Art i museus

Museus, galeries, exposicions i tot el que necessites saber per estar al dia

Jorge Oteiza
Art

Jorge Oteiza

La Pedrera presenta el viatge d'Oteiza de la figuració a la desocupació de l'espai

Time Out diu
  • 4 de 5 estrelles
Llegir-ne més

Últimes crítiques

Jorge Oteiza
Art

Jorge Oteiza

Alerta. Som davant d’un dels millors artistes peninsulars de tots els temps. El nom de Jorge Oteiza (Orio, 1908 - Donostia, 2003) hauria de figurar, en igualtat de condicions, al costat del de Cézanne, Mondrian i Malevitx. El propòsit experimental dut a terme entre el seu retorn d’Amèrica, el 1948, i l’any 1959, encarna una dècada prodigiosa en l’odissea de l’esperit a la recerca dels confins de l’espai. Conseqüent amb el resultat, en tocar paret va decidir que no pagava la pena seguir, menys encara repetir-se. I es va dedicar a la pedagogia, l’antropologia basca i la poesia. Segons Oteiza, “el que l’artista transforma és a si mateix. I és aquest home, transformat per l’art, qui pot des de la vida transformar la realitat”.L’única ocasió en què vam poder veure una retrospectiva d’Oteiza a Barcelona va ser el 1988. Ara, sempre que vulguem, podem anar al seu museu d’Alzuza (Navarra). Però paga la pena aprofitar i veure a La Pedrera com en poc més de deu anys l’escultor basc passa de la figuració expressionista a la desocupació de l’esfera o del cub, amb unes subtils maneres que entendran abans la nostra ànima que el nostre cervell. Recordeu el monòlit de '2001: Una odissea de l’espai'? Doncs els cubs d’Oteiza són el que devia percebre l’astronauta després de tocar Déu. L’escultor basc és un místic que excava l’espai mitjançant la geometria. El mateix que feia Gaudí, però amb un propòsit totalment oposat. I és que l’un era mediterrani i l’altre atlàntic...

Time Out diu
  • 4 de 5 estrelles
Llegir-ne més
La ficció és una realitat per succeir
Art

La ficció és una realitat per succeir

Existeix un món fantàstic on les pigues es converteixen en confeti, els unicorns tenen una pastanaga al cap en lloc de banya i, com que tothom gaudeix de les mateixes capacitats físiques i intel·lectuals, les teories de Darwin semblen un acudit dolent i les Olimpíades són encara més avorrides! És una realitat paral·lela que esbojarradament dibuixa, escriu i llegeix Ana Garcia-Pineda. Les seves històries delirants estan protagonitzades per uns personatges que defensen a ultrança acabar amb l’homonímia: aconseguir que cada mot tingui un sol significat per evitar més malentesos. Si triomfen, ja no hi haurà, com pinta de manera naïf i amb traç senzill, barres de pa als bars per aguantar les copes, ni bocins de dits enmig d’un ou fregit... Són fragments de contes il·lustrats o imatges per a unes narracions desbaratades que Garcia-Pineda recita amb serenor, acompanyant cada una de les obres. Però no tot són flors i violes en aquest relat expandit. Hi ha lloc per a imaginaris distòpics: la creativitat i la contemplació estan prohibides, els forats desapareixen i no hi ha finestres; s’extirpen les parts del cos que no són útils i, com que tot és privat, per caminar pel carrer cal llogar l’ús del paviment. Una combinació d’art i humor absurd que llueix més narrativament que plàsticament.

Time Out diu
  • 3 de 5 estrelles
Llegir-ne més
Jo Milne. No faig prediccions, sinó excuses
Art

Jo Milne. No faig prediccions, sinó excuses

“S'equivoquen els que asseguren que ciència i art són la mateixa cosa i també els que diuen que art i ciència no tenen res a veure. La grandesa de la ciència està en el fet que un científic pot arribar a comprendre sense necessitat d’intuir i la de l’artista en el fet que pot arribar a intuir sense necessitat de comprendre”. Ho defensa el divulgador científic Jorge Wagensberg i la cita serveix per entrar en matèria. Jo Milne s'agafa a la teoria de les cordes com a excusa per crear. Des de l’especulació, però aferrada a preceptes científics, plasma l’aspecte de cordes vibrants, filaments embullats i eixams que ressonen en múltiples universos.

Time Out diu
  • 4 de 5 estrelles
Llegir-ne més
Renoir entre dones
Art

Renoir entre dones

Oblideu l''entre les dones' del títol. Oblideu també el 'de l’ideal modern a l’ideal clàssic' del subtítol. I si voleu, obvieu les explicacions de les cartel·les a peu de sala. Quedeu-vos amb Renoir... i companyia. Perquè aquí hi ha picassos, cézannes, maillols i fins i tot casas i santiagorusiñols!Us diria que fa anys i panys que no es veu pintura de tan bona qualitat a Barcelona... però encara no fa dotze mesos de l’exposició inaugural de la Fundació Mapfre a la casa Garriga i Nogués, amb obres mestres dels museus d’Orsay i de l’Orangerie. Qui necessita anar a París?El Bal du Moulin de la Galette és una d’entre la dotzena d’obres d’art que tothom coneix. Fou exposat a Barcelona el 1917, la primera vegada que abandonava París. I ara ens torna a visitar. Cap altre exemple podria retratar millor la vida moderna que irromp el 1876: industrialització, classes urbanes, temps lliure, incipient protagonisme social de la dona... Una dona que segueix sent objecte, no pas subjecte de la història. I que aquí esdevé tradició i modernitat, desig i maternitat, exaltació urbana i harmonia amb la natura. Pierre-Auguste Renoir (1841 - 1919) inicia la seva carrera com a pintor impressionista. El 1880 entra en crisi i viatja a Itàlia: allí decideix revisitar els grans noms: Ingres, Rafael i Ticià. Però aquesta marxa enrere no és tal. La modernitat es caracteritza per una sàvia actualització dels models tradicionals. La dona és l’excusa per a un gran salt al buit estètic. I aquesta exposició, u

Time Out diu
  • 4 de 5 estrelles
Llegir-ne més
Més exposicions

Exposicions recomanades

D'obra. Ceràmica aplicada a l'arquitectura
Art

D'obra. Ceràmica aplicada a l'arquitectura

Primera exposició dedicada als usos, funcions, simbolisme i estètica de la ceràmica aplicada a l’arquitectura que es fa al Museu, que aplegarà peces des de l’antiguitat fins a innovadors projectes d’avui. Se centra especialment en l’àrea mediterrània –incloent-t’hi el pròxim orient-, i abasta més de 12 mil anys entre la tradició i la innovació i inclou una selecció de més de 300 peces de ceràmica.

Llegir-ne més
Renoir entre dones. De l'ideal modern a l'ideal clàssic
Art

Renoir entre dones. De l'ideal modern a l'ideal clàssic

Oblideu l''entre les dones' del títol. Oblideu també el 'de l’ideal modern a l’ideal clàssic' del subtítol. I si voleu, obvieu les explicacions de les cartel·les a peu de sala. Quedeu-vos amb Renoir... i companyia. Perquè aquí hi ha picassos, cézannes, maillols i fins i tot casas i santiagorusiñols!Us diria que fa anys i panys que no es veu pintura de tan bona qualitat a Barcelona... però encara no fa dotze mesos de l’exposició inaugural de la Fundació Mapfre a la casa Garriga i Nogués, amb obres mestres dels museus d’Orsay i de l’Orangerie. Qui necessita anar a París?

Llegir-ne més
Philippe Halsman. Sorprèn-me!
Art

Philippe Halsman. Sorprèn-me!

Arriba a Barcelona la retrospectiva més completa que s'ha fet mai del fotògraf nord-americà Philippe Halsman. Organitzada amb el Museé de l'Elysée de Lausana, la mostra està formada per més de 300 obres i recull, al costat d'alguns dels seus retrats més cèlebres i imatges desconegudes, i es completa amb peces inèdites com les fulles de contacte, proves d'impressió i fotomuntatges originals que surten a la llum gràcies a la col·laboració en aquest projecte de la pròpia família de l'artista.

Llegir-ne més
Jorge Ferré. La Insistencia
Art

Jorge Ferré. La Insistencia

Exposició que ens redescobreix l’obra de l’artista Jorge Ferré explorant la possibilitat d’un món contemporani diferent, obert a una estètica que no permet cap assimilació al nostre ara i que, per això, s’obre de forma radical a la futuritat.

Llegir-ne més
Juan Ortí. Espacio industrial
Art

Juan Ortí. Espacio industrial

En el marc del Congrés de l’Acadèmia Internacional de Ceràmica Barcelona 2016, Piramidón presenta aquesta mostra de Juan Ortí (La Coruña, 1974), una selecció de les últimes obres de l’artista. Juan Ortí se centra en les formes arquitectòniques industrials per tal de realitzar un procés d’eliminació dels elements superflus i descobrir les formes bàsiques de l’arquitectura.

Llegir-ne més
Les 10 expos que has de veure

Arquitectura de Barcelona

10 edificis d'arquitectura singular
Art

10 edificis d'arquitectura singular

Els edificis barcelonins que han marcat tendència

Llegir-ne més
Descobrim 5 joies modernistes
Què fer

Descobrim 5 joies modernistes

Les obres 'art noveau' menys conegudes

Llegir-ne més
10 edificis amb molt disseny
Museus i institucions

10 edificis amb molt disseny

10 obres que han estat guardonades amb el premi FAD.

Llegir-ne més
25 joies arquitectòniques de BCN
Art

25 joies arquitectòniques de BCN

Un recorregut per 25 edificis emblemàtics de la ciutat

Llegir-ne més
Arquitectura prop del mar
Art

Arquitectura prop del mar

Una passejada pel litoral barceloní amb excusa arquitectònica

Llegir-ne més
La cripta de la colònia Güell
Art

La cripta de la colònia Güell

5 coses que ignoràvem de l'obra més sorprenent d'Antoni Gaudí

Llegir-ne més

Les principals galeries d'art

ProjecteSD
Art

ProjecteSD

El 2003 va obrir portes ProjecteSD, un espai que la galerista Silvia Dauder ha convertit en punt de referència amb un aposta pel diàleg entre artistes consolidats i autors joves, amb treballs de diferents temps i contextos. La seva capacitat per arriscar, el programa imprevisible i la línia més reflexiva–conceptual són altres basses d'aquesta galeria de l'Eixample.

Llegir-ne més
Marlborough
Art

Marlborough

Marlborough naixia a Londres el 1946 de la mà de Frank Lloyd i Harry Fisher (més tard s'incorporaria David Somerset), i la galeria va guanyar prestigi als 50 de mà dels expressionistes alemanys, i per la representació d'artistes com Henry Moore, Francis Bacon i Lucian Freud. Més tard s'obririen les delegacions de Nova York, Tokio i Madrid, i el 2006, la seu de Barcelona.

Llegir-ne més
Trama
Art

Trama

Complementària de l'emblemàtica Sala Parés, Trama va obrir portes l'any 1991 i és l'espai dedicat a l'art contemporani on exposen tabnt artistes consolidats com creadors emergents de l'escena plàstica.

Llegir-ne més
ADN
Art

ADN

ADN va néixer amb l'objectiu de crear una platforma híbrida entre la mediació comercial i l'aportació cultural per difondre les tendències artístiques actuals. En aquesta galeria, que se centra sobretot en projectes que reflexen les dinàmiques contextuals, descobrireu els creadors que treballen els contextos socio-polítics, noms com Eugenio Merino, Núria Güell, el col·lectiu Democracia i Carlos Aires, entre d'altres.

Llegir-ne més
Més galeries d'art

Els principals museus

Fundació Joan Miró
Museus i institucions

Fundació Joan Miró

Josep Lluís Sert, arquitecte cofundador del GATCPAC (Grup d'Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l'Arquitectura Contemporània) i gran amic de Joan Miró, va dissenyar aquest gran museu al parc de Montjuïc. Accessible, lluminós i airejat, les parets blanques i els arcs acullen una col·lecció de més de 104.000 peces, així com gairebé tots els dibuixos de Miró, unes 8.000 referències. És la col·lecció pública més completa d'obra de Joan Miró, integrada per pintures, escultures, ceràmiques, tèxtils, gravats i dibuixos de l'artista de totes les èpoques.

Llegir-ne més
Museu Picasso
Museus i institucions

Museu Picasso

El Museu Picasso de Barcelona és el centre de referència pel coneixement dels anys de formació de Pablo Ruiz Picasso. Obert al públic l'any 1963, acull un fons de més de 3.800obres que conformen la col·lecció permanent i ofereixen una dilatada programació d'exposicions temporals. El museu va ser creat per pròpia voluntat de l'artista i del seu amic i secretari Jaume Sabartés, que va donar la seva col·lecció. Hi ha una sala dedicada als retrats que li va fer Picasso –el més conegut, el del període blau– i els gargots de Sabartés. La millor part del museu és la sèrie completa dels 58 llenços basats en Las Meninas de Velázquez, donada pel propi Picasso després de la mort de Sabartés. L'exposició acaba amb linoliografies, gravats i meravellosa col·lecció de ceràmiques donada per la vídua de Picasso.

Llegir-ne més
Macba. Museu d'Art Contemporani
Museus i institucions

Macba. Museu d'Art Contemporani

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona ocupa l'impressionant edifici de l'arquitecte nord-americà Richard Meier a la plaça dels Àngels, al Raval. Vol transmetre l'art contemporani, oferir una multiplicitat de visions i generar debats crítics sobre l'art i la cultura. Si us perdeu, seguiu el soroll que fan els skaters.

Llegir-ne més
Museu Nacional d'Art de Catalunya
Museus i institucions

Museu Nacional d'Art de Catalunya

El Palau Nacional, edifici emblemàtic de l'Exposició Internacional de 1929, és la seu del Museu Nacional d'Art de Catalunya, que conté peces de totes les arts (escultura, pintura, arts de l'objecte, dibuixos, gravats, cartells, fotografia i numismàtica) i que té la missió d'explicar la magnitud de l'art català, des del romànic fins a mitjan segle XX. També s’exposa part de la col·lecció Thyssen-Bornemisza, que estava al convent de Pedralbes, i el llegat de Francesc Cambó.

Llegir-ne més
Més museus i centres culturals

Art per a tothom

Exposicions gratis
Art

Exposicions gratis

Llegir-ne més
Museus que obren gratis els diumenges
Art

Museus que obren gratis els diumenges

Llegir-ne més
Els museus més curiosos
Museus i institucions

Els museus més curiosos

Llegir-ne més
Fotografia gratis aquí!
Art

Fotografia gratis aquí!

Llegir-ne més