Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Loyiso Mayga, Wandise Ngcama, Lunga White, Luyanda Mzantsi y Khungsile Mdolo después de su ceremonia de iniciación, Mthatha
©Pieter Hugo

Temporada d'art tardor-hivern 2014

Des d'Ai Wei Wei passant per la nova col·lecció d'art modern del MNAC, la fotografia i el disseny. Aquestes són algunes de les propostes destacades de la tardor d'art

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat
Per evitar el pànic de la tornada tenim dues opcions: podem tirar de les millors expos en cartellera i mirar a l'horitzó per descobrir les novetats que prepara la temporada artística. L'inici del curs tindrà lloc a les galeries, que celebren la tercera edició d'Art Nou/Primera Visió, una oportunitat per conèixer els nous talents a partir del 4 de setembre. I amb la tardor a les portes, el relleu el prendran els museus que ens aproparan a les figures d'Ai Wei Wei, Carles Casagemas, Pieter Hugo, Carol Rama i David Douglas Duncan, entre d'altres. Ganes d'estrenar nova temporada?
Art Nou
©Miquel Garcia

Art Nou

Arriba una nova edició d'Art Nou / Primera Visió, el tret de sortida al nou curs de les galeries d'art de la ciutat que serveix per donar a conèixer l'art emergent i les produccions locals. Entre d'altres propostes, que sumen més de 15, Miquel Garcia exposarà 'La asamblea' a àngels Barcelona i Yuri Quintanas exhibirà a la la Galeria Balaguer el documental fotogràfic dedicat al desert de Califòrnia. Cinc noms internacionals de la fotografia entre els quals destaca Berta Vicente seran els protagonistes de la mostra de Valid Foto. Nicolás Combarro, l'artista que ha fet dels materials trobats a l'espai públic la seva matèria primera, treballarà a la Fabra i Coats; les fotografies del procés creatiu que segueix s'exhibiran a la Taché Gallery. Trama, l'espai contemporani del carrer Petritxol, reunirà de nou les obres de 10 autors que no passen dels 30, en la setena edició del certamen Art < 30BS.

Pieter Hugo
©Pieter Hugo

Pieter Hugo

A Foto Colectania, el fotògraf Pieter Hugo presenta 'Kin', una sèrie dedicada a la colonització, la diversitat racial i la desigualtat econòmica a Sudáfrica, el seu país d'origen. 'Kin' alterna els espais privats i els públics, els retrats de personatges del carrer amb escenes íntimes i personals, convertint-se en un viatge a un país que mira al futur sense oblidar la seva història recent.

Publicitat
La donació de David Douglas Duncan II
© Successió Pablo Picasso VEGAP

La donació de David Douglas Duncan II

Un maridatge entre les fotografies de David Douglas Duncan i obres de Picasso per donar a conèixer els processos creatius de l'artista malagueny. Aquesta és la segona de les mostres realitzades al Museu Picasso a partir de la donació del fotògraf, que va ser amic de Pablo i Jacqueline.

Barcelona, zona neutral

Barcelona, zona neutral

Coicindint amb el centenari de l'inici de la Gran Guerra, la Fundació Miró presenta una exposició sobre la producció visual que es va dur a terme a la Barcelona durant els quatre anys que va durar el conflicte. La ciutat neutral va acollir artistes i esdeveniments que marcarien el rumb de l'avantguarda local.

Publicitat
El Lissitzky. L’experiència de la totalitat
©El Lissitzky

El Lissitzky. L’experiència de la totalitat

La Pedrera acull l'exposició dedicada al pintor, dissenyador, arquitecte i fotògraf El Lissitzky, una de les figures de referència de l'avantguarda russa i el constructivisme juntament amb Màlevitx. Defensor de l'art com a eina per donar resposta als reptes del nou temps, Lissitzky va explorar els recursos estilístics i diferents tècniques de producció i va distingir-se per la seva actitud revolucionària i interdisciplinària.

Carles Casagemas. L'artista sota el mite
©Carles Casagemas

Carles Casagemas. L'artista sota el mite

El Museu Nacional serà un dels centres de visita obligada al setembre coincidint amb l'estrena de la redistribució de la col·lecció d'art modern. A finals d'octubre el protagonisme passarà a Carles Casagemas. El museu dedicarà una retrospectiva a aquest pintor força desconegut que, a més de ser amic de Picasso i tot i haver tingut una carrera fugaç, va esdevenir un dels noms de referència de l'art del canvi de segle amb les seves obres de temàtica social.

Publicitat
Ai Wei Wei. On the table
©Ai Wei Wei

Ai Wei Wei. On the table

Inclosa al programa d'actes del Tricentenari, l'exposició d'Ai Wei Wei finalment obrirà portes a l'octubre i mostrarà l'evolució i creixement de l'artista xinès des dels anys 80 fins a l'actualitat, sobretot conegut com a dissident del règim i també per la seva activitat a la xarxa. Entreu a l'univers d'Ai a través de les seves obres clau –fotografia, escultura i instal·lació, entre d'altres– i d'una instal·lació pensada expressament per a la Virreina.

Carol Rama
©Nick Ash

Carol Rama

El MACBA proposa una nova mirada a les avantguardes del segle XX a través de l'obra d'una artista que ha estat oblidada per la historiografia: Carol Rama. Amb una particular gramàtica del cos –mutilat, actiu, violent– l'artista va explorar el desig, l'inconscient i les estratègies per a la normalització al llarg de tota la seva carrera.

A finals d'octubre el museu també inaugurarà la mostra dedicada a l'arquitecte Ignasi Solà-Morales, autor de la reconstrucció del Liceu i reconegut per les seves investigacions en el camp de la història, la teoria i la crítica de l'arquitectura, però també per la seva vessant pedagògica i de servei públic.

Publicitat
Arissa. L'ombra i el fotògraf. 1932-1936
©Antoni Arissa

Arissa. L'ombra i el fotògraf. 1932-1936

Un centenar de fotografies apropen a la figura d'Antoni Arissa, un dels artistes locals pioners en aplicar els principis de la Nova Visió. La mostra del CCCB recorre l'etapa pictorialista, als inicis, i avança fins a la introducció de solucions modernes i la consolidació de l'avantguarda fotogràfica.

També t'agradarà

Els 7 llibres de la 'rentrée'
  • Què fer
  • Activitats literàries

Aquí teniu les novetats literàries més esperades d'aquesta tardor Bons propòsits d'aquest curs: dedicar menys hores a fer retuits enginyosos i tornar als vells temps de la lectura analògica, la que venia amb coberta i llom. Amb aquests set títols se us farà fàcil complir amb la vostra paraula. Que bé que pinta la 'rentrée'! 'El bigoti', d'Emmanuel Carrère Un any després que ens posés a tots l'estómac per barba amb el 'Limónov', la història d'aquell poeta maleït, fill de l'URSS, que les havia viscut de tots colors, Carrère torna al redol. Aquest cop, amb una fantasia kafkiana sobre un respectable senyor que un bon dia decideix afaitar-se el bigoti per fer una sorpresa a la seva dona. En català, la publiquen els de Labreu Edicions. Droga dura. 'Feliços els feliços', de Yasmina Reza El que ha fet Yasmina Reza us semblarà agosarat. Aquesta és una novel·la coral que en menys de 200 pàgines explica el drama personal de 18 individus, una mica com el 'Vides creuades' de Robert Alman, però molt més picat. Hi trobareu des d'un adolescent obsessionat amb Céline Dion fins a un mestre del bridge que en un dels seus atacs de còlera es menja una carta. Finíssima. Publicada sota el segell català d'Anagrama 'Setembre, octubre i novembre', de Joan Miquel Oliver L'Altra Editorial publica la nova aventura literària de l'excompositor d'Antònia Font. Va debutar en la novel·la l'any 2008 amb 'El misteri de l'amor', i fa un any ens va robar el cor amb una obra de teatre esbojarrada que es deia 'Un q

9 pel·lícules per a la 'rentrée'
  • Cine

Aquí teniu un tast de l'oferta de la cartellera de la tardor Per què fer-nos els estoics? Diguem-ho clar: a cap de nosaltres li fa mitja gràcia tornar a treballar després de les vacances. Si no fos perquè amb el retorn a l'escola la cartellera es comença a animar, això seria un suplici. Per sort, els cines estan a punt de bullir amb unes quantes delícies que faran que els primers aires de tardor semblin més suportables. Us en destaquem nou, amb una mica de teca per a tots els paladars. 'El congreso', d'Ari Folman Ari Folman ens introdueix en una mena d'infern fet d'animació, on hi ha peixos amb forma fàl·lica, Michael Jackson està servint llagostes tallades a rodanxes i tot té l'aspecte de les fantasies de la factoria Max Fleischer. El director de 'Vals amb Bashir' torna a l'estètica del malson rotoscòpic, aquest cop per explicar-nos una història futurista basada en una novel·la de Stanislaw Lem. La protagonista és Robin Wright, la lady Macbeth de 'House of cards'. Sens dubte, una de les estrenes de la nova temporada.S'estrena el 29 d'agost 'El Niño', de Daniel Monzón És la nova de Daniel Monzón, una història trepidant sobre policies i narcotraficants a l'estret de Gibraltar, amb llanxes motores carregades de costo de les plantacions de Ketama, helicòpters de la Policia Nacional i unes curses que són pura adrenalina. Amb 'Celda 211', Monzón va demostrar que, en contra del que molts creien, pot existir un bon cine comercial espanyol. I aquí la cosa es confirma. Amb Luis Tosar,

Publicitat
El teatre de la nova temporada
  • Teatre

La nova temporada teatral, que comença al setembre, ve carregada de nous títols i de reposicions d'obres que han demostrat la seva vàlua. Hi ha gent jove, autors consolidats, èxits segurs, alguna aposta i algun canvi d'orientació, com el nou Romea de Borja Sitjà. Cal estar atents... Woyzeck El brutal i imprescindible text de Georg Büchner –sense ell potser el teatre europeu seria un altre– personifica el mite del caos com a esperó creatiu. El drama existencial del soldat ras Franz Woyzeck era un munt de papers solts oblidats en un calaix, sense ordre, gairebé il·legible. Va ser l'escriptor Karl Emil Franzos qui va recuperar els lligalls i els va reelaborar en la versió que l'ús ha convertit en canònica, encara que amb el debat obert. La proposta de Marc Rosich (director convidat de Parking Shakespeare) és neta, essencial, lliure del pes metateatral de la troballa del manuscrit. Cels  El teatre de Wadji Mouawad no deixa mai indiferent, i en conseqüència provoca l’adhesió o el rebuig d’un discurs apocalíptic que furga sempre en la profunditat de l’ànima humana i a on es barregen la filosofia i la poesia amb la sang que brolla dels cossos. Tot i formar part d’una tetralogia, 'Cels' és un text un xic llunyà dels aplaudits 'Incendis' o 'Litoral', tant per l’anècdota teatral com per la densitat de la paraula de l’autor. En certs moments pot fer-se fins i tot incomprensible, com en els poemes del pare del Valéry, i en altres el text ressona força grandiloqüent. El crèdit L'equip és

Temporada de fotografia
  • Art
  • Fotografia

La ciutat viu un boom d'exposicions fotogràfiques. Us recomanem les millors Exposicions recomanades Sorolla. El color del mar “No hi ha res immòbil en tot el que ens envolta. El mar s’arrissa a cada moment; el núvol es deforma, en canviar de lloc, [...] però encara que tot estigués petrificat i fix, n’hi hauria prou que el sol es mogués, que ho fa contínuament, per donar un caire diferent a les coses... Cal pintar ràpidament, perquè... quantes coses es perden, fugaces, i no es tornen a trobar”. Aquestes paraules de Joaquim Sorolla (València, 1863 -Cercedilla, 1923) resumeixen tota la seva obra, tot el seu anhel artístic. Però si en lloc de paraules preferiu pintura, en teniu 80 exemples al CaixaForum, centrats en com copsava el mar aquest genial pintor que agrada, en proporcions idèntiques, a conservadors, pastissers i modernets.Sorolla pintava a l’aire lliure, i pretenia capturar la natura en instants màgics. Si el cel és incert, els núvols canvien de forma i vagaregen a l’humor dels vapors, el mar té encara mil matisos més; canvia a cada onada, fa miques les lleis de l’òptica i muta el color fins a fer-se gairebé indescriptible. Sorolla volia segrestar el secret del mar, de l’atmosfera, de la llum... l’instant, i convertir-lo en imatge eterna. No s’allunya gaire, en aquest sentit, del Monet dels nenúfars. Qualsevol fragment de la seva obra seria una pintura abstracta, gestual, amb lleis pròpies.I és que Sorolla pintava a velocitats increïbles. Començava una tela i, una hora

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat