Les millors ensaïmades

Els 10 llocs on les fan més bones a la ciutat

Dolces, rodones i tovetes, amb un toc de sucre glacé. Tenen l'origen a les Illes, i a Barcelona són tot un clàssic dels esmorzars i berenars més llaminers. Massa sovint, però, no acompleixen les expectatives. Per això hem recorregut la ciutat a la recerca i captura de l'ensaïmada perfecta. I l'hem trobada. No hi donem més voltes: aquí teniu les 10 millors espirals de la ciutat!

Formentor

Aquest establiment porta la reivindicació dels orígens fins al punt que el fil musical l’aporta IB-3. Tasteu-ne l’equivocada, amb cabell d’àngel i sobrassada, i la d’albercoc, una festa dolça i àcida. “És el nostre segell i el nostre orgull”, confessen de la seva ensaïmada, que fermenta vint hores i conté nata, crema, trufa o sobrassada. Entre setmana, cal encarregar-les-hi; els festius, no és necessari. Les familiars de cabell d’àngel són a demanda i les enormes, “a mida”. Els bojos del marxandatge demaneu-hi una ampolla d’aimada, licor d’ensaïmada. La mallorquinitat del local, freqüentat per la colònia balear, és integral: cada dia ofereix una especialitat illenca dolça o salada i ajuda viatgers que s’obliden de comprar ensaïmades a Mallorca.

Llegir-ne més

Ideal

Fa honor al nom des de fa un segle i mig: és perfecte, fins i tot, per als mallorquins exiliats. “Molta gent diu: ‘No hem menjat mai una ensaïmada com la d’aquí’”, explica Chantal Pallach, de la família que se n’ocupa des del 1995. És, però, humil, i dóna al Cèsar el que li pertany: el mèrit de les ensaïmades és, diu, del proveïdor barceloní que els les porta fetes: l’obrador no els permetria fer-ne. Ells hi posen la fermentació “lenta” i la cocció breu –“poca estona”– en el forn del pa. Al mateix carrer, per cert, hi ha el centre de ioga L’Espiral!

Llegir-ne més
Advertising

Escribà

Recomanat

Flonja, lleugera, fresca, equilibrada, amb el punt just de greix, concentrat a la base, acompanyada d’un cafè Lavazza, una ensaïmada de la factoria d’il·lusions és, plagiant Josep Pla, “el millor que es pot esmorzar”; si més no, a la Rambla, enmig d’un garbuix de converses incomprensibles de guiris matiners que hi han anat a parar des de terres més o menys remotes. Te la hi serveixen amb forquilla i ganivet petits; les mans ho agraeixen, però l’experiència perd sensorialitat i esdevé, potser, un xic quirúrgica. N’hi fan de petitones –“minis”, en argot pastisser–, però per encàrrec.

Llegir-ne més
El Raval

Forn Mistral

El forn amb les ensaïmades més cèlebres va començar a guanyar-se’n la fama tan aviat com la llei li ho va permetre: el 1965. N’envia a tota la península i en ven a turistes que se n’emporten arreu. Asseguren que el secret de l’èxit és “tractar les coses a l’antiga”, tenir-ho “tot molt recent” i usar productes extra. En tenen sempre de cabell d’àngel i, per encàrrec, en fan de mitjanes buides o de sobrassada, nata, crema, xocolata o massapà.

Llegir-ne més
Advertising

Pastisseria Baixas

De dona maonesa, el millor croissanter barceloní segons 'Time Out Barcelona', Joan Baixas, té la mateixa cura de l’altre pilar de la brioixeria. Les tres claus de la seva ensaïmada són l’aigua embotellada, un saïm de “textura pomada” i “aroma suau”, i –ep!– “una punta de sal” per “enaltir-ne sabors, donar-li gràcia”. És força plana: “No m’agrada abrioixada sinó tupida, humida, un punt blanca, poc feta, untuosa”. I amb el sucre just.

Llegir-ne més
Sarrià - Sant Gervasi

Pastisseria La Palma

Situada al barri del Clot,  en fan d’individuals –llises, buides: sense farciment– i de mitjanes i grans, que farceixen de cabell d’àngel o de xocolata. Si les hi encarregueu prèviament, també us hi fiquen nata o crema. Va formar-s’hi –i endur-se’n el nom– el fundador de La Palma de Sabadell i Barberà del Vallès.

Llegir-ne més
Sant Martí
Advertising

Forn L'Avinguda

El negoci té uns seixanta anys: els actuals marit i muller s’hi dediquen des que eren criatures. La mestressa destaca les “moltes hores” que fermenten les seves “ensaïmades de forner”, que protagonitzen l’aparador i el rètol del local: tot un dia. Sigueu previsors, doncs –doneu-los, almenys, dotze hores–, per encarregar-n’hi de mitjanes farcides de gairebé tot: xocolata amb crema, crema catalana o pastissera, sobrassada, massapà...

Llegir-ne més
Eixample

Pastisseria Badia Roca

Recomanat

“Ha baixat moltíssim”, observa, a casa seva, l’Albert Badia, reboster que té la mà trencada en brioixeria, com demostra el premi al millor croissant de l’Estat espanyol que va obtenir l’any 2009. Badia assenyala que el poc èxit que l’espiral balear té als serveis d’àpats és, en part , culpa del sucre glacé, lamenta que “s’ha maltractat” com poques altres peces i admet que és millor en “molts forns” que en “moltes pastisseries”. Les claus d’una bona ensaïmada són, segons la seva opinió, “que la massa sigui bona, que cruixi una mica” –això implica fer servir un llard de qualitat– i que fermenti a poc a poc. Sempre en té de grans amb cabell d’àngel o amb crema al damunt i en farceix de nata per a “alguna clienta”.

Llegir-ne més
Sants - Montjuïc
Advertising

Comentaris

12 comments
Eduardo B

Jo sóc molt fan de les petites del Turris!

ASENSIO C

Tens raó Marc, he tastat les del Fornentor i són exquisites !!

Jordi V

Boníssimes les ensaïmades de Formentor, però per berenar, tasteu la coca de trempó, les panades de xai i pa mallorquí (increïbles!), la coca de sobrassada, els cocarrois d'espinacs, els deliciosos rubiols de brossat (mató) o de confitura!

Bruno C

Time Out Barcelona jo també hi afegiria l'Oriol Balaguer eh, allà son mooolt i molt bones!!!

Maria T

Sóc fan de les ensaïmades del forn L'Avinguda. Boníssimes.

Elena M

A Badalona centre, concretament  al carrer del Mar núm. 5, us recomano les ensaïmades del Forn Bertran; son gent mallorquina i, de fet, son les mllors que he provat mai !!!! heu de tastar-les !!!

Pere

Molt bona ressenya. Com a mallorquí que soc i vivint a Barcelona on aquestes coses es troben a faltar, aniré a algun d'aquests llocs a provar-les! Només una cosa, referent a la nomenclatura: a Mallorca, a les ensaïmades que no duen res els diem "llises", no buides ;-)

Francesc Casulleras

Hi manca Can Junyent de Gran de Gràcia, prop de Fontana (C/Asturies)

Olga A

@Francesc Casulleras 

ja no hi és, han tancat :(

potser queda l´altre forn q tenien al carrer Santa Àgata, també a Gràcia

Pau Griful

Jo diria que l Espai Menorca es tancat! Les de la Mistral estan força be!!

Jo

Tinc curiositat per saber el criteri que es següeix per fer aquests rànquings de les millors ensaïmades, els millor croissants, pastissos, magdalenes etc... Feu enquestes i segons les respostes elaboreu el rànquing, les proveu totes personalment....

Pepe

Ummm, un reportatge ben dolç i especial. Les ensaimades són la meva perdició, ho admeto. I no ho hauria de dir... per evitar desvetllar un dels secrets més íntims, però... les millors ensaimades que he tastat a Barcelona estan al Forn de Pa Serra, al barri del Poble Sec, c. Olivera, 31. Tel. 934242541. Per no parlar dels muffins... i del pa, lògicament. Records!