Art i museus

Museus, galeries, exposicions i tot el que necessites saber per estar al dia

Art

Art Nou 2015: 7 artistes que no et pots perdre

Fins a tretze galeries se sumen a la nova edició d'Art Nou/Primera Visió, que aquesta vegada s'avança al juliol

Llegir-ne més
Art

5 exposicions d'arquitectura

Si us va l'arquitectura esteu de sort. Arriba al CaixaForum, l'exposició dedicada a Alvar Aalto, l'arquitecte finlandès reconegut per les seves obres civils, però també pels seus mobles emblemàtics; la mostra coincideix amb la proposta 'Pis(o) Pilot(o)', al CCCB, que explora els problemes d'habitatge que comparteixen Barcelona i Medellín. L'arquitectura local (i global) dels RCR, i els nous horitzons constructius a partir de l'obra de Jujol completen una llista d'exposicions dedicades a la disciplina.

Llegir-ne més
Art

Exposicions d'escultura a Barcelona

Si teniu debilitat per l'escultura, esteu de sort; aquestes són algunes de les exposicions que coincideixen al calendari, monografies i mostres col·lectives que us faran viatjar per diferents períodes artístics, estils i figures de l'art.

Llegir-ne més
Art

Últims dies: les expos que acaben

Si encara no les heu vistes, se us acumula feina: correu als museus, centres d'art i galeries abans que finalitzin algunes de les exposicions de referència de la temporada. No badeu, darrera oportunitat!

Llegir-ne més
Art

DOCfield>2015: el festival de fotografia documental de Barcelona

Del 19 de maig al 23 de juliol tindrà lloc la tercera edició de DOCfield>15, el Festival de Fotografia Documental de Barcelona, organitzat per la fundació Photographic Social Vision. Una quarantena d'exposicions de fotografia documental i fotoperiodisme nacional i internacional i activitats paral·leles per apropar la fotografia al públic, com les visites guiades a tallers i les projeccions a l'espai públic, completen el programa del festival. Jessica Murray, que ha comissariat la tercera edición del certamen, l'ha titulat 'The Heart of the Matter' (El quid de la qüestió'), una mena de recordatori que la manera més fàcil d’escurçar la distancia entre dues persones és una historia ben explicada.

Llegir-ne més

Últimes crítiques

Art

Indisposició general. Assaig sobre la fatiga

Martí Peran, el comisario de la exposición, reivindica, en la sociedad de la "hiperactividad nerviosa", el derecho a estar cansado. Propone un recorrido por varios estadios de la fatiga y la pereza a través de una veintena de proyectos artísticos, que van del dibujo introspectivo de Sinéad Spelman o el de las 'Therapies' alocadas de Nedko Solakov, a los enunciados en forma de banner de Javier Peñafiel, pasando por 'Un mundo basado en la evidencia', de Julia Montilla, una maqueta de una ciudad construida con blísters de diferentes psicofármacos por aquello de la sociedad dopada, activa a base de estimulantes y antidepresivos.Peran se pide como puede representar estéticamente la apología del tedio, en medio de un entorno que valora a golpe de 'like' y pulgares arriba la acumulación de experiencias sin importar su interés, y lo consigue. La muestra abre con 'Sans Histoire' de Mounir Fatmi, una barrera formada por obstáculos hípicos donde se reproducen citas de 'El arte de la guerra', de Sun Tzu, un tratado de táctica y estrategia militar que utilizan muchas escuelas de negocios como guía para mejorar la competitividad y la gestión de las empresas. A medida que avanza por las tres salas que acogen esta 'Indisposición general. Ensayo sobre la fatiga' sentiréis la letanía del vídeo 'Untitled (n'en finito plus)', de João Onofre, o el monólogo dramático 'Not I', de Samuel Beckett, donde una boca llama reiteradamente "todo lo que estoy contando no me pasó a mí".Un escenario que invita

Time Out diu
  • 5 de 5 estrelles
Llegir-ne més
Art

Tàpies. Col·lecció d’artista

De vegades, em perden els detalls. Per exemple, hi ha una carta, en aquesta exposició, on Tàpies intercanvia nou obres seves per cinc d’altres artistes, propietat de la galerista Martha Jackson. Miro les mides i les característiques dels tàpies, i les mides i els noms dels artistes intercanviats: Pollock, Kline, Motherwell, de Kooning i Sam Francis. La proporció és aproximadament de dos a un, en obra i en proporcions.Aquest detallet em revela la cotització d’un jove Antoni Tàpies en plena febre informalista a Nova York, la nova capital del món artístic. També em revela que no tenia gaire afecte per Dalí. L’artista empordanès l’havia introduït a la galerista nord-americana i l’havia promocionat amb articles a la premsa especialitzada de la ciutat. Tàpies, per contra, tenia un exemplar del nadal del 1934 de la revista D’Ací i d’Allà i va procurar adquirir obra de tots els artistes reproduïts en aquell aparador de la modernitat... Miró, Kandinsky, Picasso... tots, menys Dalí.Però anem al fons de la qüestió. Una mostra ens ensenya 31 obres d’altres artistes adquirides o intercanviades per Tàpies, i 43 tàpies pertanyents al darrer dipòsit realitzat a la Fundació per la família, pintats entre 1947 i mitjans dècada del 1980.Acompanya el conjunt un film inèdit de Maria Lluïsa Borràs, realitzat el 1981, amb música de Mestres Quadreny. Vist el vist, cal preguntar-se per què era inèdit aquest documental? Veieu-lo, potser trobareu la resposta...I de tot plegat, què en podem aprendre? A)

Time Out diu
  • 4 de 5 estrelles
Llegir-ne més
Art

Maillol i Grècia

Clic. Salta una espurna i se’n va la llum. De vegades la teoria del caos no exigeix papallones ni huracans. Tan sols una instal·lació elèctrica antiquada i un museu sense prou mitjans.D’aquesta manera emergeix una tria d’escultures en petit format d’Arístides Maillol al Museu Marès. L’excusa, un viatge a Grècia on l’artista constatà que el seu mediterranisme anava per bon camí. Maillol havia clonat el codi font de la cultura visual clàssica, llegeixi’s arcaica, més enllà de les recerques espacials de Rodin o dels experiments avantguardistes.23 escultures d’aproximadament un pam cadascuna. I dos olis. Maillol havia començat la seva carrera com a pintor. Després, inspirat per referents medievals es va passar al tapís. Tenia problemes de visió i va acabar amb la praxi més tàctil, l’escultura (llegir tota la crítica).

Time Out diu
  • 4 de 5 estrelles
Llegir-ne més
Més exposicions

Exposicions recomanades

Art

Alvar Aalto. 1898-1976. Arquitectura orgànica, art i disseny

Retrospectiva dedicada a l'arquitecte finlandès, anomenat "el mag del nord". La coproducció entre el Museu Alvar Aalto i el Vitra Design Museu presenta els edificis i els dissenys més representatius i revela nombrosos aspectes nous de la seva producció (maquetes i dibuixos originals, mobles, làmpades i objectes decoratius en vidre) i explora la intensa relació de l'arquitecte amb els noms de les avantguardes artístiques, com Alexander Calder, Jean Arp i Moholy-Nagy.

Llegir-ne més
Art

Revers / Anvers (1972-2015)

'Revers / Anvers' repassa els 40 anys de trajectòria de l'escultor Sergi Aguilar, un recorregut sense cronologies ni períodes estilístics concebut pel comissari i amic Valentin Roma, que busca emular el caos endreçat de l'estudi de l'artista. La natura, la preocupació per l'espai, les referències a fites i els números de registre, l'interès pels materials i altres preocupacions estilístiques i creatives es fan pal·leses en aquesta exposició retrospectiva.

Llegir-ne més
Què fer

Pis(o) Pilot(o)

Més enllà de les seves diferències, Medellín i Barcelona són ciutats de dimensions equiparables, amb una llarga relació de mútua col·laboració i que s’han significat internacionalment per haver impulsat un urbanisme inclusiu que ha posat molts espais públics al servei de la redistribució social. Tot i així, com tantes altres ciutats del món, totes dues encara tenen pendent l’assignatura urgent de garantir el dret a l’habitatge. 'Pis(o) Pilot(o)' és una exposició centrada en la reflexió al voltant de l’habitatge. L’objectiu principal és el desenvolupament de propostes que donin resposta als reptes de l’habitatge i la seva relació amb l’espai públic a escala global mitjançant la selecció de dos contextos concrets, les dues ciutats protagonistes: Barcelona i Medellín.

Llegir-ne més
Art

DOCfield>15: La temptació d'existir. Christer Strömholm/Anders Petersen

Exposició que presenta dues sèries essencials per la fotografia europea de la segona meitat de segle XX; 'Les amies de Place Blanche' de Christer Strömholm i el 'Café Lehmitz' d'Anders Petersen. Es tracta de dos autors que, més enllà de ser els grans exponents de la fotografia sueca, comparteixen una manera d'entendre el mitjà que ha sigut decisiva per a la fotografia contemporània. Els treballs de Strömholm i Petersen, professor i deixeble respectivament, destil·len una palpable melancolia nòrdica a la vegada que una intensa empatia i compromís cap als seus entorns fotogràfics.  

Llegir-ne més
Art

Leopoldo Pomés. Flashback

Leopoldo Pomés (Barcelona, 1931)  és un dels noms indiscutibles de la fotografia contemporània catalana de la segona meitat del segle XX. Fotògraf, publicista, cineasta, dibuixant, poeta, empresari i gastrònom, Leopoldo Pomés ha mostrat al llarg de la seva dilatada carrera una passió constant per la imatge. L’exposició, que compta amb més d’un centenar d’obres, recorre minuciosament el seu vast univers creatiu, des dels seus inicis vinculats al grup Dau al Set fins a l’actualitat, tot repassant el seu itinerari vital i visual

Els usuaris diuen
  • 3 de 5 estrelles
Llegir-ne més
Les 10 expos que has de veure

Arquitectura de Barcelona

Art

10 edificis d'arquitectura singular

Els edificis barcelonins que han marcat tendència

Llegir-ne més
Què fer

Descobrim 5 joies modernistes

Les obres 'art noveau' menys conegudes

Llegir-ne més
Museus i institucions

10 edificis amb molt disseny

10 obres que han estat guardonades amb el premi FAD.

Llegir-ne més
Art

25 joies arquitectòniques de BCN

Un recorregut per 25 edificis emblemàtics de la ciutat

Llegir-ne més
Art

Arquitectura prop del mar

Una passejada pel litoral barceloní amb excusa arquitectònica

Llegir-ne més
Art

La cripta de la colònia Güell

5 coses que ignoràvem de l'obra més sorprenent d'Antoni Gaudí

Llegir-ne més

Les principals galeries d'art

Art

ProjecteSD

El 2003 va obrir portes ProjecteSD, un espai que la galerista Silvia Dauder ha convertit en punt de referència amb un aposta pel diàleg entre artistes consolidats i autors joves, amb treballs de diferents temps i contextos. La seva capacitat per arriscar, el programa imprevisible i la línia més reflexiva–conceptual són altres basses d'aquesta galeria de l'Eixample.

Llegir-ne més
Art

Marlborough

Marlborough naixia a Londres el 1946 de la mà de Frank Lloyd i Harry Fisher (més tard s'incorporaria David Somerset), i la galeria va guanyar prestigi als 50 de mà dels expressionistes alemanys, i per la representació d'artistes com Henry Moore, Francis Bacon i Lucian Freud. Més tard s'obririen les delegacions de Nova York, Tokio i Madrid, i el 2006, la seu de Barcelona.

Llegir-ne més
Art

Trama

Complementària de l'emblemàtica Sala Parés, Trama va obrir portes l'any 1991 i és l'espai dedicat a l'art contemporani on exposen tabnt artistes consolidats com creadors emergents de l'escena plàstica.

Llegir-ne més
Art

ADN

ADN va néixer amb l'objectiu de crear una platforma híbrida entre la mediació comercial i l'aportació cultural per difondre les tendències artístiques actuals. En aquesta galeria, que se centra sobretot en projectes que reflexen les dinàmiques contextuals, descobrireu els creadors que treballen els contextos socio-polítics, noms com Eugenio Merino, Núria Güell, el col·lectiu Democracia i Carlos Aires, entre d'altres.

Llegir-ne més
Més galeries d'art

Els principals museus

Museus i institucions

Fundació Joan Miró

Josep Lluís Sert, arquitecte cofundador del GATCPAC (Grup d'Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l'Arquitectura Contemporània) i gran amic de Joan Miró, va dissenyar aquest gran museu al parc de Montjuïc. Accessible, lluminós i airejat, les parets blanques i els arcs acullen una col·lecció de més de 104.000 peces, així com gairebé tots els dibuixos de Miró, unes 8.000 referències. És la col·lecció pública més completa d'obra de Joan Miró, integrada per pintures, escultures, ceràmiques, tèxtils, gravats i dibuixos de l'artista de totes les èpoques.

Llegir-ne més
Museus i institucions

Museu Picasso

El Museu Picasso de Barcelona és el centre de referència pel coneixement dels anys de formació de Pablo Ruiz Picasso. Obert al públic l'any 1963, acull un fons de més de 3.800obres que conformen la col·lecció permanent i ofereixen una dilatada programació d'exposicions temporals. El museu va ser creat per pròpia voluntat de l'artista i del seu amic i secretari Jaume Sabartés, que va donar la seva col·lecció. Hi ha una sala dedicada als retrats que li va fer Picasso –el més conegut, el del període blau– i els gargots de Sabartés. La millor part del museu és la sèrie completa dels 58 llenços basats en Las Meninas de Velázquez, donada pel propi Picasso després de la mort de Sabartés. L'exposició acaba amb linoliografies, gravats i meravellosa col·lecció de ceràmiques donada per la vídua de Picasso.

Llegir-ne més
Museus i institucions

Macba. Museu d'Art Contemporani

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona ocupa l'impressionant edifici de l'arquitecte nord-americà Richard Meier a la plaça dels Àngels, al Raval. Vol transmetre l'art contemporani, oferir una multiplicitat de visions i generar debats crítics sobre l'art i la cultura. Si us perdeu, seguiu el soroll que fan els skaters.

Llegir-ne més
Museus i institucions

Museu Nacional d'Art de Catalunya

El Palau Nacional, edifici emblemàtic de l'Exposició Internacional de 1929, és la seu del Museu Nacional d'Art de Catalunya, que conté peces de totes les arts (escultura, pintura, arts de l'objecte, dibuixos, gravats, cartells, fotografia i numismàtica) i que té la missió d'explicar la magnitud de l'art català, des del romànic fins a mitjan segle XX. També s’exposa part de la col·lecció Thyssen-Bornemisza, que estava al convent de Pedralbes, i el llegat de Francesc Cambó.

Llegir-ne més
Més museus i centres culturals

Art per a tothom

Art

Exposicions gratis

Llegir-ne més
Art

Museus que obren gratis els diumenges

Llegir-ne més
Museus i institucions

Els museus més curiosos

Llegir-ne més
Art

Fotografia gratis aquí!

Llegir-ne més