Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

13 tradicions nadalenques que tot barceloní ha fet, almenys, una vegada a la vida

Arriba Nadal i tot i que el d'aquest any serà molt diferent, hi ha coses que no canviaran mai

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

Cada casa té les seves tradicions quan arriba Nadal, però hi ha coses que tot barceloní o barcelonina ha fet, com a mínim, una vegada a la vida. Si encara no has fet cap de les coses d'aquesta llista, és que no ets un barceloní com cal, així que posa't les piles i treu-li la pols al teu esperit nadalenc!

1. Veure l'espectacle 'Cortylandia' de El Corte Inglés de plaça Catalunya.

Si sou molt joves, no sabreu de què estem parlant, però els que tinguin una edat recordaran el mega espectacle que muntaven cada Nadal als aparadors de El Corte Inglés de plaça Catalunya. Autòmats, paisatges nevats, personatges de conte –als anys 80 hi van instal·lar un Gulliver gegant– i la cançó... la maleïda cançó que et passaves dies sencers cantant: "Cortylandia, Cortylandia, vamos todos a cantar..."

2. Comprar regals de Reis en l'últim moment a la Fira de Gran Via.

Ja sigui per necessitat –se'ns ha tirat el temps a sobre i encara ens queden regals per comprar– o per tradició, la Fira de Gran Via és el comodí que molts es guarden a la màniga. Allà hi pots trobar pràcticament de tot: des de la joguina que tothom busca a llaminadures de totes les mides i colors, aquells quadres de vellut per pintar amb Carioca, artesania –joies, bosses...–, discos, petits electrodomèstics, llibres i 'pongos' a dojo. Ah, i les xurreries, gairebé tenen més demanda que les paradetes. 

3. Anar a la cavalcada amb una escala i paraigua.

Quan els veus la primera vegada carregant l'escaleta o un tamboret penses que aquesta gent s'ha begut l'enteniment, però després de veure la tècnica, saps que l'any següent tu seràs un d'aquests espavilats. I arribes a la cavalcada del centre amb molta antelació per torbar el lloc perfecte, puges la criatura dalt de l'escala perquè no es perdi cap detall de les carrosses i tu, al costat, amb el paraigua obert i donat la volta el fas servir de xarxa. Torneu a casa feliços i carregats amb caramels –sense gluten, és clar– que s'acabaran fent malbé dins d'un pot a la cuina. 

4. Participar en la Cursa dels Nassos. 

L'Home dels Nassos és aquell personatge amb un cap enorme que apareix el dia 31 de desembre i que té tants nassos com dies li queden a l'any. I ell és qui dona nom a la tradicional cursa de Nadal –seria la nostra San Silvestre– que enguany presenta novetats: hi haurà dues curses, una de cinc quilòmetres, exclusiva per a esportistes d'elit, i una altra de deu quilòmetres per a la resta de mortals. I tot amb les mesures de seguretat garantides.  

5. Sucar el melindro a una xocolata calenta a una granja de Petritxol.

Qui diu sucar el melindro diu sucar el xurro, tacar-te la cara com si fossis un marrec mentre et prens un suïs, fer el combo Cacaolat calent més ensaïmada... No importa, el carrer Petritxol és la casa dels umpa lumpa barcelonina, el paradís de la xocolata i els dolços gràcies a un munt de granges de tota la vida que encara resisteixen. Les cues que es munten davant la Dulcinea i de la granja La Pallaresa mereixen el temps d'espera.   

Xocolata calenta i melindros
Foto: Shutterstock

6. Comprar figuretes pel pessebre a Santa Llúcia.

De petits, no us feia il·lusió anar a la Fira de Santa Llúcia a buscar aquell pastoret que us faltava per posar al pessebre, al costat del riu fet amb paper de plata? O veure quin famós s'ha merescut tenir la seva figura de caganer, sentir l'olor de molsa, escollir l'arbre de Nadal –natural o artificial–, regalets d'artesania. Aquest any Santa Llúcia es farà, amb certs canvis, però l'esperit nadalenc resisteix. 

7. Fer cua per comprar torrons a la Planelles Donat.

Hi ha dos tipus de persones a Barcelona, les que compren torrons al súper i sempre els mateixos, o els de morro més fi que opten per visitar les botigues on dominen el tema a la perfecció. Una d'elles és la Planelles Donat, on les cues per entrar a les botigues del Porta de l'Àngel es confonen amb les d'aquesta botiga que també és un temple del gelat i l'orxata. 

8. Admirar o criticar el pessebre de la plaça Sant Jaume.

Que el pessebre de la plaça de Sant Jaume no deixa indiferent a ningú, és un fet. Per fascinació o per indignació. I ja és una tradició anar a disseccionar cada any el pessebre. En 2020 no hi haurà pessebre a la plaça de Sant Jaume –ooooh!– i amb un any tan horrible com el que hem tingut, l'artista en qüestió tindria bon material; però a canvi han muntat una exposició a l'Ajuntament amb un recull dels deu últims, per matar el cuc. 

Pessebre de la plaça Sant Jaume 2019
FOTO: Marc AndreuPessebre de la plaça Sant Jaume 2019

9. Obrir-te pas com pots a Portal de l'Àngel i al carrer Pelai.

Anar de rebaixes o a fer les compres de Nadal pel centre de la ciutat, sobretot al Portal de l'Àngel i al carrer de Pelai, és un esport d'alt risc i no apte per a gent amb poca paciència. Un recorregut que es fa en pocs minuts si no entres a cada botiga, s'acaba convertint en una processó més lenta que les de Setmana Santa. Cops de bosses, trepitjades, sentir l'alè d'un desconegut (ara amb mascareta) al clatell... Amb les restriccions d'aforament no sabem si aquest any serà millor o pitjor encara! Preneu-vos-ho amb calma! 

10. Banyar-se al mar l'1 de gener.

Rebre el nou any en remull no és cap broma. Si encara no us heu atrevit, aquest any tampoc podrà ser, ja que el Club Natació Atlètic Barceloneta, l'organitzador del Primer bany de l'Any, ha decidit cancel·lar l'edició del 2021 a causa de la pandèmia. Des del 1998 que es feia de manera ininterrompuda. Teniu un any sencer per preparar-vos. 

11. Comprar loteria al Gato Negro.

Cada ciutat té la seva administració de loteria fetitxe, la més famosa, on 'sempre' toca. A Barcelona, la que més afluència de públic té és el Gato Negro, al carrer Pelai, on les supersticions s'obliden si parlem de milions i milions d'euros. La Valdés, a la Rambla, tampoc es queda enrere. Per assegurar-vos el tret, compreu un dècim a cada una. 

12. Passejar per La Rambla sota els llums de Nadal.

Encara que tingueu menys esperit nadalenc que el senyor Scrooge, hi ha coses que són innegables. Una d'elles és que Barcelona està encara més maca il·luminada amb els llums de Nadal. Bombetes que semblen estrelles, figures oníriques... Si fins i tot trobarem a faltar els 'Muac, muac', 'Glup, glup' i 'Txin, txin' quan els jubilin!

La Rambla amb els llums de Nadal
Foto: Mariona Gil

13. Escoltar el Cant de la Sibil·la.

La Nit de Nadal abans de la missa del Gall es representa aquest drama litúrgic i amb cant gregorià que protagonitza un nen o un/a jove vestits de sibil·la –endevinadora de món pagà. A Barcelona s'interpreta a la Catedral, a Santa Maria del Mar i a les parròquies de Santa Maria de Gràcia i de Sant Gervasi i Protasi a la Bonanova. Una experiència mística, diuen.  

 

NO T'HO PERDIS: Nadal 2020 a Barcelona: guia completa. 

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat