Art i museus

Museus, galeries, exposicions i tot el que necessites saber per estar al dia

Art

Loop 2016

11 propostes per gaudir del festival de videoart

Llegir-ne més

Últimes crítiques

Art

Gestos iconoclastes, imatges heterodoxes

“Els iconoclastes degradaven despulles, incendiaven incendis, desfiguraven monstres”, relata Manuel Delgado a propòsit dels episodis d’heretgia que va viure la Barcelona revolucionària del segle passat. La iconodulia aixeca passions i el martiri de les representacions religioses ha esdevingut la cirereta de múltiples fets històrics. Prenent el context de l’actual guerra d’imatges, en la qual la iconoclàstia jihadista ha copat tots els titulars, el comissari Carlos Martín articula un discurs entorn de l’aura, veneració i agressió de certes figures que s’enceta amb un sant màrtir del segle XVIII amb el rostre destrossat. La proposta de Valeska Soares, diverses fornícules buides incrustades a la paret, es dispersa al llarg de les sales i marca el to del relat. Val la pena aturar-se davant la instal·lació 'Tesaurus Anarquitecturas' de Pedro G. Romero, un dels artistes que més ha treballat la iconoclàstia política antisacramental a Espanya. Crida l’atenció la magnànima foto 'Mare de Déu negra amb bessons', amb la qual Vanessa Beecroft recupera la imatgeria tradicional del cristianisme amb negres. Més jocós és el tòtem 'Suport amb marededéus' que Katharina Fritsch aixeca apilant verges de color groc. La banalització i apropiació de símbols és –aquí en trobareu pistes– un terreny fèrtil que l’art ha sabut conrear.

Time Out diu
  • 4 de 5 estrelles
Llegir-ne més
Art

Caricatures de la Barcelona vuitcentista

Barbes superlatives, barrets de copa alta, patilles infinites, jaquetes brodades i carregades de condecoracions... Si en sortir de veure les 51 caricatures de personatges de la Barcelona vuitcentista dibuixades pel pintor –i cantant d’òpera aficionat– Josep Parera (1828? - 1902), anant cap a casa, us topeu amb un 'hipster', compte amb confondre-us. Una cosa és el 'postureig' estètic i una altra la generació que va engrandir aquesta ciutat fins a convertir-la en allò que és ara, una capital mediterrània. Es tracta de la generació que va enderrocar les muralles, va construir l’Eixample, es va menjar les poblacions de l’entorn –Sants, Gràcia, Horta, etc.–, va emmalaltir de febre d’or, va celebrar l’Exposició Universal del 1888, i encara va tenir temps per a revoltar-se i ser bombardejada un parell de vegades.Fruit d’aquesta Barcelona superlativa, més ben dit, fruit de la nostàlgia d’aquest període exponencial, el polític i cronista oficial de la ciutat, Joaquim Maria de Nadal i Ferrer, va adquirir, el 1929, una col·lecció d’aquareŀles que posa rostre –en caricatura, per bé que amable– als prohoms de la Barcelona vuitcentista. Una col·lecció que acaba d’ingressar, via donació, a aquesta immensa col·lecció de coŀleccions que és el Museu Frederic Marès.Els 51 retrats estan alineats l’un al costat de l’altre, en marcs idèntics i una etiqueta a sota amb el nom del personatge. Si voleu saber-ne més, us haureu de comprar el catàleg...

Time Out diu
  • 3 de 5 estrelles
Llegir-ne més
Art

Martí Anson. Es ven plaça de pàrquing

Diu el mestre Arnau Puig que l’art és provocador o no és; i jo no hi puc estar més d’acord. Provocar en el sentit de motivar, incitar, interpeŀlar el visitant. Distreure’l dels quefers quotidians i portar-lo al terreny de les idees, anar més enllà de l’‘ara i aquí’ davant d’un objecte exposat en una galeria i vigilat per càmeres de seguretat. Fer bullir el cervell, buscar les respostes de tots els interrogants que portem de casa. En definitiva, oferir diverses perspectives per obtenir altres punts de vista sobre allò que creiem o donem per cert. Martí Anson és un mestre en això. En les seves propostes, l’objecte és el que menys importa, però hi és, no el defuig. Potser recordareu l’espectacular vaixell que l’any 2005 va construir, durant 55 dies a l’interior del Centre d’Art Santa Mònica, emulant l’esbojarrat Fitzcarraldo, que després va haver de destrossar perquè era cinc centímetres més gros que la porta. El que li interessa és l’experiència i el relat que queda de tot plegat. A la galeria Estrany-de la Mota ho ha tornat a fer. A Es ven plaça de pàrquing, Anson ocupa el hall –un espai arquitectònic mort– transformant-lo en un garatge. El terra i la paret pintats de gris i una franja grana són senyals inequívocs del lloc. Una cistella de bàsquet a l’enfront i una pilota, al racó. A prop, una bicicleta de corredor recolzada a la paret. Un extintor amb el rètol corresponent penja de l’única columna. Al costat, una nevera de platja blava fa de taula per als fulls de sala. Al ce

Time Out diu
  • 5 de 5 estrelles
Llegir-ne més
Art

Albert Ràfols-Casamada. Pintura

Albert Ràfols-Casamada (Barcelona, 1923-2009). Un sol home per explicar la tragèdia de l’art català del segle XX. I una exposició per acolorir-la. La mostra es titula 'Pintura': un epígraf que diu molt més del que sembla. Sí, hi ha una quarantena llarga d’obres de gran format, la immensa majoria realitzades durant el període 1987-1997. O sigui, a partir de l’edat legal de jubilació del mestre. I és que l’art de Ràfols no vol pressa...Fill i nét de pintors, marit de la pintora Maria Girona, cofundador –el 1967– de la mítica escola Eina, una Bauhaus mediterrània amb glopets Montessori... i poeta. Podríem dir sense ironia que l’art de Ràfols-Casamada és la plusquamperfecta encarnació del noucentisme en temps d’avions de reacció i embussos a les carreteres de la costa; l’hereu del Torres-Garcia més menestral –fins i tot n’adopta el guionet entre cognoms– que, arriscant ser confós amb els adeptes al 'color field painting', resta inassequible a les tendències suïcides dels abstractes nord-americans gràcies a la joia de viure mediterrània. Aquí, tragèdies, les justetes...Ràfols-Casamada fou prolífic. Encara no sabem com aguantarà el pas dels anys. Si serà bandejat pels campions de l’art políticament compromès, o incorporat al fecund cànon formal de paisatgistes de l’ànima. O sigui, si moblarà els murs del MNAC o els del MACBA. Les reaccions a la present exposició ens mostraran el camí.Precisament, molts dels nostres dissenyadors i pintors en actiu –si en queda algun– han après teori

Time Out diu
  • 3 de 5 estrelles
Llegir-ne més
Més exposicions

Exposicions recomanades

Art

Punk. Els seus rastres en l'art contemporani

El punk va sorgir a Londres i Nova York entre 1976 i 1978 com una explosió de malestar i descontentament envers una situació sense futur que de seguida va quallar i es va estendre geogràficament. Aquesta exposició és un recorregut per la influència del punk en l’art actual que es fa ressò de la importància de la seva presència com a actitud i com a referent entre molts creadors. Amb la participació de més de cinquanta artistes, nacionals i internacionals hi són presents instal·lacions, rastres documentals, múltiples, fotografies, vídeos i pintura; a més, inclou una secció documental sobre els orígens del punk i els seus rastres fins a l’actualitat.

Llegir-ne més
Art

Júlia, el desig. Ramon Casas

El Cercle del Liceu obre, amb motiu de l’Any Ramon Casas, les portes de les seves estances modernistes al públic amb una gran exposició monogràfica i inèdita centrada en la figura de Júlia Peraire, dona i musa del pintor. La mostra reuneix prop d’un centenar d’obres, entre pintures, dibuixos, cartes, documents i fotografies, al costat d’objectes i mobiliari d’època. L’ocasió és doblement única. L’exposició presentarà obres que generalment no estan a disposició del públic, i ho farà en les estances privades del Cercle, que guarden l’aire modernista de l’època.

Llegir-ne més
Art

Marc Nagtzaam with Mark Manders. A Drawing Placed Between Two Objects

Marc Nagtzaam i Mark Manders es retroben a la mostra 'A Drawing Placed Between Two Objects'. Els dibuixos de l'un, un 'continum' de ratlles i línies de grafit, dialoguen amb les escultures de l'altre, en una proposta que explora l'espai, l'arquitectura, el valor del llenguatge i els límits de cada disciplina.

Llegir-ne més
Art

Martí Anson. Es ven plaça de pàrquing

Diu el mestre Arnau Puig que l’art és provocador o no és; i jo no hi puc estar més d’acord. Provocar en el sentit de motivar, incitar, interpeŀlar el visitant. Distreure’l dels quefers quotidians i portar-lo al terreny de les idees, anar més enllà de l’‘ara i aquí’ davant d’un objecte exposat en una galeria i vigilat per càmeres de seguretat. Fer bullir el cervell, buscar les respostes de tots els interrogants que portem de casa. En definitiva, oferir diverses perspectives per obtenir altres punts de vista sobre allò que creiem o donem per cert. Martí Anson és un mestre en això.

Time Out diu
  • 5 de 5 estrelles
Llegir-ne més
Art

Miserachs

Ana Mas Projects presenta una selecció de més de setanta imatges, còpies vintage i posteriors, d’un dels fotògrafs espanyols més importants del segle XX, Xavier Miserachs (Barcelona, 1937-1998). La mostra recupera, gràcies a la col·laboració de les hereves de Miserachs, una interessant selecció de còpies, la majoria dels anys 60, que evoquen l’obra del fotògraf. La selecció comprèn algunes de les seves imatges més icòniques procedents de les seves publicacions més conegudes però també revela aquelles fotografies de caràcter més íntim i personal que fan patent una extraordinària habilitat per capturar instants i emocions.

Llegir-ne més
Les 10 expos que has de veure

Arquitectura de Barcelona

Art

10 edificis d'arquitectura singular

Els edificis barcelonins que han marcat tendència

Llegir-ne més
Què fer

Descobrim 5 joies modernistes

Les obres 'art noveau' menys conegudes

Llegir-ne més
Museus i institucions

10 edificis amb molt disseny

10 obres que han estat guardonades amb el premi FAD.

Llegir-ne més
Art

25 joies arquitectòniques de BCN

Un recorregut per 25 edificis emblemàtics de la ciutat

Llegir-ne més
Art

Arquitectura prop del mar

Una passejada pel litoral barceloní amb excusa arquitectònica

Llegir-ne més
Art

La cripta de la colònia Güell

5 coses que ignoràvem de l'obra més sorprenent d'Antoni Gaudí

Llegir-ne més

Les principals galeries d'art

Art

ProjecteSD

El 2003 va obrir portes ProjecteSD, un espai que la galerista Silvia Dauder ha convertit en punt de referència amb un aposta pel diàleg entre artistes consolidats i autors joves, amb treballs de diferents temps i contextos. La seva capacitat per arriscar, el programa imprevisible i la línia més reflexiva–conceptual són altres basses d'aquesta galeria de l'Eixample.

Llegir-ne més
Art

Marlborough

Marlborough naixia a Londres el 1946 de la mà de Frank Lloyd i Harry Fisher (més tard s'incorporaria David Somerset), i la galeria va guanyar prestigi als 50 de mà dels expressionistes alemanys, i per la representació d'artistes com Henry Moore, Francis Bacon i Lucian Freud. Més tard s'obririen les delegacions de Nova York, Tokio i Madrid, i el 2006, la seu de Barcelona.

Llegir-ne més
Art

Trama

Complementària de l'emblemàtica Sala Parés, Trama va obrir portes l'any 1991 i és l'espai dedicat a l'art contemporani on exposen tabnt artistes consolidats com creadors emergents de l'escena plàstica.

Llegir-ne més
Art

ADN

ADN va néixer amb l'objectiu de crear una platforma híbrida entre la mediació comercial i l'aportació cultural per difondre les tendències artístiques actuals. En aquesta galeria, que se centra sobretot en projectes que reflexen les dinàmiques contextuals, descobrireu els creadors que treballen els contextos socio-polítics, noms com Eugenio Merino, Núria Güell, el col·lectiu Democracia i Carlos Aires, entre d'altres.

Llegir-ne més
Més galeries d'art

Els principals museus

Museus i institucions

Fundació Joan Miró

Josep Lluís Sert, arquitecte cofundador del GATCPAC (Grup d'Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l'Arquitectura Contemporània) i gran amic de Joan Miró, va dissenyar aquest gran museu al parc de Montjuïc. Accessible, lluminós i airejat, les parets blanques i els arcs acullen una col·lecció de més de 104.000 peces, així com gairebé tots els dibuixos de Miró, unes 8.000 referències. És la col·lecció pública més completa d'obra de Joan Miró, integrada per pintures, escultures, ceràmiques, tèxtils, gravats i dibuixos de l'artista de totes les èpoques.

Llegir-ne més
Museus i institucions

Museu Picasso

El Museu Picasso de Barcelona és el centre de referència pel coneixement dels anys de formació de Pablo Ruiz Picasso. Obert al públic l'any 1963, acull un fons de més de 3.800obres que conformen la col·lecció permanent i ofereixen una dilatada programació d'exposicions temporals. El museu va ser creat per pròpia voluntat de l'artista i del seu amic i secretari Jaume Sabartés, que va donar la seva col·lecció. Hi ha una sala dedicada als retrats que li va fer Picasso –el més conegut, el del període blau– i els gargots de Sabartés. La millor part del museu és la sèrie completa dels 58 llenços basats en Las Meninas de Velázquez, donada pel propi Picasso després de la mort de Sabartés. L'exposició acaba amb linoliografies, gravats i meravellosa col·lecció de ceràmiques donada per la vídua de Picasso.

Llegir-ne més
Museus i institucions

Macba. Museu d'Art Contemporani

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona ocupa l'impressionant edifici de l'arquitecte nord-americà Richard Meier a la plaça dels Àngels, al Raval. Vol transmetre l'art contemporani, oferir una multiplicitat de visions i generar debats crítics sobre l'art i la cultura. Si us perdeu, seguiu el soroll que fan els skaters.

Llegir-ne més
Museus i institucions

Museu Nacional d'Art de Catalunya

El Palau Nacional, edifici emblemàtic de l'Exposició Internacional de 1929, és la seu del Museu Nacional d'Art de Catalunya, que conté peces de totes les arts (escultura, pintura, arts de l'objecte, dibuixos, gravats, cartells, fotografia i numismàtica) i que té la missió d'explicar la magnitud de l'art català, des del romànic fins a mitjan segle XX. També s’exposa part de la col·lecció Thyssen-Bornemisza, que estava al convent de Pedralbes, i el llegat de Francesc Cambó.

Llegir-ne més
Més museus i centres culturals

Art per a tothom

Art

Exposicions gratis

Llegir-ne més
Art

Museus que obren gratis els diumenges

Llegir-ne més
Museus i institucions

Els museus més curiosos

Llegir-ne més
Art

Fotografia gratis aquí!

Llegir-ne més