Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

L'IVA retroactiu de les subvencions alerta el sector de la cultura

Manuel Pérez
Escrit per
Manuel Pérez
Publicitat

"Tot el sector de la Cultura perilla si aquesta interpretació s'acaba per imposar". Així de contundent es mostrava dissabte el director del Temporada Alta de Girona, Salvador Sunyer, en una trobada amb periodistes. Es referia a la nova directriu del Ministeri d'Hisenda de Cristobal Montoro que reclama de forma retroactiva l'IVA de totes les subvencions cobrades en els últims exercicis fiscals. En el cas del Temporada Alta serien un total d'1,4 milions d'euros en concepte d'IVA aplicat a les subvencions estatals, autonòmiques i locals rebudes entre 2012 i 2015. Unes condicions que farien, segons Sunyer, "absolutament impossible la continuïtat d'un festival com el nostre".

Fins ara, el conjunt de les administracions públiques havien atorgat subvencions sense considerar-les subjectes a l'IVA, ni en la seva concessió ni en la posterior justificació. Des de juliol, però, l'Agència Tributària ha començat a obrir procediments per reclamar l'impost aplicat als últims quatre exercicis, una mesura que podria enfonsar no només el Temporada Alta, també altres equipaments en situacions semblants.

Avui, altres institucions culturals catalanes han confirmat a l'ACN que es troben en un cas similar al Temporada Alta. El Museu Nacional d'Art de Catalunya i el Mercat de les Flors han manifestat que es troben pendents de la resolució de les al·legacions per una reclamació d'un milió d'euros en concepte de subvencions dels darrers anys. El Teatre Lliure també reconeix que el Ministeri li reclama 1,3 milions per l'any 2016, una mesura que no poden recórrer perquè abans haurien d'avançar els diners i això suposaria el tancament del teatre. Altres equipaments com el Teatre Nacional de Catalunya declaren que no han patit cap reclamació tot i haver passat inspeccions recents.

Teatre Lliure de Montjuïc
© Ros Ribas

Aquesta nova forma d'interpretar la fiscalitat de les subvencions resulta encara més inexplicable quan, en resposta a les múltiples reclamacions, el Congrés dels Diputats va aprovar el passat 9 de novembre una modificació de la Llei de Contractes Públics que recull l'excepció de l'IVA en les subvencions de cultura, un canvi realitzat a partir d'una directriu europea històrica. El ministeri d'Hisenda de Montoro, no obstant això, creu que aquesta modificació legislativa no té caràcter retroactiu i, per això, continua la caça de l'IVA de les subvencions dels últims 4 anys, el màxim històric que pot reclamar segons la normativa fiscal.

Si el passat mes de juny la baixada de l'IVA cultural del 21 al 10% semblava el final d'un calvari sagnant imposat des del Govern del Partit Popular als agents culturals, aquesta nova jugada del ministeri de Montoro posa en joc una batalla més selectiva, que afecta només alguns ens i que de generalitzar-se suposaria en la pràctica la desaparició o la bancarrota de moltes institucions culturals, també d'altres agents privats que en els últims anys han rebut subvencions de qualsevol tipus. La ferida de l'IVA torna a sagnar i aquest cop, com avança Sunyer, pot provocar un “impacte irreversible”.

Últimes notícies

    Publicitat