Segur que aquests dies heu sentit a parlar de les Tres Xemeneies de Sant Adrià del Besòs. Això és perquè aquesta immensa antiga central tèrmica –més alta del que serà la Sagrada Família– és una de les seus del Manifesta 15 Barcelona Metropolitana, la biennal nòmada europea que cada parell d'anys se celebra en una ciutat diferent. Aquest imponent edifici ple d'història de lluites obreres i veïnals, amb un passatde contaminació i un present que inclou la reivindicació d'un gran parc, entre altres equipaments, és només un dels llocs que heu de visitar tant sí com no d'aquest Manifesta, que recupera el valor simbòlic de les xemeneies i en fa pensar en un altre 'skyline' de la ciutat.
Barcelona, Sant Adrià del Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Badalona, Granollers, Mataró, Sabadell, Terrassa, Sant Cugat, l'Hospitalet, Cornellà i El Prat són els municipis que acullen obres i instal·lacions de l'edició més ambiciosa i més descentralitzada de la biennal. Per veure-ho tot, us ho heu de plantejar en diverses excursions de diversos dies o caps de setmana sencers. No només hi trobareu obres que dialoguen amb la nostra realitat del dia a dia, sinó que descobrireu o redescobrireu espais que valen molt la pena i que tenim molt a la vora, alguns oberts per primera vegada al públic. També heu de tenir en compte que cada lloc té la seva 'focus week', una setmana en què es concentren diverses activitats que se sumen a les obres expositives.
Els 'hits' del Manifesta 15
El gran 'hit', esclar, és l'obertura al públic de l'edifici de Les Tres Xemeneies. És tan absolutament monumental que potser caureu de cul a terra. Un cop us hi hàgiu habituat podreu admirar les obres que hi ha a dins, com les immenses teles voleiant d'Asad Raza, i també les que hi ha a fora, com els eriçons gegants de Choi+Shine Architects o les 'ales' de fusta de Niels Albers.
L'altre lloc que no us podeu perdre és la Casa Gomis. En un espai natural amenaçat per l'ampliació de l'aeroport, la famosa Ricarda, el xalet projectat per Antoni Bonet i Castellana entre 1949 i 1956 i acabat de construir el 1963, també acull diverses obres, entre les quals en trobem de Fina Miralles i Ana Mendieta, i també podeu reservar-hi visites mediades. Tot i que sempre s'ha pogut visitar, mai havia sigut tan fàcil com ara, aprofiteu perquè el futur de l'espai és incert.
Itineraris temàtics
Per fer-ho una mica més fàcil, Manifesta ha dividit la biennal en tres grans àrees conceptuals o clústers: 'Equilibrant conflictes', al voltant del riu Llobregat; 'Cuidar i cuidar-nos', prop del Besòs', i 'Imaginant futurs', a Collserola. A la part del Llobregat hi trobareu les seus de Can Trinxet (l'Hospitalet), La Caldereria (Cornellà) i la Casa Gomis (El Prat); a la del Besòs, La CIBA (Santa Coloma), el Mataró Art Contemporani (antiga presó) i Les Tres Xemeneies (Sant Adrià); i, a Collserola, el Monestir de Sant Cugat, la Seu d'Ègara (Terrassa), el Vapor Buxeda (Sabadell), i el Museu de Ciències Naturals, Can Jonch i Roca Umbert. Fàbrica de les Arts (Granollers).
A banda, l'antiga seu de l'Editorial Gustavo Gili, a Barcelona, fa de seu del Manifesta i acull algunes exposicions molt interessants, com la de Tània Safura Adam al voltant de la història de la negritud al nostre país i 'Fora per fer escola', la mostra sobre l'escola catalana d'avantguarda d'abans i després del franquisme'. Per a l'edifici de Gustavo Gili no cal entrada.
Entrades i 'focus weeks'
A banda de les seus, hi ha altres espais que podreu descobrir al web de Manifesta, on també us diran quines són les 'focus week' de cada lloc, la setmana en què concentren totes les activitats al voltant de la biennal. Per poder accedir a tots els espais que requereixen entrada (les Tres Xemeneies, el Monestir de Sant Cugat i la Casa Gomis, que obren de dimarts a diumenge de 10.00 h a 20.00 h), hi ha una única tarifa de 15 euros (amb diversos descomptes, gratuïta en alguns casos) que us permetrà, fins al 24 de novembre, visitar-les totes i anar-hi tantes vegades com vulgueu. A més, també s'ofereixen visites mediades i rutes per a grups, però per això cal que us inscriviu a la web.
I si amb tot això encara no en teniu prou, podeu consultar la nostra llista de les millors exposicions que es poden veure ara mateix a Barcelona.