Ruta gastronòmica per l'Empordà

Una selecció dels restaurants que cal tastar si passeu un dia per terres empordaneses

© nitoPlat d'arròs

Com seria una jornada dedicada completament a la gastronomia per terres empordaneses? Entre tantes propostes suculents, tan sols fer una selecció de restaurants on dinar o sopar ja és tot un repte. Però calia mullar-nos i ho hem fet. Aquesta és la nostra ruta gastronòmica empordanesa durant tot un dia.

Per començar bé el dia...

Per començar bé el dia...

Comencem la jornada de la millor manera: amb un bon esmorzar de forquilla per agafar forces! A Can Jeroni (Figueres) endrapareu la cuina tradicional més empordanesa: vedella amb bolets, pota i tripa, sípia amb pèsols, galta de vedella, ronyons al vi ranci… Això sí que és començar bé el dia! Ara bé, si sou més de dolç, comenceu el matí en una de les pastisseries històriques de la Bisbal, com ara Can Font, on podreu prendre un te o un cafè amb un dels pastissets exquisits que hi fan. Difícil escollir-ne un!

Una mica de vi?

Una mica de vi?

La ruta continua amb una visita entre vinyes. La DO Empordà compta amb una cinquantena de cellers repartits pel territori que fan uns vins molt apreciats pels experts. Gaudiu del paisatge vinyater empordanès, de contrastos entre muntanya, plana i mar, molt marcat per la presència de la tramuntana, que es deixa notar també en els vins. Feu parada en algun dels cellers que organitzen visites, tastos i altres activitats com ara La Vinyeta (Mollet de Peralada), que organitza pícnics entre vinyes i entreteniment per a la mainada, o Masia Serra (Cantallops), que programa concerts al seu celler.

Advertising
Un vermutet?

Un vermutet?

Si el vi no és el vostre fort i, en canvi, ho donaríeu tot per un vermut al solet, dirigiu-vos cap a Can Pepitu, al Port de la Selva. Un local emblemàtic que va tornar a obrir per oferir els plats de xup-xup de tota la vida a preus populars. Vermut, canyeta o un combinat a la terrassa, faci fred o calor, és un pla ideal per descobrir la població si encara no hi heu posat un peu.

Una altra recomanació més cap al sud: Ca la Pilar Dumingu, a la Bisbal. El que va ser una botiga de queviures és ara una bar on fer-la petar, fent un vermut o prenent una de les infusions reconfortants que tenen. Espectaculars les truites de diferents hortalisses que preparen també!

Per dinar (i donar-se un homenatge)

Per dinar (i donar-se un homenatge)

I si ja hem obert la gana, ens queda anar a dinar. La varietat i l’oferta gastronòmica empordanesa no us la podreu acabar en només un dia, això és clar. Si mirem cap als estrellats, al Bo.TiC (Corçà) podreu tastar la proposta més creativa de la cuina tradicional d’aquesta terra. Amb un toc més marítim, el Casamar (Llafranc) del xef Quim Casellas, apassionat de la cuina de territori. A l’Alt Empordà, i continuant amb les estrelles, hi trobareu el Miramar (Llançà). Cuina d’avantguarda amb absolut respecte pel territori la de Paco Pérez.

Advertising
Per dinar (sense rascar-se la butxaca)

Per dinar (sense rascar-se la butxaca)

Per a butxaques més limitades que busquen igualment gust de mar, us recomanem el ROM de Roses, obert fa cosa d’un any i amb l’excap de cuina de Les Cols Pere Planaugmà als fogons, excel·lent tiberi assegurat! També us suggerim alguns dels restaurants de Pals més reconeguts, com el Vicus, Es Portal, la Pahissa del Mas Pou o el Sol Blanc. L’arròs, producte per excel·lència de la població, és el protagonista de les cartes i us assegurem que és dels millors que haureu menjat mai!

I si coneixem l'arròs de Pals?

I si coneixem l'arròs de Pals?

Sense moure’ns de lloc, es pot aprofitar la tarda per conèixer més a fons l’arròs de Pals, un conreu agroambiental recuperat els anys vuitanta però iniciat en aquesta zona el segle XV gràcies a l’existència d’aiguamolls naturals, avui desaperaguts però reconvertits cada any pels pagesos en una extensió d’un miler d’hectàrees. És un espectacle veure els camps inundats a l’hivern, la plantada primaveral o la recol·lecció, a la tardor. Si esteu tips d’arròs, us proposem seguir la ruta gastronòmica al Mas Marcè (Siurana), elaboradors d’exquists formatges, recuits, iogurts i altres productes amb llet d’ovella ripollesa. A part de degustacions, fins i tot podreu cardar i filar llana, fer el vostre propi mató o donar el biberó a un xai.

Advertising
I per berenar...

I per berenar...

No farem un lleig al berenar, no? Si tireu cap al Baix Empordà, us proposem enfrontar-vos al clàssic duel de la Bisbal, un dolç combat lliurat entre el rus de can Massot i el bisbalenc de can Sans. Si pel contrari, us enfileu cap al nord, la vostra aposta dolça ha de ser el tap de Cadaqués.

Una copeta abans de sopar?

Una copeta abans de sopar?

Cau el sol i és moment de posar-se a to amb la primera copa abans d’anar a sopar. Dues propostes: un vinet o una canya al bar amb més caliu local del centre de Figueres, El Cafetó, o una copa de vi a la bodega-enoteca Els Barrils de l’Escala. Deixeu-vos encomanar per l’expertesa i el bon rotllo d’en Josep.

Advertising
Sopem?

Sopem?

Ara sí, hora d’anar a posar-se les botes sopant. No ens mourem de la costa i la tria és entre: Dvisi (Palamós), plats ideats per compartir i sorprendre; La Gruta (L’Escala), alta gastronomia afrancesada a preus de bistrot; Compartir (Cadaqués), opció de volada bulliniana si busqueu una nit per recordar tota la vida; o La Cantonada (La Bisbal), més humil però probablement el millor restaurant de la Bisbal.

 

El millor per acabar la nit

El millor per acabar la nit

Per acabar de rodolar i arribar a la meta d’una maratoniana jornada gastronòmica, rematem-ho amb bon beure. El Si Us Plau, des del Passeig Marítim de Roses, és pioner dels mojitos i caipirinyes a casa nostra. També arran de mar, el Mar i Vent Beach Club d’Aiguablava compta amb l’assessorament del reputat Javier de las Muelas en matèria de còctels. I si sou més de fer la birra, el vostre santuari durant tot l’any és El Birrot de Jafre, amos i senyors del món de la cervesa artesana a l’Empordà.

Advertising

Comentaris

0 comments