Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Lasanya sense riscos
Le Cucine Mandarrosso
© Maria Dias Le Cucine Mandarrosso

Lasanya sense riscos

Rastregem les millors lasanyes de Barcelona, un plat que ben fet és molt difícil de trobar

Per Ricard Martín
Advertising

La lasanya. Ai, la lasanya...  Som davant el plat més maltractat -amb permís dels espaguetis a la carbonara- del fecund transvasament culinari Itàlia/Catalunya. Demanar lasanya és una ruleta russa: quantes vegades no apareix un infame congelat al plat, disfressat amb un excés de beixamel (també de pot!). La lasanya és un plat compromès: senzill i ben fet, és boníssim. De l'altra manera, ni en parlem. És per això que val la pena indicar els llocs on tracten aquest plat com es mereix.  


Els set millors llocs per demanar lasanya

La Cucchiarella

3 de 5 estrelles
Restaurants Italiana El Raval
Lasanya parmesana
La Cucchiarella s’ha fet una justificada fama pels voltants de la rambla del Raval. Els seus plats, elaborats diàriament, són, a més d’econòmics, molt gustosos i de rigorosa recepta italiana. N’és una de les mostres més fefaents la seva parmesana, una lasanya en què fines rodanxes d’albergínia reemplacen la massa de farina, qüestió que va molt bé a celíacs i i que encanta a vegetarians. Tots els plats que preparen són per portar o menjar en un lloc informal però confortable, lluminós i molt alegre. També ofereixen la lasanya típica amb salsa bolonyesa i beixamel, raviolis, nyoquis, saltat d’albergínies o bolets i plats de pasta com ara espaguetis o macarrons.

Piazze d'Italia

4 de 5 estrelles
Restaurants Italiana L'Antiga Esquerra de l'Eixample
Tradicional
Nicola Marino, propietari del Pizze d’Itàlia (Casanova, 94.
T. 93 323 59 77) sentencia que “la cultura nord-americana ens ha fet veure la lasanya com la del gat Garfield: un dau de tonyina de tres quilos”. Per ell, aquest plat, originari de la regió de l’Emília-Romanya –el seu altre nom és lasanya emiliana– “és d’ingredients forts, omple molt i no ha de pesar”. Per tant, no cal atipar-se’n. Al seu local posen al plat una ració d’uns 150 grams (9,75 €), amb un ragú de bolonyesa de quatre hores de preparació, i la canònica mozzarella, beixamel i parmesà.
Advertising
Margherita

Margherita

Marino també acaba d’obrir el Margherita (Rosselló, 253. T. 93 611 56 67), italià-napolità amb intenció d’unir vocació generalista i qualitat, on al menú de migdia hi trobem lasanyes de salmó, espinacs o albergínies.

Alta Italia

4 de 5 estrelles
Restaurants Italiana Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
Molt fiable
I si us trobeu menjant a l’Alta Itàlia (Portal Nou, 19. T. 93 269 01 87), joia de butxaca de la cuina italiana, i la lasanya és dins els suggeriments del dia, aprofiteu-ho. El cuiner italoxilè Esteban prepara cada plat amb cura artesana, i la lasanya (10 €) no n’és una excepció. Quan en vol fer, amassa les làmines ell mateix, en racions molt abundants, amb intenció de fer-ne plat únic més compartició d’antipasto. A més de la recepta clàssica, fa petites variacions com la lasanya de pesto o amb verdures.
Advertising

Elío Constanza

Botigues
La més fiable
Esclar que, si haguéssim de fer un rànquing de les més fiables, al número u hi hauria la de la botiga de pasta artesana Elio Constanza (Teodora Lamadrid, 52. T. 93 418 22 95). Fa 35 anys que és un favorit dels clients. I no n’ha canviat la recepta!  Constanza explica que “aquesta és la recepta que feien a casa quan era petit”. La prepara de carn, amb ragú, beixamel i formatge. I també verda, amb espinacs i formatge. Quin és el secret de la seva longevitat? Potser una delicada senzillesa que tot ho  amalgama i on no predomina cap sabor. Curiós: la peça és tancada, no es veuen les làmines. A 19 € el quilo, podeu fer festa grossa unes quatre persones.

Aguaribay

Restaurants Vegetariana Sant Martí
Lasanya hipster
L’Aguaribay (Ramon Turró, 181. T. 93 300 37 90), un dels vegetarians més freqüentats per omnívors –no se m’acudeix cap millor elogi per a un vegetarià–, excel·leix en la lasanya sense carn. Només la trobareu, però, els caps de setmana. Valentina Monge ens avisa que eviten posar-hi beixamel per fer-la més lleugera.
Ara tenen en cartell, per temporada, una lasanya de carbassa, porro i formatge de cabra (10 €), en què la carbassa és de cultiu ecològic i el formatge de cabra és d’un productor artesà. El plat queda més aviat sec, només humitejades les làmines en una salsa de tomàquet fetes al forn. El resultat és una lasanya lleugeríssima, on es potencien tots els sabors de cada ingredient, una veritable delícia.
Advertising
Le Cucine Mandarosso
©MariaDias

Le Cucine Mandarosso

Restaurants Italiana Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
Imaginació al poder
I a Le Cucine Mandarrosso (Verdaguer i Callís, 4. T. 93 269 07 80), a més de tractar el plat amb molta cura, l’ingredient extra sempre és la imaginació. I, per sort, preparen lasanya cada dia, al migdia i a la nit. El seu gran hit és una lasanya de nous, de creació pròpia. Molt potent, val a dir: té cinc capes de pasta i quatre de farcit, amb dos pisos de crema de nous, dues de mozzarella i una darrera de pernil fumat italià speck.

Segons temporada, la lasanya del menú de migdia de Le Cucine Mandarrosso pot ser de carbassa –amb ricotta i botifarra, ara a l’hivern–  o a l’estiu amb formatge fresc, albergínia i carbassó. O de xicoira amb formatge feta. O la clàssica. O una de salmó i patates amb formatge gorgonzola. Aquí la lasanya té més variants que capes.

També t'agradarà

La pizza nostra

Restaurants

Murivecchi Tenen un mèrit innegable: van obrir l’any 2004 i en un panorama superpoblat per la pizza napolitana s’han sabut fer un nom que ja té ressò de clàssic. Irene Herrera ens explica que no hi ha secret: “Fer les pizzes amb ofici, amb bona farina i mozzarella de vaca de la bona”. Ara bé, aquí guarden una petita revelació: la pizza fregida. Es tracta d’una especialitat de Nàpols que no ha sortit gaire de l’àmbit casolà. Bastant hardcore: es tracta d’una pizza tancada i crua, que es fregeix. Alerta: va farcida de ricotta, pròvola, tomàquet, salami picant i un conglomerat de cansalada viada especiada. Bomba! NAP No, no és una pizzeria vegana. És un acrònim que respon a les sigles de Neapolitan Authentic Pizza, i existeix on hi va haver l’excel·lent i bufó Rococó. No ploreu la pèrdua, val molt la pena: el propietari, l’Antonello, ens explica que la seva intenció és “traslladar aquí la pizza napolitana amb els preus d’allà”. Han seguit obsessivament els requisits de la DO –forn de llenya, temps de cocció, farina i tomàquet italià–  i el resultat és una pizza superlativa i barata en un lloc sorollós: ple de jovent italià, ja està tot dit. La Verde Umbria La pizza és el punt fort d’en Federico Blondi, que amb la seva dona Sandra van obrir fa gairebé un any aquest local acolorit i ple de referències italianes. Originari d’Úmbria, el cor verd d’Itàlia, Blondi proposa amb èxit la pizza tortell, denominada així per la seva forma característica. A més dels condiments bàsics, es pot

Els restaurants que haguessin entusiasmat Tony Soprano

Restaurants

El nostre homenatge gastronòmic a James Gandolfini Des de Time Out Barcelona ens acomiadem de James Gandolfini i del mafiós més entranyable de la història de la televisió amb aquesta selecció dels millors italians de la ciutat. Cannolis, rigatoni i spritz, però també l'omnipresent aigua amb gas: 12 restaurants que haguéssin fet les delícies de Tony Soprano. Jonny Aldana La idea que tenien quan van aixecar la persiana per primer cop era d’un bar per prendre només l’aperitiu. D’aquesta primera il·lusió, en surt una diversitat d’aperitius i vermuts engrescadora. Si veieu la clientela amb els gots plens d’una beguda taronja, el més segur és que estiguin bevent un spritz, una beguda refrescant i golosa que obre la gana. Hi mesclen Aperol (aperitiu italià), cava, soda, gel i una rodanxa de taronja. El secret de les mesures és cosa seva. Una altra varietat de l’spritz al Jonny és l’americano, en el qual l’Aperol es barreja amb vermut negre i soda. Els que no són fans de les barreges podran gaudir d’una bona llista de vermuts, des del de Reus fins al de la casa. Mandi Mandi 'Mandi mandi' és la salutació típica del Friül, d'on són originaris en Miki, el xef, i la Noemí, l'encarregada de la sala, que porten aquest restaurant de gran calidesa i excel·lent acollida, en el qual es pot gaudir del menjar d'aquesta zona privilegiada del nord d'Itàlia. Els friülans són gent que en saben molt, de la bona taula, i que són molt exigents amb la beguda. Una manera pràctica de confirmar-ho és visit

Advertising

Botigues de pasta fresca

Botigues Botigues gurmet

El bon moment que viu la cuina italiana a Barcelona no només el trobem a la infinita oferta de restaurants de pasta. Cada cop hi ha més botigues que s'especialitzen en preparar-la pacientment diàriament, ja siguin opcions clàssiques com el espaguetis i els nyoquis o apostes més innovadores com els raviolis farcits de brandada de bacallà i pebrot escalivat. Aquí teniu una llista de botigues imprescindibles per a comprar-hi pasta fresca i cuinar-la després a casa vostra! Ficus La peripècia de la taverna Ficus mereixeria una novel·leta: un matemàtic i una llicenciada en audiovisuals obren un estudi de gravació, i alhora compren el petit restaurant de davant del negoci. La indústria musical ha caigut, però la teca cotitza a l'alça: cada cap de setmana, quan tanquen l'estudi, la taverna Ficus ofereix plats de pasta casolana que fan ells mateixos –rigatonis farcits de llonganissa fresca de Térmens i pèsols del Maresme– i de cuina mediterrània ben entesa, amb coques, platillos i arrossos. Tot és casolà i fet per ells. La Màquina Pasta Bar Aquest indret de menjar ràpid està presidit per una màquina de pasta que, segons m’informen, n’escup de fresca al matí i al migdia. El funcionament és senzill: al taulell triem la pasta, una salsa i un entrant. La pasta s’escup i es salseja davant nostre en un moment, i qui vulgui hi afegeix ingredients.  Per 9 euros podeu endrapar, per exemple, una crema de verdures divertida, i uns tagliatelle la mar de competents amb una salsa de tomàquets i ver

Nous restaurants italians

Restaurants

Tapes, creativitat i cuina regional L'escena de restaurants italians de Barcelona, amb la progressiva introducció de les tapes, ha rebut un xut de vitalitat, encara que també hi ha  cuines regionals poc vistes que val la pena conèixer. El poder de la BotargaQui cerqui noves sensacions italianes no pot deixar passar l'existència d'aquest jove restaurant. Amb pocs mesos d'obertura, Domu -casa en sard- ofereix prou singularitats com per a què els fans del menjar italià el visitin almenys una vegada. Alguns no són sabors fàcils, però com explica Alessandro Zuddas, un dels tres socis, "potser expliquen la longevitat dels sards, per damunt de la mitjana italiana".La carta és prolixa, i deixant de banda les especialitats italianes generalistes, criden l'atenció aquells plats preparats amb botarga, làmines seques d'ou de mújol premsats, que ratllats per damunt d'uns espaghetti o acompanyant unes carxofes us sorprendran amb un sabor ocre, poderós, però gens desplaent. Zuddas ens recomana també tastar el pane frattau, el clàssic pa de pastors sard -similar al fi i cruixent papadum indi-mullat en caldo de carn, tomàquet, ou i gratinat amb el formatge pecorino, l'altre tresor nacional sard. En apartat pasta val la pena descobrir els culurgione, pasta fresca casolana en forma de llàgrima que pot anar farcida de pecorino, bolets o patata i menta.  I si no tenen massa cua, us faran una virgueria amb la forma de la pizza (una diàvola amb cara de dimoni!) Cuina de la 'mamma'Les regles que imp

Recomanat

    També t'agradarà

      Best selling Time Out Offers
        Advertising