Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Cuscús
© stockcreationsCuscús

Girona sense gluten

Una guia pels restaurants i establiments de la ciutat aptes per a celíacs

Escrit per
Dúnia Riera
i
Albert Riera
Publicitat

Sortir a menjar a un bon restaurant i no preocupar-se per la composició de cada plat és cada vegada més fàcil. Els establiments estan obligats a indicar els possibles al·lèrgens de cada recepta i, a més, cada vegada són més les persones que decideixen, per iniciativa pròpia, deixar d'incloure en la seva dieta cert tipus de components, entre ells el gluten. I això no ha passat desapercebut per als restaurants i cafès gironins. Aquí teniu una selecció d'alguns dels nostres restaurants preferits on estan especialitzats en plats sense gluten o compten amb una gran selecció d'ells. Per a més seguretat, els trobareu classificats segons si estan o no acreditats per l'Associació de Celíacs de Catalunya. La llista s'anirà actualitzant. 

Restaurants acreditats per l'Associació de Celíacs

  • Bars i pubs
  • Centre

Fleca i cafeteria per celíacs i també per tothom que no vulgui menjar gluten. L’espai és acollidor, els productes, de bona qualitat i els preus, ajustats; cosa que sense cap dubte és d’agrair envers un col·lectiu que es resigna a pagar el doble o el triple per poder menjar el mateix que la resta de mortals.Són molt actius a Facebook i us aniran posant al dia puntualment de les darreres novetats. Ara han començat a fer pastisseria vegana i sense sucre i/o lactosa, de manera que el petit local s’ha convertit, per mèrits propis, en el paradís dels intolerants alimentaris gironins.  Ens alegrem que l’oferta en aquest camp augmenti i si, a més, és tan bona que un llaminer no celíac també s’hi pot llepar els bigotis, doncs encara millor. La darrera notícia que en tenim és la posada en marxa d'un food truck amb menjar ràpid i de qualitat per afectats per intoleràncies alimentàries diverses. Prometen avisar-nos quan corri per Girona i es perfila com una de les novetats de les properes Fires de Sant Narcís.   

Crep de Què?
  • Restaurants
  • Creperies
  • Centre

Per esmorzar, per dinar o per sopar, una crep sempre és benvinguda. El Crep de Què? és un local mític que tempta qualsevol que hi passi pel davant, i sabem que sigueu de creps dolces o de salades, no podreu evitar tornar-hi. Si voleu defugir les opcions més tradicionals, no dubteu en demanar la crep d’escalivada o la d’espinacs. Com que pràcticament no tenen espai interior i s’acostumen a fer cues al carrer per aconseguir una crep, per no esperar-vos l’ideal és anar-hi entre setmana. També tenen creps per a celíacs i per a intolerants a la lactosa.   

Restaurants no acreditats per l'Associació de Celíacs

Metropolitan
  • Bars i pubs
  • Cafeteries
  • Centre

Sou celíacs, vegans o intolerants a la lactosa? La cooperativa Artis 'n' Food ha pensat en vosaltres i ha 'parit' el Metropolitan. Un espai urbà, acollidor i amb una estètica que triomfarà a Instagram. Aquest bar, situat ben a prop de Correus, pensa en tothom: fan dinars, sopars, esmorzars, berenars i, fins i tot, 'afterwork' amb un petit ventall de cerveses artesanes i 'gluten free'. Voleu tenir un sopar íntim amb la parella? Podeu anar a la 'zona sopars que és d'allò més acollidora. Necessiteu un lloc on treballar una estona i fer un brunch? Tenen wifi gratis. Sou addictes als dolços? Quedeu-s'hi a viure. Els pastissos són, de fet, un dels pilars del Metropolitan: La carta és força extensa i cada poc temps es va renovant amb noves receptes. De moment, les delícies més demanades són el 'cupcake' de pastanaga i formatge Philadelphia i la 'Sara' sense gluten ni lactosa. Si hi aneu, no podeu marxar sense tastar el bombó de carn o qualsevol dels arrossos. Estan per llepar-se'n els dits! Ah! I estigueu atents, perquè hi haurà novetats pels més culturetes...

The River Café
  • Bars i pubs
  • Cerveseria
  • Centre
  • preu 1 de 4

Només per la seva ubicació, The River Café ja val la pena: davant per davant d’un dels culs més famosos de la ciutat i de la basílica de Sant Fèlix. Si a més afegim que podeu anar-hi a prendre alguna cosa des de les 9 h del matí fins a la matinada, que posen bona música i que tenen una  carta variada de menjars i begudes, ja feu tard. Amb cuina 'non-stop', podreu tastar les seves famoses fletxes, i també trobareu una carta apta per a celíacs. Si només voleu fer el toc, podreu escollir entre més d’una seixantena de varietats de cerveses i una trentena de ginebres. Ah, i podreu fer la visita acompanyats del vostre gos, perquè accepten mascotes!

Publicitat
Draps
  • 4 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Cuina creativa
  • Centre
  • preu 2 de 4

Grans plats per compartir, aquesta és la filosofia del Draps. Cuina moderna, creativa i mediterrània alhora. Gran canaló de peix, dau de bacallà confitat amb salsa de marisc, magret d’ànec agredolç o el llobarret amb maionesa d’herbes que fan a partir d’una recepta sefardita. De fet, tenen tot un menú kosher que fa honors a la ubicació del restaurant, en ple call jueu de Girona, i que també inclou vi kosher DO Montsant. De menús en tenen molts. El de temporada, amb tapeta i copa de cava, primer, segon i postres; el d’aperitius, també amb una copa de cava que acompanya petiteses de la cuina de casa nostra actualitzada, com ara el farcellet de codony i formatge de cabra o la broqueta de calamarsons en la seva tinta; el degustació, d’aperitius però amb alguna variació; el sense gluten i el vegetarià, en què adapten els plats a aquestes casuístiques.  

  • Restaurants
  • Catalana
  • preu 2 de 4

Si us apassionen els cargols i perdeu el cap per un bon entrecot, el Racó d’en Pep és el vostre lloc. Un restaurant familiar, de cuina casolana i de mercat, regentat per en Pep i la Joana des de 1994. Al Racó, la carn, sempre a la brasa i km0, és el protagonista. Dos exemples i un de propina que la gent repeteix una vegada i una altra: La galta de porc macerada (sense os), el secret de porc ibèric i el filet de porc a la brasa gratinat amb allioli de sobrassada i mel. I si no sabeu dir que no a un bon dolç, no us podeu perdre el pastís de cremós de formatge i xocolata blanca amb toffee i galeta o el de mousse de xocolata amb crema de llet i cacao. De ben segur que us faran salivar! Tampoc podeu marxar del Racó d’en Pep sense provar els cargols i, durant la temporada, els calçots arrebossats. A més, disposa de carta sense gluten i vegetariana.

Publicitat
Grop
  • Restaurants
  • Mediterrània
  • preu 1 de 4

Després de l’slow life i l’slow food arriba un nou concepte: l’slow restaurant. Un espai on està prohibit mirar el rellotge i tot, absolutament tot, gira al voltant del menjar. Una experiència total que a la Costa Brava té un nom: Grop. Un restaurant de l’Escala de cuina mediterrània i km0 (el peix és de Roses i l’Escala, la carn empordanesa) on pots trobar des d’unes braves fins a un tataki de tonyina. De la carta destaquen el bacallà amb poma i ceba confitada, el salmorejo amb virutes de pernil salat i ou dur i, sobretot, els postres casolans elaborats pel xef Stephane Vidal que canvien cada estació. De llagrimeta. Oblideu-vos del rellotge, poseu rumb al Grop i gaudiu del menjar, del paisatge i de la terrasseta! Per cert: hi ha carta per celíacs i vegans. 

  • Restaurants
  • Hamburgueses
  • Eixample

Els noms de les seves hamburgueses no us aportaran cap pista sobre el seu contingut, però tampoc us farà massa falta. La carn de l’hamburgueseria KM 0 prové de les vedelles de pastura de Natrus, una unió d’empreses de la vall d’en Bas, a La Garrotxa. Amb aquest producte de primera qualitat, els responsables del local juguen amb els contrastos gastronòmics i ofereixen combinacions com ara l’AP-7, amb formatge tou de til·lers, reducció de ratafia, enciam i anous, o la Peatge Martorell, que porta ou, enciam i bacon. I si la carn no us acaba de fer el pes, no dubteu en escollir entre alguna de les seves hamburgueses vegetarianes, que us demostraran que no cal ser carnívor per gaudir d’un bon sopar en una hamburgueseria.

Publicitat
  • Restaurants
  • Mediterrània
  • Eixample
  • preu 2 de 4

Cuina mediterrània amb accent italià. És la filosofia del restaurant Vim, situat al centre de Girona, a pocs minuts de Correus. Disposa d’una gran varietat de pintxos, pizzes, risottos i plats de pasta fresca (no marxeu sense tastar els raviolis de foie gras) tot i que un dels seus plats estrella és la mitjana de bou. Es pot triar entre carta, menú i tapes. A més, disposa de plats aptes per a celíacs. 

  • Restaurants
  • Hamburgueses
  • Eixample

Fast-food però de qualitat. És el que podem trobar al Freyburg, situat just davant dels Jutjats de Girona. Els frankfurts, importats directament d'Alemanya, la carn de porc i de vedella, de les comarques gironines. A més, també disposa d'hamburgueses vegetarianes (tant o més bones que les de carn) i plats aptes per a celíacs. Servei ràpid, menú diari per menys de 10 euros i cuina ininterrompuda fins a mitjanit.

Publicitat
  • Restaurants
  • Menjar ràpid
  • Centre
  • preu 1 de 4

Des de fa molts anys, una opció de menjar ràpid a qualsevol hora del dia en ple centre de Girona. El König és tota una institució a la capital gironina per als que busquen emplenar la panxa amb poc temps, amb menjar bo i a un preu raonable. Si bé als seus inicis tenia un caire clarament alemany (könig vol dir rei en alemany), amb entrepans de salsitxes i hamburgueses, amb els anys, ha anat incorporant més plats de casa nostra. Tapes (són famoses les seves braves), amanides, entre altres entrepans més madeinCatalonia, focaccies i bagels omplen una carta extensa i molt variada. Tenen fins a 8 locals entre els dos del centre de Girona, Vilablareix, Figueres i Barcelona amb cuina ininterrompuda. Sempre hi ha temps per “fer un König”!

Trull d'en Francesc
  • 3 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Catalana
  • Alt Empordà
  • preu 2 de 4

No només de peix viu l’Empordà. Això és el que es proposa deixar clar el Trull d’en Francesc amb la seva carta, una mostra clara de la cuina més tradicional empordanesa elaborada principalment a partir de carns de la comarca o de les dels voltants. L’ànec n’és el protagonista. La cuixa la fan rostida ben cruixent, el magret a la brasa i el fetge (foie) en terrina o a la paella (poêle) amb poma confitada i salseta de cabernet sauvignon. L’actor secundari és el porc del qual, al Trull, també ho aprofiten tot. Dos exemples que us faran salivar: galtes rostides al forn i platillo (com sempre s’han anomenat a l’Empordà els plats de carn guisada) de peus de porc amb sípies. I perquè vegeu que els tiberis tradicionals poden ser innovadors, no us perdeu el carpaccio de peus de porc tebi amb foie i vinagreta d'olives. A la brasa també hi couen el xai i el cabrit empordanès i l’entrecot de bou de l’Albera de 800 g., tan sols apte per a campions! Menció especial per a l’apartat de peixos, on destaca el bacallà. La carta de vins i caves té principalment empremta DO Empordà. Ofereixen diversos menús que adapten segons l’època de l’any.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat