Art i museus

Museus, galeries, exposicions i tot el que necessites saber per estar al dia

Miralda, dels Estats Units a Barcelona
Art

Miralda, dels Estats Units a Barcelona

El MACBA redescobreix els rituals i experiments gastronòmics de l'etapa americana de Miralda

Llegir-ne més

Últimes crítiques

Cubisme i guerra. El cristall dins la flama
Art

Cubisme i guerra. El cristall dins la flama

Visca l’efemèride! El cubisme i la Primera Guerra Mundial no tenen res a veure, a part que van coexistir. Però si d’aquesta confluència n’ha sortit una gran exposició, cal celebrar-ho.En ple centenari de la Primera Guerra Mundial, el comissari Christopher Green, sota el paraigua del Museu Picasso de Barcelona, ha aconseguit reunir 21 pintures, 8 escultures i 39 obres sobre paper d’artistes cubistes residents a França entre el 1914 i el 1918: Picasso, Braque, Gris, Rivera, Matisse, María Blanchard, Léger, Lipchitz i Severini. Gairebé 70 obres mestres procedents d’alguns dels museus més prestigiosos del món, com el MoMA de Nova York, el Pompidou de París o la Tate de Londres. Es tracta d’una circumstància pràcticament irrepetible.De cubismes n’hi ha tants com cubistes. Aquest corrent artístic tractà de representar la realitat perceptible mitjançant l’ús de la geometria, l’aplec de diferents punts de vista, i la desconstrucció de la composició per acomodar-la a la lògica interna de cada obra. El resultat és, sovint, tan poc sensual com desconcertant. Les velles eternes convencions ja no servien.Amb la matança més gran de la història d’Europa a menys de 100 quilòmetres, una sèrie d’expatriats i descartats per al servei militar –Lipchitz era coix, Matisse vell– elaboraran a París una de les propostes més interessants de la història de l’art contemporani. Una història que Green ens narra any a any, de l’estiu de l’esclat bèl·lic a l’armistici final, entre els primers collages i un

Time Out diu
  • 4 de 5 estrelles
Llegir-ne més
Lluïsa Vidal. Pintora del modernisme
Art

Lluïsa Vidal. Pintora del modernisme

Fins a la dècada del 1930, la professió d’artista era cosa d’homes. Aquí, podríem comptar amb els dits d’una mà el nombre de dones artistes que fins aleshores s’havien guanyat el pa pintant... I ens en sobrarien quatre. A sobre, l’obra de Lluïsa Vidal (1876 - 1918) va caure en l’oblit pocs anys després de la seva mort a causa de la mal anomenada ‘grip espanyola’.Com que mai no és tard quan arriba, el MNAC ha recuperat la seva obra en una magnífica retrospectiva que ens permet redescobrir, més enllà de les virtuts tècniques i estètiques de Vidal, una mirada inèdita de la condició femenina de principis del segle XX.El cas de Lluïsa Vidal és força atípic. Digne de novel·la. El pare, Francesc Vidal, és un dels principals moblistes del modernisme. Les germanes Vidal són multitud i el pare les educa perquè es puguin valdre professionalment, sense cap home que les confini a la vida domèstica. Lluïsa Vidal arribarà a passar un any sola a París per formar-se al taller d’Eugène Carrière, per bé que la seva influència més evident són Ramon Casas i Santiago Rusiñol. Finalment, el pare embogeix i Lluïsa es fa càrrec de la família.Vidal es guanyarà la vida com a retratista i com a il·lustradora de revistes com 'Feminal'. Les seves escenes protagonitzades per dones ens transmeten un univers inèdit, d’actituds i mirades que només una dona podia captar. Una mare que té cura del seu fill malalt, una violoncel·lista descansant o una nena que fa una cosa tan revolucionària com llegir... escenes

Time Out diu
  • 4 de 5 estrelles
Llegir-ne més
Jorge Oteiza
Art

Jorge Oteiza

Alerta. Som davant d’un dels millors artistes peninsulars de tots els temps. El nom de Jorge Oteiza (Orio, 1908 - Donostia, 2003) hauria de figurar, en igualtat de condicions, al costat del de Cézanne, Mondrian i Malevitx. El propòsit experimental dut a terme entre el seu retorn d’Amèrica, el 1948, i l’any 1959, encarna una dècada prodigiosa en l’odissea de l’esperit a la recerca dels confins de l’espai. Conseqüent amb el resultat, en tocar paret va decidir que no pagava la pena seguir, menys encara repetir-se. I es va dedicar a la pedagogia, l’antropologia basca i la poesia. Segons Oteiza, “el que l’artista transforma és a si mateix. I és aquest home, transformat per l’art, qui pot des de la vida transformar la realitat”.L’única ocasió en què vam poder veure una retrospectiva d’Oteiza a Barcelona va ser el 1988. Ara, sempre que vulguem, podem anar al seu museu d’Alzuza (Navarra). Però paga la pena aprofitar i veure a La Pedrera com en poc més de deu anys l’escultor basc passa de la figuració expressionista a la desocupació de l’esfera o del cub, amb unes subtils maneres que entendran abans la nostra ànima que el nostre cervell. Recordeu el monòlit de '2001: Una odissea de l’espai'? Doncs els cubs d’Oteiza són el que devia percebre l’astronauta després de tocar Déu. L’escultor basc és un místic que excava l’espai mitjançant la geometria. El mateix que feia Gaudí, però amb un propòsit totalment oposat. I és que l’un era mediterrani i l’altre atlàntic...

Time Out diu
  • 4 de 5 estrelles
Els usuaris diuen
  • 4 de 5 estrelles
Llegir-ne més
La ficció és una realitat per succeir
Art

La ficció és una realitat per succeir

Existeix un món fantàstic on les pigues es converteixen en confeti, els unicorns tenen una pastanaga al cap en lloc de banya i, com que tothom gaudeix de les mateixes capacitats físiques i intel·lectuals, les teories de Darwin semblen un acudit dolent i les Olimpíades són encara més avorrides! És una realitat paral·lela que esbojarradament dibuixa, escriu i llegeix Ana Garcia-Pineda. Les seves històries delirants estan protagonitzades per uns personatges que defensen a ultrança acabar amb l’homonímia: aconseguir que cada mot tingui un sol significat per evitar més malentesos. Si triomfen, ja no hi haurà, com pinta de manera naïf i amb traç senzill, barres de pa als bars per aguantar les copes, ni bocins de dits enmig d’un ou fregit... Són fragments de contes il·lustrats o imatges per a unes narracions desbaratades que Garcia-Pineda recita amb serenor, acompanyant cada una de les obres. Però no tot són flors i violes en aquest relat expandit. Hi ha lloc per a imaginaris distòpics: la creativitat i la contemplació estan prohibides, els forats desapareixen i no hi ha finestres; s’extirpen les parts del cos que no són útils i, com que tot és privat, per caminar pel carrer cal llogar l’ús del paviment. Una combinació d’art i humor absurd que llueix més narrativament que plàsticament.

Time Out diu
  • 3 de 5 estrelles
Llegir-ne més
Més exposicions

Exposicions recomanades

Philippe Halsman. Sorprèn-me!
Art

Philippe Halsman. Sorprèn-me!

Arriba a Barcelona la retrospectiva més completa que s'ha fet mai del fotògraf nord-americà Philippe Halsman. Organitzada amb el Museé de l'Elysée de Lausana, la mostra està formada per més de 300 obres i recull, al costat d'alguns dels seus retrats més cèlebres i imatges desconegudes, i es completa amb peces inèdites com les fulles de contacte, proves d'impressió i fotomuntatges originals que surten a la llum gràcies a la col·laboració en aquest projecte de la pròpia família de l'artista.

Llegir-ne més
Art Revolutionaires. Homenatge al Pavelló de la República Espanyola, 1937
Art

Art Revolutionaires. Homenatge al Pavelló de la República Espanyola, 1937

Projecte artístic amb obres de Pablo Picasso, Joan Miró, Alexander Calder i Julio González en commemoració del 80è aniversari del Pavelló de la República Espanyola a París i que és el resultat d’un any de recerca i de documentació que permeten mostrar i evocar el Pavelló espanyol de manera acurada i exhaustiva. Les obres que s’exposaran tenen un lligam molt estret amb les peces que van representar els artistes republicans l’any 1937.

Llegir-ne més
Camins encontrats. Joan Rabascall (obres 1975 i 2012)
Art

Camins encontrats. Joan Rabascall (obres 1975 i 2012)

Primera mostra de 'Camins encontrats', un projecte d'Enric Franch per la Fundació Suñol que vol explorar l’abast del sistema expositiu en les seves vessants d’anàlisi de l’obra d’art, la seva exposició, els procediments que l’envolten, l’autor i la col·lecció a la qual l’obra pertany. El projecte comença amb una mostra de dues obres de Joan Rabascall (Barcelona, 1935), una de 1975, 'Franco hace deporte – Autopistas Concesionaria Española S.A', que forma part de la Col·lecció Suñol i una de 2012, 'Del Big Bang al Big Brother', que forma el nucli de la mostra, que es complementa amb fotografies, materials d’arxiu i vídeos que ajuden a contextualitzar-les.

Llegir-ne més
Cubisme i guerra. El cristall dins la flama
Art

Cubisme i guerra. El cristall dins la flama

Visca l’efemèride! El cubisme i la Primera Guerra Mundial no tenen res a veure, a part que van coexistir. Però si d’aquesta confluència n’ha sortit una gran exposició, cal celebrar-ho.En ple centenari de la Primera Guerra Mundial, el comissari Christopher Green, sota el paraigua del Museu Picasso de Barcelona, ha aconseguit reunir 21 pintures, 8 escultures i 39 obres sobre paper d’artistes cubistes residents a França entre el 1914 i el 1918: Picasso, Braque, Gris, Rivera, Matisse, María Blanchard, Léger, Lipchitz i Severini. Gairebé 70 obres mestres procedents d’alguns dels museus més prestigiosos del món, com el MoMA de Nova York, el Pompidou de París o la Tate de Londres. Es tracta d’una circumstància pràcticament irrepetible.

Time Out diu
  • 4 de 5 estrelles
Llegir-ne més
Xavier Escribà. D'on venim, on som
Art

Xavier Escribà. D'on venim, on som

Projecte efímer i irrepetible format per quaranta-set unitats correlatives que només existirà durant els 47 dies que dura l’exposició i que és el resultat de la necessitat de l’artista Xavier Escribà de retratar la seva vida, una mena de biografia pictòrica per mòduls seguint un model sinecdòquic, i en la que les memòries i les vivències viscudes queden recloses sota cada una de els obres que s'hi poden veure.

Llegir-ne més
Les 10 expos que has de veure

Arquitectura de Barcelona

10 edificis d'arquitectura singular
Art

10 edificis d'arquitectura singular

Els edificis barcelonins que han marcat tendència

Llegir-ne més
Descobrim 5 joies modernistes
Què fer

Descobrim 5 joies modernistes

Les obres 'art noveau' menys conegudes

Llegir-ne més
10 edificis amb molt disseny
Museus i institucions

10 edificis amb molt disseny

10 obres que han estat guardonades amb el premi FAD.

Llegir-ne més
25 joies arquitectòniques de BCN
Art

25 joies arquitectòniques de BCN

Un recorregut per 25 edificis emblemàtics de la ciutat

Llegir-ne més
Arquitectura prop del mar
Art

Arquitectura prop del mar

Una passejada pel litoral barceloní amb excusa arquitectònica

Llegir-ne més
La cripta de la colònia Güell
Art

La cripta de la colònia Güell

5 coses que ignoràvem de l'obra més sorprenent d'Antoni Gaudí

Llegir-ne més

Les principals galeries d'art

ProjecteSD
Art

ProjecteSD

El 2003 va obrir portes ProjecteSD, un espai que la galerista Silvia Dauder ha convertit en punt de referència amb un aposta pel diàleg entre artistes consolidats i autors joves, amb treballs de diferents temps i contextos. La seva capacitat per arriscar, el programa imprevisible i la línia més reflexiva–conceptual són altres basses d'aquesta galeria de l'Eixample.

Llegir-ne més
Marlborough
Art

Marlborough

Marlborough naixia a Londres el 1946 de la mà de Frank Lloyd i Harry Fisher (més tard s'incorporaria David Somerset), i la galeria va guanyar prestigi als 50 de mà dels expressionistes alemanys, i per la representació d'artistes com Henry Moore, Francis Bacon i Lucian Freud. Més tard s'obririen les delegacions de Nova York, Tokio i Madrid, i el 2006, la seu de Barcelona.

Llegir-ne més
Trama
Art

Trama

Complementària de l'emblemàtica Sala Parés, Trama va obrir portes l'any 1991 i és l'espai dedicat a l'art contemporani on exposen tabnt artistes consolidats com creadors emergents de l'escena plàstica.

Llegir-ne més
ADN
Art

ADN

ADN va néixer amb l'objectiu de crear una platforma híbrida entre la mediació comercial i l'aportació cultural per difondre les tendències artístiques actuals. En aquesta galeria, que se centra sobretot en projectes que reflexen les dinàmiques contextuals, descobrireu els creadors que treballen els contextos socio-polítics, noms com Eugenio Merino, Núria Güell, el col·lectiu Democracia i Carlos Aires, entre d'altres.

Llegir-ne més
Més galeries d'art

Els principals museus

Fundació Joan Miró
Museus i institucions

Fundació Joan Miró

Josep Lluís Sert, arquitecte cofundador del GATCPAC (Grup d'Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l'Arquitectura Contemporània) i gran amic de Joan Miró, va dissenyar aquest gran museu al parc de Montjuïc. Accessible, lluminós i airejat, les parets blanques i els arcs acullen una col·lecció de més de 104.000 peces, així com gairebé tots els dibuixos de Miró, unes 8.000 referències. És la col·lecció pública més completa d'obra de Joan Miró, integrada per pintures, escultures, ceràmiques, tèxtils, gravats i dibuixos de l'artista de totes les èpoques.

Llegir-ne més
Museu Picasso
Museus i institucions

Museu Picasso

El Museu Picasso de Barcelona és el centre de referència pel coneixement dels anys de formació de Pablo Ruiz Picasso. Obert al públic l'any 1963, acull un fons de més de 3.800obres que conformen la col·lecció permanent i ofereixen una dilatada programació d'exposicions temporals. El museu va ser creat per pròpia voluntat de l'artista i del seu amic i secretari Jaume Sabartés, que va donar la seva col·lecció. Hi ha una sala dedicada als retrats que li va fer Picasso –el més conegut, el del període blau– i els gargots de Sabartés. La millor part del museu és la sèrie completa dels 58 llenços basats en Las Meninas de Velázquez, donada pel propi Picasso després de la mort de Sabartés. L'exposició acaba amb linoliografies, gravats i meravellosa col·lecció de ceràmiques donada per la vídua de Picasso.

Llegir-ne més
Macba. Museu d'Art Contemporani
Museus i institucions

Macba. Museu d'Art Contemporani

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona ocupa l'impressionant edifici de l'arquitecte nord-americà Richard Meier a la plaça dels Àngels, al Raval. Vol transmetre l'art contemporani, oferir una multiplicitat de visions i generar debats crítics sobre l'art i la cultura. Si us perdeu, seguiu el soroll que fan els skaters.

Llegir-ne més
Museu Nacional d'Art de Catalunya
Museus i institucions

Museu Nacional d'Art de Catalunya

El Palau Nacional, edifici emblemàtic de l'Exposició Internacional de 1929, és la seu del Museu Nacional d'Art de Catalunya, que conté peces de totes les arts (escultura, pintura, arts de l'objecte, dibuixos, gravats, cartells, fotografia i numismàtica) i que té la missió d'explicar la magnitud de l'art català, des del romànic fins a mitjan segle XX. També s’exposa part de la col·lecció Thyssen-Bornemisza, que estava al convent de Pedralbes, i el llegat de Francesc Cambó.

Llegir-ne més
Més museus i centres culturals

Art per a tothom

Exposicions gratis
Art

Exposicions gratis

Llegir-ne més
Museus que obren gratis els diumenges
Art

Museus que obren gratis els diumenges

Llegir-ne més
Els museus més curiosos
Museus i institucions

Els museus més curiosos

Llegir-ne més
Fotografia gratis aquí!
Art

Fotografia gratis aquí!

Llegir-ne més