Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Parc Fluvial del Llobregat Colònia Vidal

Pel Berguedà, de visita a una colònia i al Santuari de Queralt

Viatgem a la comarca prepirinenca, on coneixerem també una explotació agro-alimentària

Escrit per
Xavier Amat
Publicitat

A principis del segle XX el Berguedà es va omplir de colònies industrials a la vora dels seus rius. Dedicades majoritàriament al sector tèxtil, aquelles colònies eren pràcticament nous pobles, amb la seva escola, església, evidentment els habitatges dels treballadors i dels amos... A la comarca se’n conserven moltes en bon estat, d’aquelles colònies. En aquesta escapada us proposem visitar-ne una, la Vidal, però també farem altres coses interessants, com ara pujar a un lloc emblemàtic per als berguedans: el Santuari de Queralt.

AMB LA COL·LABORACIÓ DE BARCELONA ÉS MOLT MÉS I LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA.

El balcó de Catalunya

El balcó de Catalunya

Situat al capdamunt de la Serra de Queralt, des del Santuari del mateix nom es gaudeix d’unes vistes excepcionals, fins al punt que algú va batejar aquest indret com “el balcó de Catalunya”. Als seus peus s’hi troba la capital de la comarca, Berga, i es pot accedir pràcticament fins a dalt de la muntanya amb cotxe; però us proposem fer una mica d’exercici i anar-hi a peu, a través d’una caminada d’aproximadament una hora des de Berga. Heu d’anar a cercar el Trencacames i enfilar el camí vell de Queralt. Més endavant haureu de decidir si pujar pel dret, o bé pel costat de la carretera, per un bonic camí esquitxat de fonts i de capelles. Tant si aneu xino-xano com motoritzats, els darrers i inclinats metres els podeu fer a través d’unes escales o amb el funicular. Al Santuari podreu saludar la Mare de Déu de Queralt. L’església data del segle XVIII, i el conjunt edificat també l’integren un notable edifici annex on hi havia l’hospederia  i l’església de La Cova, on diu la llegenda que es va trobar la imatge de la Mare de Déu.

Cal Pauet

Cal Pauet

Quan descendim de les altures, anirem a l’Espunyola per conèixer Cal Pauet, una finca amb dos segles d’història on a dia d’avui treballen com ho han fet sempre, amb una producció de cicle tancat. Significa que tot el procés productiu, el conreu, la preparació del gra i les farines, així com el naixement, cria i engreix de xais, es fa a la mateixa finca i usant els recursos propis. És una explotació agro-alimentària totalment ecològica i on podeu adquirir els seus cereals, lleguminosos, farines moltes al seu molí de pedra, o la carn dels xais de raça ripollesa.

Dinarem a Casserres, en concret a l’Emphasis, ubicat en un bonic racó de la comarca i dissenyat amb l’harmonia del feng-shui. Tenen una carta apta tant per a vegetarians com a per a carnívors i per als amants del peix, basada en productes de qualitat i de proximitat. També hi ha la possibilitat d’allotjar-s’hi.

Publicitat
Olor de colònia

Olor de colònia

La tarda la dedicarem sencera a la Colònia Vidal. I és que el lloc té una trentena d’espais d’interès, des del cinema fins al teatre, des del forn de pa fins als safareigs, des de la torre de l’amo fins a l’escorxador. El Museu de la Colònia Vidal ens permet viatjar un segle enrere i descobrir com era la vida i la feina en aquest indret a principis del segle XX. La colònia ha conservat el patrimoni en la seva totalitat, però sempre va bé començar la visita amb un audiovisual que ens situarà una mica i tot seguit fer l’itinerari per aquest conjunt a la riba del riu Llobregat.

Recomanat

    Més de escapades

      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat