
Els millors concerts de música clàssica a Barcelona
Orquestres i directors, solistes, sopranos, tenors... Totes les cites que cap melòman s'hauria de perdre
ATENCIÓ: Els concerts d'aquesta llista es poden veure afectats per les cancel·lacions pel coronavirus.
Bach et va salvar la vida? Xiules àries? Per a tu una cançó és un lied? La definició de música experimental és dodecafonisme? Llavors aquesta llista és per a tu.
Barcelona té bons equipaments per gaudir de la millor música clàssica en directe. El Palau de la Música, el Gran Teatre del Liceu i L'Auditori de Barcelona són parada de les principals orquestres i directors, solistes, sopranos i tenors de fama internacional. Aquí teniu una selecció dels concerts de música clàssica, recitals de lírica i piano i produccions d'òpera que cap bon melòman s'hauria de perdre.
NO T'HO PERDIS: Si sou melòmans de gustos eclèctics, feu un cop d'ull a la nostra tria dels més destacats concerts de la temporada a Barcelona.
Lessons in Love and Violence
Estrenada a Londres l’any 2018 i inèdita fins ara al nostre país, aquesta òpera recent amb música de George Benjamin i text de Martin Crimp és, sens dubte, un dels títols més esperats de la temporada del Gran Teatre del Liceu. L’argument, basat en fonts medievals, explica la relació obsessiva entre el rei Eduard II i el seu amant Piers Gaveston, i com això altera la vida dels tribunals i afecta el benestar polític del país. El rei viu lliurat al seu gaudi, absent de la política i aliè al sofriment del seu poble, mentre la reina Isabel i el ministre Mortimer conspiren per enderrocar-lo amb l’objectiu de coronar el fill, Eduard III, massa jove per regnar i fàcilment manipulable. Una història política carregada de corrupció, avarícia i amor tòxic que ens alerta, amb una conclusió moral impactant, del verí que acompanya l’exercici del poder. Amb una impactant posada en escena de Katie Mitchell, que inclou escenes sagnants, de sexe i de violència física, el muntatge es situa en un present genèric, en unes dependències reials ubicades en un castell escandinau ultramodern. La partitura capta perfectament l’atmosfera claustrofòbica i eròtica, així com les emocions intenses del drama. Josep Pons dirigeix l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu i el repartiment l’encapçalen les veus del baríton Stéphane Degout (Eduard II), el contratenor Samuel Boden (Eduard III), la soprano Georgia Jarman (Isabel), el baix Daniel Okulitch (Gaveston) i el tenor Peter Hoare (Mortimer), qui va in
Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu
Més enllà de l'òpera i el repertori líric, l'orquestra liceista continua treballant altres repertoris més pensats per a la sala de concerts. És el cas d'aquesta proposta que dirigeix Josep Pons, el director musical de la formació. El programa, titulat 'Concert de Danses Hongareses i Eslaves', inclou composicions de Johannes Brahms, Antonin Dvorák, Zoltan Kodály, Bela Bartók i Aleksandr Borodin.
Tosca
Estrenada l’any 1900 al Teatre Constanzi de Roma, ‘Tosca’ és una òpera d’estètica realista, amb un llenguatge musical original, atrevit i expressionista. En destaquen les àries, convertides en ‘hits’ del repertori pel seu cop d’efecte, a càrrec dels tres personatges principals: Tosca (Maribel Ortega), la dona passional, gelosa i decidida; Cavaradossi, honest i compromès amb els seus ideals polítics, un rol que requereix un tenor líric (Enrique Ferrer); i, enfrontat a ells, Scarpia, autoritari, sàdic i maquiavèl·lic, a càrrec d’un baríton dramàtic (Luís Cansino). Tres rols immersos en una acció trepidant, de dramatisme creixent i tensió continuada.Amb nou intèrprets a l’escenari, l’Orquestra Simfònica del Vallès i el Cor Amics de l’Òpera de Sabadell, el muntatge està de gira per Catalunya. Es podrà veure al febrer al Teatre La Faràndula de Sabadell, al març al Teatre Kursaal de Manresa, al Teatre-Auditori de Sant Cugat del Vallès, al Teatre Auditori de Granollers, al Teatre Fortuny de Reus, a l’Àtrium de Viladecans, al Teatre Municipal de Girona i al Teatre de La Llotja de Lleida, i arribarà al Palau de la Música Catalana de Barcelona al març. Tota una oportunitat per descobrir aquesta peça imprescindible de Giacomo Puccini, amb text de Giuseppe Giacosa i Luigi Illica, basat en l’obra teatral ‘La Tosca’ de Victorien Sardou. No us ho perdeu!
OBC + Núria Rial + Francesc Prat
Enguany se celebra el 125è aniversari del naixement del compositor Robert Gerhard. És per això que l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya ha volgut retre-li homenatge, programant dues de les seves obres. D'una banda les 'Sis cançons populars catalanes', amb la soprano manresana Núria Rial com a solista; i l''Homenatge a Pedrell', qui va ser mestre de Gerhard. A més d'aquestes peces, també sonarà la música de Frederic Mompou: les 'Variacions sobre un tema de Chopin', una peça pensada per a piano, que es podrà escoltar amb l'orquestració de Josep Soler. Francesc Prat serà qui dirigeixi els concerts.
Grigory Sokolov
Ja són catorze anys seguits els que el pianista rus actua sobre l'escenari del Palau de la Música Catalana. I en cada actuació continua meravellant. Ara torna a visitar-nos per oferir un programa centrat en la música de dos dels grans pianistes-compositors de la història. D'una banda, Frédéric Chopin, del qual interpretarà quatre de les seves poloneses; i de l'altra, Serguei Rakchmàninov, de qui oferirà els 10 preludis. Per no deixar-s'ho perdre!
Orgue a la Catedral
Continuen els concerts d'orgue gratuïts a la Catedral. Són recitals d'una hora, aproximadament, a càrrec d'alguns dels millors organistes de dins i fora de les nostres fronteres. Aquesta vegada el convidat és el músic francès Jean-Baptiste Robin. El repertori que oferirà en concert inclou obres de diversos compositors, com ara Lully, Bach, Grigny, Albéniz, Liszt, Bartók o el mateix Robin, entre d'altres.
Café Zimmermann
Aquests dies la música de Johann Sebastian Bach és molt present al Palau de la Música Catalana. D'aquí a uns dies tornarà a sonar-hi la 'Passió segons Sant Mateu', i aquest concert ens ofereix la integral d'una altra de les seves aportacions a la història de la música, com són els 'Concerts de Brandenburg'. Sonaran tots sis en versió d'un dels conjunts més afins a aquesta música, com és Café Zimmermann, dirigit per Celine Frisch i Pablo Valetti.
Teodor Currentzis
És el director d'orquestra de qui tothom en parla, però que poques vegades fins ara hem tingut l'ocasió de veure en directe a casa nostra. Un director admirat, diferent, però de vegades controvertit. Ara torna a Barcelona per oferir un concert a L'Auditori, al capdavant de l'Orquestra de la SWR de Stuttgart. El programa està format per una única obra: Das Lied von der Erde (El cant de la terra), de Gustav Mahler.
Daniil Trifonov
El pianista rus, un dels més admirats i sol·licitats de l'actualitat dins del món de la clàssica, torna a Barcelona, on ja ha actuat en altres ocasions, per oferir aquesta vegada un recital en solitari al Palau de la Música Catalana. El repertori gira a l'entorn de la música de Johann Sebastian Bach. Així, Trifonov interpretarà la versió per a la mà esquerra que Johannes Brahms va fer de la 'Xacona' per a violí sol del compositor barroc. A més, sonarà 'L'Art de la Fuga', una de les últimes obres de Bach, i l'arranjament que Hess va fer del coral de la cantata 147, 'Jesús, alegria dels homes'.
Passió segons Sant Mateu
Que s'acosti la Setmana Santa i poder gaudir una vegada més en directe d'aquest gran monument musical que és la 'Passió segons Sant Mateu' de Johann Sebastian Bach, al Palau de la Música Catalana, és una notícia fantàstica. A més, amb una versió que promet. Els dos solistes vocals principals seran el tenor Julian Prégardien i el baríton Stéphane Degout. Amb ells hi haurà l'Ensemble Pygmalion, dirigit per Raphaël Pichon.