de comprar i tastar els seus vins –i un oli molt especial!–, a La Vinyeta hi podreu fer nit, esmorzar o fer un pícnic entre les vinyes i fins i tot tastar flors i plantes mediterrànies. 

Publicitat

A Cornudella de Montsant trobem el Celler Ronadelles, on des de 2002 fan vins biodinàmics amb criteris de sostenibilitat i una marcada identitat pròpia. Entre els seus vins predominen els DO Montsant, però també produeixen vins dolços, escumosos i caves. Si els feu una visita podreu fer un tast dels seus vins, passejar per les vinyes o fer una visita teatralitzada, on descobrireu les tècniques d'elaboració de vi tradicionals.

A Albet i Noya són pioners en vins de cultius ecològics, una aventura que van engegar en 1978, tot i que l'origen del celler es remunta al 1903. Si els visiteu, podreu tastar els seus vins DO Penedès maridats amb productes ecològics de proximitat i fer un passeig per les seves vinyes més emblemàtiques. Però això no és tot, també organitzen passejos amb bicis elèctriques per recórrer les vinyes i gaudir del paratge.

Publicitat

A la vora del Maresme trobem el Celler Can Roda, en ple parc natural de la Serra de Marina. Aquest celler elabora tota mena de vins, sempre amb el segell DO Alella: negres, blancs, rosats, escumosos, vermuts i dolços. Ofereixen un bon grapat d'activitats per fer enoturisme de qualitat. A banda de tasts i visites a les vinyes i el celler, podreu realitzar cursos i tallers per aprofundir els vostres coneixements enològics.

A Sallent trobem el Celler Sanmartí, un dels més emblemàtics del Bages. La seva història es remunta a l'any 996. Amb més de 1.000 anys d'experiència a l'esquena no és d'estranyar que s'hagin convertit en un estendard de la DO Pla del Bages i del sector vitícola català en general. Ofereixen tastos dels seus vins així com un passeig guiat per les vinyes i el celler. També tenen un 'Passeig dels 5 sentits', una experiència sensorial lúdica i interactiva on afinar els cinc sentits.

Publicitat

A l'Empordà trobem una de les vinyes més espectaculars de Catalunya: el Mas Marés, del celler Espelt. Des d'allí es pot observar la badia de Roses des d'una perspectiva immillorable. L'Espelt ofereix visites guiades a la vinya i també al seu celler, situat al petit poble empordanès de Vilajuïga. També organitzen tastos, on podreu gaudir d'alguns dels millors vins de la DO Empordà.

El Celler Montsec és un bon exemple de com s'està actualitzant el sector viticultor català, ja que després de més de 60 anys d'història, actualment estan en procés de reconversió ecològica. Si en una cosa es diferència Montsec de la resta de cellers és en la seva proposta enoturística. Us imagineu fer un tast dels millors vins amb DO Costers del Segre mentre navegueu el riu Noguera Ribagorçana al seu pas per l’espectacular Congost de Mont-rebei? Doncs és precisament el que ens ofereix el Celler Montsec. 

Publicitat

Si el que busqueu és cava de qualitat, la visita al celler de la família Recaredo, a Sant Sadurní d'Anoia, és obligatòria. Només cultiven varietats de raïm típiques del Penedès, amb una aposta decidida per la xarel·lo. I sempre seguint criteris biodinàmics i ecològics. Si els visiteu podreu veure de prop la cava, el celler i les vinyes, tastar els seus caves i endinsar-vos en els principis de la viticultura biodinàmica.

També tenim una proposta per als amants del vermut: el celler de Padró & Co, a Bràfim (Tarragona). L'aventura d'aquesta família al món viticultor va començar a 1776 i actualment s'han convertit en un dels productors de vermut de referència a Catalunya. Ofereixen una visita guiada per descobrir les peculiaritats de l'elaboració del vermut i un tast de vuit dels seus vermuts més icònics.

Publicitat

Tanquem la tria amb una proposta diferent, perquè el licor català més emblemàtic no podia quedar-se fora. Parlem, òbviament, de la ratafia. I de ratafia ningú en sap més que la família Bosch, que ha mantingut el mateix sistema de producció des que es va crear la destil·leria, el 1892. Un mètode que ha anat passant de pares a fills durant cinc generacions. No perdeu l'oportunitat d'acostar-vos a Sant Quirze de Besora i visitar les seves instal·lacions, que transpiren autenticitat pels quatre cantons.

Recomanat

    Més de escapades

      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat