Art i museus

Museus, galeries, exposicions i tot el que necessites saber per estar al dia

Art

Obres mestres de CaixaForum

Quatre obres d'art que sempre podreu veure!

Llegir-ne més

Últimes crítiques

Art

Exposició Inaugural

La llei d’arrendaments urbans ha estat dramàtica per al sector del galerisme. El seu centre neuràlgic, al voltant del carrer del Consell de Cent, s’ha volatilitzat com el nucli antic d’Hiroshima el dia A a l’hora H. Una nova mà de daus ha enviat la Joan Prats, la Senda i la Taché... a can Pistraus. Però ei, grans mals, grans remeis. Si preval el nostre amor a l’art, coneixerem racons insospitats de la ciutat. Com el carrer de Mèxic, al lateral de l’avinguda de Maria Cristina, sota la nova seu de la Bullipèdia i a tocar del CaixaForum. Allà ha anat a parar la galeria Carles Taché, un espai monumental, diàfan, ideal per a l’art, al qual s’arriba després de creuar un petit laberint postindustrial sota rampes retrofuturistes. Com a bon veí, en Carles proposa un menú de degustació de benvinguda amb els millors artistes de la galeria, creadors d’entre 45 i 76 anys prou madurs per acumular dos premis Turner, dues nominacions i una pila de promeses de futur.No hi ha aquí prou espai per detallar els vuit artistes representats: Tony Cragg, Antoine d’Agata, Michael Joo, Cornelia Parker, Javier Pérez, Sean Scully, Bosco Sodi i Keith Tyson. O sigui que faré tan sols menció d’un sol angle de la sala, el que uneix tres peces d’intens color roig: 'Sinbad' (2000), un gegantí tub de bronze arquetípic en l’obra de Cragg, impossible d’obviar; una presència que et convida a endinsar-te a l’interior perquè alhora t’ho impedeix. La impactante 'Carroña' (2013) de Javier Pérez: un monumental llum de

Time Out diu
  • 3 de 5 estrelles
Llegir-ne més
Art

El triomf del color. De Van Gogh a Matisse. Col·leccions del Musée d’Orsay

Triple triomf i apoteosi artística barcelonina: 1) un nou espai expositiu amb pressupost, que ja calia... 2) l'edat d’or de la pintura occidental anterior a les avantguardes, a l’abast, i 3) el plaer d’admirar bona pintura, davant el persistent allau d’instal·lacions conceptuals.Em refereixo a la gran exposició 'El triomf del color', carta de presentació de la Fundación Mapfre a Barcelona –l’empresa on pago l’assegurança obligatòria de la meva hipoteca reinverteix en cultura!–, que ocupa l’espai de la casa Garriga i Nogués, antiga seu de la Fundació Godia. Una setantena de peces procedents dels museus parisencs d’Orsay i de l’Orangerie, que abracen el darrer quart del segle XIX i els primeríssims anys del XX. O sigui, de l'immediat postimpressionisme, amb els experiments puntillistes de Seurat i Signac, i la pinzellada saturnal de van Gogh o Tolouse-Lautrec, fins a l’alliberament colorístic dels fauvistes, amb Matisse i Derain al capdavant, i la revolució estructural iniciada per Cézanne i culminada per Picasso tot just abans de 'Les senyoretes d’Avinyó'. Passant, esclar, pels escapismes nabi i les utopies gauguinianes de reset cultural. Coi, si tan sols per retenir aquesta col·lecció caldria declarar ja la independència i nacionalitzar-la... (llegir tota la crítica).

Time Out diu
  • 5 de 5 estrelles
Llegir-ne més
Art

Modernismes. Arts, tallers, indústries

El més espectacular del modernisme no cap en aquesta exposició. Per això es subtitula 'Art, tallers, indústries' (el que abans anomenàvem 'arts decoratives'). No. No hi ha edificis –ni maquetes–, no hi ha estàtues, ni menjadors o dormitoris sencers, ni els delirants interiors de tantes i tantes cases repartides per la geografia catalana... El modernisme català, més o menys, ocupa els quinze darrers anys del segle XIX i els quinze primers del XX. Els seus principals arquitectes eren catalanistes –el catalanisme es fixa formalment a les Bases de Manresa el 1892– i alguns, com Puig i Cadafalch, amb altes responsabilitats polítiques. Però aquesta exposició ret homenatge als tallers, sovint sense noms en majúscula, que van bastir aquest deliri formal: manobres, forjadors, ebenistes, enguixadors, orfebres, sastres, catifers, ceramistes, dissenyadors de cartells, de mosaics hidràulics, de mobles... Un ventall tan complet en què tan sols trobo a faltar els professionals dedicats a les arts del llibre. Un contingut intensiu i hiperdocumentat amb el millor dels embolcalls: la planta noble de la Casa Milà. I un catàleg de compra obligada.

Time Out diu
  • 4 de 5 estrelles
Llegir-ne més
Art

Miserachs Barcelona

Manual d’instruccions. 1) Cerqueu a la Viquipèdia Xavier Miserachs. 2) Entreu a un web de col·leccionisme o de llibres antics, com Todocolección, Iberlibro, o a eBay, i cerqueu-hi Xavier 'Miserachs. Barcelona. Blanc i negre', despeses d’enviament a part i segons l’estat de conservació del llibre, us costarà entre 95 i 140 euros. També podeu passejar-vos per la Fira del Llibre Antic, d’Ocasió i Modern, que acaba d’obrir les seves paradetes al passeig de Gràcia. I 3) si voleu, podeu anar al MACBA a veure l’exposició 'Miserachs Barcelona', però no és imprescindible.El comissari de la mostra, Horacio Fernández, i el seu equip d’assessors i arquitectes han decidit “desmuntar” el treball fotogràfic de Miserachs, que s’explicava d’allò més bé en format fotollibre, i desplegar-lo en un laberint encunyat que no ocuparà el visitant més de tres minuts: un per a les ampliacions de la ciutat que conformen l’skyline previ a l’entrada, un altre per al “rebedor” inspirat en un muntatge de la històrica mostra itinerant 'The family of man', trenta segons per sentir-nos Alícia a la Barcelona encunyada, trenta més per entendre què coi hi fan unes figures humanes retallades i projectades a la paret... I l’estona que vulgueu per seure, i veure com un projector passa les pàgines gegants del famós 'Barcelona. Blanc i negre', una obra monumental on l’autor, a través d’unes 400 fotografies maquetades pel pintor Ràfols-Casamada, ens explica l’ànima en perpètua mutació d’una Barcelona vital, expansiva,

Time Out diu
  • 2 de 5 estrelles
Llegir-ne més
Més exposicions

Exposicions recomanades

Art

El triomf del color. De Van Gogh a Matisse. Col·leccions del Musée d’Orsay

Triple triomf i apoteosi artística barcelonina: 1) un nou espai expositiu amb pressupost, que ja calia... 2) l'edat d’or de la pintura occidental anterior a les avantguardes, a l’abast, i 3) el plaer d’admirar bona pintura, davant el persistent allau d’instal·lacions conceptuals.Em refereixo a la gran exposició 'El triomf del color', carta de presentació de la Fundación Mapfre a Barcelona –l’empresa on pago l’assegurança obligatòria de la meva hipoteca reinverteix en cultura!–, que ocupa l’espai de la casa Garriga i Nogués, antiga seu de la Fundació Godia (llegir tota la crítica).

Time Out diu
  • 5 de 5 estrelles
Llegir-ne més
Art

Modernisme. Arts, tallers, indústries

El més espectacular del modernisme no cap en aquesta exposició. Per això es subtitula 'Art, tallers, indústries' (el que abans anomenàvem 'arts decoratives'). No. No hi ha edificis –ni maquetes–, no hi ha estàtues, ni menjadors o dormitoris sencers, ni els delirants interiors de tantes i tantes cases repartides per la geografia catalana... El modernisme català, més o menys, ocupa els quinze darrers anys del segle XIX i els quinze primers del XX. Els seus principals arquitectes eren catalanistes –el catalanisme es fixa formalment a les Bases de Manresa el 1892– i alguns, com Puig i Cadafalch, amb altes responsabilitats polítiques. Però aquesta exposició ret homenatge als tallers, sovint sense noms en majúscula, que van bastir aquest deliri formal: manobres, forjadors, ebenistes, enguixadors, orfebres, sastres, catifers, ceramistes, dissenyadors de cartells, de mosaics hidràulics, de mobles... (llegir tota la crítica).

Time Out diu
  • 4 de 5 estrelles
Llegir-ne més
Què fer

+Humans

Què significa ser un ésser humà avui dia? La mostra '+Humans' s’endinsa en els límits del cos, els límits de l’espècie, els límits del que és socialment i èticament acceptable. Ens hem de millorar nosaltres mateixos, o hem d’intentar modificar els nostres descendents? Ens acostem a una singularitat d’una hibridació home-màquina, o perdem facultats a causa de la dependència sempre en augment respecte a les extensions tecnològiques del cos? És l’allargament de la longevitat humana una magnífica aspiració o una terrible amenaça per al planeta? Aquesta exposició explora els camins de futur de la nostra espècie tenint en compte les tecnologies emergents i el nostre context cultural i ètic.

Llegir-ne més
Art

Ibarrola. Obra sobre paper i escultures

L’obra pictòrica de l'artista de Bilbao Agustín Ibarrola es desenvolupa a partir de la seva ideologia política, que denuncia la realitat del proletariat i el món rural a l’època del franquisme. El medi per transmetre-ho són els gravats seriats (principalment xilografies) i escultures múltiples, a fi de facilitar la difusió de la seva obra entre el moviment obrer. És un art públic, on predominen valors com l’amistat i la solidaritat. El concepte d’amistat és una constant en la seva pintura. L’amistat és un valor fonamental per al desenvolupament progressista i humanitari de la societat.

Llegir-ne més
Art

Espècies d'espais

Inspirada en el títol de la novel·la de Georges Perec i a partir de l'obra d'una cinquantena d'artistes, 'Espècies d'espais' és una proposta comissariada per Frederic Montornès que reflexiona sobre els espais que habitem. El visitant es mou lliurement pels dos espais de la mostra, que representen l'espai privat (concebut com l'interior d'una casa, a partir de l'arquitectura efímera construïda per l'estudi Maio) i l'espai públic, i descobreix les interelacions i diàleg que es produeix entre obres de Lara Almarcegui, Guy Debord, Pep Duran, León Ferrari, Gordon Matta-Clark, i Saul Steinberg, entre d'altres. Aquí també trobareu les suggerents obres de Lucio Fontana i Luz Broto, a partir dels quals Montornés ha iniciat aquesta recerca sobre els espais.

Llegir-ne més
Les 10 expos que has de veure

Arquitectura de Barcelona

Art

10 edificis d'arquitectura singular

Els edificis barcelonins que han marcat tendència

Llegir-ne més
Què fer

Descobrim 5 joies modernistes

Les obres 'art noveau' menys conegudes

Llegir-ne més
Museus i institucions

10 edificis amb molt disseny

10 obres que han estat guardonades amb el premi FAD.

Llegir-ne més
Art

25 joies arquitectòniques de BCN

Un recorregut per 25 edificis emblemàtics de la ciutat

Llegir-ne més
Art

Arquitectura prop del mar

Una passejada pel litoral barceloní amb excusa arquitectònica

Llegir-ne més
Art

La cripta de la colònia Güell

5 coses que ignoràvem de l'obra més sorprenent d'Antoni Gaudí

Llegir-ne més

Les principals galeries d'art

Art

ProjecteSD

El 2003 va obrir portes ProjecteSD, un espai que la galerista Silvia Dauder ha convertit en punt de referència amb un aposta pel diàleg entre artistes consolidats i autors joves, amb treballs de diferents temps i contextos. La seva capacitat per arriscar, el programa imprevisible i la línia més reflexiva–conceptual són altres basses d'aquesta galeria de l'Eixample.

Llegir-ne més
Art

Marlborough

Marlborough naixia a Londres el 1946 de la mà de Frank Lloyd i Harry Fisher (més tard s'incorporaria David Somerset), i la galeria va guanyar prestigi als 50 de mà dels expressionistes alemanys, i per la representació d'artistes com Henry Moore, Francis Bacon i Lucian Freud. Més tard s'obririen les delegacions de Nova York, Tokio i Madrid, i el 2006, la seu de Barcelona.

Llegir-ne més
Art

Trama

Complementària de l'emblemàtica Sala Parés, Trama va obrir portes l'any 1991 i és l'espai dedicat a l'art contemporani on exposen tabnt artistes consolidats com creadors emergents de l'escena plàstica.

Llegir-ne més
Art

ADN

ADN va néixer amb l'objectiu de crear una platforma híbrida entre la mediació comercial i l'aportació cultural per difondre les tendències artístiques actuals. En aquesta galeria, que se centra sobretot en projectes que reflexen les dinàmiques contextuals, descobrireu els creadors que treballen els contextos socio-polítics, noms com Eugenio Merino, Núria Güell, el col·lectiu Democracia i Carlos Aires, entre d'altres.

Llegir-ne més
Més galeries d'art

Els principals museus

Museus i institucions

Fundació Joan Miró

Josep Lluís Sert, arquitecte cofundador del GATCPAC (Grup d'Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l'Arquitectura Contemporània) i gran amic de Joan Miró, va dissenyar aquest gran museu al parc de Montjuïc. Accessible, lluminós i airejat, les parets blanques i els arcs acullen una col·lecció de més de 104.000 peces, així com gairebé tots els dibuixos de Miró, unes 8.000 referències. És la col·lecció pública més completa d'obra de Joan Miró, integrada per pintures, escultures, ceràmiques, tèxtils, gravats i dibuixos de l'artista de totes les èpoques.

Llegir-ne més
Museus i institucions

Museu Picasso

El Museu Picasso de Barcelona és el centre de referència pel coneixement dels anys de formació de Pablo Ruiz Picasso. Obert al públic l'any 1963, acull un fons de més de 3.800obres que conformen la col·lecció permanent i ofereixen una dilatada programació d'exposicions temporals. El museu va ser creat per pròpia voluntat de l'artista i del seu amic i secretari Jaume Sabartés, que va donar la seva col·lecció. Hi ha una sala dedicada als retrats que li va fer Picasso –el més conegut, el del període blau– i els gargots de Sabartés. La millor part del museu és la sèrie completa dels 58 llenços basats en Las Meninas de Velázquez, donada pel propi Picasso després de la mort de Sabartés. L'exposició acaba amb linoliografies, gravats i meravellosa col·lecció de ceràmiques donada per la vídua de Picasso.

Llegir-ne més
Museus i institucions

Macba. Museu d'Art Contemporani

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona ocupa l'impressionant edifici de l'arquitecte nord-americà Richard Meier a la plaça dels Àngels, al Raval. Vol transmetre l'art contemporani, oferir una multiplicitat de visions i generar debats crítics sobre l'art i la cultura. Si us perdeu, seguiu el soroll que fan els skaters.

Llegir-ne més
Museus i institucions

Museu Nacional d'Art de Catalunya

El Palau Nacional, edifici emblemàtic de l'Exposició Internacional de 1929, és la seu del Museu Nacional d'Art de Catalunya, que conté peces de totes les arts (escultura, pintura, arts de l'objecte, dibuixos, gravats, cartells, fotografia i numismàtica) i que té la missió d'explicar la magnitud de l'art català, des del romànic fins a mitjan segle XX. També s’exposa part de la col·lecció Thyssen-Bornemisza, que estava al convent de Pedralbes, i el llegat de Francesc Cambó.

Llegir-ne més
Més museus i centres culturals

Art per a tothom

Art

Exposicions gratis

Llegir-ne més
Art

Museus que obren gratis els diumenges

Llegir-ne més
Museus i institucions

Els museus més curiosos

Llegir-ne més
Art

Fotografia gratis aquí!

Llegir-ne més