7 establiments amb carisma Bar Leo Les lletres de Bar Leo criden des del seu vestit de traç innocent i gruixut d'un nen que aprèn l'abecedari mentre juga a la pilota. I és aquesta grafia rotunda i taronja que es menja el dibuix d'una marina d'aquelles que regalaven els escombriaires durant els dies de Nadal a canvi d'una voluntat forçosa. La Leo, la propietària del bar, trenca el malefici dels dies ordinaris amb un concert de vermut de diumenge al migdia que s'allarga fins la nit. En aquesta cantonada hi bull una rumba que està feta d'una felicitat de quinto i de gramola on la gent tria la seva cançó a canvi d'unes monedes i d'un parterre de mocadors de paper, burilles i serradures. Arrambats uns contra els altres, no falta ningú a la festa. Hi són tots, els del xandall lluent, el noi amb camisa nova, el punki amb cresta i el seu gos i les guiris rosses, que aquesta tarda toca la ruta de l'autèntica Barceloneta. De les parets hi pengen, com en un mausoleu de centre cívic, centenars d'imatges folrades amb aironfix transparent perquè ningú taqui la memòria de Bambino, el rei tràgic de la rumba flamenca. Les fotografies antigues del rumbero i també la Leo omplen el firmament esgarrapat del bar. (Llegir tota la crítica) Can Maño Taverna pescadora de la Barceloneta on a mesura que el peix fresc entra per la porta es van fent les comandes. Hi ha dues formes de menjar els exemplars: fregits o a la planxa amb all i julivert. Per 10 euros hi mengeu; per 20 teniu un festival. La Cova F
Estem davant de la primera ruta gastronòmica organitzada per Cerveses Moritz i totalment a l'estil Moritz, és a dir, cuidada, buscant la diferència i fugint d'allò mainstream.
No arrufeu el nas que no es tracta de l'enèsima ruta gastronòmica massiva, on s'apunten dues dotzenes de restaurants i on un donen tapes de qualitat però també correu el risc de trobar-vos davant de la festa del greix, la maionesa i la marca blanca.
El concepte és fer una ruta gastronòmica però segmentada per barris i on l'eix sigui un producte representatiu d'aquest barri. La Barceloneta estrena la ruta i com a bon barri mariner, s'ha escollit la gamba com a ingredient protagonista.
Des de dijous 4 de setembre i fins a l'octubre, vuit locals del barri us ofereixen la seva tapa més dos quintos Moritz per 5 euros.
El Bar Peninsular (Mar, 29) ens porta al sud amb una truiteta de gambetes i la Bodega Fermín (Sant Carles, 18) proposa un Ferminet de gamba amb pernil ibèric. Seguint el seu tarannà, a Surf House (Almirant Aixada, 22) es posen internacionals amb una quesadilla de gamba i al Santa Marta (Grau i Torras, 59) us podreu menjar una gamba en saor.
El Filferro (Sant Carles, 29), un dels més emblemàtics del barri, té un plat boníssim, lleuger i refrescant, un carpaccio de gambes amb cítrics; mentre que a Cal Papi (Atlàntida, 65) aposten per la contundència amb una barqueta de truita de gambes amb un toc d'all.
També participa en la ruta el Nou Ramonet (Carbonell, 5) amb una broqueta de gamba, cogombre i tomàquet cherry amb salsa de cítrics que és ideal per obrir la gana. I si no voleu marxar de la Barceloneta sense tastar una bomba, la tapa del barri per antonomàsia, no dubteu en passar per La Fresca (Maquinista, 8), on us serviran una bomba de gamba a l'allet amb allioli de tinta de calamar. Per posar-s'hi de genolls!
A cada un d'aquest local podreu trobar el mapa de la ruta, perquè no perdeu la pista!